|
Страница 1 от 1
|
|
Нов собственик на Outback IV - 2.5
| Автор |
Съобщение |
|
Stansl
|

Здравейте, Казвам се Стан, от Стара Загора съм и от около 2 седмици съм горд притежател на Subaru Outback 2.5 2012г - американче. Бях решил да си взема Forester, но като се качих на този Аутбек се влюбих в него и вече е мой. Колата е на 39000км, обслужих я в доверен сервиз(от оторизираните в София ми казаха да чакам 1-2 седмици, а и сметнах, че предопочитам да я обслужа в добър сервиз на приятел, който ми смени филтри + масло Motul 8100 Eco-nergy 5w30 A5/B5 и антифриз, а другата седмица мисля да сменя ролки/ремъци) Обявих я в КАТ, но чак утре ще отида за номер, тогава ще пусна и снимки тук. Имам няколко въпроса, на които се надявам да ми отговорите: 1. Колко е нормално да гори тази кола? Градско ми дава около 14-15 мили на галон(15-16л/100км) това нормално ли е, като се има предвид, че я карам на къси разстояния от по 5-6км и няма време да загрее. Извънградско ми гори 9-10/100 със скорост от около 130км/ч. 2. Имам ръжда по релсите на предните седалки и по металните елементи под седалката. Никъде другаде няма(по купето), отдавам това на факта, че е постояла на кораба от Америка и по пристанищата, но ми е чудно дали и други колеги имат подобен проблем. 3. Няма ми кората под двигателя, а при американския модел е по-различна от европейската, имате ли идея как се казва това нещо на английски? Смешното е, че имам уебсайт, в който публикувам само статии на английски, но не мога да намеря точно наименование за кората под двигателя. Пробвах със splash guard, но не ми излиза точно това. 4. При предишния собственик е откраднат катализаторът, който се намира отзад(преди гърнетата) и е заменен с тръба, но колата бучи повече от нормалното, къде мога да си намеря катализатор(и колко ще струва?) и ако е мнгого скъп, дали ще мога да го заменя с някакво гърне, което да намали шума? Благодаря предварително! Ще кача снимки утре 
|
|
|
|
| Чет Фев 26, 2015 5:44 pm |
|
|
|
Vmax
|
Честито и добре дошъл. 1. Разхода е нормален, да не кажа че е малък. Ако ти е много - газиране. 2. Ръждата я има почти всеки и не е от транспорта. Слаба корозионна защита - ако ти се занимава сваляш седалките, обаботваш с ръждопреобразувател или шкуриш и после боядисваш с нещо от рода на Протекта - имат една боя 3в1... 3. Кората се казва splash shield ) mud shield: http://www.ebay.com/itm/Engine-Splash-S ... 1169983853Тъй като ще имаш и други въпроси запознай се тази секция: viewtopic.php?f=1&t=15245
|
|
|
|
| Чет Фев 26, 2015 6:45 pm |
|
|
|
PitM
Регистриран на: Вто Ное 02, 2010 6:57 am Постове: 595 Местоположение: София
Автомобил: 2011 Subaru Outback 2.5i CVT Ltd.
Рейтинг: 178   
|
Хъммм, нещо не съм съгласен, че това е нормален разход. Все пак честито и много безаварийни километри! Какво ниво на оборудване е колата? Така както е обяснено, бих попитал защо се налага да се сменят ролки и ремъци щом колата е на 39000 км (~24500 мили)!? Ръжда на 2-3 годишна кола в купето може да има ако е влизала вода в салона или е имала инцидент!? Катализаторът се продава във всеки дилършип, не е евтин и с транспорт от САЩ ще се оскъпи още (~$650-$850). Сега има намаление до 40% в сайта Parts.com Чакаме снимки на Аутбека 
|
|
|
|
| Чет Фев 26, 2015 11:19 pm |
|
|
|
Stansl
|

Благодаря!  Ако не се лъжа е Лимитед - автомат, кожа с аудио Harman/Kardon(малкият дисплей) PitM, на теб колко ти гори горе-долу? Бях подготвен за 11-12 градско, но 16 ми се струва прекалено, като се има предвид, че съдружникът ми кара bmw 650, което гори толкова градско, а е 2 пъти повече кубици и 3 пъти повече коне(е, не е 4х4 де...) Ремъкът изглежда добре и може да изчакам да го сменя на 50к км като сменям и маслото на автоматика. И аз имам съмнения, че колата е давена, но няма никакви проблеми по електрониката и няма следи на друго място освен по самите седалки, което е странно. Възможно е да е била с обикновено оборудване и да й е сложено такова от давена кола(но и електрониката на седалките си е окей), знам ли? А за катализатора, направо ме зарадва. Очаквах да е много по-скъп  PitM, по талон твоят Аутбек Euro IV или Euro V е? Навсякъде в Интернет ги пишат Euro V, но моят е записан като Euro IV, та си мислех дали не е заради въпросния липсващ заден катализатор? Мога ли като го възстановя да променя това и да се възползвам от облекчението през следващите години?
|
|
|
|
| Чет Фев 26, 2015 11:52 pm |
|
|
|
PitM
|

Може би е по-добре да кажа, че "аз постигам" добър разход (9-10л/100км градско) или 23-25Ml/Gal по борд компа. Случва се да имам и по-добри постижения но за магистрално и смесено каране. Ремъкът (ангренажен), според Наръчника се сменя на 105К мили (165К км) или 105 месеца. И на мен ми се вижда доста, но още съм в края на първата третина - далеч от смяната. Маслото на CVT не се сменя! http://www.cars101.com/subaru/maintenance2.html - това е за MY 2011. За 2012 си провери пак там. Разбира се, никой не ти пречи да си го смениш. Възможно е да е имала инцидент, но не е фатално. Аз бих проверил детайлно цялата кола за да се отстрани всяка евентуална забележка. Що се отнася до Евро стандарт - не съм сигурен как се приравнява Сертификата от САЩ към Euro. В талона не пише, но може би да е отразен в протокола от "Технотест" (нямам го в момента). При неофициални разговори с Декра предположиха EuroIV. Не мисля, че има каквото и да е значение, така или иначе Субару е публикувало точна цифра на CO емисиите за този двигател. (В САЩ има и т.нар. "PZEV" - с подобрение по отношение на емисии, който вероятно се счита за EuroV). Облекчения в БГ само за Москвета 
|
|
|
|
| Пет Фев 27, 2015 2:51 am |
|
|
|
Vmax
|
PitM написа: Хъммм, нещо не съм съгласен, че това е нормален разход. Все пак честито и много безаварийни километри! Какво ниво на оборудване е колата? Така както е обяснено, бих попитал защо се налага да се сменят ролки и ремъци щом колата е на 39000 км (~24500 мили)!? Ръжда на 2-3 годишна кола в купето може да има ако е влизала вода в салона или е имала инцидент!? Катализаторът се продава във всеки дилършип, не е евтин и с транспорт от САЩ ще се оскъпи още (~$650-$850). Сега има намаление до 40% в сайта Parts.com Чакаме снимки на Аутбека  В първият пост е споменато че колата се кара на къси разстояния - затова разхода е нормален. Има таблица във форума с доста данни така че ако не вярвате - сравнете там. Относно катализатора - аз не бих сложил такъв , а резонаторно гърне - няма смисъл да се дават толкова пари за катализатор.
|
|
|
|
| Пет Фев 27, 2015 8:01 am |
|
|
|
plaskom
|
|
Честито и много безаварийни километри (мили) с новата придобивка! Провери си какво се е случвало с колата ти преди да напусне Щатите в Carfax. Това е хубавото на "американките", че можеш да разбереш всичко за колата докато е била там.
_________________ www.plaskom.com
|
|
|
|
| Пет Фев 27, 2015 9:01 am |
|
|
|
Vami
|
Stansl написа: Градско ми дава около 14-15 мили на галон(15-16л/100км) това нормално ли е, като се има предвид, че я карам на къси разстояния от по 5-6км и няма време да загрее. Извънградско ми гори 9-10/100 със скорост от около 130км/ч. PitM написа: Хъммм, нещо не съм съгласен, че това е нормален разход. Колега Stansl, честито за колицата! Разхода ти е напълно нормален за София по това време. Аз също карам на къси разстояния и моя разход е 15-16л/100км. Естествено като спра за нещо не гася двигателя, за да ми е топло. Лятото през август съм го свалял в София и на 9.2, но на по дълги маршрути. На късия маршрут разхода през лятото ми е твърдо 14. На извънградско при икономично каране съм свалял и на 6.5, но ако настъпваш, минаваш 10.
|
|
|
|
| Пет Фев 27, 2015 9:26 am |
|
|
|
Stansl
|

Днес покарах доста из града - около 100км при средно 12.5 - това е друго нещо  Проверих я в Carfax(бях забравил за тоя сайт) Калифорнийка е, километрите са реални(напуснала е Америка на 5400 мили в края на 2012, а тук Митака са я поели 6 месеца по-късно на 7000 мили) - Total loss: Rear bumper/Interior trim/Rear seat, явно е ударена отзад. В момента се държи добре на пътя, не скърца, ходовата част е отлична, електрониката работи добре и при монтаж на парктроник(нямаше си) ми казаха, че всичко си изглежда окей и под корите. Няма следи от боядисване. Колкото до колегата, който каза, че маслото на CVT-то не се сменя, четох много по въпроса и се оказа, че много от дилърите разпространяват този мит, но при директно запитване до Субару са казали, че на 15к мили се проверява маслото и се сменя при нужда. Повечето, които са го източили след 60к мили твърдят, че е имало нужда от смяна. От Митака също ме предупредиха за възможни проблеми с CVT-то ако ако не му сменям маслото, а евентуалният ремонт струва почти колкото колата, затова аз лично бих предпочел риска да го сменя пред риска да не го сменя хаха  Днес бях в КАТ, но си харесах табели, които ще излязат след 1-2 седмици и чак тогава ще я регистрирам...утре като я измия ще я снимам със софийската регистрация. Надявам се всичко да е наред и да не прави проблеми. Мой приятел, който живее в Калифорния беше с 2 счупени стопа, врата на багажник и задна броня на Шевролет волт и понеже беше на под 1 година му го писаха Total Loss и изплатиха застрахователната сума.
|
|
|
|
| Пет Фев 27, 2015 4:31 pm |
|
|
|
rquaresma111
Пресен - пресен
Автомобил: Subaru Zusti
Рейтинг: 0
|
Честито ! 
|
|
|
|
| Пет Фев 27, 2015 4:50 pm |
|
|
|
Stansl
|

Леле, аз се позабавих със снимките, но чаках за номер 2 месеца - исках регистрацията ми да е като на предишната ми кола Ето няколко от миналата седмица като я минах с clay bar и вакса Collinite 915 marque-d-elegance - страхотна е, препоръчвам! Нещата, които съм правил по нея откакто я взех преди 5000км са смяна на пистов ремък и ролки(едната свиреше малко), монтаж на преден и заден парктроник и покриване на пластмасовия "махагон" с brushed aluminium фолио каквото беше и по централната конзола около дисплея, наистина не разбирам дизайнерите на Субару, които са си казали, че на пластмаса и имитация на алуминий в среден клас японска кола, може да сложат пластмасов махагон за красота, ноо....разни хора- разни идеали  Катализаторът се оказа, че си е на мястото, просто очаквах да е по-голям, хаха! А по-силният шум явно е нормален, но аз бях свикнал с дизеловото си BMW при което се чуваше само тракане отпред и нищо откъм ауспусите Да се похваля, свалих средния разход на 9.5, със затоплянето на времето иии олекването на десния ми крак свалих градския разхид на 12-13л/100км в Стара Загора и около 10-11 в София..
|
|
|
|
| Чет Май 07, 2015 11:50 pm |
|
|
|
PitM
|
Изглежда екстра! Само качеството на снимките и декора са малко зян. Не личи добре козметиката... 
|
|
|
|
| Пет Май 08, 2015 1:36 am |
|
|
|
Stansl
|
Хахахах, там я пастирах, че има всичко нужно под ръка, а нямах време да търся по-добър декор, защото започваше гърчеше и започваше да вали... Тези дни ще я щракна на някое по-приветливо място 
|
|
|
|
| Пет Май 08, 2015 8:08 am |
|
|
|
Stansl
|
Stansl написа: Хахахах, там я пастирах, че има всичко нужно под ръка, а нямах време да търся по-добър декор, защото започваше гърчеше и започваше да вали... Тези дни ще я щракна на някое по-приветливо място  Започваше да гърми и да вали...хич ме няма в писането на телефон А имам един въпрос, PitM, твоята американка ли е? Не мога да си намеря кора под двигателя, защото ми казаха, че на американските са по-различни. Искам някъде да погледна и 2-те и да разбера дали европейската може да се изреже и да пасне на американка, защото единствената ми опция е Субару София срещу 400+ долара и 4 месеца чакане, което ми се струва малко соленичко за парче пластмаса, която така или иначе ще разбия в рамките на година(a такава за евро модела е 100-тина лева) 
|
|
|
|
| Пет Май 08, 2015 11:28 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|