Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема
 Върпси относно импреза и форестър 2002-2005-та - покупка... 
Автор Съобщение

Постове: 13
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте колеги,

Нов съм във форума и както всички не съм се регистрирал без причина. Поздравления за хубавият и приятелски форум!
От известно време търся екземпляр на марката от моделите импреза 2002-2005 или форестър 2003-2005 година, модификация 2.0 ej201, ръчни сорости. Мой приятел има форестър 2001-ва и е много доволен и аз имам много добри наблюдения с оглед на терора, на който го подлага. Това което ми хареса в една импреза, която гледах от тази година е, че е сравнително ново поколение автомобил без да има болежките на съвременниците си - твърде много електроника, оплетена със сервизната инсталация на автомобила и такива неща, интересува ме и при форестъра ли е така :)

Основните ми въпроси към вас са свързани с особеностите на двата модела, а именно:

1. Какви са основните конструктивни разлики между двата модела( както механични - скорости, двигател, електроника, ходова част);

2. Слаби места на 2-та модела(общи и специфични за единия, както и за другия);

3. Поддръжка на 2-та модела(разлики и специфично скъпи части за единия и другия);

4. И не на последно място за какво трябва да се оглеждам и ослушвам при оглед, покупка на един от двата(четох за централния дифф, биелни лагери)

Предварително благодаря на отзовалите се! :)

П.П. С идея за закупуване на един екземпляр искам да попитам какво горе-долу струва смяната на биелни лагери при здрав вал, както и задължително ли вала е за шлайф/смяна при изтропал лагер?

Благодаря отново!

Делян

Вто Мар 24, 2015 9:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1021
Автомобил: Legacy 2.5 MT, 03
Рейтинг: 246
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
1. Какви са основните конструктивни разлики между двата модела( както механични - скорости, двигател, електроника, ходова част);

Нямат конструктивни разлики. В общи линии са еднакви, като Форестъра разбира се е по-висок. Имат разлика в предавателното число на диференциала, но това не е от съществено значение.

2. Слаби места на 2-та модела(общи и специфични за единия, както и за другия);

Няма слаби места :) Омекване на задното окачване при Форестър с годините. За Импреса това важи по-малко. Другото по мотор и ск. кутия е еднакво.

3. Поддръжка на 2-та модела(разлики и специфично скъпи части за единия и другия);

Няма специфично скъпи части. Основните консумативи като ремъци, ролки, обтегач, съединител, накладки и т.н. са горе долу еднакви като цена.

4. И не на последно място за какво трябва да се оглеждам и ослушвам при оглед, покупка на един от двата(четох за централния дифф, биелни лагери)

Ако ще купуваш кола в състояние за ремонт на мотора няма какво толкова да гледаш. Търсиш оферта със счупен мотор и взимаш на добра цена ако купето си струва. Ако ще взимаш запазена и по-здрава, прочети тук:

тук: viewtopic.php?f=1&t=15245

или :

http://subarucenterbg.com/bg/pokupka-na-Subaru.html

Успех с търсенето.

Сря Мар 25, 2015 9:41 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Нов фен
Отговори с цитат
Ами на конкретната кола която визирам с въпросът за биелните лагери се чува характерното потропване, като не светят лампи и колата си се движи нормално. Просто няма представа каква е здравината на валовете на тези двигатели, за да преценя какъв е шанса да е за смяна/ремонт вала и какъв да се мине само с лагери. :) В този ред на мисли как се сваля вал на боксер, тъй като не съм имал възможността да се образовам по този повод. Трябва ли да се дели блока на две или е с пети откъм картера както на редовите и в-образните например? :)

Чет Мар 26, 2015 1:10 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1886
Автомобил: Impreza3.3 Impreza H6T Subaru SVX
Рейтинг: 622
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Цепи се блока, като преди това се изваждат буталните болтове през специални отвори на блока.
Новите блокове на Н6 и на дизела са с изкривени биели и могат да се свалят петите през картера.

Чет Мар 26, 2015 8:38 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

Нов фен
Отговори с цитат
Значи, превъртял лагер= двигателя на земята. Благодаря! :)

Чет Мар 26, 2015 11:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 654
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Имай на предвид че при Subaru двигателя е направен да се вади и съответно да се монтира за триисетина минути,точно с идеята че много операции са по удобни при свален матор. :pardon:

Пет Мар 27, 2015 5:07 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Това звучи... странно..., но ви се доверявам... :)

Пет Мар 27, 2015 5:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Малко се поизхвърли колегата с тези 30мин. Със сигурност много операции са по - лесни на свален мотор на масата, но нека се замислим дали си заслужава примерно за смяна на маслена или водна помпа да се сваля мотор?
Винаги съм се чудел на ентусиастите сваляйки главите на място.

Пет Мар 27, 2015 5:50 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Нов фен
Отговори с цитат
Ок..., така погледнато ще си попитам направо, какво струват труда и какво частите за смяна на биелни лагери? Подозирам, имайки в предвид свалянето на главите, че е скъпичка процедура, но поправете ме ако греша...

Съб Мар 28, 2015 12:27 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 356
Автомобил: Outback B13,H6
Рейтинг: 105
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не знам колко лесно се сваля двигателя при Субару,но по сервизите не го таксуват като лесна операция ;) .А май трябва,че за доста процедури се налага.Да му бяха сложили дрЪжки :D Ама на ти боксер....

Нед Мар 29, 2015 10:48 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Или дупки в калниците поне. :D

Нед Мар 29, 2015 10:57 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте отново колеги. Въпросите ми в цялата тема възникнаха, тъй като катастрофирах челно със съвсем новичката ми импреза 2004-та. Като резултат колата се нуждае от капак, десен калник и фар, броня, маска зад фаровете, както и евентуално предна напречна греда. Пуснах темата, тъй като за момент реших, че не искам да се занимавам с въстановяването и, но след известно време обикаляне по наличните обяви стгигнах до извода, че колата ми е в достатъчно добро състояние в сравнение с всичко друго предлагано, за да си струва да се направи. Тъй като звънях в моргите, които са написани в темата за новодошлите и прегледах в раздел продава авто части на форума, но не открих необохидмите части реших да се допитам до вас за съвет къде евентуално да търся(става върпс за втора употреба)...
Колата е 2004-та година 2.0 EJ201 125кс, следаващата предница след кръглия фар. Ще съм благодарен за всякакви съвети.

П.П. Сега се сетих да попитам още две неща:

1. Еърбег центарала може ли да се рестартира или трябва да се смени, тъй като са гръмнали еърбеговете?

2. Самите еърбегове, колани и централа стават ли от импреза 2000-2002-ра?

3. Маската, гредите и радиаторите отпред стават ли от импреза 2000-2002-ра?

4. Бях чел някъде, че има датчици в надлъжните греди(рогове) отпред, това така ли е при импреза от тази година и трябва ли да се сменят, или при смяна/рестарт на централата отново ще работят?

Предварително благодаря!

Сря Апр 01, 2015 1:51 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
нещо не провокират интерес въпросите ми... :-? Много ви моля колеги, никой ли не знае? Ще съм супер благодарен ако някой отдели 5 минути и отговори! :)

Пет Апр 03, 2015 8:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума

Постове: 875
Рейтинг: 60
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
1. Еърбег центарала може ли да се рестартира или трябва да се смени, тъй като са гръмнали еърбеговете?

ВЗЕМАШ ЦЕЛИЯ ВОЛАН И РЕСТАРТИРАШ

2. Самите еърбегове, колани и централа стават ли от импреза 2000-2002-ра?

СТАВАТ

3. Маската, гредите и радиаторите отпред стават ли от импреза 2000-2002-ра?

РЕАЛНО СКЕЛЕТО Е ЕДНАКВО ,РАДИАТОРИТЕ СТАВАТ МАСКАТА -ОЧИЛАРКА- ТРЯБВА ДА СЕ РАЗГЛЕДА ОТ МАЙСТОРА

4. Бях чел някъде, че има датчици в надлъжните греди(рогове) отпред, това така ли е при импреза от тази година и трябва ли да се сменят, или при смяна/рестарт на централата отново ще работят?

ДАТЧИЦИТЕ АКО НЕ СА СТРОШЕНИ ЩЕ ТРЪГНАТ .......... И МАЙСТОРА ДА Е С ТЕБ

УСПЕХ :good:

Пет Апр 03, 2015 11:27 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря много за отговора колега! Единствено ме озадачи от това, което си написал, защо трябва ЦЕЛИЯ ВОЛАН, а не само възглавницата, която е в средата?

Нед Апр 05, 2015 6:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума

Постове: 875
Рейтинг: 60
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Da_Fuse написа:
Благодаря много за отговора колега! Единствено ме озадачи от това, което си написал, защо трябва ЦЕЛИЯ ВОЛАН, а не само възглавницата, която е в средата?

ако не е крив от удара нямя смисъл ,и не прецаквайте лентата

Нед Апр 05, 2015 7:54 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Аз мисля ако е възможно, да сменя Бег-а, без да свалям самия волан... На по-старите автомобили поне ставаше, за тук незнам... Иначе ако някой знае къде мога ад намеря десен фар, десен калник и броня за тази хубустница, както и въздушни възглавници... и колани... :)

Нед Апр 05, 2015 10:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 3414
Автомобил: wilderness outback
Телефон: 0877 40 43 30
Рейтинг: 613
Отговори с цитат
Към автора на темата имам един въпрос, че се обърках малко.
Милсиш да купуваш кола с изтропал мотор и челен удар и гръмнали възглавници и криви рогове ли?
Защото ако не ти я подаряват ( с 50лв. в жабката) си купи здрав автомобил.
До тук за няколко поста описа за смяна половината автомобил? Кажи ни моля те какво си харесал конкретно в "твоята кола".
Защщото по въпросите ти изглежда като много страдала. Не бъркай с идеата да си купиш тотална щета кола за без пари и да я правиш( освен ако нямаш морга за Субару) :)

Автомобилът е толкова проходим...."колкото го прежалиш!!"

Нед Апр 05, 2015 10:34 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Нов фен
Отговори с цитат
Такааа..., малко се пооплете темата, та да поясня. Купих и имам импреза 2004-та, която за огромно мое съжаление ударих челно. В началото преди да я огледам добре мислех да я продам на някоя морга за части и да си купя форестър или отново импреза, но в последствие след като я огледах добре видях, че щетите не са толкова сериозни(конструктивно), а са по-скоро козметични. По тази причина след това в темата разпитах за цени, съвместимост на части от по-старата. :)

Пон Апр 06, 2015 12:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема