|
Страница 1 от 1
|
|
Странно проявление на check engine
| Автор |
Съобщение |
|
DowCorn
Регистриран на: Съб Дек 25, 2010 10:57 am Постове: 79 Местоположение: Варна
Автомобил: Forester 2.0X MT'03 ,Forester 2.5i
Рейтинг: 35
|

Здравейте колеги, от скоро, на два пъти ми се появи странен проблем с лампата на чека. Преди време, компютъра отчиташе и натрупа грешка, породена от предната ламбда сонда, която беше заминала тотално, и след замяната й с нова, повече нямах грижи. Минах над 300-400км градско каране и чека не алармира. Но от скоро, при извънградско и продължително каране на по високи обороти над 3500 оборота, чека отново светна. Закачен на тестер, компютъра не отчита и няма натрупани никакви грешки. Единствено втората ламбда сонда се държи странно и повтаря параметрите на новата предна ламда сонда. След софтуерно ресетване чека изгася, но грейва отново на извънградско и държене на по високи обороти. Дали е възможно това да се дължи на катализатора? Има ли лек на това, компютъра да не отчита и запаметява грешки, а двигателния контролер да "реве". Прочетох, че колеги с идентични "чекнати проблеми" са ги решили с изнасяне втората сонда, чрез втулка по далеко от газовете на горивната система. Може ли това да е решението на проблема. Като допълнение - колата има монтиран ГИ отвън- "фабричен"  , но аз предпочитам да я карам само на бензин. Възможно ли е контролера да светва, че държа газовата бутилка празна и не захранвам Форко на газ? Благодаря предварително!
|
|
|
|
| Пет Апр 24, 2015 4:08 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
Странно е това да е светнал чека, а да няма записана грешка... 
|
|
|
|
| Пет Апр 24, 2015 4:11 pm |
|
|
|
Alxx
|
|
Lean exhaust от втората е само в реално време. Качваш тестера и скачаш на газта. Почти съм убеден, че катализаторът е пътник, щом не я караш на газ.
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
|
| Пет Апр 24, 2015 4:48 pm |
|
|
|
DowCorn
|
И аз съм в шах с пешката. Според бате Веско Кожухаров, вероятно втората сонда е отровена в следствие хубавите ни горива. ](./images/smilies/eusa_wall.gif)
|
|
|
|
| Пет Апр 24, 2015 4:48 pm |
|
|
|
DowCorn
|
|
Като продължение на одисеята с индикирането на чека, онзи ден видях, че водният радиатор е сдал багажа. Прие около 500мл антифриз, след като забелязох лек теч под колата и обмокряне на радиатора. На следващия ден долях близо литър,вече дестилирана вода и днес вече радиатора беше сменен с нов. Работната температура на двигателя не е била повишавана и стрелката не е помръдвала и сантиметър нагоре. Антифриза в компесаторното казанче си стоеше на макс, но радиатора направо се "оля" и от двете си страни.Възможно ли е чека да е подал аларма за разхерметизирането на охладителната система? Друг датчик, освен температурния, има ли, който да следи налягането в антифриза?
|
|
|
|
| Вто Апр 28, 2015 5:49 pm |
|
|
|
Vmax
|

Температурният датчик не може да следи налягане в охладителната система...
Втората сонда е кислороден датчик, който мери газовете, за да определи дали катализатора ти е в добро състояние. Като първата сонда и втората има определен жизнен цикъл - 150 - 200 000км. Пробваш с втулка на сондата, ако не стане сменяш с нова. При теб няма вариант за софтуерна забрана.
Относно светването на чека и липсата на грешка - провери дали не са ти монтирали емулатор ( който трие грешките, но проблема ти остава ), т.е. да замаскира проблеми след газиране. Ако чек енджин лампата ти свети - то имаш записана грешка.
Няма как да ти светва чек заради празна газова бутилка.
Щом ти светва над 3 500 оборота ( тогава колата не ползва ламбдата, а фабрична карта ), имаш друг проблем, който не е от първата сонда. Възможно е да е втората, но може да са и други неща.
Катализатор се проверява много лесно - качваш колата след като си я карал и е гореща на крик, и с ръка доближавате генерацията отдолу - запушен катализатор ще е най-горещ. Ако е много зле - ще мирише на развалени яйца.
Бих те посъветвал:
1. Да прочетете грешката каква е. 2. Да отидеш при добър газаджия и да потърсите дали е инсталиран въпросния емулатор или както се казва там и да ти прегледа газовата като цяло как е.
|
|
|
|
| Вто Апр 28, 2015 6:19 pm |
|
|
|
DowCorn
|
|
Благодаря ти за включването и насоките Vmax. Вероятно проблема ще се окаже от втората ламбда сонда или катализатора, каквито бяха и първоначалните ми съмнения. Към момента не съм установил да мирише на запъртък, но може пък да е започнал процеса на запушване на катализатора. Това за газовия емулатор, обаче не го разбрах. Аз карам колата само на бензин. Газовата ми е само екстра, която не ползвам. В този случай защо да се задълбавам с газаджии, още повече, че чека светва при високи обороти на бензин. Вероятно и просто съвпадение е това, че и водният ми радиатор по едно и също време се разкапа и стана този проблем с охлаждащата система.
|
|
|
|
| Вто Апр 28, 2015 6:42 pm |
|
|
|
subuntu
Регистриран на: Вто Сеп 30, 2008 1:51 pm Постове: 262 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Forester 2.0 XT
Рейтинг: 10
|
|
Колега, и аз имах подобен проблем! При мен само примигваше чек-а, пак само във високите обороти! Имах една тръгнала бобина, вече ги смених всичките нямам никакво примигване. И аз си мислех за ламбда сондите, но замерване показа коректни данни от тях. Интересното в моят случай беше, че не винаги се получаваше примигването.
_________________ Keep your fears to yourself, but share your inspiration with others.
|
|
7
|
|
| Нед Май 03, 2015 6:19 pm |
|
|
|
donkole1
Регистриран на: Съб Дек 10, 2011 8:04 pm Постове: 21 Местоположение: varna
Телефон: 098873695
Рейтинг: 22
|
|
Проверете разреждането как е.Почти съм сигорен,че проблема е от сонда.На по големи преходи така става с почти всички автомобили с монтирана газова,слабо разреждане кофти гориво не добри смеси и т.н.На къси растояния спри тръгни компа пренебрегва тези неща.Не пренебрегваи и катализатора направо го махай.
|
|
|
|
| Вто Май 05, 2015 7:17 am |
|
|
|
donkole1
Регистриран на: Съб Дек 10, 2011 8:04 pm Постове: 21 Местоположение: varna
Телефон: 098873695
Рейтинг: 22
|
Проверете разреждането как е.Почти съм сигорен,че проблема е от сонда.На по големи преходи така става с почти всички автомобили с монтирана газова,слабо разреждане кофти гориво не добри смеси и т.н.На къси растояния спри тръгни компа пренебрегва тези неща.Не пренебрегваи и катализатора направо го махай.Грешка нямаш няма и да имаш,докато се върнеш до кожухаров и то проблем вече няма 
|
|
|
|
| Вто Май 05, 2015 7:19 am |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|