Отговори на тема стр 1, 2  >
 Стържене/Скрибуцане от спирачките 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 351
Рейтинг: 151
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте,

Както писах и в първата си тема в този форум - колата ми има някакъв проблем със спирачките който не можем да установим от къде идва. За дисковете не съм сигурен, но накладките са нови. Стърженето/прискрибуцване и ритане от педала на спирачката се усеща точно и само преди финалното спирачно усилие, преди колата да спре. При всякакви други скорости дори екстремно спиране - няма никакъв проблем, само при самото финално спиране. Не зная по какъв друг начин да го обясня.
Мой познат със служебен Ланд Круизер на Тойота от предната генерация ми каза, че има същия проблем, сменяли са дискове накладки и все тая. Стърженето преди спиране си остава.

Моля за съвет какво да се провери, нямам идея на какво може да се дължи това.

Възможно ли е датчик на ABS да дава грешно команда и от там да се включва без нужда?
Защото същото скрибуцане и стържене се чуваше при екстремно спиране със старата ми кола или при износени накладки, но при форестъра накладките са нови и вече имам над 2000 км изминати.

Предварително благодаря на всички които решат да споделят идеи и опит!
Поздрави!

Вто Фев 10, 2015 11:23 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Все пак вероятно е от накладките - какви са? Възможно е и да задържат апаратите или да са разбити водачите и да "затяга"...

Вто Фев 10, 2015 2:02 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
ако са текстар , гаранция е от тях .

Вто Фев 10, 2015 2:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1555
Автомобил: Forester 2.0 sf5 ,Outback 2.5 b13
Телефон: 0888 8едно7 81две
Рейтинг: 571
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
quietriot написа:
ако са текстар , гаранция е от тях .

+1 за предположението,аз сам с текстар и ситуацията е същата...Пеещите колелета :D
Ако имаше кой да ме предупреди... ](*,)

Вто Фев 10, 2015 5:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Не съм запознат с марката на накладките, не съм ги гледал, но се вижда, че са дебели и са слагани скоро.

Ако има нещо разбито - то ще се усеща още при натискане на педала на спирачката. Такова нещо няма.
Само преди самото спиране се включва ABS и педала рита леко и се чува прискрибуцване и стържене.
В градски условия е много дразнещо. На всяко спиране - скрибуцане.

Каква марка накладки евентуално бихте препоръчали?

Поздрави на всички!

Вто Фев 10, 2015 8:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Всички включили се писахте за накладките, а всъщност аз ви пиша, че се включва безпричинно ABS малко преди да спра, независимо от спирачното усилие, леко или силно - прискрибуцва и пристъргва и педала подритва преди да спра нацяло. Според мен кофти накладки се държат по друг начин, не се качвам за 1ви път на кола, мислех че някой може би е имал подобен проблем и би искал да сподели. Объркал съм се явно.
Всички скочихте на накладките, а никой не казва с какви да опитам. Ще опитам до края на седмицата да ги проверя тези с който съм в момента какви са, ако има такава възможност.
Момчетата които ми сервизираха колата казаха, че не са накладките причината и има вероятност да е от ABS модул въпреки че не ми дава грешка за там, ако изобщо има подобно предупреждение в системата.
Както и аз сам предполагах - нещо се случва и независимо от спирачното усилие, пак пиша - се включва ABS безпричинно.
При по висока скорост и рязко спиране да кажем от 60-70 до 15-10 км спира много добре и малко след като наближи момента за финално спиране пристъргва, педала рита и тогава спирам. Нищо не е разбито по спирачките, както някои предположиха.
Вариантите са да взема модул и да разчитам на проба-грешка-извод.

Всякаква конструктивна критика е добре дошла.
Поздрави!

Сря Фев 11, 2015 11:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Работата е, че скрибуцане и стържене няма връзка с работата на АБС-а. По-вероятно е някакъв механичен проблем да го "лъже" да се включи. Много вероятно да са повече от един проблемите...
Възможно е някоя от гривните на датчиците на АБС-а да е спукана или датчика да е ударен и да не сработва добре. Може да имаш пукнатина на диска или голям ръб, който да закача накладката...
С тая глупост да сменяш АБС модула - вземи смени майсторите.

Чет Фев 12, 2015 6:49 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 463
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164
Отговори с цитат
При мене симптомите бяха подобни,точно преди напълното спиране на автомобила изхъркваше едното колело.Помислих си че са накладките защото бяха поизтъняли доста,и ги смених после момчето което ми ги сменяше каза че съм имал блокирал спирачен апарат,той го е оправил и сега е ок.Оказа се че съм можел да покарам още малко със старите накладки.
Така че моят съвет е преди да харчиш каквито и да е пари за модули и накладки,намери някой да ти направи една ревизия на спирачните апарати.
Тука само можем да гадаем. Успех ти пожелавам и пиши във форума като решиш проблема.
 7

Чет Фев 12, 2015 7:48 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Първо ще се прослуша добре от къде идва пристъргването, твърде вероятно е да не взимаме модул за проба. Според мен блокирва само предно ляво колело, т.е пред шофьора, но може и да греша. Тези дни ще стане ясно, темата я направих с информативен характер, понеже и друг човек ми сподели за същия проблем с ланд круизер и ми беше интересно какво може да е. Очевидно е, че без да се прегледа няма какво да се коментира, но благодаря за насоките и предположенията.
Сигурен съм, че ще отстраним този проблем скоро и ще пиша да споделя какво точно е било.

Поздрави!

Чет Фев 12, 2015 7:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
След провелото се разследване днес в сервиза и тестване на колата с изключен АБС...Оказа се, че проблема е електронен, а не механичен както всички предположихте.

Моля някой запознат да каже колко струва точния чаркалък 2ра ръка (датчик за АБС за фори от 2003 2.0 ръчка ) и да имам що годе някаква гаранция, че ще проработи известно време. Цена за нов също ще ми е от полза.

От както съм се регистрирал очаквам да получа някакво известие относно форумната инициатива за отстъпка от нови части, но до момента никой не се е свързал с мен по този повод. Попълнил съм бланката, но засега нищо, предполагам няма достатъчно поръчки.
Звънях и на този пич Мимо но никой не благоволи да вдигне.
Предварително благодаря на отзовалите се!

Сря Фев 18, 2015 10:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Май не ни послуша да смениш майсторите...

Установихте ли кой датчик прави проблем? Те са различни. Проблемът в самия датчик ли е или механичен?
Погледни в тази тема схемата за регулиране на междината и възможните проблеми с гривната, по която отчита.
viewtopic.php?f=1&t=15993&start=40#p195876

Чет Фев 19, 2015 8:25 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Работата е, че скрибуцане и стържене няма връзка с работата на АБС-а. По-вероятно е някакъв механичен проблем да го "лъже" да се включи. Много вероятно да са повече от един проблемите...
Възможно е някоя от гривните на датчиците на АБС-а да е спукана или датчика да е ударен и да не сработва добре. Може да имаш пукнатина на диска или голям ръб, който да закача накладката...
С тая глупост да сменяш АБС модула - вземи смени майсторите.

Имат ако датчика му сработва и после изпуска и колелото блокира за част секундата, тогава ще просвирва точно преди да спре окончателно.

Съжаляваме колега че подценихме проблемата ти! ;)

Пон Фев 23, 2015 4:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Хич даже - впоследствие на дълго и на широко обсъдихме проблемите :pardon:
В крайна сметка майсторите били проверили всичко, били категорични, че проблемът е в преден десен датчик, той си го поръча втора ръка. Остава да се похвали дали го е сменил и дали му е решен проблема.

Сря Фев 25, 2015 9:40 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Проблема е решен!

За съжаление никой от Вас не позна,( освен колегата Александров - :beer: ) но пък споделям опита си за да имате представа как да постъпите ако ви се случи подобно нещо. Същността на проблема беше в малка пластина която излиза от датчика с може би 2мм - беше като срязана, имаше и бразди по гумената камбанка около самата пластина. Вероятно е ударен на камък или нещо остро и доста здраво за да се получи този дефект. Поради отрязаната пластина най-вероятно датчика измерваше неправилно спирачното усилие и се включваше без нужда, колелата блокирваха, педала риташе и т.н.
След смяната на датчика с друг такъв ползван проблема изчезна.
Аз не претендирам да съм технически перфектен с термините, но ако някой има сходен проблем - мисля че тук в тази тема е описано буквално всичко необходимо което трябва да се провери - гривни, кабели, датчик, накладки, дискове.
Прилагам снимки за да добиете представа наглед за причината за тази тема:

Прикачени файлове:
датчик.jpg
датчик.jpg [ 58.56 KiB | Прегледано 1357 пъти ]
Чет Фев 26, 2015 2:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Още снимки:

Прикачени файлове:
датчик 3.jpg
датчик 3.jpg [ 52.59 KiB | Прегледано 1354 пъти ]
датчик2.jpg
датчик2.jpg [ 49.75 KiB | Прегледано 1354 пъти ]
Чет Фев 26, 2015 2:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 11
Автомобил: Subaru Forester 2.0
Телефон: 0888 502 390
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Аз имам същия проблем. Много интересно ми стана и още в Събота, ако имам време ще погледна, въпреки че, мисля че при мен ръба на диска опира в накладката, защото е доста голям от вътрешната страна.
Благодаря за обяснението и илюстрацията със снимки, ще са ми от полза.

Чет Мар 19, 2015 8:40 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 11
Автомобил: Subaru Forester 2.0
Телефон: 0888 502 390
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Да се похваля, че и аз разбрах от къде идва проблема при мен. Оказа се, че десния апарат е рацепен на две, точно зад водача и явно е заваряван, но на криво. Мой съсед стругар работи с заварки с аргон и го пооправи, но пак се усеща леко стържене понякога, затова предстои смяна на целите апарати, най-вероятно с втора ръка. :good:

Пет Дек 18, 2015 5:19 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 416
Автомобил: Outback '99 AT, B14, 3.6 Executive
Рейтинг: 79
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Forester2003 написа:
Стърженето/прискрибуцване и ритане от педала на спирачката се усеща точно и само преди финалното спирачно усилие, преди колата да спре. При всякакви други скорости дори екстремно спиране - няма никакъв проблем, само при самото финално спиране.

Абсолютно същия проблем имам и аз. Наскоро открих, че дори да ми се включва ABS при по-рязко спиране не свети индикацията на таблото. Като дам на контакт свети. И се бях заял и няколко пъти по-рязко спирах, за да видя дали изобщо би могла да светне - не би. Не знам дали проблемите са свързани
След всичките тези проби или като ми качваха/сваляха гуми се появи същия проблем. Малко преди да спра има едно пристъргване/приплъзване/скрибуцане/скърцане. Понякога се получава, понякога не. Дори возех едни колеги от Форума с мен, че обикаляхме за гуми и се появи след смяната може би. След 2-3 дни вече отшумя, но в понеделник ще си запазя час и ще върна инфо дали са същите гумички. Апаратите ми са ревизирани и са сменени тези гумички преди няма и шест месеца. Колата е Аутбек '99.

Поздрави,
Лазар

Не карам пил и не пия карал.

... важно е да знаеш числата колко са ти...

Пет Дек 18, 2015 8:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Индикацията няма да ти светне ако сработва абс -а.

Пет Дек 18, 2015 10:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 416
Автомобил: Outback '99 AT, B14, 3.6 Executive
Рейтинг: 79
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
За съжаление няма свободни часове за днес и утре. Запазих си за 28.12. Днес пак се занимавах с гумаджии. Балансираха ги отново и не е от самите гуми. При мен има и други свързани проблеми (май пак съм изкривил дисковете). Като я качат на крика да сменяме дисковете ще се види какво е състоянието на тези гумички.

Поздрави,
Лазар

Не карам пил и не пия карал.

... важно е да знаеш числата колко са ти...

Пон Дек 21, 2015 9:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >