Отговори на тема
 чукане и стържене при завой 
Автор Съобщение

Постове: 6
Автомобил: Outback 3.0R
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Моля помагайте за съвет! :cry:
От Бургас съм. Карам субару от 10г. Сега съм с Outback 3.0R MY2008 автоматични скорости. Пробег 180х км

Проблема е че при ляв завой се чува отпред отдясно стържене от въртеливо движение и чукане с определена честота зависещо от скоростта в завоя и неравностите по пътя. Почукването се чува от дясно и при движение на право при някакви неравности, но не винаги. Силата на явлението в завой е според скоростта с която влизам в завоя и каква е кривата / при по-остър завой чукането е по-звучно /. Чукането е толкова отчетливо че вибрации се предават на краката на седящия от дясно човек. ](*,)
Тези проблеми започнаха преди около година - блъснаха ме отпред, от дясно - счупи се амортисьора и гумата се накриви. След като я взех от ремонта - ламарини и два нови предни амортисьора, установих и виещ десен лагер. Това се оправи по каско. И преди 6 месеца започна по описания начин да стърже и чука. С Яни - при който ходя в Бургас - решихме че е предно външно каре. Преди месец смених карето - купих цяла полуоска с двете карета. Но ефекта е нулев. Според Яни по окачването няма забележки. Единствено се вижда омасляване по рейката - и то отдясно!
Не знаем къде да търсим проблема :sos:

Пон Мар 16, 2015 11:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Чукане или щракане?

Вто Мар 17, 2015 6:32 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Аз го оприличавам на чукане до тупане при по-бавна скорост в завоя.
Като се замисля не съм сигурен дали в стърженето има леко щракане - това ще го пробвам днес на някое кръгово.

Вто Мар 17, 2015 10:24 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Определено е почукване с определена променлива честота

Вто Мар 17, 2015 6:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 654
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Виж пружината,при счупване близо до опората звука е като стържене,пукане и чукане.

Вто Мар 17, 2015 6:37 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Това в смисъл, че може да е изместена т.е. при поставанято на новия амортесьор не е наместена, или че самата пружина при удара е с променена геометрия и е за смяна?

Вто Мар 17, 2015 10:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колегата предполага че след удара ( ако не сте сменили пружината ), тя е била увредена/счупена и пука, което не е невъзможно.
Аз бих заложил на:

1. Изместен двигател от удара и съответно различно напрежение в лява и дясна полуоска.
2. Повредена рейка.

Вариант 1 не би трябвало да прави проблем при движение направо, но...
Вариант 2 - ако е рейката, трябва да я усещаш и във волана.

При всички полжения бих прекарал колата на дозер за проверка на геометрия.

Вто Мар 17, 2015 10:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума

Постове: 875
Рейтинг: 60
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
gluhar написа:
Моля помагайте за съвет! :cry:
От Бургас съм. Карам субару от 10г. Сега съм с Outback 3.0R MY2008 автоматични скорости. Пробег 180х км

Проблема е че при ляв завой се чува отпред отдясно стържене от въртеливо движение и чукане с определена честота зависещо от скоростта в завоя и неравностите по пътя. Почукването се чува от дясно и при движение на право при някакви неравности, но не винаги. Силата на явлението в завой е според скоростта с която влизам в завоя и каква е кривата / при по-остър завой чукането е по-звучно /. Чукането е толкова отчетливо че вибрации се предават на краката на седящия от дясно човек. ](*,)
Тези проблеми започнаха преди около година - блъснаха ме отпред, от дясно - счупи се амортисьора и гумата се накриви. След като я взех от ремонта - ламарини и два нови предни амортисьора, установих и виещ десен лагер. Това се оправи по каско. И преди 6 месеца започна по описания начин да стърже и чука. С Яни - при който ходя в Бургас - решихме че е предно външно каре. Преди месец смених карето - купих цяла полуоска с двете карета. Но ефекта е нулев. Според Яни по окачването няма забележки. Единствено се вижда омасляване по рейката - и то отдясно!
Не знаем къде да търсим проблема :sos:

лагер сте сменяли а шенкела проверен ли е

Вто Мар 17, 2015 10:46 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря за съветите.

На такъв стенд за изправяне не е проверявана. Направихме проверка на сходимост на колелата които са ОК.
Доколкото схващам с дозер стенд трябва да се провери дали има изместване на двигателя.
Във волана нямам усещане за вибрации. Имам видимо омасляване от дясно на рейката - така или иначе трябва да се прави.
Шенкела не е проверяван - т.е. трябва да се замери и сравни с лявия. И ако има проблем в геометрията да се сменя.

А пружината как се прoверява?

Вто Мар 17, 2015 11:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема