Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4  >
 Ръчна срещу автомат 
Автор Съобщение

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Vami написа:
petko 69 написа:
а отделно искам една турбо играчка ръчка за да се возя и наказвам немските бегачки.

Off-Topic
Въпреки, че едната ми кола е Субару, съм реалист. Повечето от немските бегачки ще ти скъсат трътката ;)

За момента управлявам чужд автомобил за тръпка ВРХ 08 с доста подобрения и единствената кола която ми е дала зор е Порше 911 .Нямам предвид каране по магистрала ,а гонене по второстепенни пътища,ако следващия път имам късмет леко да превали то Поршето няма шанс дори за равен резултат.Виждал съм доста бегачки и това кой кого ще накаже доста зависи от водача,много идват с на тати новата тупалката,а се оказват изпреварени от Лади.

Вто Мар 17, 2015 8:48 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 237
Рейтинг: 130
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
petko 69 написа:
,а отделно искам една турбо играчка ръчка за да се возя и наказвам немските бегачки.

А защо я искаш ръчка, :-P гледам някои колеги пишат, че автомата бил "кефа който нямал цена" . :D
По голям кеф от това, ти да определяш на коя скорост ще се движиш и с колко км./ч. при какви об/мин. си няма . :) Няма какво да го умуваме, автомата си е само едно удобство и никакви други предимства пред ръчката .
Това с равни и по ниски разходи, теглителни сили и т.н.... са си ала-бализми . :)

Сега и с тези немски бегачки дето се появиха, темата започва да става още по интересна, очаквам да се заформи някой дуел . ROFL

Сря Мар 18, 2015 9:12 am
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Постове: 551
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
martod написа:
По голям кеф от това, ти да определяш на коя скорост ще се движиш и с колко км./ч. при какви об/мин. си няма . :) Няма какво да го умуваме, автомата си е само едно удобство и никакви други предимства пред ръчката .

Това можеш и с автомат да го правиш, дори и при тези без типтроник. Хвани някой с автоматик да ти демонстрира смяна на предавки само с подаване на газ :P

Иначе, чисто инженерно, автоматика е по-съвършена система от тази със съединител, тъй като го няма момента на удар при превключване на скорости. Единствения недостатък е по-високия разход поради загубите в торк конвертора.

Сря Мар 18, 2015 9:54 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
До 300 коня само автомат , оттам нагоре може и ръчна за кефа да цедиш до прекъсвач, с тези тролеи по два тона и 150 коня под капака само лежерно и тържествено с крайцерска скорост, няма ли буст за малките кубици не може да откине и няма кеф или започва от 300 коня нагоре за да има динамика.

Сря Мар 18, 2015 10:44 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 496
Автомобил: Subaru Outback B14, 2.5 AT 2010
Телефон: 0895674665
Рейтинг: 145
Отговори с цитат
Здравейте и от мен,
Аз съм "ЗА" автомата. Това ми е шеста кола и втори автомат. Автоматичната скоростна кутия ти дава страшно спокойствие, дори когато караш агресивно, защото не се пънеш да сменяш предавки. Малко е досадно, естествено някой друг да решава кога да се смени предавка, но иначе е много приятно, пък и винаги можеш да бутнеш лоста на която искаш предавка, било то на изкачване или на слизане. Високия разход е голям минус, както и не дай боже, да трябва да ремонтираш кутията. Тогава са големите сълзи.
Аз сега взех автомат, защото с това градско в София направо ми се разказва играта с ръчни скорости, тръгни спри, тръгни спри.
С автоматчето сега направо съм щастлив като карам в задръстването от Цариградско към Кулата, нагоре. Няма го това досадно натискане на съединителя и на спирачката за да не отпусне назад.
Дано скоростите ме надживеят, хаха, дали, дали, ама надали!
Успех на всички по нашите страхотни пътища!!!

Subaru Outbаck IV, 2.5 АТ 2009, 2025-...
 3

Сря Мар 18, 2015 10:51 am
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Постове: 551
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171
Отговори с цитат
valeri_vachev написа:
Дано скоростите ме надживеят, хаха, дали, дали, ама надали!

Сменяй редовно маслото и не прегрявай автоматика, и ще те надживее със сигурност.

Иначе по-голям кеф от това да си разбъркваш кафето докато потегляш на зелен светофар аз още не съм видял :)

Сря Мар 18, 2015 11:12 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 416
Автомобил: Outback '99 AT, B14, 3.6 Executive
Рейтинг: 79
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
tisho написа:

Иначе по-голям кеф от това да си разбъркваш кафето докато потегляш на зелен светофар аз още не съм видял :)

Докато четях това се сетих и за още едно предимство: да превозваш чипливи неща плавно, та дори и плавно тръгване под наклон с чупливи неща.

Не карам пил и не пия карал.

... важно е да знаеш числата колко са ти...

Сря Мар 18, 2015 2:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
petko 69 написа:
Въпреки, че едната ми кола е Субару, съм реалист. Повечето от немските бегачки ще ти скъсат трътката ;)

За момента управлявам чужд автомобил за тръпка ВРХ 08 с доста подобрения и единствената кола която ми е дала зор е Порше 911 .Нямам предвид каране по магистрала ,а гонене по второстепенни пътища,ако следващия път имам късмет леко да превали то Поршето няма шанс дори за равен резултат.Виждал съм доста бегачки и това кой кого ще накаже доста зависи от водача,много идват с на тати новата тупалката,а се оказват изпреварени от Лади.[/quote]

Голям състезател тоя Петко него закачаите.
Живко се похвали как се возил и как докато карал си му ръчкал лоста... Хахаха

Иначе аз съм с 2 ръце и 2 крака за Автомата, дори и легаси туинтурбо да е пак автомат го искам.

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Сря Мар 18, 2015 6:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
tisho написа:

Това можеш и с автомат да го правиш, дори и при тези без типтроник. Хвани някой с автоматик да ти демонстрира смяна на предавки само с подаване на газ :P

Ами търся някой да ми демонстрира, понеже автоматик не съм виждал, :pardon: как от 5-та минава директно на 2-ра :D с автомата, аз с ръчните го мога, с малко повечко междинна газ . :)

Сря Мар 18, 2015 7:25 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 153
Автомобил: Subaru Legacy 2.0 2008
Телефон: 0887201711
Рейтинг: 7
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Ами автомата го може, без междинна газ, достатъчно е да се настъпи педала до дъно. Но има и друга една подробност, че всяко едно неразумно решение на водача, свързано със скорост и обороти, автоматичната кутия ще игнорир, за неговото финансовото спокойствие.
Карам автомат, но съм съгласен, че и едната и другата скоростна кутии си имат предимствата и нека всеки си вземе това което му допада.

Сря Мар 18, 2015 7:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
martod написа:
tisho написа:

Ами търся някой да ми демонстрира, понеже автоматик не съм виждал, :pardon: как от 5-та минава директно на 2-ра :D с автомата, аз с ръчните го мога, с малко повечко междинна газ . :)

Па да го беше покарал бе, вместо да му се мусиш :D При по-ниска скорост, тоест когато е безопасно, сваля от 4-та на 2-ра при натискане на педала до дъно.

Сря Мар 18, 2015 8:06 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Отговори с цитат
petko 69 написа:
Новото поколение АТ кутии ,няма вече нищо общо с тези в нашите коли които са над 10-15 год.Карал съм нови спортни коли с ат кутия и съм на мнение че бъдещето им принадлежи.Ръчната кутия си има своя чар и тръпка защото дава на водача индивидуалност при шофиране.АТ е за предпочитане при градски условия ,отпада досадното превключване.Мисля че всичко е въпрос на личен избор.За мен специално едно комби АТ за семейна кола ,а отделно искам една турбо играчка ръчка за да се возя и наказвам немските бегачки.

Малко по-нагоре в темата ясно съм написал мнението си.Моля всички да четат темите отначало ,а не само последните мнения. :idea:

Сря Мар 18, 2015 8:16 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 86
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
То автомат е много обширно понятие...

Има роботизирани кутии, който вътре са изпълнени по стандартната схема със зъбчатки, само че там сервомотори
изпълняват това което изпълнява водача. фолцваген, алфа.

Има вариаторни кутии CVT който се характеризират с променливо и без степенно изменения на въртящият момент. хонда, крайслер.

Има и по стандартната схема, с планетарни механизми, и с фрикционни съединители.. тази кутия е и с най малкият коефициент на полезно действие..
За това колите който са със нея горят малко повече...
Ама като цяло се разработват вече нови хибридни кутии, с електромотори, който подават мощност към колелата когато това се наложи...

Чет Мар 19, 2015 7:51 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 85
Автомобил: Subaru XV
Рейтинг: 50
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Все ми се струва,че хората искат автомата да включва сам,при това бързо,умно,плавно и в съответствие с мерака на водача.Т.е. автоматична ръчка,с телепатична връзка.Не може,за сега.
В квартални улички с непрекъснато преминаващи хора,където се завива на "една боя" разстояние от другите паркирали коли и като се движиш си ни за първа,ни за втора,как автоматика да не е супер?В съвременния град,със всички задръствания,пренаселване и тръгни-спри,кога човек да реализира динамиката на мощната си ръчка?Ще я пръжне 100-200-500 пъти,ще се наиграе и пак за автомат ще замечтае.

Чет Мар 19, 2015 8:41 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
BAlexandrov написа:

Па да го беше покарал бе, вместо да му се мусиш :D При по-ниска скорост, тоест когато е безопасно, сваля от 4-та на 2-ра при натискане на педала до дъно.

Ти пък ако си мислиш, че съм му простил и не съм го покарал си в дълбоко заблуждение . ROFL
Пък и както сам виждаш, има допълнителни условия "При по-ниска скорост, тоест когато е безопасно", а аз мога да си слизам от 5-а на 2-ра и когато е опасно :-P и после да си карам на втора с максимални обороти до като си искам, мога от 2-ра пак да ида на 5-та, :D пък при теб автомата ще реши, кога да сложи 3-та.

miirro написа:
Карам автомат, но съм съгласен, че и едната и другата скоростна кутии си имат предимствата и нека всеки си вземе това което му допада.

Абсолютно вярно заключение . :good: Някои харесват руси, други черни :) и е абсолютно излишно, след като аз съм си харесал руса, някой да ме убеждава, че най големия кеф е черната, само защото той е избрал нея .

Чет Мар 19, 2015 9:19 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Всъщност на всички ли е ясно,че говорим(сравняваме)
5 степенната МТ и 4 АТ на Субару които са си архаични,(Защото пък 5АТ особено след 2007ма си е доста добра)
но надеждни или си чешем езиците за кутиите въобще.
Защото ,ако е второто нека всеки привърженик на ръчката да се осведоми и да покара новите поколения
автомати с 2 съединителя или 8 степенния на ZF,който слагат от БМВ до Гранд Чероки и Рейндж
и не ми говорете сега,че били за скъпи коли и т.н.
Новите автомати са все по интуитивни и бързи и икономични и натам сме тръгнали каквото и да си говорим.
А възможността за превключване от волана доста намаля неудобството на нормалния автоматик.
То ако беше толкова яко с ръчка нямаше и рали колите да слагат автомтизирани кутии
макар секвенционални роботизирани и т.н. с възможност едва при повреда да се превключва ръчно.
Винаги е по-добре 2те ръце да са ти на геврека.
Някъде повтарям мнения на колеги но това е.

Чет Мар 19, 2015 9:39 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Отговори с цитат
+ за автомата за ежедневка
в града е безценно на светофара да се мърдаш леко без газ само като пуснеш спирачката,
паркиране, маневриране, потегляне под наклон на сухо и особено на мокро ,заснежено много по лесно, прецизно и бързо без опасност да се върнеш назад

и да не забрявяме че автомата има по малко предавки , но предавателните числа са други и извънградско има предимство с по-голяма икономия на гориво с по-ниски обороти с "офърдрайв" системата (заклюването на торка на последната предавка)

Последна промяна mitoko на Чет Мар 19, 2015 9:55 am, променена общо 1 път

Чет Мар 19, 2015 9:47 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
martod написа:
BAlexandrov написа:

Ти пък ако си мислиш, че съм му простил и не съм го покарал си в дълбоко заблуждение . ROFL
Пък и както сам виждаш, има допълнителни условия "При по-ниска скорост, тоест когато е безопасно", а аз мога да си слизам от 5-а на 2-ра и когато е опасно :-P и после да си карам на втора с максимални обороти до като си искам, мога от 2-ра пак да ида на 5-та, :D пък при теб автомата ще реши, кога да сложи 3-та.

miirro написа:

Абсолютно вярно заключение . :good: Някои харесват руси, други черни :) и е абсолютно излишно, след като аз съм си харесал руса, някой да ме убеждава, че най големия кеф е черната, само защото той е избрал нея .

Аз съм с 5ЕАТ и да може да се включи от 5-та на 2-ра за същото време за което с ръчката ще го направиш. 2-ра (доколкото помня при всички модели Субару с 5ЕАТ) при 6500 оборота е 115 км/ч. Налагало ми се е да намалям заради комплексарчета изпреварващи в завой от 120-130 и си се превключва без замисляне.

По темата - има изписано много. Всяка кутия си има предимства и недостатъци. Въпрос на лични предпочитания е каква ще се избере.

Създателя на темата според мен най-добре ще избере ако се качи една след друга да кара еднакви автомобили с различни кутии.

Чет Мар 19, 2015 9:55 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Greg4o написа:
Всъщност на всички ли е ясно,че говорим(сравняваме)
5 степенната МТ и 4 АТ на Субару които са си архаични,(Защото пък 5АТ особено след 2007ма си е доста добра)
но надеждни или си чешем езиците за кутиите въобще.
Чешем си пръстите . :D
Те 5 степенните автомати, типтроник, мултитроник и т.н... са си доста добри и от 97-ма година при някои марки, :) карал съм такива на Галант VR4 и кефа е наистина голям, но още по голям е на ръчно управление, :) можеш да си цедиш до прекъсвач и чак тогава да сменяш, но предполагам повечето от пишещите тук в полза на автомата, нямат пеперуди на волана и визират обикновен автомат .
Пък и да има някой с пеперуди и те си искат ръчица да барне, тъй че да го наречем така:
най голям си е кефа когато можеш да сменяш ръчно скоростите, независимо дали си с ръчна или автоматична кутия . :D

Чет Мар 19, 2015 1:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Май целта е да надпишеш всички останали :giggle: :facepalm: .

Аз съм привърженик на ръчните кутии по причини, както съм писал вече. Да, ръчката е дава неповторимото удоволствие от превключването и изцеждането на двигателя, само че и автомата може да се кара до прекъсвач. Ръчката е чудесна ако искаш да караш динамично извън града и на пистата, или ако избиваш комплекси и задължително трябва да цедиш от светофар до светофар за да изпревариш "всички мухльовци с колите им за по 80к" и да покажеш че може да спреш от 120 преди да си влязал в кръстовището. Ако обаче обичаш лежерното каране извън града, не ходиш на писта и караш нормално в града автомата е правилния избор. Слагането на всички автомати под общ знаменател е меко казано глупаво. Дори и 4ЕАТ си върши чудесно работата особено в града. Когато човек си избира кутия трябва да се замисли къде кара основно и как и така да направи избор. А не някой да се опитва да го убеди на всяка цена, че трябва да направи нещо.

ПП: Имам бутони на волана за смяна на скоростите, НО ги използвам само, когато трябва да спра аварийно. Иначе си събират праха само. Всяка АТ е достатъчно интелигентна да се настрои към начина на шофиране и ако изключим забавянето от торка (което може да се игнорира ако си познаваш колата), е чудесно решение за градски условия и лежерно пътуване.

Чет Мар 19, 2015 1:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4  >