|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
| Автор |
Съобщение |
|
mitoo
Регистриран на: Пет Мар 18, 2011 10:26 am Постове: 159 Местоположение: Sofia
Автомобил: 09 Subaru Forester 2.0 5МТ
Рейтинг: 17
|
|
Здрвейте колеги някой знае ли точен номер за цвета на крушката
взех една Крушка Осрам и ще я върна утре защото свети различно от Филипса, а продавача ми каза че Филипса и той има няколко нюанса а аз изхврърлих оригиналната крушка.
|
|
|
|
| Вто Юли 07, 2015 5:38 pm |
|
|
|
Johnny Bravo
Регистриран на: Нед Апр 13, 2014 4:35 pm Постове: 225 Местоположение: София
Автомобил: Forester SH 2.5XS, AT
Рейтинг: 63 
|
|
Виж другата ако е оригинална на коя марка е. Предполагам Денсо или Филипс, вариантите не са много. Аз лично за пръв път чувам за варианти на светлината на ксенона. Лампите са d2s или d2r , за нюанси мисля, че продавачът те премята...
_________________ www.expertmotors.bg
|
|
|
|
| Вто Юли 07, 2015 6:14 pm |
|
|
|
Forester2003
Регистриран на: Пон Яну 12, 2015 4:51 am Постове: 351 Рейтинг: 151   
|
|
По-скоро има вероятност стъклата да са ти неравномерно мръсни или ако е сменяно някое и от там светлината да е различна... И аз не мисля, че трябва да има нюанси и прочее.
|
|
|
|
| Вто Юли 07, 2015 8:01 pm |
|
|
|
mitoo
Регистриран на: Пет Мар 18, 2011 10:26 am Постове: 159 Местоположение: Sofia
Автомобил: 09 Subaru Forester 2.0 5МТ
Рейтинг: 17
|
|
колеги другата, оригиналната е филипс, защото я гледах за подробности (35вата D2r и т.н.). В единия фар има филипс а в другия Дженерал електрик, която била Осрам и сега единия фар свети бяло-синкаво а другия бяло-жълтеникаво.
|
|
|
|
| Сря Юли 08, 2015 7:46 am |
|
|
|
gerial
Регистриран на: Вто Ное 10, 2009 12:38 pm Постове: 205 Местоположение: София
Автомобил: IMPREZA'94,FORESTER 2.5XT'07
Рейтинг: 87 
|
Колеги при всички ксенонови крушки има определена цветова температура,която се измерва в "келвини" и затова едните светят бяло,други в жълто,а трети в синьо.Най-добре е да се сменят и двете крушки,за да светят еднакво.Преди време използвах услугите на тази фирма http://xenon.bg/product/158/krushka-d2r ... press.html и съм много доволна.
_________________ Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.
|
|
6
|
|
| Сря Юли 08, 2015 8:03 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
... и освен това със стареенето пожълтява светлината, така че пак ще станат различни.
|
|
|
|
| Сря Юли 08, 2015 8:06 am |
|
|
|
simbat
Регистриран на: Съб Юни 24, 2006 9:22 am Постове: 865 Рейтинг: 95  
|
|
Аз съм сменял само едната крушка.Оригинална Филипс.Струва $30 от Ebay. Много лесно се смяня и не съм забелязал разлика в светенето с другата !
_________________ 2013 Subaru Outback 3.6 Special Appearance package Satin White Pearl 2017 Subaru Outback 3.6 Touring Crystal white pearl
|
|
|
|
| Сря Юли 08, 2015 2:59 pm |
|
|
|
Johnny Bravo
Регистриран на: Нед Апр 13, 2014 4:35 pm Постове: 225 Местоположение: София
Автомобил: Forester SH 2.5XS, AT
Рейтинг: 63 
|
gerial написа: Колеги при всички ксенонови крушки има определена цветова температура,която се измерва в "келвини" и затова едните светят бяло,други в жълто,а трети в синьо.Най-добре е да се сменят и двете крушки,за да светят еднакво.Преди време използвах услугите на тази фирма http://xenon.bg/product/158/krushka-d2r ... press.html и съм много доволна. Колежке, Келвините играят само при китайските комплекти за смяна от халоген към ксенон. Стандартните ОЕМ доставчици на части са длъжни да следват спецификациите на производителя.
_________________ www.expertmotors.bg
|
|
|
|
| Чет Юли 09, 2015 9:20 am |
|
|
|
gerial
|

Johnny Bravo написа: Колежке, Келвините играят само при китайските комплекти за смяна от халоген към ксенон. Стандартните ОЕМ доставчици на части са длъжни да следват спецификациите на производителя.
Уважаеми колега,моля да не бъркате колегите.Никъде в спецификациите на ОЕМ производителите не е посочено какъв цвят да са крушките. Температурата на светлината важи за всички електрически крушки,както за автомобилните,така и за тези дето светят у вас,у нас и навсякъде. Идеята за цветната температура произлиза от лорд Келвин през 19ти век и е свързана с „абсолютната нула“, температурата, от която нищо не може да бъде по-студено.Цветната температура е величина, характеризираща спектралния състав на излъчваната от даден източник светлина. Определя се посредством съпоставяне на температурата на абсолютното черно тяло (т.е. напълно поглъщащо падналите върху него лъчи), при което неговото излъчване има същият спектрален състав и същото разпределние на енергията по спектъра, както и излъчването на даденият източник.Цветни температури над 5 000 К се наричат студени (синкаво бяло), а по-ниските (2 700-3 000К) се наричат топли (жълтеникаво бяло). Прикачени файлове:
xenon-information-pic5.png [ 33.48 KiB | Прегледано 955 пъти ]
.  Опа отплеснах се,то си стана урок по физика,ама нали съм оптик мога да пиша светлината и нейните свойства до утре. Не може да сложите една крушка(не става дума само за ксенона,а за всички крушки),която работи при температура 4000К и друга която работи при температура 7000к и да искате да светят с един и същи цвят светлина,защото едната ще свети в бяло,а другата в синьо. Форестъра който карам е със заводски ксенон и никъде в мануала не е посочено в какъв цвят трябва да са крушките-това е въпрос на личен избор(аз лично предпочитам в бяло).Там пише "D2R 12V-35W" ,т.е. да са спазени размера на цокъла и напрежението пък кой какъвто цвят иска да си слага. Самата ксенонова крушка съдържа смес от газ Ксенон и други инертни газове. Тази крушка има два електрода (за разлика от халогенната, която има нажежаема жичка), при подаването на ток между тях газовата смес започва да отделя светлина.С времето газът в крушката губи част от свойствата си и затова се променя и начина по който свети крушката(обикновено се променя към розово-виолетово),затова е препоръчително,но не е задължително когато едната изгори да се сменят и двете крушки,така ще знаете,че ще светят еднакво и ще имат еднакво дълъг живот. С пожелания за лек и успешен ден на всички!
|
|
15
Последна промяна gerial на Чет Юли 09, 2015 11:22 am, променена общо 1 път
|
|
| Чет Юли 09, 2015 10:59 am |
|
|
|
quietriot
|
Johnny Bravo написа: gerial написа: Колеги при всички ксенонови крушки има определена цветова температура,която се измерва в "келвини" и затова едните светят бяло,други в жълто,а трети в синьо.Най-добре е да се сменят и двете крушки,за да светят еднакво.Преди време използвах услугите на тази фирма http://xenon.bg/product/158/krushka-d2r ... press.html и съм много доволна. Колежке, Келвините играят само при китайските комплекти за смяна от халоген към ксенон. Стандартните ОЕМ доставчици на части са длъжни да следват спецификациите на производителя. Не е лошо да четем малко преди да се изкажем.........
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
|
|
|
|
| Чет Юли 09, 2015 11:17 am |
|
|
|
Forester2003
Регистриран на: Пон Яну 12, 2015 4:51 am Постове: 351 Рейтинг: 151   
|
Цитат: Самата ксенонова крушка съдържа смес от газ Ксенон и други инертни газове. Тази крушка има два електрода (за разлика от халогенната, която има нажежаема жичка), при подаването на ток между тях газовата смес започва да отделя светлина.С времето газът в крушката губи част от свойствата си и затова се променя и начина по който свети крушката(обикновено се променя към розово-виолетово),затова е препоръчително,но не е задължително когато едната изгори да се сменят и двете крушки,така ще знаете,че ще светят еднакво и ще имат еднакво дълъг живот.
С пожелания за лек и успешен ден на всички! От това по-изчерпателно...не виждам накъде! 
|
|
|
|
| Чет Юли 09, 2015 11:30 am |
|
|
|
valeri_vachev
Регистриран на: Пон Окт 06, 2014 4:01 pm Постове: 496 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback B14, 2.5 AT 2010
Телефон: 0895674665
Рейтинг: 145   
|
|
_________________ Subaru Outbаck II, 2.5 АТ 2001, 2014-2021 Subaru Forester III, 2.0 AT 2008, 2021-2023 Subaru Outbаck III, 2.5 АТ 2008, 2023-2025 Subaru Outbаck IV, 2.5 АТ 2009, 2025-...
|
|
|
|
| Чет Юли 09, 2015 1:23 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
Принципно фабричните са 4300 Келвина, вероятно има някъде такова изискване. Тази температура зависи както от крушките, така и от мощността на баласта - при недостатъчен ток синеят, а при голям жълтеят. Друго интересно - малко грешно се наричат ксеноновите ксенонови Това е ксенонова крушка за прожектор на Имакс кино. Става и за светкавица - бързо пали, наподобява дневна светлина - добро цветопредаване, взривоопасна!  Автомобилните са HID  Светят изпарени метални соли и според вида и съотношението им се променя цветната температура. По-енергоефективни са, по лошо цветопредаване. Бавно загряват затова им слагат и ксенон и с новите технологии става все по-бързо. Те са нещо средно между ксенонови и живачни: 
|
|
7
|
|
| Чет Юли 09, 2015 2:51 pm |
|
|
|
gerial
|

Да Божидаре,прав си,реших да не преписвам учебника,че и без това се поувлякох малко,а който има желание може да прочете,в интернет има много материали по въпроса.Дори и във форума има доста подробни описания по въпроса. "Друго интересно - малко грешно се наричат ксеноновите ксенонови  "-не е малко грешно,а много грешно- също колкото и това,че наричаме лампите крушки заради вида на стъкления балон,който прилича на круша. Името с което наричаме днес този вид лампи "ксенон"се е наложило с времето в разговорния език,заради газа с който са пълни. Да поясним какво е H.I.D.? High Intensity Discharge Lamp или Високоинтензивна газоразрядна лапма-това е вид източник на изкуствено осветление, при който светлината се получава в резултат на газов разряд, т.е. протичане на електрически ток през разреден газ, при което се образува газоразрядна плазма. Обикновено такива лампи се пълнят с благороден газ (аргон, неон, криптон или ксенон) или смес от тези газове. Има и лампи, които работят с газова смес, съдържаща живак, натрий, и/или метални халогениди. Принципът на действие е свързан с йонизацията на газа от приложеното електрично поле. При това атомите на газа се възбуждат и връщайки се в основно състояние, изпускат видима или ултравиолетова светлина. Най-известният тип газоразрядни лампи са луминесцентните, при които балонът е покрит отвътре с луминофор, който при облъчване с ултравиолетова светлина започва да свети. Има два вида HIDs крушки: D2R и D2S. D2R е за рефлекторна обвивка, а D2S за проекторна обвивка на фара.D2R има нанесен керамичен слой върху самата крушка, който да помогне за овладяването на заслепяването Най-оптималния цвят е в температурната граница 4300К-5300К. Това е най-добрия компромис между бяла светлина и ефективност,затова повечето производители препоръчват да се използват този вид лампи.
|
|
Последна промяна gerial на Чет Юли 09, 2015 4:35 pm, променена общо 1 път
|
|
| Чет Юли 09, 2015 4:07 pm |
|
|
|
Vami
|
|
А някой знае ли с каква ефективност е H.I.D.(lm/W), защото в съвременните автомобили все повече се вгражда фабрично LED? По мои предположения си мисля, че H.I.D. не са повече от 100-120 lm/W.
|
|
Последна промяна Vami на Чет Юли 09, 2015 4:42 pm, променена общо 2 пъти
|
|
| Чет Юли 09, 2015 4:31 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
| Чет Юли 09, 2015 4:34 pm |
|
|
|
gerial
|
Vami написа: А някой знае ли с каква ефективност е H.I.D.(lm/W), защото в съвременните автомобили все повече се вгражда фабрично LED? По мои предположения си мисля, че H.I.D. не са повече от 100-120 lm/W. По-подробно от това не мога да ти отговоря. Обикновена крушка: 10-15 lm/W Луминисцентна T8: 40-60 lm/W Енергоспестяваща: 40-60 lm/W Халогенна луничка: 10-25 lm/W Натриева лампа: 40-100 lm/W Светодиоди (LED): 80-150 lm/W Халогенна лампа: 26 lm/W Ксенонова лампа : 91 lm/W
|
|
|
|
| Чет Юли 09, 2015 5:07 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Старо :-) led вече стигнаха 300
|
|
|
|
| Чет Юли 09, 2015 6:19 pm |
|
|
|
Vami
|
gerial написа: По-подробно от това не мога да ти отговоря. Интересуваше ме само H.I.D., другите ги знам. Пропуснал си обаче OLED, уж в тях било бъдещето, ама много неефективни все още, въпреки огромните капитали хвърлени в тази област 
|
|
|
|
| Чет Юли 09, 2015 10:24 pm |
|
|
|
Alxx
|
Органичните диоди са нетрайни, това им е проблемът. Иначе имат много висок интензитет. Мислех и аз да метна две с'тинки за газоразрядните лампи, но Гергана удари всички от земята  По-синтезирано обяснение не бих могъл да напиша и да искам.
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
|
| Чет Юли 09, 2015 11:37 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 2
|