| Автор |
Съобщение |
|
zaho_baho
Регистриран на: Съб Окт 29, 2011 9:52 am Постове: 102 Местоположение: sofia
Автомобил: Subaru Legacy 2.5 '99 ,АТ
Рейтинг: 109  
|
|
Здравйте,колеги. При мен случая е следния: пластмасата на радиатора за вода се пукна надлъжно (7-10см) точно под капачката. И сега дилемата е дали да взема друг втора ръка, да лепя този или да сменя само пластмасата(гледах по форуми на други марки) като се изправят скобите ,които стягат горната част към тялото на радиатора. Предпочитам варианти 2 или 3 ,понеже преди 10-на дни чистих преливника с АМВ и морска сол и до сега антифриза е като нов.Т.е. няма боклуци във радиатора. Моля за съвет . Колата е легаси 99 ,АТ.
|
|
|
|
| Съб Яну 31, 2015 8:47 pm |
|
|
|
kerpi134
Регистриран на: Съб Дек 01, 2012 2:46 pm Постове: 197 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Subaru Forester 2.5XT
Телефон: 0887297840
Рейтинг: 111  
|
|
Здравей,моят се спука точно като твоя на същото място,взех си чисто нов Койо с подарък капачка за 220.Тук във форума има тема за тях.Моя съвет е нов.
|
|
|
|
| Съб Яну 31, 2015 9:45 pm |
|
|
|
quietriot
|
|
Вземи си нов ;-) с това майтап не бива,че после глави.
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
|
|
|
|
| Нед Фев 01, 2015 5:28 am |
|
|
|
zaho_baho
|
|
И на мен ми се ще нов, та даже и ново Субару ама точно сега нямам 200 + труд + малко антифриз(Капачка купих вчера).Ще лепя с J-b Weld.Пукнатината е на удобно за работа място.След месец-два ще го сменя.
|
|
|
|
| Нед Фев 01, 2015 7:04 am |
|
|
|
vakko
Регистриран на: Вто Яну 01, 2008 5:29 pm Постове: 610 Местоположение: Тетевен
Автомобил: Outback 09
Рейтинг: 77 
|
|
Тази пластмаса не може да се лепи,колега.
_________________ Продавам части за Субару-0887501503
|
|
|
|
| Нед Фев 01, 2015 1:23 pm |
|
|
|
iion
|
|
От това, което описваш освен ремонт или нов радиатор със сигурност ти трябва и нова капачка. Моя радиатор е нов след подобна случка, но не смених отначало капачката и се случи да почне да сълзи новия радиатор, лошо ми стана. След смяна на капачката всичко заспа.
_________________ Подозирам, че всичко е нарочно...
|
|
|
|
| Нед Фев 01, 2015 2:30 pm |
|
|
|
lelemale13
Автомобил: Forester
Рейтинг: -23
|
vakko написа: Тази пластмаса не може да се лепи,колега. Само за протокола не съвсем не може. Някога хондата я взех с лепен радиатор и изкара при мен 3г. Беше направен по възможно най добрия професионален начин. Шанса колегата да намери правилното лепило е доста малък а имаше и нещо като стъклена вата или някакъв плат, мрежичка нещо подобно на слоеве. Това си е мисия невъзможна, единствения компромис е радиатор на старо
|
|
-4
|
|
| Нед Фев 01, 2015 9:24 pm |
|
|
|
zaho_baho
|
|
За да се залепи пластмасата трябва да имаме подходящото лепило.Универсално няма поради факта ,че различните пластмаси имат различен химичен състав а и са правени по различни технологии.Лепилото трябва да отговаря на някои изисквания: да издържа на високи температури,да издържа на температурните разлики,да има добра адхезия с материала на радиатора.Днес ще потърся нещо подходящо и ще впрегна всичкото инжИнерна мисъл и ще докладвам какво се е получило.
|
|
|
|
| Пон Фев 02, 2015 12:27 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Пукнала се е защото е остаряла. И да я залепиш вероятно е да се пукне другаде.
|
|
|
|
| Пон Фев 02, 2015 6:51 am |
|
|
|
Vmax
|
Не става ясно защо се пуска тема с въпрос и като се даде отговор ( че не става лепенето ) се почват обяснения как става ама с правилното лепило или как най-доброто решение е втора ръка ( lelemale - съветите ти са точно като ника ти )... С лепене НЕ СТАВА... Става със смяна на казанчето с алуминиево такова - вече се изработват такива за около 120-150лв или най добре с нов радиатор Ахилесовата пета на Субару е прегряването - който иска да рискува за 300 лв да си прецака колата - успех в търсенето на лепила...
|
|
|
|
| Пон Фев 02, 2015 7:23 am |
|
|
|
lelemale13
Автомобил: Forester
Рейтинг: -23
|
|
Не съм казал най-добре а се опитах да го убедя да не прави глупости. Ако не сте прочели всичките му писания той е категоричен че нов радиатор няма да взима и сигурно си има причини. С радиатор на старо има шанс да не прегрее колата но с лепен си е руска ролетка(въпрос на време)
|
|
|
|
| Пон Фев 02, 2015 10:10 am |
|
|
|
quietriot
|
|
Всеки сам си е сайбия на задника и колата и Захари ще си поеме риска за това което смята да прави, познавайки го той е напълно наясно с риска който поема и е склонен да го направи.
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
|
|
|
|
| Пон Фев 02, 2015 10:22 am |
|
|
|
subarist
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244     
|
С лепило не става. Не и при тези температури на работа. Може да пробваш ... https://www.youtube.com/watch?v=1rc7_BEcTtkно от къде да вземеш добавъчния материал... примерно от друг скапан радиатор от някоя морга.. и после с някой 30 ватов поялник да пробваш след като е на зор работата. То като са на зор нещата, бензиновите помпи стават от капсуловани разглобяеми, шарнирите се рециклират и.т.н. Пробвай .. но винаги каране с повишено внимание и 10 литра туба вода в багажника. Не си давай парите за течен метал (епоксидно лепило)... не работи за такова нещо. Или пък да сложиш една планка от алминий с мини рапидки силикон. Може пък и да изкара известно време. Ако не се пръсне на друго място или на мястото на рапидките. Може да потърсиш и някой , който лепи пластмаси.. брони и.т.н Ако може да го направи.
|
|
15
|
|
| Пон Фев 02, 2015 5:03 pm |
|
|
|
zaho_baho
|

Здравейте,гледам сте почнали споровете,което е добре нали така се раждала истината. Нов радиатор ще взема спор няма но няма да е сега, аргументите са ми :1/4каско,1/4гражданска,1/2 данък,преглед,винетка,смяна на масло на скоростна кутия (дотук към 550лв) до 15 март. Сега по темата.Доколкото разбрах японските пластмаси се лепят трудно поради състава си но не е невъзможно. Основен дефект заложен при производството е ,че радиатора (пластамасата) не е оребрен а за стареенето положението е ясно .Понеже е времянка съм решил да пробвам хем и да споделя челен опит.Лепило купих днес.Дават го да държи до 315 градуса и лепяло даже и колянови валове,което е несериозно но може и да е вярно не съм лепил и не коментирам.Темата нека да е по-скоро информативна и го карайте по-весело.Ясно е ,че радиатор се ремонтира с нов освен ако не е нещо козметично или колата няма да се продава.При мен обстоятелствата са такива и отделно искам лично да проверя как са нещата.Даже ако изкара до смяната предлагам да го харижа на някой да го ползва та да каже после колко е изкарал.Ще ви дам снимков материал та всеки да си прецени сам. Поздрави и до сряда вечерта.
|
|
|
|
| Пон Фев 02, 2015 8:50 pm |
|
|
|
andi
Автомобил: subaru legacy 2.5 AT
Телефон: 0885727263
Рейтинг: 0
|
Това лепило е нещо истинско. Първо лепих радиатора на 300тд Мерцедес ,после картера на Пежото ,и за капак преди коледа счупих тръбичката на бензиновата сонда на субаруто обичаен проблем ,та имам опит с това лепило, за временно решаване на проблема не мисля че ще имаш ядове 
|
|
|
|
| Вто Фев 03, 2015 9:22 pm |
|
|
|
jonaka
|
Пък като почнат ядовете ден-два след лепенето, ползвай прикачените файлове за да си го смениш. Можеш сам, става за час и ти трябва ключе 10 и 12,13 ли беше, отвертка (то половината кола с тези се разглобява) и чист съд за антифриза. Канал естествено. Тъй и тъй си почнал,смени си и термостата и капачката Успех.
|
|
|
|
| Сря Фев 04, 2015 6:42 pm |
|
|
|
zaho_baho
|

Залепих радиатора.Както спомена колегата необходими са ключове 10 и 12.Проблемното място се почиства със ацетон после шкурка 60-80. Мен ме домързя и ползвах дремел.Дупките са в двата края на сцепеното за да не тръгне настрани.   Лепилото стяга бавно и сложих мрежа за да не се разтича. Има същото ,което стяга за 4 минути.Цялата процедура по лепенето отнема 1-2 минути.  Нанесох слой от 2-3 милиметра на възможно най-голяма площ.  Днес карах колата и нямаше грижи а от утре ще я натискам по-сериозно да видим ... Уточнявам ,че лепенето с цел временно ползване и с експериментална цел.Не препоръчвам лепене а смяна. И нещо ,което се надявам да е полезно . На следващите снимки е казанчето след почистването(Съжалявам ,че няма снимки преди почистването но може да си го представите в синьо,сиво и тук-таме в черно).Причината да го чистя е че от мръсотия вътре не можех да видя нивото на антифриза. Необходими са морска сол (около 200 гр.) и разредител около 200 гр.Слагат се вътре ,запушват се дупките и се ръкомаха докато се изчистят стените. При мен бяха необходими 30-на секунди.Ако има котлен камък ще трябва да се налее нещо кисело.  
|
|
11
|
|
| Пет Фев 06, 2015 12:22 am |
|
|
|
zaho_baho
|
|
Здравейте,колеги. Дойде време да се купува радиатор и моля за съвет при избора .Търсих в нета и се оказва ,че има доста производители.За всички има както добри така и лоши отзиви.Мога да дам до 300 лв.Налични има Koyo,Mishimoto,NRF,VanWezel,Nissens и Behr-hella ама цената е по-различна. Друго ,което искам да попитам е къде мога да сменя и маслото на АТ ,покрай смяната на радиатора, и дали е задължително да е на флъш машина.И каква е практиката при смяната с мое масло или тяхно?Ще взема Мотул ATF на около 20лв.
|
|
|
|
| Пет Апр 03, 2015 9:54 am |
|
|
|
quietriot
|
|
Иди при Любо.