Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
|
Страница 1 от 1
|
|
Нормално ли реагира автоматичната скоростна кутия?
| Автор |
Съобщение |
|
BLUE 1
Регистриран на: Нед Яну 13, 2013 10:49 am Постове: 269 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Subaru Outback 2.5, `05, TLC `02
Рейтинг: 59 
|

Здравейте, колеги! Откривам темата защото имам въпроси на които не намирам отговор. Надявам се да помогнете. От скоро се вторачих в работата на автоматика на автомобила от подписа ми, и ми направи следното впечатление. Сутрин когато е студена и е вадя от гаража след като запаля двигателя включвам директно на задна и пускам спирачката, автомобила реагира мигновено и потегля без замисляне, но след това като приключа на директна и пусна спирачката автоматика се замисля около 2 секунди и тогава потегля. Това е в случай, че превключа бързо от задна към директна. Пробвах като превключа на директ да подам рязко газ и колата тръгва с просвирване на гумите, но и като, че ли за част от секунда оборотите на мотора се вдигат без колата да е мръднала, а и се чувства тласък при потегляне. Когато маслото в кутията загрее при същите маневри като на студено, реакцията на кутията е по-бърза и липсва тласъка. На студено ако първо включа на директ, а след това на задна реакцията пак е по-бърза, но не чак като при загряла. Не знам дали и преди е била така защото аз съм много кротък шофьор и превключвам много плавно и без да я ръчкам. Колата е на 170000 км. в пълна изправност и отлична поддръжка от началото на живота и. Маслото на АТ е Статойл и е сменяно преди 25000 км. , за съжаление до сега е сменяно винаги около 6 литра, знам, че има вариант да се смени тотално, но не знам дали е нужно да се прави и има ли някаква препоръка за това. Искам да допълня, че тази година на няколко пъти ми се е случвало да буксувам в пясък и сняг, като при последното затъване в снега бая я настъпвах докато се измъкна, лампата на температурата не ми е светвала, но допускам да е била на ръба.
|
|
|
|
| Съб Мар 28, 2015 2:48 pm |
|
|
|
DJ-Stenly
Регистриран на: Вто Апр 29, 2014 9:29 am Постове: 359 Местоположение: Бургас
Автомобил: SUBARU OUTBACK 2.5 2007
Рейтинг: 43
|
|
И аз карам със Статойл и при мен като е студена е усещам че една идея по хард превключва втора към трета .... като се има предвид че кутията ми е изключително тиха и без някакви лоши признаци .
|
|
|
|
| Съб Мар 28, 2015 4:36 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
Към автора на темата - вземи едно бяло памучно парче и след като провериш нивото на маслото в кутията го изтрии в парчето за да видиш какви следи ще остави - ако има много сиво и ситни метални мини стружки, сваляй това масло, смени филтъра и сложи ново масло. Промивка на клапанно тяло също не е лоша идея но не е гаранция кое ще реши казуса. Отделно че промивка трябва да се прави от специалист - не знам какво е положението в Пловдив. Симптомите са оодобни и при други автомобили, не е болка за умиране, но не е и за пренебрегване. По стандарт дават маслото да се сменя на 50 000 км при смесен пробег с повече извънградско, за градски режим - 30-35 000. Нищо чудно да си му видял сметката със закъсването и сега да не е със същите качества
ПС: преди време Божо ( BAlexandrov ) беше намерил лакмус тестери за масло - виж из гугъл дали не се предлагат в БГ..
|
|
|
|
| Съб Мар 28, 2015 5:53 pm |
|
|
|
BLUE 1
|
|
Направих препоръчаното от колегата и това е резултата, метални частици няма, но цвета е кафяв. За сравнение съм капнал масло от бутилката.
Прикачени файлове:
uploadfromtaptalk1427646015124.jpg [ 35.21 KiB | Прегледано 1161 пъти ]
|
|
|
|
| Нед Мар 29, 2015 6:23 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
това, че няма примеси е ок, нормално е да помътнее с времето. Бих ти препоръчал да го смениш, без други интервенции - оставете го цяла нощ на крика да се точи, после може да използвате техниката на Агента за накланяне, за да се източи колкото се може повече...
Дано само да си втълпяваш, че имаш проблем.
|
|
|
|
| Нед Мар 29, 2015 9:10 pm |
|
|
|
Popimoni
Регистриран на: Нед Май 13, 2012 9:08 am Постове: 162 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Субару Аутбек Н6 3.0 2005 год
|
Не се притеснявай, и при мен е подобно положението. Така беше и при предишния Аутбек, докато позагрее маслото. На предишния маслото беше Мотул, на този е Subaru ATF. Може да пробваш с добавка на Любгард - http://www.amazon.com/Lubegard-60902-Au ... B0007ZAJRM Има доста положителни мнения за тази фирма, пробвал съм я и категорично скоростите започнаха да се сменят по-леко. Друг плюс е, че понижава работната температура на маслото в скоростите. Сега като сменя маслото пак ще сложа от нея, само че друг вид.
|
|
|
|
| Пон Мар 30, 2015 3:16 pm |
|
|
|
BLUE 1
|
|
М да, благодаря за мненията на Vmax и Popimoni, като бивш фен на Алфа Ромео ми е много странно вече втора година да не влизам в бокса и за това си търся проблеми по Субарото, но явно колата си е здрава. Все пак ще изчакам още малко и ще сменя маслото на кутията, вероятно по метода чрез който се източва напълно за да съм сигурен, че кутията е максимално профилактирана. По въпроса с добавката съм доста скептичен, но и без друго не я намирам в България.
|
|
|
|
| Пон Мар 30, 2015 9:14 pm |
|
|
|
Vmax
|
BLUE 1 написа: М да, благодаря за мненията на Vmax и Popimoni, като бивш фен на Алфа Ромео ми е много странно вече втора година да не влизам в бокса и за това си търся проблеми по Субарото, но явно колата си е здрава. Все пак ще изчакам още малко и ще сменя маслото на кутията, вероятно по метода чрез който се източва напълно за да съм сигурен, че кутията е максимално профилактирана. По въпроса с добавката съм доста скептичен, но и без друго не я намирам в България. Не си единствения дето се чуди какво да ръчка по колата си без причина Смени маслото при първа възможност и си карай колата - просто внимавай с офроуд изпълненията, да не прекалиш. Добавките не решават проблеми, само подхранват надежди и отлагат неизбежното
|
|
|
|
| Пон Мар 30, 2015 10:40 pm |
|
|
|
dragoveli
Регистриран на: Пон Юли 16, 2012 4:40 pm Постове: 654 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194    
|
|
Специално тая добавка работи и не е без значение че е единствената ОЕМ.
|
|
|
|
| Вто Мар 31, 2015 1:16 pm |
|
|
|
Vmax
|
dragoveli написа: Специално тая добавка работи и не е без значение че е единствената ОЕМ. Оем? Някъде в сервизното ръководство пише ли че освен точното масло трябва да се слага добавка и още по-конкретна марка?
|
|
|
|
| Вто Мар 31, 2015 1:56 pm |
|
|
|
Popimoni
Регистриран на: Нед Май 13, 2012 9:08 am Постове: 162 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Субару Аутбек Н6 3.0 2005 год
|
Vmax написа: dragoveli написа: Специално тая добавка работи и не е без значение че е единствената ОЕМ. Оем? Някъде в сервизното ръководство пише ли че освен точното масло трябва да се слага добавка и още по-конкретна марка? Някъде в един от сервизните бюлетини на Субару пишеше да се използва точно червения Люб гард при определени проблеми (мързи да се ровя в момента, но точно това беше причината да я пробвам) 
|
|
|
|
| Вто Мар 31, 2015 4:18 pm |
|
|
|
traqn_savov
Регистриран на: Съб Дек 31, 2011 12:14 pm Постове: 86 Местоположение: Varna Рейтинг: 41
|
Ако всичко е нормално не са нужни никакви присадки, ако са нужни присадки значи нещо не е нормално, а ако нещо не е нормално значи трябва да се ремонтира... Пробвай с масло колега, може по евтиният вариант да излезе.. 
|
|
|
|
| Пет Апр 03, 2015 8:44 am |
|
|
|
krismarg
Регистриран на: Вто Авг 24, 2010 7:55 am Постове: 659 Местоположение: Шуменско
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57 
|

BLUE 1 написа: Здравейте, колеги! Откривам темата защото имам въпроси на които не намирам отговор. Надявам се да помогнете. От скоро се вторачих в работата на автоматика на автомобила от подписа ми, и ми направи следното впечатление. Сутрин когато е студена и е вадя от гаража след като запаля двигателя включвам директно на задна и пускам спирачката, автомобила реагира мигновено и потегля без замисляне, но след това като приключа на директна и пусна спирачката автоматика се замисля около 2 секунди и тогава потегля. Това е в случай, че превключа бързо от задна към директна. Пробвах като превключа на директ да подам рязко газ и колата тръгва с просвирване на гумите, но и като, че ли за част от секунда оборотите на мотора се вдигат без колата да е мръднала, а и се чувства тласък при потегляне. Когато маслото в кутията загрее при същите маневри като на студено, реакцията на кутията е по-бърза и липсва тласъка. На студено ако първо включа на директ, а след това на задна реакцията пак е по-бърза, но не чак като при загряла. Не знам дали и преди е била така защото аз съм много кротък шофьор и превключвам много плавно и без да я ръчкам. Колата е на 170000 км. в пълна изправност и отлична поддръжка от началото на живота и. Маслото на АТ е Статойл и е сменяно преди 25000 км. , за съжаление до сега е сменяно винаги около 6 литра, знам, че има вариант да се смени тотално, но не знам дали е нужно да се прави и има ли някаква препоръка за това. Искам да допълня, че тази година на няколко пъти ми се е случвало да буксувам в пясък и сняг, като при последното затъване в снега бая я настъпвах докато се измъкна, лампата на температурата не ми е светвала, но допускам да е била на ръба. Нормално е. Не случайно маслото се мери на загряла кутия. Тестването на автоматика също е след загряване. Т.е. правилната работа се установява на загряла кутия. За твое успокоение направи тест според ръководството (не знам къде и кой в Пловдив).
|
|
|
|
| Пон Апр 06, 2015 9:25 pm |
|
|
|
BLUE 1
|
Нищо и няма на кутията, пробвах няколко дни да вкарвам колата с багажника навътре в гаража та сутрин да излизам направо на D, и реагира по съшият начин. От P директно на D зацепва мигновено, но ако непосредствено след това включа на R има известно забавяне. Всичко това е в случай, че местя лоста без ни най малко фиксиране през позициите, но ако го плъзгам плавно да "щрака"  няма никакъв проблем. Все пак благодаря на всички изказали мнение в темата ми. 
|
|
|
|
| Пон Апр 06, 2015 9:55 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|