Отговори на тема
 По - тесни гуми на Форко, има ли смисъл? 
Автор Съобщение

Постове: 79
Автомобил: Forester 2.0X MT'03 ,Forester 2.5i
Рейтинг: 35
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Здравейте колеги, изпадна ми комплект 4-ри летни гуми Yokohama ползвани една година, но по тесни от препоръчания по каталог размер. Става въпрос за размер 205/55 R16, който е с разлика -32мм от стандартния 215/60 R16. Въпросът ми е, някой ползвал ли е подобен, по тесен размер гуми и дали това начинание няма да ми изиграе лоша шега по окачването? Въобще струва ли си риска или да връщам подаръка.

Пон Апр 20, 2015 5:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 338
Рейтинг: 20
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здрасти пак :)
Мисля, че грешиш за стандартния модел. Нашите Форковци са една модификация и по документ размера е 205/70 R15 95H. Не съм сигурен какви процеси се случват ако сложиш различна гума, но аз лично бих заложил на размера, който е по документ. Все пак Субару е автомобил конструиран с изключителна техническа дисциплина...
Поздрави.

Пон Апр 20, 2015 5:48 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Привет отново колега :hello: , с 15-цоловите джанти съм с посочения по каталог размер 205/70 R15. Но, лятото слагам джантите с по голям цолаж и еквивалентният им размер 215/60 R16. Поне до момента не съм имал проблем с които и да е от тях. Разбирам, че не е много правилно и препоръчително да мина на по тесен размер летни гуми, но предвид, факта, че зет ми си продаде колата и му останаха комплекта летни гуми 205/55 R16, които ми ги пробута на мен ей така, започнах да се замислям дали си струва да обуя 16-цоловите джанти с тях. :-?
Поздрави.

Пон Апр 20, 2015 6:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 463
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Щом са подарък слагай и ги карай,няма никакъв проблем.

Пон Апр 20, 2015 7:12 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 153
Автомобил: Subaru Legacy 2.0 2008
Телефон: 0887201711
Рейтинг: 7
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Не мисля, че ще имаш някакъв проблем с този размер гуми, освен ако не си фен не екстремните скорости изживявания. А относно разликата в обиколката на гумата с предния размер, няма никакво значение, нали колата ще е с четири еднакви гуми. Ползвай си подаръка със здраве.

Пон Апр 20, 2015 7:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 116
Автомобил: Outback B12, 2.5, AT, 1999
Рейтинг: 118
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз изкарах зимата с размер 195/65 R15, което като диаметър е същото като 205/55 R16.
Сега съм с Yokohama G012 AT/s на 205/70 R15. (колата е Outback B12)
Има малка разлика в управлението, което според мен идва от твърдостта на страниците на гумите. Зимните 195/65 са BF Goodrich g-force и са с доста меки страни.
Йокохамата е АТ гума и е доста по-стабилна, тъй че не е много честно сравнението, но разликата е в това, че със зимните беше малко по-меко и неприцизно усещато при завиване,
а не така стегнато, както е при AT-тата.
205/55 R16 са с по-ниски страни и вероятно няма да усетиш разлика, но пък при влизане в дупка шанса за щета е по-голям.

Това, което не ми хареса на мен зимата с 195/65/15 е, че колата стана по-ниска, макар и само с 1.5 см, но понягога се усещаха, а аз обичам на излизам от асфалта.
Чисто визуално не ми стояха добре и трябва да имаш наум, че скорстта е с 5% по-ниска от тази на скоростомера и изминатите км са с 5% по-малко.
Иначе не смятам, че има голяма значение, стига да не се прекалява с разликата в размерите, било то по-големи или по-малки.

При Форестър не знам как ще стои въпросът с визията. За височината само ти си знаеш, дали те интересува. Друга разлика няма да усетиш според мен.

Пон Апр 20, 2015 7:17 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Колеги, благодаря Ви за коментарите. Стигам до убеждението да пробвам новите летни гумета, пък ако видя някакъв зор да върна поизтърканите стари 16 цолки, или направо да скоча на нови всезесонки Vredestein Quatrac 3.

Пон Апр 20, 2015 9:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 433
Автомобил: Outback H6 B13, Forester SG 2.5XT
Телефон: 0894414176
Рейтинг: 162
Отговори с цитат
Имай предвид, че ще загубиш и клиренс. Да не се подлъжеш да минеш някъде където преди си минавал на косъм че...... :-~
Също разлика в скоростомера и по-внимателно из пролетните дупки :)
Други дертове няма да имаш :beer:

Ползвай си ги :good:

Чет Апр 23, 2015 10:44 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 351
Рейтинг: 151
Отговори с цитат
Да използвам темата - ще споделя опит с търговци на гуми. Аз също имам питане.
Категорично отказаха да ми продадат гуми с различен размер от оригиналния.
Посъветваха ме, че са възможни повреди по скоростната кутия, за които не искат да ги търся на по късен етап.
Дали е така или не - нямам представа.
Оригинален размер по документ за моя форестър е 205/70/15 (95Н - 710кг на гума).
По тесните гуми са с по нисък тегловен индекс.
Правилно е писал колегата по-горе, че при по тесни/ниски гуми и удар в дупка вероятността за щета е по-голям.

От друга страна, Мишлен изкараха някаква нова супер гума Крос Клаймат за всички сезони (без претенции да е офф роуд гума, но с добри показатели за горивна и спирачна ефективност, както и добро поведение на сняг).
На мен лично ще ми върши работа, потърсих дистрибутори на Мишлен за региона и от там пък ми казаха, че 205 /70/ 15 гумата няма да се произвежда. Ще има 205/ 65/ 15.

От другите марки предпочитам Дънлоп и ГудИър.
За съжаление моделите които правят тези фирми с този размер са предимно АТ гуми.

Харесах си чисто летните Blue Response на Дънлоп с размер 205/65/15 и ГудИър Efficient Grip със същият размер в различни онлайн магазини.
Някои колеги с форестъри вече ми казаха, че не би трябвало да има проблем, но все пак ще се радвам ако някой може да каже със сигурност дали ще има проблем с някоя от ел.системите на колата при монтиране и експлоатация с такива гуми 205/65/15.
Това, че колата ще е 1 см по-ниска въобще не ме притеснява.
Равностоен размер на 205/70/15 е 215/65/15 но по-широки гуми от оригиналния размер не ми трябват.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!!!
:beer:

Сря Май 06, 2015 8:13 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 433
Автомобил: Outback H6 B13, Forester SG 2.5XT
Телефон: 0894414176
Рейтинг: 162
Отговори с цитат
Брех,че съвестни търговци беее :giggle:
Що ли си мисля, че отказват продажбата, не за да си вържат гащите, а за да отикат залежали или по-скъпи гуми ( понеже малка разлика в размера има 20-30лв. на бройка разлика в цената понякога)
Със сигурност единствената система, която няма да работи коректно е скоростомера, но той си дава разлика, спрямо GPS по принцип ( - няколко km/h)
Няма други системи които да отчетът разлика в размера!
Слагай 4 еднакви гуми, напомпи ги както е дадено и си карай безгрижно ;)

PS: Тези "съвестни" гумаджии заслужават да си монтираш при тях оригиналният размер гуми, и ако не ти ги напомпят по спецификация, а с обичайните 2.2 навсякъде, да се върнеш след ден,два с някой стегнал среден диф, уж от твоята кола и да ги питаш:
Като държахте толкова на оригиналният размер, защо не ми напомпихте гумите по спецификацията на колата!!! Вижте какво направихте ROFL ROFL ROFL

Сря Май 06, 2015 9:05 am
Върнете се в началото
Профил WWW

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Аз, горепосочените по -тесни гуми вече ги сложих. Както поясни колегата Zlobstur, това доведе до лека загуба на клиренс и разлика в скоростомера от 5км. Иначе, нямам забележки по отношение поведението на колата и возията, която сякаш е леко по-твърдичка и стегната.

Сря Май 06, 2015 6:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 351
Рейтинг: 151
Отговори с цитат
Колега в крайна сметка доволен ли си от гумите? Успя ли да засечеш подобрение в разход на гориво, шум в купето, спирачките как са?
Аз откакто сложих летните 205/65/15 съм много доволен. :beer:
Обмислям за зимата, живот и здраве, да купя зимни същия размер 205/65/15.

Резервната ми гума е оригинална Бриджстон 205/70/15 95Н, заедно с оригиналната джанта за Форестър ми стават излишни.
Някой ако се интересува, нека пише, ще се разберем.

Нека всички които имат наум да променят размерите на гумите си да имат предвид и промяната в поведението на колите.
С тези летни ниски гуми за асфалт не бих отишъл за риба, примерно, но за магистрала или градско шофиране са страшен кеф.

Поздрави и много безаварийни!
:beer:

Нед Май 10, 2015 6:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема