Отговори на тема стр <  1, 2, 3  >
 Проблем Ламбда Сонда след смяна 
Автор Съобщение

Постове: 34
Автомобил: Forester 2.0X 5MT 2003
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Forester2003 написа:
Колеги предстои ми монтаж на газов инжекцион, но CHECK-а светеше от време на време.
След като засякохме грешката по код ни отведе до ламбда сонда.
Сменихме предната ламбда сонда но след като покарах малко пак почна да свети преди 2 дни.
Вчера надвечер пак се върнах в сервиза, човъркаха колата закачаха разкачаха играха си с компа уж всичко ок тръгнах и след 5-6 км колата почна да губи мощност и да се спъва и CHECK-a пак светна. Подобно нещо не ми се е случвало до сега колата да губи мощност и да почва да засича.
Някакви идеи?
Колата е Forester 125 к.с. ръчка 2003
p.s - Разход на гориво градско не ми е бил повече от 13л./100км за период от 6 месеца.

Здравейте на всички във форума! Това ми е първи пост.
Колега, Forester2003 , каква точно ти беше грешката? На мен ми излизат две P0030 , P0519. Първата изглежда е ламбда сонда.

Чет Юли 16, 2015 7:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 128
Автомобил: Forester 2,5 XT
Телефон: 0888712625
Рейтинг: 11
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Vij tova ot telefona kato info

Прикачени файлове:
Screenshot_2015-07-16-20-45-35.png
Screenshot_2015-07-16-20-45-35.png [ 90.52 KiB | Прегледано 1172 пъти ]
Screenshot_2015-07-16-20-44-47.png
Screenshot_2015-07-16-20-44-47.png [ 124.54 KiB | Прегледано 1172 пъти ]

Чет Юли 16, 2015 7:49 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Благодаря, колега. Проучих ги грешките. 0030 може да е също причинена от бушон или слаба връзка. Трябва да се провери. А що се отнася до 0519, може да е от много неща: дросел, дебитомер, индикатор за свободна скорост и някакъв клапан за въздух (не зная как се превежда).
Offtopic, но може да е полезно ня някой. Мога да публикувам и допълнителна информация за грешката.

Пет Юли 17, 2015 3:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4380
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Въпросният клапан(idle air control valve) му викат моторче за празен ход, стъпков мотор и пр. Намира се непосредствено до дроселовата клапа. На шота горе пише, че може да е от хлабава букса или да е замърсен.

Пет Юли 17, 2015 4:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 351
Рейтинг: 151
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Радвам се, че тази тема продължава да е полезна и се попълва с нужната информация от колегите с повечко опит.
От къде може да се свали въпросното приложение за смартфон с ОС андроид?

Поздрави и безаварийни!
:beer:

Пет Юли 17, 2015 11:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не знам колегата с какво гледа, аз гледам с iPhone и Dash Command. 10 евро или кракната от нета - при андроид е подобна ситуацията. Кихаш или търсиш в някой блекмаркет.

Оп: https://play.google.com/store/apps/deta ... mand&hl=bg

Ето и една безплатна версия на Торк: https://play.google.com/store/apps/deta ... free&hl=bg

Съб Юли 18, 2015 8:55 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Мисля, че колегата се интересува не с кое приложение се четат кодовете от колата, а кое приложение дава възможните причини за определен код. Аз също се интересувам, но само за Андроид. На PC е ясно.

Съб Юли 18, 2015 11:10 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 351
Рейтинг: 151
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
По скоро се интересувам от причината поради която ми свети AIRBAG...Какъв може да е проблемът точно коя букса да гледам ако е изобщо букса...

Съб Юли 18, 2015 12:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Селф-ристрейнт системата се гледа със заводския софтуер, тия в телефоните са малко т@шак. Провери си пиропатроните в коланите, ако са затягали при удар(даже и без да отвори еърбег-а), значи са за смяна с нови и е оттам. Иначе най-честата причина да светне еърбег е лентовият кабел във волана, който разни монтьори често прецакват при сваляне или реглаж(ненужно и грешно презацепване на волана). По спомен, пиропатроните можеш да провериш с мултицет - намираш буксата до колана, разкачаш я и мериш съпротивлението. Ето ти клипче с ръководство:
https://youtu.be/A2iqMqdbb5U

Съб Юли 18, 2015 1:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 136
Автомобил: Forester S Turbo MY99
Рейтинг: 24
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Forester2003 написа:
По скоро се интересувам от причината поради която ми свети AIRBAG...Какъв може да е проблемът точно коя букса да гледам ако е изобщо букса...

Колега, ако колата ти е тази от името във форума, най-вероятно е буксата под шофьорската седалка, която не дава добър контакт. Много често срещан проблем от тези години е. Можеш да започнеш от там, като най-лесен за проверка вариант. Разгледай тези тема като насока какво да правиш http://www.subaruclubbg.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=8122. За тази не съм сигурен дали може да ти е полезна, но мисля че и форестърите от второ поколение имат самодиагностика на airbag системата http://www.subaruclubbg.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=8883&p=111111

Съб Юли 18, 2015 4:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 128
Автомобил: Forester 2,5 XT
Телефон: 0888712625
Рейтинг: 11
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
приложение само за разчитане на OBD2 кодовете , фрее, е това да речем

https://play.google.com/store/apps/deta ... ee.vehicle

по принцип има много приложения, едни четат само, други дават обяснения, платените ги има 4pda.com да речем

съвет...
купувайте по възможност доказани OBD2 блоотут четци и не система 2.0 , имаше инцидент с изгаряне на захранване на ECU то.....за радост лесно решен.....
пък и не прекалявайте с това

Пон Юли 20, 2015 10:10 am
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
При мен на компютърна диагностика излезе, че имам само проблем с подгрев на ламбда сонда - P0030. Явно телефонната ОБД2 диагностика е само ориентировъчна, защото там ми излизаше и P0519.

Вто Юли 21, 2015 4:37 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Fori_Boxer написа:
При мен на компютърна диагностика излезе, че имам само проблем с подгрев на ламбда сонда - P0030. Явно телефонната ОБД2 диагностика е само ориентировъчна, защото там ми излизаше и P0519.

След смяна с нова ламбда сонда отново светна P0519. Бях изчистил стъпковото моторчe / за празен ход (idle air control valve) доколкото мога без да разглобявам самото моторче. Казаха ми че явно е дало фира и трябва ново. Сложих втора употреба и му паля свещички да удържи. Ако някой реши да го разглобява и чисти, клапана трябва да се издърпа навън. Аз опитах с клещи с парцал и се получи, но леко се огъна. След това пластмасата в която влизаше беше спукана. След като се извади клапана няма много по-голям достъп и според мен няма смисъл. Спрей и какво се изчисти - това.

Чет Сеп 10, 2015 5:10 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Имайте предвид , че и новата ламбда сонда може да не работи коректно , особено ако е бошова, имат страшен брак посдледните години, така че след като ви я сменят , мастър ресет на компа и веднага закачане да я видят дали отчита като хората, после 100-200 км само на бензин да си запише новите тримове, после газаджия да изразни найстройките и ако светне чека веднага на диагностика на ламбда сондата!
Моята се оказа, че на газ става ленива и се омазва, на бензин бави в норма, но на газ лека полека заспива и сега чакам гаранционна от Юве ауто, става дума за предна 5 жилна.

Чет Сеп 10, 2015 7:27 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 225
Автомобил: Forester SH 2.5XS, AT
Рейтинг: 63
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Forester2003 написа:
Днес получих сонда Denso Dox 0307 от колегата Мимо13 (Варна) и я монтирахме следобед, колата си върви нормално и "Check" не свети.
Направих няколко снимки на оригиналната сонда която също е Denso, но с друг номер - Dox 0119.
Не съм сигурен дали има съществена разлика в компонентите на двете сонди, новата само я разгледах бегло преди да я монтират.
Не съм чак такъв специалист, но щом Dox 0307 се ползват успешно, значи не трябва да има проблем.
Ето снимки на оригиналната сонда:

Сондите често се заменят. При повечето важното е с колко кабела са и дали са с подгрев за по-бърз старт на работа или не. По-новите коли вече всички са с подгряти сонди, затова е един кабел повече в сравнение със старите. Често разликата в тези, които се продават, освен дали са предна или задна е и в дължината на кабела, затова някои се предлагат дори и без букса - да си я свържеш сам както ти е удобно. Разликата между DOX-0307 и DOX-0119 e само в дължината на кабела, затова ти е паснала без проблем.
Виж тук: http://www.expertmotors.bg/bg/%D0%9B%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0-p1760405.html#.VfEcApezmT8
Бош-овите наистина са проблемни. Най-добро качество/цена държат DENSO пред NGK
:beer:

Чет Сеп 10, 2015 8:07 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 295
Рейтинг: 209
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте. Все пак не разбрах тази сонда DENSO DOX-0307 (или пък 0119) теснолентова ли са или не :-? И дали са взаимозаменяеми тези двете, че едната е 75 лв а другата 200. До 1 волт ли им е сигналът или до 5? Предполагам, че на новите модели са широколентови. При диагностика на автомобила от подписа първата сонда не се вижда, вижда се втората. Естествено. когато я откача, светва грешка за подгряването. Та чеша главата за смяна ли е и каква да сложа? Колегата Johnny Bravo явно с това се занимава професионално.

Пон Окт 05, 2015 4:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
След месец гонене с Бош България, малко заплахи за КЗП и КЗК сондата дойде и снощи я смехме в Юве сервиз, откачих снощи акумулатпра и.днес ще записвам нови тримове, пък да видим дали тая ще работи. Не работе с бош ако много не ви се налага!

Сря Окт 28, 2015 5:30 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 32
Автомобил: OutBack III 2006
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте колеги,
Да съживя малко темата.
Имам подобен проблем с аутбек 2.5 165 ръчни ск. 2005.
Грешката е 0131
Сега се чудя далинайстина е ламбдата за смяна или има и други варианти.
Грешката я даваше на бензин сега вече имаме и Г.И. и пак я има .
Някой да ми каже как се мери тая сонда.
Съпеотивление, волтаж и тн. Какви трябва да са между кой пинове се мери ?
Търсих инфо. В нета но нищо не открих.
На едно място видях че трябва да има съпротивление 5-7 ома ама кога като е топла колата ли на студен двигател ли никой не казва. Пък и незнам дали е вярно. Въобще.

Съб Дек 03, 2016 2:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 32
Автомобил: OutBack III 2006
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
И другия ми въпрос е какво ще кажете за китайските сонди , ако се окаже че и моита е за смяна.
По оригиналния номер на моя сензор в китайските сайтове излиза веднага същия за 50$ приблизително.
Дали става за нещо? - https://m.aliexpress.com/item/32742674990.html

Съб Дек 03, 2016 2:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
chopers написа:
Здравейте колеги,
Да съживя малко темата.
Имам подобен проблем с аутбек 2.5 165 ръчни ск. 2005.
Грешката е 0131
Сега се чудя далинайстина е ламбдата за смяна или има и други варианти.
Грешката я даваше на бензин сега вече имаме и Г.И. и пак я има .
Някой да ми каже как се мери тая сонда.
Съпеотивление, волтаж и тн. Какви трябва да са между кой пинове се мери ?
Търсих инфо. В нета но нищо не открих.
На едно място видях че трябва да има съпротивление 5-7 ома ама кога като е топла колата ли на студен двигател ли никой не казва. Пък и незнам дали е вярно. Въобще.

Е що в нета, а не тук в основния форум:https://www.subaruclubbg.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=1660
Дърпаш си ръководството и проверяваш стъпка по стъпка. И не пропускай някоя стъпка, да няма после смених сонда пък след 500 кам пак светна.

Съб Дек 03, 2016 7:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3  >