Отговори на тема
 повдигане на Impreza 2.0 GX 2003 GD/GG 
Автор Съобщение

Постове: 24
Автомобил: Subaru Impreza 2003
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте колеги,

Не открих точно такава тема, та затова реших да пиша нова, ако има някъде във форума ще съм благодарен, ако ме препратите.
От лятото съм собственик на импреса от вида описан в заглавието на темата. Доволен съм от колата, но ми се ще да повиша просвета и с около 4 см. От изчетеното тук, а и в други форуми за субару, видях, че повдигането може да стане по редица начини. След като прегледах какво са писали чуждестранните колеги се спрях на повдигане с използване на по високо пружини, без да заменям амове или нещо друго.
Проблема идва от там, че не намерих достатъчно инфо точно за такова повдигане (повечето хора от външните форуми повдигат с подложки на амортесьорите, по-високи амортесьори и пр.). На доста места има препратки към king springs, но за съжаление не откривам пружини за повдигане, а за точно обратното.
Та на въпросите.
Някой правил ли е повдигане с пружини и може ли да даде някакви отзиви?
Някой може ли да даде инфо дали мога да използвам пружини от друг модел субару, за повдигането?
Предварително ви благодаря!

Сря Дек 18, 2013 7:40 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 831
Автомобил: Outback 2.5 CVT Limited
Рейтинг: 43
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Аз го правих това упражнение

с по дълги пружини на къс аморт. не е добре.

viewtopic.php?f=6&t=12035

Вто Дек 31, 2013 1:39 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте,

Преди време пуснах темата за повдигане на колата ми (всъщност като гледам доста време е минало :D). Междувременно оригиналните ми пружини съвсем сдадоха багажа и колата яко увисна. Реших да сложа тампони в намотките на предните и задните пружини и колата се повдигна малко, но за съжаление започна да вози страшно твърдо. Започнах да проучвам варианти за замяна на пружините, но от различни места ми казаха, че пружините на Каяба няма да вдигнат колата на нормалната височина, а задницата отново ще остане ниска. Оригиналните пружини се оказаха много скъпи (проверих при Mimo13), а при Митака ми казаха, че могат да ми доставят по евтини оригинални пружини, но след две седмици чакане се оказа, че не могат :lipseal:.
Човека от, който си купих колата също кара Импреза, която е повдигана в Германия с подложки на макферсоните, но нещото, което ме учуди беше, че пружините, които в Германия бяха сложили са червени (понижаващи). Та така ми хрумна идеята да повдигна Импрезката с 6 см HDPE подложки, а оригиналните пружини да заменя с понижаващи (http://www.ebay.co.uk/itm/like/SUBARU-IMPREZA-ESTATE-2-0-01-03-30mm-PI-LOWERING-SPRINGS/201207099536?hlpht=true&ops=true&viphx=1&_trksid=p2050601.c100085.m2372&_trkparms=ao%3D1%26asc%3D20140620133425%26meid%3Dada935ef6f1949d3b30d32139ea9bb24%26pid%3D100085%26clkid%3D5275854591656531478&_qi=RTM1796053).
Като цяло очаквам след реализацията на идеята колата да е с 3 см по-висока, което е търсения ефект, а и пружините, които планирам да използвам са по усилени, което ще е добре като товаря багаж и пр. Най-вероятно возията ще е влошена, но очаквам да не е по-лоша от настоящата с тампоните между намотките на пружините.
Амортисьорите ми са ОК засега и не се налага да ги заменям и въпреки, че фирмата, която предлага понижаващите пружини твърди, че пасват, както биха паснали оригинални аз все пак не съм сигурен.
Преди да започна да изпълнявам идеята си, реших да пиша тук, за да чуя някакви мнения и съвети. Ще съм благодарен, ако някой, който е правил тази операция може да пише.

Вто Апр 07, 2015 1:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1886
Автомобил: Impreza3.3 Impreza H6T Subaru SVX
Рейтинг: 622
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Тази идея с 6-те и 3-те сантиметра е някакъв вид компромис според мен.
Лично мое мнение е да не се повдига Импрезата, защото ще и отиде чара.
Но пък вече сте се съгласили и с каквото можем ще помогнем.
Аз бих ползвал елементи от окачването на Форестер. Дългото каре на волана, дългите болтове с подложки за магарето на мотора,
по-дългите водни маркучи за радиатора, тампоните на носачите с алуминиевото тяло....
На скоростната кутия магарето също се сменя.
По задното окачване също подложките от Форито. Те са на окачването на диференциала на така наречения Т-мост в предния край.
Самият заден мост също има подложки между него и купето. Тъкмо ако има някви малки ръждички е момент да се бластира и боядиса :)
Успех :)

Вто Апр 07, 2015 5:27 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря за мнението 1040. Идеята наистина е малко компромисна, но ми се струва, че все пак ще е малко по-добре отколкото просто да сложа подложки и да оставя омекналите пружини. Иначе използването на части от Форестър съм го обмислил, пък и прегледах темата за повдигането на Импрезата на Kenshin, но на мен не ми се влиза в чак такива промени.
Сега в момента моята кола с тампоните между навивките на пружините е с височина малко по-нагоре от нормалната за колата. Аз искам да е с три сантиметра по-висока (риболов, къмпинг и пр.), а в същото време да не клякат пружините (газова уредба, много багаж и пр.) и да е относително по стабилна отколкото, ако вдигна с 3 см подожки над сегашните ми пружини. Та затова ми се струва, че така, както съм го замислил ще се получи, остава само да започна да го правя ;). Някои съфорумци сигурно ще кажат да си взема Форестър или Аутбек :) и да не се занимавам, обаче аз си харесвам Импрезката.
За понижаващите пружини направих запитване, а от фирмата ми казаха, че ще станат без да се налага смяна на амортисьори. За да поръчам пружините, които ще станат трябва да им пиша дали задните ми пружини са конични или не са, за което въобще нямам представа, но днес ще проверя и ще се пробвам да се ориентирам.

Сря Апр 08, 2015 9:09 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 648
Автомобил: E180 2ZR-FXE/B14 EJ255/HT H27A
Телефон: 0886738903
Рейтинг: 698
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ето идея за подложки под тампоните, даже са евтини благодаря за линка на колегата @Vmax/
http://www.dbk-dimitrov.com/d-тампони-за-пружини-75-x-112-x-10-mm

Ако се коментират такива подложки, те биха помогнали за използване на ниски пружини и оригинални амортесьори, без да се снишава много колата . Твоя вариант с подложки отдолу и отгоре за мен е по лош, отколкото нови пружини и по ниски подложки над тампоните, а в същото време ще е по скъп.

Май най-евтиния и бърз начин за повдигане си остават подложки между тампоните и купето. Само че както и при свалянето, следва промяна на геометрията на окачването, проблеми с положението на стабилизиращите щанги, проблеми с чупене на биелетки, проблеми с карета и т.н. Тенчо точно това имаше предвид, за да се избегнат всички тези проблеми може да се използват части от Форестър, които няма да са кой знае колко скъпи, има доста английски коли. Както е написал Тенчо трябват подложки между предното магаре и шасито, трябва магаре за скоростната кутия от Форко /неговите подложки са част от конструкцията му и не се свалят/, трябва задния Т образен мост за дифа /по същата причина/ и задно магаре от Форестър - то не е с подложки, а е с различна форма при Импреза и Форестър, трябват и П образните скоби за задната стабилизираща щанга от Форко. После трябват маркучи от и към радиатора от Форестър, карето между кормилния прът и рейката също от Форестър и накрая трябва и т.нар кокал тампон между кутията и коша - трябва да е по дълъг заради свалянето на мотора. Доста работи са си.
Може би най-добър вариант за повдигане е да се използва окачване от Форко плюс гореописаната процедура, получава се истинска Импреза Аутбек. Зависи от модела Импреза може да се наложи смяна на тампоните на макферсона отзад, че са различни. Разликата в дължина на сглобен амортисьор с пружина и тампон между ВРХ и Форестър е около 4-5 см., просто пишете в гугъл "wrx forester strut" и после изображения.
Поздрави.

Сря Апр 08, 2015 10:18 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Само да поясня, че колата ми в момента е с тампони между навивките на пружината, които искам да разкарам, не предвиждам да слагам тампони между намотките на новите пружини. С други думи на амортисьора се слагат въпросните нови пружини, а на чашката му отгоре се слага подложка HDPE 6 см. По този начин би следвало оригиналния просвет на колата да се сниши с три сантиметра. Подложката на чашката на амортисьора на свой ред ще бъде 6 см, което без понижаващите пружини би повишило просвета с 6 см, но в случая заради новите пружини ще са 3 см. Иначе тампоните, които сега са на колата не искам да ги слагам отново, защото с тях вози много кофти. Всъщност това ми е и притеснението при използването на снишаващите пружини. Да очаквам ли силно влошена возия, ако ги използвам?

Сря Апр 08, 2015 12:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1886
Автомобил: Impreza3.3 Impreza H6T Subaru SVX
Рейтинг: 622
Отговори с цитат
Според мен ще вози адски твърдо. Но това е лично мое мнение базирано на късия ход на амортесьора.

Сря Апр 08, 2015 12:43 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Нов фен
Отговори с цитат
Само да споделя, че се отказах от идеята. Намерих оригинални пружини на добра цена и ги поръчах. Благодаря за коментарите.

Пон Апр 20, 2015 7:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема