Здравейте.
Колата е H6, 2007-ма година. Имам проблем с дисплея на навигацията, който се проявява в "два режима". При първия на екранчето за съвсем кратко (1-2 секунди) се появява логото на Субару, след това екранът изгасва. След произволно време (понякога 2-3 секунди, друг път може да са и повече) логото отново се появява за кратко и ситуацията се повтаря. Цялостният ефект е едно постоянно премигване от режим на показано лого до изключено състояние.
При втория "неработещ" режим дисплея се инициализира и започва да показва примерно информацията за средния и моментния разход. Но през много кратки периоди, може би 4-5 секунди, на екрана се изписва предупредителното съобщение "Communication error!", което може да бъде затворено с натискане върху него. По време на целия този процес при грешка, или по-скоро малко преди да се покаже съобщението, на мястото на външната температура се изписва "Err", след това пак се показва външната температура, после пак "Err" и т.н. Допълнителен страничен ефект тук е, че когато има грешка радиото спира или по-скоро прекъсва да работи. След това за кратко просвирва и пак прекъсва горе-долу синхронизирано с появяващата се грешка.
Има моменти, в които нещата са наред. Но никога при първоначално палене на колата. С риск да насоча темата в определена посока наблюдението ми е, че това става когато колата загрее добре. Като под "загрее" нямам предвид мотора да влезе в нормален режим на работа, а сякаш самото купе и/или моторният отсег да загреят. Например вчера бях в движение около 30-40 минути по обяд. Вече се беше стоплило и по едно време някак си всичко заработи. Пак казвам това е мое наблюдение.
Като странична информация, с която отново не искам да насочвам нещата в определена посока ще кажа, че допълнително е монтирано Bluetooth Handsfree. Като гледам къде е сложено екранчето му няма начин това за навигацията да не е сваляно. Освен това има и допълнително монтиран модул за дневни светлини.
Пробвах с и без диск с оргинална и "нашенска" навигация, но няма разлика. Това евентуално, за да изключа проблем с DVD-то.
Двата неработещи режима не се отразяват на работата на екранчето в таблото.
Какво съм направил аз до момента:
- използвах процедурата описана тук
viewtopic.php?f=37&t=17662, която работи безупречно. Идентифицирах три грешки. Едната е от модула за скоростната кутия, за която ще потърся тук и евентуално ще попитам и за нея, но в друга тема.
Другата е от така наречения ABSCM/VDCCM (ABS Control Module/Vehicle Dynamics Control Module) модул, с код C0047. Вторият модул би трябвало да се намира в предната дясна част под капака, по-към стъклото до казанчето на хидравликата. Кодът за грешка означава "Improper CAN Communication". Процедурата за диагностициране на тази грешка (ако има нужда мога да я преведа на български) е:
Прикачени файлове:
Коментар на файл: Процедура за диагностициране на грешка с код C0047.
Diagnostic_Procedure_C0047.jpg [ 111.8 KiB | Прегледано 1084 пъти ]
На пръв поглед не ми изглежда тя да е резултат от поведението на дисплея. Там това, което ме притеснява е, че самият модул е покрит със смес от прах и нещо като масло, вероятно от казанчето на хидравликата. Не съм виждал на други Субара така мръсен този модул, но това на този етап го отдавам на факта, че всъщност колата никога, или поне не скоро, не е мита под капака. Забелязах, че ABSCM/VDCCM модула е на отделен бушон, като за него има по един в бушониерата в купето и в тази под капака. Не съм проверявал бушоните.
Третата грешка е C0042 - "Power voltage malfunction". Уред за диагностициране би трябвало да казва "Power Supply Voltage Failure" по въпроса. Процедурата за диагностициране е:
Прикачени файлове:
Коментар на файл: Процедура за диагностициране на грешка с код C0042 - схема на свързване.
Diagnostic_Procedure_C0042_Scheme.jpg [ 52.62 KiB | Прегледано 1084 пъти ]
Прикачени файлове:
Коментар на файл: Процедура за диагностициране на грешка с код C0042.
Diagnostic_Procedure_C0042_Steps.jpg [ 101.21 KiB | Прегледано 1084 пъти ]
Не съм имал зор с паленето.
От тук нататък нещата стават твърде специфични за мен, тъй като не съм специалист, нито по електрониката, нито по електрическата част. Ще съм благодарен, ако някой даде съвет/идея или предложение за сервиз/място където хората си разбират от работата и биха могли да погледнат без да направят други поразии. На този етап не ми се ходи при тези, които са сложили Bluetooth-а.