|
Страница 1 от 1
|
|
| Автор |
Съобщение |
|
freehippie
Регистриран на: Пет Сеп 07, 2012 5:35 pm Постове: 100 Местоположение: София
Автомобил: H6 02
Рейтинг: 0
|
|
Здравейте колеги,
за съжаление спуках гума уикенда и сега съм сложил резервната която е всесезонна с дот 1202! Ясно е че с тази гума не е безопасно да се кара, хич даже. Проблемът е, няма налични от моите зимни гуми в бг, поръчал съм от германия, но ще дойде след 7-14 дена, а колата ми трябва.
Та въпросът ми към вас е, възможно ли е да си купя зимна гума в моя размер втора ръка и да карам с нея докато не дойде новата, или това е опасно и вредно за колата?
|
|
|
|
| Сря Мар 11, 2015 8:40 am |
|
|
|
Alxx
|
|
Така и така настилката в момента е с намалено сцепление, не мисля, че ще имаш проблем, стига да е точен размер и да не душманиш много газта. Все пак трансмисията не е от кашкавал.
Очаквам някой по - добре запознат да каже.
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
|
| Сря Мар 11, 2015 10:23 am |
|
|
|
subarist
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244     
|
Мойта дойде с предни и задни различни по чифтове. (Различни производители, еднакви размери) Измери от джантата до земята на равна настилка (в мола примерно), ако трябва коригирай малко с налягането. За няколко дни мисля няма да се прецака. (Предполагам , че няма да ходиш до Германия с нея  )
|
|
|
|
| Чет Мар 12, 2015 11:18 pm |
|
|
|
deyan_g
Регистриран на: Чет Фев 14, 2013 3:16 pm Постове: 171 Местоположение: София, Бъкстон
Автомобил: кален Outback H6 '01
Рейтинг: 30
|
|
Вчера срязах едната задна в кофти дупка. И сега съм и аз с оригиналната Йокохама. Поне е същия размер като другите...
|
|
|
|
| Пет Мар 13, 2015 9:55 am |
|
|
|
freehippie
Регистриран на: Пет Сеп 07, 2012 5:35 pm Постове: 100 Местоположение: София
Автомобил: H6 02
Рейтинг: 0
|
|
Здравейте,
Карам си засега с 13 годишната резервна, но само до работа, за извънградско стегнахме (разбирай купихме седмична винетка) за стария форд и така докато (ако) дойде гумата следващата седмица.
Чудех се дали да не забавя купуването на гума до есента и веднага да мина на летни, обаче ходя по планини докато не се стопи снега, и ще ми е по сигурно да съм си със зимни гуми.
Благодаря на всички за информацията.
|
|
|
|
| Пет Мар 13, 2015 11:43 am |
|
|
|
Junghans
Регистриран на: Вто Юли 29, 2014 11:14 pm Постове: 110 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Forester 2.0D
Телефон: 0888238905
Рейтинг: 46 
|
|
Това че са различни за малък преход не е проблем, дори размерът да не отговаря, пример - моята резервна, оригинално е патерица... разбирай не като на бегач, но е по-тънка.
_________________ Junghans - Die deutsche Uhr www.junghanswatches.bg
|
|
|
|
| Пет Мар 13, 2015 12:09 pm |
|
|
|
dian russev
|

Сигурен съм, че производителят е предвидил нормална работа на автомобилите ни при подобни леки разминавания в диаметъра на гумите. Имам 2 подходящи примера в това отношение. 1. Преди няколко месеца спуках задна лява гума, като в нея се наби болт с диаметър 8 мм. За мой късмет гумата издържа и не се пръсна, а просто започна да се отдува бързо. Колата реагира чак когато височината на въздушния балон намаля значително, защото разликата в диаметрите вече беше съществена. Индикаторите на "VDC" и за поднасяне светнаха на таблото, но бях изминал няколко километра; 2. Пак през миналото лято съм намерил някаква видийка на пътя и предна гума е започнала да спада, но съвсем по малко и незабележимо. Изминал съм няколкостотин километра с разлика в налягането на двете предни гуми около и малко над 1 атмосфера, което също води до разлика в диаметрите на двете предни гуми. При това положение и при скорости над 100 км/ч ми светваше "VDC off", когато подавам повече газ и когато съм в завой. Бях се притеснил доста и дори звънях на Bat bubi да го разпитвам на какво може да се дължи. Чак когато се прибрах от почивка проверих налягането на всички гуми, ремонтирах предната и тази индикация повече не се активира.
От това си правя извода, че малка разлика в диаметрите на гумата не са фатални за скоростната кутия и диференциалите, защото едва ли някой от нас си проверява редовно налягането на гумите, а то директно влияе на диаметъра и обиколката им.
|
|
|
|
| Пет Мар 13, 2015 12:59 pm |
|
|
|
Vmax
|
dian russev написа: Сигурен съм, че производителят е предвидил нормална работа на автомобилите ни при подобни леки разминавания в диаметъра на гумите.
От това си правя извода, че малка разлика в диаметрите на гумата не са фатални за скоростната кутия и диференциалите, защото едва ли някой от нас си проверява редовно налягането на гумите, а то директно влияе на диаметъра и обиколката им. Така е колега, за по старите модели с автоматик ( 1992-1997 ) има заложен толеранс от 20% ( разлика в скоростта на въртене ). За новите не знам колко е, но със сигурност има.
|
|
|
|
| Пет Мар 13, 2015 1:03 pm |
|
|
|
plaskom
|
|
Ако карам с една различна гума, не бих се притеснявал толкова за трансмисията, колкото за поведението на колата в завой при хлъзгав път или ако се наложи внезапно спиране.
_________________ www.plaskom.com
|
|
|
|
| Пет Мар 13, 2015 6:59 pm |
|
|
|
valeri_vachev
Регистриран на: Пон Окт 06, 2014 4:01 pm Постове: 496 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback B14, 2.5 AT 2010
Телефон: 0895674665
Рейтинг: 145   
|
|
Здравейте, Аз редовно си проверявам налягането на гумите, поне веднъж месечно, напоследък по-често, защото имам една гума дето спада с 1 атмосфера на месец и гледам да не я оставям толкова да спадне. А и когато си проверяваш налягането на гумите, и да не искаш, все пак оглеждаш гумите и може да забележиш някакъв проблем ако има, особено като си следиш налягането. Та свързано с еднаквото налягане на гумите, на мен очевидно ми се случва често да съм с различно налягане на една гума и досега не съм имал проблеми, е аз си карам лекинко, ама все пак карам Субару, колко да е лекинко, хахаха
П.С. Колеги, проверявайте си от време на време резервната гума, дали е под налягане, за да няма после тъпи погледи. Вчера взех колата на един приятел и се оказа, че патеричката му е пълна с въздух, но не и под налягане. Веднага проблема беше отстранен с едно помпане само, и сега си карам безгрижно.
Лек ден на всички!
_________________ Subaru Outbаck II, 2.5 АТ 2001, 2014-2021 Subaru Forester III, 2.0 AT 2008, 2021-2023 Subaru Outbаck III, 2.5 АТ 2008, 2023-2025 Subaru Outbаck IV, 2.5 АТ 2009, 2025-...
|
|
|
|
| Съб Мар 21, 2015 8:30 am |
|
|
|
bat bubi
|
|
До колкото знам, разлика в марката и модела и шарката е допустима само между предните и задните двойки гуми за нашите автомобили. Между самите двойки не е добре да има разлика с повече от 2 мм една спрямо друга и също така - шарката. При разлика , може да се кара така известно време, но не е хубаво да се прекалява с км. Това е и риска при постоянно зацепените коли - ако имаш гуми на два сезона и примерно пръснеш едната , когато си купиш нова, дори и същия модел - ще има разлика.....все пак, всеки си решава сам.....задвижването има нужния запас, но....
_________________ BORN TО RIDE … UNTIL I DIE
|
|
|
|
| Чет Мар 26, 2015 5:28 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|