Отговори на тема стр 1, 2  >
 Съвет за лек ремонт на автоматична скоростна кутия 
Автор Съобщение

Постове: 5
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте, карам аутбек, 2.5 с АТ, 99 г. След един офроуд експеримент започнах да усещам лека миризма на изгоряло масло. След оглед на канал установих че миризмата идва от мини теч от уплътнението на картера, на скоросната кутия. Течът е толкова малък, че до земята не достига и капка масло, но миризмата ме дразни. Появява се след по продължително шофиране. При огледа видях, че картера на скоростната кутия е монтиран със силикон. Потърсих гарнитура но по магазините за авто части не можаха да ми намерят. Та въпросът ми е удачно ли е да се ползва силикон и ако да да ми препоръчате нещо. Може би забравих да добавя, че легнах по корем в едни доста дълбоки коловози. Излязох без проблем но доста пръст загребах. Иначе кутията работи мн добре. Благодаря преварително.

Вто Фев 24, 2015 8:25 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 356
Автомобил: Outback B13,H6
Рейтинг: 105
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не търси гарнитура,защото няма такава.При всички е със силикон,трябва да се презалепи.Точно добър повод да си смениш и маслото :good:И преди цялата гимнастика се увери,че теча е наистина от там,че на мене в един сервиз(от белия списък)2 пъти ми го презалепяха,та в крайна сметка отидох на друго място и се оказа,че теча е от някаква букса по-нагоре,чиито о-пръстен ми бяха "сменили" специалистите от първия сервиз.Смяната се беше изразила в доволното му наплескване с гаден силикон :facepalm:

Вто Фев 24, 2015 11:16 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Ами гледах че е омаслени само от края, по ръба на капака. Прави малка капка след по натоварено шофиране и капе по тръбата на ауспуха и мирише. Но ще кажа в сервиза да погледнат все пак. А маслото е на една година и е добре. Пипах нагоре кутията е суха. Иначе когато колата е на място не тече. Два дена подред сутрин проверявам под колата, не е капнало и капка на земята.

Сря Фев 25, 2015 1:37 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 636
Автомобил: Outback 2.5AT'03 ; Forester 2.5XT;
Телефон: 0885022272
Рейтинг: 514
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не се вкарвай в излишни филми, колега. Когато маслото ти е за смяна- тогава ще си оправиш "проблема". Явно там е имало по тънка ивица силикон и при лекия натиск на капака се е изметнало малко. Вече, това което си написал, че маслото ти е на една година не е много коректно, защото маслото се сменя не на години, а на км.......за автомата , за условията на БГ бих ти препоръчал да го сменяш на 45, максимум 50 000 км.......а при по често излизане извън пътя и натоварване, даже и 40 000 км......когато кутията ти е наред, тя сама започва да ти намеква, че маслото и е за смяна. Вече, при самата смяна на маслото има два начина - нормален, по-скоро мързеливо-гаражен или както трябва - с отваряне на картера и качествено промиване на филтрите или тяхната подмняна. Това се разбира в последствие, след, като се разбере колко литра ти е сменил "майстора". Не са случайни и силиконите , които се използват от долу. По принцип за японски офроуд автомобили има един специален силикон - зеленикав, като качествената смяна отнема малко повече време - 2 дни, за да стане като хората. Естествено това не се харесва никак от повечето майстори, защото колата им заема място, а не могат да вземат повече пари от това следствие. Имам в предвид, че след полагане на силикона, трябва да се изчака, поне 24 ч, за да изсъхне и залепне хубаво. Чак след това се налива маслото. Така със сигурност няма да просълзи в последствие.

Сря Фев 25, 2015 9:22 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 356
Автомобил: Outback B13,H6
Рейтинг: 105
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Полезни съвети от bat bubi :good: :respect: ,ама не знам дали някъде по Бг сервизите чакат толкова време,преди да ти налеят ново масло.Иначе проблема ще трябва да се отстрани,че иначе въздушната струя го хвърля по генерацията и започва да пуши,един път даже помислих,че съм се подпалил.

Сря Фев 25, 2015 3:47 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Да, точно това ме дразни най много. Със сигурност ще го оправя. Нещо дребно е, но усещанети не е приятно.

Сря Фев 25, 2015 10:01 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Относно това което казах за маслото на кутията, един "разбирач" ме посъветва да го сменям на 3-4 години, дори и да не съм му навъртял определения километраж, понеже окислявало и увреждало гумените части в кутията. Иначе съм минал около 10-15000 километра от както го смених. Какво мислите, дали е прав. То е ясно, че ако се влоши работата на кутията от там ще се почне, но за сега работи перфектно.

Сря Фев 25, 2015 10:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
fenix написа:
Полезни съвети от bat bubi :good: :respect: ,ама не знам дали някъде по Бг сервизите чакат толкова време,преди да ти налеят ново масло.Иначе проблема ще трябва да се отстрани,че иначе въздушната струя го хвърля по генерацията и започва да пуши,един път даже помислих,че съм се подпалил.

Аз съм свидетел за един сервиз във Варна, където чакат и то не на моята кола ,а на друга,която случайно видях,че првят.
Доста се зачудих,но след като има нужда да съхне.....

Сря Фев 25, 2015 10:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 636
Автомобил: Outback 2.5AT'03 ; Forester 2.5XT;
Телефон: 0885022272
Рейтинг: 514
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Влоши работата на кутията е малко силно казано, но по принцип (както казах и по-горе) тя сама започва да намеква, че маслото и е за смяна - когато е била в ред и започне леко замисляне или съвсем ляко приритване или по-рязко отлепяне - за смяна е. Иначе с човека с който Аз работя от над 15 г. го прави и си чака. Въпрос на съвест, поддръжка на име и добро планиране на работата и поръчките.

Чет Фев 26, 2015 9:33 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
За бой съм. Днес ко човърках запалката и май изгорих нещо. Сега не ми работи подгряването на седалката, ела на огледалата, перката на парното и запалката естествено. Търсих в бушоните, но не можах да намеря изгорял.

Чет Фев 26, 2015 8:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 654
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
При човъркане в запалката няма какво да изгориш освен бушон. Предпазители имаш в коша и в купето.
За да си сигурен мери с мултицет - понякога изглежда здрав предпазителя, но де факто е прекъснал. ](*,)

Пет Фев 27, 2015 7:23 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 86
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
kadrev2001 написа:
понеже окислявало и увреждало гумените части в кутията.

тя самата температура и времето уврежда гумените уплътнители, така или иначе, и там смяната на масло няма да ги спаси, просто със времето гумата старее, това е..

Маслото ще го извадиш, а вътре отлагането на фрикционен материал по каналите на хидроблока как ще го махнеш..
Без да се почисти всичко, смяната е направо безсмислена, най много мръсотията вътре да се размие и да запуши отворите на хидроакумулаторите..

Прикачени файлове:
535VB19 - Section MV3 Solenoid Body Removed.jpg
535VB19 - Section MV3 Solenoid Body Removed.jpg [ 93.07 KiB | Прегледано 1389 пъти ]

Отварял съм на БМВ и опел хидроблока и вътре има едни лепкави отлагания които само със короселин се отмиват, има засечени клапани, запушени цедки на соленоидите, това нещо не става само с масло... Другото което е, внимавайте със присадките, че може да са агресивни към гумените уплътнения и към фрикциите, и да ги разруши..

Сря Мар 25, 2015 11:07 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Сега като се замисля, може би ако тази процедура по смяната е била извършвана на време, няма да се стигне чак до толкова големи отлагания във вътрешните канали на хидроблока..
Ако маслото е сменяно редовно, смяната е добро нещо и голям плюс за кутията..

От друга страна ако не е сменяно може с новото да повърви още малко и всичката тази мръсотия "ако я има" да е набие из затънтените пространства, после да има тема във форума "смених маслото колата спря"..

Аз лично, бих свалил и изчистил и проверил всичко, да ми е мирна главата, и да ми върви колата.

То е въпрос на вкус казало кучето и си облизало задника...

И такива процедури поверявайте само на майстори който разбират, щот повечето още си мислят че ЕП90 :D е масло за всяка кутия.. :bow:

Чет Мар 26, 2015 8:36 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
До тези проблясъци как достигна - с опит в подръжката на субару и автоматичните им кутии?
Защото в предпоследния си пост едва ли не заяви че няма смисъл да се сменя маслото без да се промива хидроблока, сега било обратното???

Чет Мар 26, 2015 9:00 am
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Производителя го дава че е лайфтам маслото.. само че лайфтайма е 150К км от там нататък всеки се спасява кой както може..

Хубаво е смяна ДА! ако знаеш как е поддържана колата, а кола на 300К не можеш да знаеш дали някога е сменяно..

Има два начина да смениш маслото, да пуснеш 3 литра и да налееш 3 литра и всичко което евентуално се намира вътре да си остане там..
Другият начин е да почистиш да разглобиш провериш и налееш ново..
тези промивки със претакане на маслото не става тази работа така, отварял съм такъв хидроблок на "промивана" кутия вътре има мизерия която пада само чрез механично събаряне и киснене в препарати..

Аз лично бих се спрял на вторият вариант.

Последна промяна traqn_savov на Чет Мар 26, 2015 10:06 am, променена общо 1 път

Чет Мар 26, 2015 9:57 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Отговори с цитат
traqn_savov написа:
Производителя го дава че е лайфтам маслото...

Кой производител, Субару ли? Това с 3-те литра също?

Чет Мар 26, 2015 10:04 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
БМВ, даже си имат лепенки по кутиите в различни цветове, ама изкараха бюлетин да се сменя на 120к.

Пет Мар 27, 2015 10:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Като се зачетох, ми се орииска да бях отворил и почистил моята.
Но ще го направя на следващата смяна. Че между 2 и 3 та се усеща лек удар, минумален, на другите предавки си сменя много плавно.

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Съб Мар 28, 2015 8:13 am
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Не че форума е на БМВ но понеже стана въпрос за правилно обслужване...
Е това нещо искате само с пускане на масло да го оправите, е няма как да стане тая работа..
Ако на някой му е интересно, въпреки че не е субару, да види как се обслужва правилно кутия, с проверка и почистване и смяна.

http://twrite.org/shogunnew/files/jason/4HP22EH_ValveBody/4HP22EH-Valvebody.html

И аз съм отварял няколко кутии "на субару не съм" и всичките вътре бяха в подобно състояние, все на не обслужвани ли съм попадал не знам..

Може би една малка забележчица към колегата който е правил статията, трябва когато махне "валв бодито" или клапаното тяло, да надуе със компресора да провери как са уплътненията на буталата на пакетите, ако някое пуска, там не отива достатъчно налягане и се стапя тази фрикция.. Ама ще го разбере по трудният начин, чрез две вадения на кутия...

Изображение

Съб Мар 28, 2015 8:18 am
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Mladen99 написа:
Като се зачетох, ми се орииска да бях отворил и почистил моята.
Но ще го направя на следващата смяна. Че между 2 и 3 та се усеща лек удар, минумален, на другите предавки си сменя много плавно.

Ненормално превключване със удари може да скъси живота на кутията, и последващ скъп ремонт, най често се дължи на трудно подвижни клапани, на запушени калибрирани отвори на хидро-акумулатори, или запушени цедки вътре..

Единственото нещо по което трябва да се разбира че превключва е по промяната на оборотите на двигателя. :) :good:

Съб Мар 28, 2015 8:32 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >