Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема
 Теч на масло от между главата и блока 
Автор Съобщение

Постове: 62
Автомобил: legacy'04
Рейтинг: 40
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Здравейте, колеги

Първо да се извиня, ако отговорите вече са във форума. Потърсих, но не ги открих. На английски език може би се намират, но автомобилният технически английски е над моите възможности :).

Маслото в двигателя постепенно се губи (последно доливах около 2 л. на 10 000 км.). Наблюдението, което имам, е, че когато държа високи обороти (изпреварвания или скорост > 150км/ч) повече масло се губи. Мисля, че не гори масло. Отстранявахме различни потенциални течове – гарнитура на картера, семеринг на коляновия вал. Последно обаче изглежда, че има теч между главата и блока (като държа двигателя 5-6 минути на 4500 оборота и го угася, там просълзява).

Колата е Legacy 2.5 бензин/газ автоматик производство 2004. на 190000 км.

Изглежда това е популярен проблем поне на един двигател на субару, но не мога да разбера моят дали е същия.

Въпросите ми към вас са:
1. Доколко е опасен този теч? Ако успея да го запуша с някаква добавка в маслото, мога ли да продължа да карам спокойно?
2. Може ли да се оправи проблема без вадене на двигателя?
3. Колко ориентировъчно излиза подобен ремонт?
4. Има ли нещо специфично в ремонта, та да трябва да го прави задължително специализиран в субарута човек?

Чет Мар 19, 2015 11:02 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 782
Рейтинг: 223
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
zearendil написа:
Наблюдението, което имам, е, че когато държа високи обороти (изпреварвания или скорост > 150км/ч) повече масло се губи. Мисля, че не гори масло

Колега,при тази скорост и при тези обороти на двигателя(не казвам че са високи),но колата започва да си понагорява масло,който и каквото да ти говори-това е действителността и то не само при субару.Сега с какво масло се кара и колко от него за каккъв пробег ще се загуби е строго индивидуално и едва ли някой ще може да ти даде точен отговор.А относно теча на масло който сте открили и въпросите които си задал е най-добре да се погледне автомобила в сервиз специализиран за субару
zearendil написа:
1. Доколко е опасен този теч? Ако успея да го запуша с някаква добавка в маслото, мога ли да продължа да карам спокойно?

Не се опитвай да "запушиш" теча с добавка в маслото за да не стане по-зле(не е ясно каква е добавката и какво точно ще се "запуши" с нея)
zearendil написа:
2. Може ли да се оправи проблема без вадене на двигателя?3. Колко ориентировъчно излиза подобен ремонт?

Това само след оглед на място в сервиз ще може да се разбере според мен колега...така от разстояние-едва ли.С две думи,закарайте автомобила в свестен сервиз,който се занимава със субару.

Чет Мар 19, 2015 11:47 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 117
Автомобил: Toyota Verso 1.8 CVT
Телефон: +359897873851
Рейтинг: -12
Кофти...
Отговори с цитат
zearendil написа:
Здравейте, колеги

Първо да се извиня, ако отговорите вече са във форума. Потърсих, но не ги открих. На английски език може би се намират, но автомобилният технически английски е над моите възможности :).

Маслото в двигателя постепенно се губи (последно доливах около 2 л. на 10 000 км.). Наблюдението, което имам, е, че когато държа високи обороти (изпреварвания или скорост > 150км/ч) повече масло се губи. Мисля, че не гори масло. Отстранявахме различни потенциални течове – гарнитура на картера, семеринг на коляновия вал. Последно обаче изглежда, че има теч между главата и блока (като държа двигателя 5-6 минути на 4500 оборота и го угася, там просълзява).

Колата е Legacy 2.5 бензин/газ автоматик производство 2004. на 190000 км.

Изглежда това е популярен проблем поне на един двигател на субару, но не мога да разбера моят дали е същия.

Въпросите ми към вас са:
2. Може ли да се оправи проблема без вадене на двигателя?
3. Колко ориентировъчно излиза подобен ремонт?
4. Има ли нещо специфично в ремонта, та да трябва да го прави задължително специализиран в субарута човек?

Провери за теч при гарнитури на капаци на клапаните.

Ако е проблема е между главата и блока, без вадене на двигателя няма да минеш.
Антифриз губиш ли?

Чет Мар 19, 2015 11:58 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
viewtopic.php?f=1&t=14225&p=176727&hilit=Гарнитура+на+глава#p176727

Чет Мар 19, 2015 12:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 654
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Според мен си в грешка че теча е м/у глава и блок.Най-вероятно гледаш капак на клапани и се заблуждаваш.Загубата на толкова масло не ти е от теч,щото щеше да е като лейка ,ами е в по-голямата си чест от спечени сегменти от кофти масло и не редовно сменяне.

Чет Мар 19, 2015 3:54 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Първо, благодаря ви за отговорите, не очаквах толкова бързо.
Цитат:
колата започва да си понагорява масло,който и каквото да ти говори-това е действителността и то не само при субару

Това не ме притеснява, доколкото е нормално, нищо че карането се оскъпява малко. Притеснявам се да не изпусна някаква индикация, че трябва да се прави сериозен ремонт на колата.
DDD написа:
Не се опитвай да "запушиш" теча с добавка в маслото за да не стане по-зле(не е ясно каква е добавката и какво точно ще се "запуши" с нея)

Току що сложих ей от тия горните две.
Код:
MT2000 SYNTHETIC METAL TREATMENT
100% synthetic, cutting-edge treatment that has been especially formulated to reduce wear and friction on all types of metals and alloys. It creates a thin layer over the internal engine components, reducing friction and wear, thus improving performance and lowering consumption. It drastically reduces the mechanical force and friction on all the metallic parts ...
OIL STOP LEAK
Formulated to repair oil leaks in all types of engines  Restores the elasticity and original size of joints and oil  seals, thus detaining oil leaks. It does not change the colour, density and volume of the  oil.

Не знам колко са подходящи, но ми се струва, че не би трябвало да повредят двигателя, ако само това му е проблема и няма нещо друго вече подпушващо се.
Цитат:
Това само след оглед на място в сервиз ще може да се разбере според мен колега...така от разстояние-едва ли.С две думи,закарайте автомобила в свестен сервиз,който се занимава със субару.

Разбира се, няма лошо да се погледне в такъв сервиз, но трябва да имам път в удобна посока. В Ямбол сервизите на субару са кът :).
Цитат:
Провери за теч при гарнитури на капаци на клапаните.
...
Антифриз губиш ли?

Сигурен съм, че на въпросното място има теч – изчистихме двигателя, вдигнахме на място 4000 оборота за 5 минути и просълзи. Дали той е достатъчен, за да губи толкова масло, не знам – възможно е и да го гори, но понеже ауспухът не е мазен, предполагах, че е от теча.
Не губя антифриз със сигурност.
Цитат:
Загубата на толкова масло не ти е от теч, щото щеше да е като лейка ,ами е в по-голямата си чест от спечени сегменти от кофти масло и не редовно сменяне.

Възможно е, реално не знам как е поддържана колата преди мен. Досега го карах с TITAN GT1 SAE 5W40, но сега сложих TITAN SYN MC SAE 10W-40, реално нямам наблюдения върху разхода на масло.

Чет Мар 19, 2015 5:02 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
И един може би малко страничен въпрос, как да разбера кой точно от тези двигатели е на моята кола: https://en.wikipedia.org/wiki/Subaru_EJ_engine#EJ25

Чет Мар 19, 2015 5:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Кофти...
Отговори с цитат
Няма Субару, което да не е прокапало поне през един семеринг. И твоето не е изключение. Капаците на oil separator-а също пропускат масло.

Чет Мар 19, 2015 10:25 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1886
Автомобил: Impreza3.3 Impreza H6T Subaru SVX
Рейтинг: 622
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега izhelev, ти собствено мнение по въпроса нямаш ли ?

Чет Мар 19, 2015 11:17 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Кофти...
Отговори с цитат
1040 написа:
Колега izhelev, ти собствено мнение по въпроса нямаш ли ?

Имам Тенчо, имам и затова съм сложил мерника на "недоразумението" наречено Субару.

Пет Мар 20, 2015 7:06 am
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума

Постове: 875
Рейтинг: 60
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
izhelev написа:
Няма Субару, което да не е прокапало поне през един семеринг. И твоето не е изключение. Капаците на oil separator-а също пропускат масло.

viewtopic.php?f=4&t=18785
май нямаш никакво мнение по въпроса датата е 17 03 2015г казаното от Тенчо

Пет Мар 20, 2015 9:07 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Кофти...
Отговори с цитат
Колега 1040 съжалявам, че те копирах. Малко прекалих със следващото мнение /кафето май беше силно/. Модераторите да ми покажат "жълт" картон, ако преценят. Отклонихме се от темата.

Пет Мар 20, 2015 9:29 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Жълтия картон ти е от Тенчо.
Да течат Субарата, ама след като ги яздат без подръжка по 300-400 000км, с нередовна смяна на масла и прочие. И после идват напудрени при нас ентусиастите дето искаме да минем евтино, но на финала пак харчим за съживяването им. И като ни писне - абе тия субара са много скапани, само проблеми с харчове на масло, гарнитури и т.н.

Агента метна един много верен лаф навремето - субарата не се чупят, чупят ги неграмотни собственици и майстори...

Не е точен цитата, ама това е положението.

Хайде безаварийно на всички, а към автора на темата - намери грамотен майстор в Ямбол ( има колеги от там - jeliazkov ) може да те насочи.

ПС: субару на тези години не може да изкара 10 000 км с едно масло, дори и пълна синтетика към 7500км трябва да го смениш.

Пет Мар 20, 2015 11:04 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
офтопок :pardon:
Пак се върнахме на темата с маслата
на субару да не се слага нищо друго от освен истинска синтетика гр.4 :idea: