Отговори на тема
 Нов АУТБЕК и въпроси за газова течна фаза 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 198
Автомобил: subaru outback 2.5
Рейтинг: 24
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте колеги. Отскоро съм с ново субару. Това ми е второ подред. Колата е субару аутбек 2005г. 2,5 мотор. От тези италианки е ,който уж имат фабрична газова уредба. Ще пусна снимки на колата малко по натам. Историята ми започва още с взимането на колата. Отидох да ми я проверят при Любо в Люлин. Момчетата я прегледаха цялата и като забележка им беше ,че не работи добре на газ. Колата тресеше цялата все едно работи на три цилиндъра. Казаха ми , че е скъп ремонта на подобен вид газова и по добре да я махна и да си сложа обикновен газов инжекцион. Започнах с обслужването, като смених всички масла ,филтри , биалетки и т.н. при момчетата в с.т.ай в Обеля. Там те ми казаха за човек който се занимава само с течна фаза в Надежда. Минах при него. След пет миниту оглеждане на колата , той ми каза да започна да въртя кръгчета на квартала , без значение че работи лошо /от седенето било/. Оказа се прав. След едно кръгче на цялото околовръстно на София колата се успокои и започна да работи нормално. Карах така един месец и започнах да имам проблеми с автоматика. Бях сменил маслото в Обеля и реших да отида при Краси от субаруланд за добавка. Той ми обясни ,че с добавка няма да се оправят нещата защото добавките вдигали само качеството на маслото и ми препоръча да отида до Коко в Малинова долина. Колата от втора на първа влизаше с леко придърпване. От сервиза за автоматици ми препоръчаха да отида до представителството на субару и там да ми занулат кутията и да ми настроят дросела. Дадох 60лв. за мое най голямо изумение, а бях приготвил повечко , даже кърших два часа пръсти дали ще ми стигнат. Колата като излезе беше добре , обясниха ми , че и трябва повече време да се настрои спрямо моито каране , но не ми работила 1 ланда сонда. Минах пак през Краси ,смених и свещите при него. Той ми каза , че колата на бензин е перфектна но на газ е от 25 -30% бедна смес. Отиди при газаджията да ти пусне газчица. Ок ама не е толкова лесно. В надежда ми обясниха няколко варианта и всеки свързан с не малко пари /помпа ,дюзи и т.н./. Помпата ми работи на 2 бара налягане а трябвало да бъде поне на 3.
Въпросите ми са ;
Минал ли е някой по моят път? Имал ли е успех с отремонтирването на тази система? Как? Колко време или км. му е работила добре след това? Има ли смисъл или да я сменя с газов инжекцион? Има ли смисъл да слагам китайска помпа ? Има два варианта - Митака и сервиза в Надежда .И двата са между 200-300лв.
Поздрави :)

Пон Мар 23, 2015 9:45 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Помпата при течна фаза е консуматив.

Пон Мар 23, 2015 4:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Благодаря колега эа пояснението...и ти ли си с течна фаза , сменявал ли си вече помпа ? Каква сложи?

Пон Мар 23, 2015 6:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
https://www.youtube.com/watch?v=NyHHONFehEE

Ето и колата :)

Пон Мар 23, 2015 7:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 1100
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Помпата става консуматив,тогава когато се експоатира неправилно,винаги трябва да зареждате когато светне за резерва,а не да чакате да свърши газта,както при изпарената фаза.Тогава помпата остава на сухо и изгаря също както бензиновата,когато я държите без бензин - ако се научите в бутилката да поддържате ниво,което да не пада под 8-10 литра,помпата ще изкара над 150 000км.,тогава разход от 200лв. за помпа е напълно оправдан ;)

Пон Мар 23, 2015 8:11 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 30
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Мой приятел слага китайска при Митака,на 15000 я сменя със следващата.Толкова карали.

Пон Мар 23, 2015 8:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
pradabg написа:
Помпата става консуматив,тогава когато се експоатира неправилно,винаги трябва да зареждате когато светне за резерва,а не да чакате да свърши газта,както при изпарената фаза.Тогава помпата остава на сухо и изгаря също както бензиновата,когато я държите без бензин - ако се научите в бутилката да поддържате ниво,което да не пада под 8-10 литра,помпата ще изкара над 150 000км.,тогава разход от 200лв. за помпа е напълно оправдан ;)

Много ми хареса това което си написл колега. Доколкото съм чел из форома преценявам ,че си докаэан многократно специалист. Въпросът ми е дали работиш и с течна фаэа. Искам да отида при някой които наистина раэбира а не проба грешка. ](*,)

Пон Мар 23, 2015 8:39 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
subaruhipo написа:
Много ми хареса това което си написл колега. Доколкото съм чел из форома преценявам ,че си докаэан многократно специалист. Въпросът ми е дали работиш и с течна фаэа. Искам да отида при някой които наистина раэбира а не проба грешка. ](*,)

Течната фаза е по-елементарна както за монтаж,така и за настройка от изпарената фаза,но не се занимавам все още. Реално се избира м/у два вида помпи в зависимост от мощността и обема на двигателя,бързи или бавни дюзи - техният размер (отвор на щуцера) и налягането с което ще се работи 2-2,5 bar,2,5-3bar,3-3,5bar и тн. и тн. След това инструктаж на потребителя,да му се обясни,че помпата за газ е същата както на бензин,и че без гориво не трябва да остава,защото изгаря,практически тя има две тръби до регулатора за налягане (който е отпред),едната е захранваща а другата е връщаща. Всички дюзи си имат своят ресурс и след определен пробег се заменят, а някой се рециклират - каква е цената,не мога да отговоря.

п.с. Ще трябва да запиша да изкарам един курс,защото много взехте да ме полазвате с тези течни фази :D

Вто Мар 24, 2015 6:34 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Цитат:
п.с. Ще трябва да запиша да изкарам един курс,защото много взехте да ме полазвате с тези течни фази :D

:good: :good: :good: :beer:

Вто Мар 24, 2015 9:54 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
На колегата помпата не е изгоряла и причината за пада на налягането е износването, а не, че е изгоряла от нямане на газ. 150к е прекалено с газта, която се продава у нас. Сменяй смело с хубава и очаквай смяна след 80-100к. Това за нивото обаче е в сила, ако не искаш да изгори.

Вто Мар 24, 2015 3:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Отговори с цитат
Vami написа:
На колегата помпата не е изгоряла и причината за пада на налягането е износването, а не, че е изгоряла от нямане на газ. 150к е прекалено с газта, която се продава у нас. Сменяй смело с хубава и очаквай смяна след 80-100к. Това за нивото обаче е в сила, ако не искаш да изгори.

За 10-15к. няма как да се износи,ако ще и най-калпавият китаец да сложи ;) За това си поддържайте ниво в бутилката и си карайте безпроблемно :good:

Вто Мар 24, 2015 6:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
А случаино някой да знае от къде може да се намерят качествени помпи ?

Вто Мар 24, 2015 6:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
На Виале фабрично е настроено така че колата да превключва на бензин когато в бутилката останат 6-7 л. газ за да не остава помпата на сухо.

Вто Мар 24, 2015 8:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4380
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Специално за Виале имам наблюдения от времето когато бях бакшиш. Отлично работи, а помпата изкарва 80-100к, както казват по - горе. Недостатъкът е, че е цифра.

Вто Мар 24, 2015 9:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Отговори с цитат
plaskom написа:
На Виале фабрично е настроено така че колата да превключва на бензин когато в бутилката останат 6-7 л. газ за да не остава помпата на сухо.

Без значение е марката в случая и това как и какво е настроено,бутилките за газ ,не са разработени като резервоарите за бензин. Те са си плоски и когато се изкачвате в някакъв момент дори и при 6л. в бутилката,помпата може да върти на сухо за даден момент,за това новият тип бутилки е с две позиции - за филтъра и за помпата-където тя е в отделен съд с рециркулация и практически дори и 1л. да има,то той ще се намира в този съд при помпата (да не говорим,че доста преди това,вече ще е обърнала на бензин),а най-приятното е,че вече дори и бутилката да е пълна,може да се извърши подмяна на помпата за 10-ина минути. Определено доста е помислено в тази насока,за разлика от преди няколко години :good:

Вто Мар 24, 2015 10:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема