Отговори на тема
 Проблем със скоростен лост на Legacy 2007 3.0 Автоматик 
Автор Съобщение

Постове: 37
Автомобил: 2007 Legacy H6
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте,

имам проблем със скоростния лост на Субито - лостът мисля, че е на колите след 2007-ма (прикачам снимка)

Отвреме навреме леко "запецва" при превключване.

Проблемът е в самия лост - вътре има някакви пластмаси, които водят лоста, но понякога явно се разместват - преди няколко дни дори едната беше застанала накриво и не можех да включа от D на ръчни скорости.

Като цяло после се оправя(наместват се явно), но не знам кога може да се счупи и да ме остави на пътя.

Някой сменял ли е такъв лост или части по него и имате ли представа колко струва?

Благодаря предварително за помощта.

Прикачени файлове:
Sub GearLever.GIF
Sub GearLever.GIF [ 64.67 KiB | Прегледано 566 пъти ]
Вто Май 12, 2015 9:52 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 654
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
На първо време нищо не сменяй.Купи си един спрей WD със сламка на пръскалката,пъхни сламката до стеблото на лоста и пръскай обилно като местиш лоста на пред на зад.

Вто Май 12, 2015 4:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ако наистина е проблем на триещи се пластмаси wd-40 не е подходящ. По-скоро някаква силиконова смазка.

Вто Май 12, 2015 4:59 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 201
Автомобил: Jeep Cherokee 2.5CRD
Телефон: 0889525074
Рейтинг: 83
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ако наистина се разместват и застават накриво пластмасите, със смазване едва ли ще се оправи. Аз бих започнал с поразглобяване около лоста и евентуално наместване/фиксиране, или при невъзможност - оглед какво точно е нужно да се замени. Едва ли трябва точно "самия лост" да се сменя!

Вто Май 12, 2015 6:11 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Мерси за мненията.

Тои моят тъст я беше отворил миналия път като запецваше(въпреки, че му казах да не го прави, но това е друга тема :) ) и той ми каза, че се търкали пластмасите и щял да ги смаже с няква специална смазка.

Аз обаче съм против да се експериментира по колата, а и не ми звучи логично да се смазват пластмасови елементи.

А и както колегата отбеляза, едната от пластмаките беше пропаднала наполовина и стоеше на пътя на лоста от D към ръчни скорости, което със смазка няма как да се оправи.

Надявах се да се включи някой, който има опит със същия лост (било то и горчив:) ) и е сменял/оправял тези елементи...

Сря Май 13, 2015 9:06 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 654
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
WD като смазка е почти кръгла нула,тя предимно мие и ако няма механично счупване или разместване съм почти сигурен че ще помогне,и съм 101% сигурен че няма да навреди. :pardon:

Сря Май 13, 2015 2:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 459
Автомобил: Subaru Legacy 2.5 GX 00`
Телефон: 0878934770
Рейтинг: 83
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
chocho999 написа:
Мерси за мненията.

Тои моят тъст я беше отворил миналия път като запецваше(въпреки, че му казах да не го прави, но това е друга тема :) ) и той ми каза, че се търкали пластмасите и щял да ги смаже с няква специална смазка.

Аз обаче съм против да се експериментира по колата, а и не ми звучи логично да се смазват пластмасови елементи.

А и както колегата отбеляза, едната от пластмаките беше пропаднала наполовина и стоеше на пътя на лоста от D към ръчни скорости, което със смазка няма как да се оправи.

Надявах се да се включи някой, който има опит със същия лост (било то и горчив:) ) и е сменял/оправял тези елементи...

Има си специална грес за такива пластмаси :) А пък относно WD-40 , то наистина по скоро има почистващо действие. Напръскай обилно с WD събери колкото може повече от гняста дето ще падне. И после сложи такава грес (в магазина на Wurth имаше). Ако проблема остане имаш някъде я механично счупване , или разместване.

Сря Май 13, 2015 2:35 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Амиии, аз пак да спомена, че проблемът е по-скоро в разместване или счупване :)

Вчера я гледах пак (без да отварям лоста) и най-отдолу се вижда едно телче (като част от пружинка), което е паднало там - т.е. най-вероятно има откачена или скъсана пружинка.

Самите пластмаски имат отвори - може би се е откачило или счупило нещо, което е било в отвора.

Ако няма човек с подобен проблем, може ли да ми препоръчате къде да отида - Любо в люлин занимава ли се с такива неща.

П.П. Човек да не си купи малко по-нова кола - Селиката ми е на 25години и няма мърдащи, хлопащи или запецващи неща там :)

Пет Май 15, 2015 10:51 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема