Отговори на тема стр 1, 2  >
 Придръпва при спускане на скорост 
Автор Съобщение

Постове: 17
Автомобил: Subaru Legacy 2.0 GL - 2000
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте,
От месец насам съм нов собственик на Субару Легаси III комби, 2.0 - 125 коня с газова уредба Заволи на 1 година. Имам следния проблем, който не е кой знае какво, но все пак доста дразни. За съжаление, не мога да си го обясня колкото и да чета из форумите. Та така, когато започна да се спускам на скорост и двигателят е под 2000 оборота, колата започва да придръпва и подскача до такава степен, че натискам съединителя и изключвам от скорост. Вчера минавах Шипка и наистина ме дразнеше тази работа. Досега съм карал дизел и спускането на скорост беше наистина удоволствие. Тук обаче мога единствено да намаля преди завоя до ок. 2000 оборота и след това пак трябва да изключвам, защото почва страшно тресене. Същото ми го прави и в града преди светофар. Имам няколко предположения, но искам да попитам дали се е сблъсквал някой с подобно нещо - тампон скоростна кутия? карета? проблем в настройките на газовата?

Пон Юли 13, 2015 9:43 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1886
Автомобил: Impreza3.3 Impreza H6T Subaru SVX
Рейтинг: 622
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравей. Имал съм подобен проблем на и проблема беше в горивото, което се подаваше точно тогава, когато колата е в този режим. С други думи горивната карта на колата не беше правилна.
Само на газ ли го прави проблема или и на газ и на бензин?

Пон Юли 13, 2015 12:04 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Нов фен
Отговори с цитат
Прави го както на газ, така и на бензин. Така че вероятно не е от газовата.

Пон Юли 13, 2015 6:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Може ли рамата на колата за да проверя някои неща?

Пон Юли 13, 2015 7:03 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Нов фен
Отговори с цитат
JF1BH5LJ4YG030479

Вто Юли 14, 2015 8:39 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 197
Автомобил: Subaru Forester SF STurbo 2001 АТ
Рейтинг: 17
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Колеги, има ли развитие по темата, че и при мен се проявява от време на време придърпване в тези обороти, когато колата е в режим "моторна спирачка", но го отдавам по-скоро на маханика - карета, съединител,скорости. Възможно ли е впръскването на гориво да не е коректно и от там да тресе?

Сря Юли 15, 2015 4:25 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Причината определено е горивна смес, а не искра.
Бих проверил , моторче празен ход, което е над дросела. Напрежението на TPS сензора при напълно затворен и напълно отворен дросел. Датчик неутрална скорост.

Сря Юли 15, 2015 5:36 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
TPS - 0,48V затворен, отворен не е мерен; датчик неутрална - заменен с нов от mimo 13; стъпково моточрче - какви стойности и м/у кои кабелчета се мери?

Чет Юли 16, 2015 5:45 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Сега ако обясните как да ги проверя тези неща и къде се намират?! Имам мултицет.

Чет Юли 16, 2015 9:07 am
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
TPS и стъпково моторче на дросела, датчик неутрална - на скоростната кутия, но ако не знаеш как изглеждат отиди в сервиз или се консултирай на живо с по-запознат колега.

Чет Юли 16, 2015 4:52 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Вчера видях, че вътрешните карета са тръгнали. Възможно ли е да е от тях? Ако има проблем в някой от датчиците, не би ли трябвало да има и други симптоми. Колата ускорява безпроблемно, на празен ход работи равномерно на около 500-600 оборота както на бензин, така и на газ. Единствено усещам вибрации в педала на съединителя при потегляне от ниски обороти или при превключване на по-ниска предавка. Но пък започнах да се чудя дали това не се дължи на каретата.

Пет Юли 17, 2015 11:37 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Днес случайно забелязах, че скобата между кутията на въздушния филтър и дросела е разхлабена и от там смуче доста въздух. Стегнах я и ми се струва, че проблемът изчезна, но не знам дали е възможно да е било от това.

Пет Юли 17, 2015 1:34 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 59
Автомобил: Импреза
Рейтинг: 4
Нов фен
Отговори с цитат
Не си прави правилно сместа. Само в това съм сигурен. Това не го ли прави само на включен климатик:)

Съб Юли 18, 2015 5:05 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
При пуснат климатик става по-осезателно, да.

Нед Юли 19, 2015 10:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
При пуснат киматик се добавят още няколко ms към времената на инжекторите.
В реверсивен режим в двигателя не трябва да постъпва гориво.
А то постъпва в случая.
При достигане на оборотите на празен ход еку-то отново активира инжекторите за да стабилизира работата на мотора.
Аз не разбрах мерено ли е напрежението 0-48-0.5V на TPS сензора , понеже един колега по-горе се включи в ролята на механик на колата или и аз неразбрах как.

Нед Юли 19, 2015 10:47 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Включих се като "механик" на моята кола и да, това са стойностите на TPS-a при затворен дросел пак на моята кола.Използвах темата на колегата за да си изясня някои неща, нали за това е форума, но така и не стана ясно колко трябва да е напрежението на TPS при напълно отворен дросел и колко - на стъпковото моторче.
А механик не съм...

Пон Юли 20, 2015 6:29 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Това са стойности измерени от моята кола. Не претендирам, че са перфектни, но подобни проблеми нямам.
Виждат се минималните и максимални стойности на напрежението.

Стъпковото моторче има напрежение +12V на средните два пина на буксата. На външните 4 пина се подава синусоидално напрежение с отрицателен полюс от екуто. Там неможеш да измериш нищо освен напрежението 12V или ако имаш осцилоскоп да видиш дали 4-те сигнала ги има.
Може да вземеш друго стъпково моторче работещо и да го сложиш на дросела, а твоето моторче да го закачиш на буксата. Така ще видиш дали се движи моторчето реално. Имай предвид, че движенията няма да са му както, когато е монтирано, понеже екуто ще иска да получи обратна връзка, а това моторче, което е в момента на дросела няма да му я даде. :)

Да, за това е форума да си помагаме. Именно затова пиша все още тук.
Понякога тонът ми не е особено приятен, но той не е целенасочен към някой тук. Просто така си пиша , за което моля да бъда извинен.

Прикачени файлове:
TPS idle.jpg
TPS idle.jpg [ 10.46 KiB | Прегледано 799 пъти ]

Пон Юли 20, 2015 10:06 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
1040 написа:
При достигане на оборотите на празен ход еку-то отново активира инжекторите за да стабилизира работата на мотора.

При мен започва да ме подритва малко по рано от оборотите на празен ход - някъде към 1000 rpm. Обикновено ми се е случва като спускам на бавни по неравен път и използвам и спирачките за да намаля заради някоя голяма дупка или камък. По шосе не съм попадал в такава ситуация. Прави ми впечатление, че като спускам на моторна спирачка, борд компютъра показва разхо 0.2л/100км, явно дюзите не затварят напълно или борда лъже.

Пон Юли 20, 2015 10:39 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 59
Автомобил: Импреза
Рейтинг: 4
Нов фен
Отговори с цитат
Да, продължават да пръскат дюзите с 0.7 ms. А като работи климатика времената са между 2.4 и 3.4 ms. Абе харчи си гориво при пускане на скорост или поне под някакви обороти.

Пон Юли 20, 2015 3:18 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
При мен положението е следното - когато пусна колата на скорост без газ, започва да си намаля гладко докато оборотите не паднат под 1500-1400, след което движението става на тласъци.При последващо рязко натискане на газта има моментно замисляне и се получава нещо като лек "удар", сякаш двигателят е бил угаснал и се пали на скорост по инерция.Постепенно стигам до извода, че или някой от инжекторите не работи коректно или ЕКУ-то прави проблеми.За съжаление не мога да намеря сервиз (или колега), който да "прочете" софтуер на Форестър 98-а,122 к.с., който не е по ОБД...

Пон Юли 20, 2015 4:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >