Отговори на тема
 Дълго работеща перка ! 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 46
Автомобил: SUBARU Legacy 2.5/2000г.
Телефон: 0877257001
Рейтинг: 21
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте колеги !!! Изчетох доста от форума за този проблем и при други от вас но това което аз забелязах никъде не го срещнах като посочен проблем а именно:
направи ми впечатление че горният маркуч на радиатора ми е много мек, сякаш че е празен, а като отворя капачката на радиатора течност има. Някои ще подскаже ли каква е причината, и как се оправя това. Само след изфорсирване на мотора 2-3 пъти перката спира. Иначе колата си върви държи по табло нормална температура парно има изпарителя на газовото е правилно вързан, на пипане е горещ, но перката работи в градско каране дори в това време.

Пон Фев 23, 2015 2:32 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 463
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Като за начало може да смениш капачката на радиатора,не знам дали знаеш но тя се сменя отвреме на време.Това най вероятно ще реши въпроса с мекия маркуч.И следи за течове след като я смениш,защото системата ще започне да работи на по високо налягане отколкото е било досега.
Причините за постоянно работеща перка може да са малко повече,термостат,водна помпа замърсен външно или запушен вътрешно радиатор.Но не е нормално при това студено време да се чува перката да работи,моята не помня откога не съм я чувал.
Стрелката не се мърда защото тя има един диапазон от температура през който седи на едно място,мисля че беше до към 105 градуса но не съм сигурен,тук във форума някой беше пуснал табличка за това.
Успех и не забравяй да пишеш във форума като си решиш проблема,за да си полезен и за другите. :)

Пон Фев 23, 2015 3:10 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 310
Автомобил: subaru legaci 2.0 125
Телефон: 0887464945
Рейтинг: 35
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пробвай първо да обезвъздушиш системата. Прекарай колата в стръмно с предницата на пред.отвори капачката и долей ако е нужно. Но я подръж повече време за 2мин няма да стане. Ако това не помогне може да промиеш системата. Другата стъпка е термостат. Търси да е качествен че аз заради ефтин брах ядове и пусках тема във форума. При мен беше от термостата. Водна помпа според мен ще има повече проблеми. Пипни радиатора дали целия е топъл и ако не е може да има задръстване. Успех и дано е малкото зло.

Пон Фев 23, 2015 4:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ида в сервиз, често тези опити сам да се оправяш приключват зле!

Пон Фев 23, 2015 4:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Благодаря на колегата Anton Yankov :bow: !!! Колега смених капачката и наистина маркуча стана твърд и много по топъл от преди. Не знаех, че и тя е един вид консуматив и се сменя на известно време. Засякох и че перката се включи само веднъж и то при работа на място, но много бързо се изключи за разлика от друг път. Утре ще покарам малко повече от тази вечер и пак ще я наблюдавам. Обещавам да пиша и в двата случая и за добро и за лошо. Благодаря и на другите колеги които се отзоваха, наистина форума е чудесен и се надявам да помогне и на много други като мен. :)

Пон Фев 23, 2015 9:16 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
kener написа:
Пробвай първо да обезвъздушиш системата. Прекарай колата в стръмно с предницата на пред.отвори капачката и долей ако е нужно. Но я подръж повече време за 2мин няма да стане. Ако това не помогне може да промиеш системата. Другата стъпка е термостат. Търси да е качествен че аз заради ефтин брах ядове и пусках тема във форума. При мен беше от термостата. Водна помпа според мен ще има повече проблеми. Пипни радиатора дали целия е топъл и ако не е може да има задръстване. Успех и дано е малкото зло.

Това с обезвъздушаването на работещ загрял двигател ли или на угасена кола и студен мотор ?

Вто Фев 24, 2015 12:42 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Сутрин преди да запалиш провери дали има антифриз в преливното казанче,а също така и отвори капачката на радиатора и долей и там ако има нужда.Внай общи линии обезвъздушаването се извършва като се загрее и се остави да изстине напълно двигателят няколко пъти,като преди всяко загряване се проверява антифриза в радиатора и в казанчето.
Това за каране по нагорнище не съм го чувал.
Не бързай да сменяш помпата че е скъпа,ако няма подобрение следващата стъпка е термостат,ако не си го сменял.Радиатора аз го усетих че е запушен,след като ми загрееше над нормалното и стрелката започваше да се вдига нагоре към червеното,тогава аз пусках парното на макс. и то успяваше да охлади и ми падаше стрелката на нормалното ниво.Това в движение го правих.
И аз пробвах с промивка но резултата беше нулев,като смених радиатора нещата заспаха.Друг вариант е да дадеш радиатора някъде да го отворят и да го почистят отвътре,това при положение че си сигурен че е запушен разбира се.

Вто Фев 24, 2015 8:03 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Днес покарах колата, 70-80км. и то повечето градско, само веднъж збелязах перката да е включена веднага след като спрях. По късно след като спрях не работеше, малко след това се включи на място но за кратко. Направи ми впечатление че въпросният маркуч които беше омекнал е толкова твърд сега сякаш се е и понадул повече от нормалното, не знам дали си внушавам но колата от скоро я имам и не и знам нормалното поведение за да я карам без притеснения.

Вто Фев 24, 2015 3:27 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 310
Автомобил: subaru legaci 2.0 125
Телефон: 0887464945
Рейтинг: 35
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Не да се кара по нанагорнище а да се паркира така че радиатора да е най високата точка. Той е най високата точка но така засилваш ефекта на гравинацията. Колата си рабони и махаш капачката. Ако има нужда доливаш. Не е хубаво този маркуч да е много корав но дано при теб да е само внушение.

Вто Фев 24, 2015 11:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Колега нещо конкретно ли имаш на предвид че не е добре да е толкова корав маркуча, от какво се получава това ? А ако махна капачката при нормална работна температура 90-95 с не е ли опасно ?

Вто Фев 24, 2015 11:23 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Май не ти е много ясно как работи охладителната система. Не се притеснявай нормално е да е твърд маркуча,налягането на системата се регулира от капачката и няма да надвиши 0.9 бара мисля че беше.Нали това е ролята на тая капачка,когато налягането надвиши 0.9 бара тя изпуска антифриз от радиатора в преливното казанче.Ако обърнеш внимание на нивото в преливното казанче ще забележиш че когато е студена колата нивото е едно а когато е загряла е повече.Затова и трябва да се купуват хубави капачки,те са важна част от охладителната система.Щом нямаш теч значи всичко е наред.А ако имаш духнала гарнитура капачката постоянно изпуска газове в преливното казанче,и пак няма да направи такова налягане че да ти пръсне маркуча.На всяка капачка трябва да пише на какво налягане работи,нашите мисля че са на 0.9 а има и на 1.1 а на 1.3 вече са спортните които държат по високо налягане.
Не съм специалист и по добре не мога да ти го обясня.

Сря Фев 25, 2015 12:15 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема