Отговори на тема стр 1, 2  >
 Лоша миризма от въздуховодите в купето 
Автор Съобщение

Постове: 155
Автомобил: Honda
Рейтинг: 89
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте колеги,

Мина малко повече от три месеца, откакто взех Субару-то, но имам един проблем, който е доста неприятен- лоша миризма от въздуховодите. Поленовият филтър е сменен при покупката на колата. По принцип, когато карам на климатроник, винаги изключвам компресора и оставям да изсуши питата за поне 5 мин с въздух отвън. Изпръсках два спрея в купето, от тези, които се слагат на пода пред предната седалка и климата върти на рециркулация. Ефект временен. Напоследък смърди всяка сутрин, като пусна вентилацията. Мисля си да изпръскам един спрей, от този на пяна, да изчисти въздуховодите, но не знам, къде ще изтече течността и да не направи някоя беля.
Дайте някакви идеи и дали с този спрей пяна ще стане все пак.
Колата е Легаси B14, 2010г

Пет Сеп 11, 2015 8:44 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 3414
Автомобил: wilderness outback
Телефон: 0877 40 43 30
Рейтинг: 613
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Има такива дезодоранти :), които се пръскат директно във въздуховода и почистват системата.

Автомобилът е толкова проходим...."колкото го прежалиш!!"

Пет Сеп 11, 2015 8:52 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 459
Автомобил: Subaru Legacy 2.5 GX 00`
Телефон: 0878934770
Рейтинг: 83
Отговори с цитат
А на мухъл ли мирише или нещон ?друго?

Пет Сеп 11, 2015 10:20 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 225
Автомобил: Forester SH 2.5XS, AT
Рейтинг: 63
Отговори с цитат
Аз пръсках с такава пяна и един много дълъг щуцер - ефект временен, а поразии налични! На една служебна Тойота го правих и сега врътката, която е за насочване на въздуха към крака, стъкло и тн започна да заяжда, все едно има нещо спечено вътре. Хем спреят беше от "хубавите" - на Pro Tec. Не забравяй, че на тия с щуцера пише да се пръскат в дренажната тръба, от която излиза конденза - т.е. вдигаш колата подемник и търсиш тръбата под двигателя някъде. Ръгаш там докато стигне до питата и тогава пръскаш. Много хора, вкл. и аз погрешно пръскаме във въздуховодите и има само поразии. Чувал съм, че идруги са си направили проблеми така. Аз повече не бих повторил.
А миризмата се получава от бактериите върху питата, това го знае всяко хлапе...
Някои сервизи предлагат почистване и профилактика, но ефекта също е съмнителен и непотвърден.

Пет Сеп 11, 2015 12:01 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 782
Рейтинг: 223
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега,по принцип има ефект,но зависи с какво,къде и как пръскаш.При мен при смяна на филтъра(на климатроника),винаги ми правят профилактика с такъв спрей и до сега никога не е имало миризма.Просто се впръсква от него,когато се разглоби,за да се смени филтъра(зад жабката), впръсква се от там и след като се сложи новият филтър пускам на макс вентилаторите,за да се разнесе хубаво.Никога до сега не съм имал проблем.Иначе така директно във въздуховодите,незнам дали ще има ефект.

Пет Сеп 11, 2015 1:07 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Днес свалих филтъра да видя какво е дереджето, но освен прахоляк няма лоши миризми или влага. А под него е самия мотор с вентилатора. Искаш да кажеш, че трябва да пръскам направо в него, затварям всичко и на максимална степен. Няма ли да има последствия върху електрическата му част от тази течност?
Миризмата я определям буквално на спарено, на чорапи. Когато вкарва въздух отвън по- продължително време ,20-30мин, поизчиства малко, но на следващата сутрин пак си мирише.

Пет Сеп 11, 2015 2:37 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 782
Рейтинг: 223
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ами незнам точно къде се впръсква при свален филтър,тъй като не го правя аз,когато ходя за обслужване на колата-масла,филтри и т.н.,просто ми сменят и филтъра на климатроника и така.Само виждам,че впръскват с въпросния спрей-пяна и съм нямал проблем до сега.

P.S.Защо не отидеш някъде да ти направят една профилактика,предполагам навсякъде където се занимават с автоклиматици ще я свършат тази работа.

Пет Сеп 11, 2015 4:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4380
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ако имаш теч, я от радиаторче на парното, я от тръбата по която изтича кондензът от климатика - може вонята да се носи от шумоизолацията и/или самия мокет. Аз съм имал такъв проблем с друга кола и се наложи всичко да изхвърлим.

Пет Сеп 11, 2015 5:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 102
Автомобил: Outback H6 '02
Рейтинг: 22
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Може би една процедура по дехидрация (премахване на неприятните миризми) от климатичната уредба, ще ти се отрази добре.

На мен като ми направи проблем това лято субито със свръх налягане в климатика си направих профилактиката (пречистване на масло и фреон), ама без дехидрация, защото в момента нямам лоши миризми. Човека обаче ми обясни, че появи ли се кофти миризма, която не изчезва след смяна на филтъра, е добре да се направи въпросната дехидрация и лошите миризми изчезват :good:

Пет Сеп 11, 2015 5:50 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Отговори с цитат
Колега, няма логика при дехидратация на системата да изчезват лошите миризми, понеже тази дехидратация се извършва вхв филтър дехидратора, а и самата система фреон/ масло няма контакт с околния въздух.
Забравих да спомена, че когато си карам на включен климатроник и си духа студено, няма никакви миризми. Спра ли компресора и завонява. Течове нямам, конденза си изтича навън.о

Пет Сеп 11, 2015 8:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
В такъв случай само изпарителя ти е за сериозно почистване.

Пет Сеп 11, 2015 9:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1555
Автомобил: Forester 2.0 sf5 ,Outback 2.5 b13
Телефон: 0888 8едно7 81две
Рейтинг: 571
Отговори с цитат
Махаш филтъра и от отвора от където го сваляш се вижда радиатора/изпарителя/ на климатика, направо напръскай директно .Преди да напръскаш пусни климатика за няколко минути,изключи и пръскай,после може да вземеш да напръскаш с вода/напълни в празно шише от стъкло миещ препарат с пулверизатор/,за да изплакнеш... :good:

п.с. Сега видях че при теб няма да стане така,защото филтъра ти е преди вентилатора.....при мен е след и като го сваля се получава идеален достъп... :facepalm:

Съб Сеп 12, 2015 3:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Прочетох вчера темата в работата точно преди да си тръгна. Ходих да взема едни нагреватели за седалката от един колега от форума. Бях обаче паркирал в тревата до едни храсти. Тръгнах да се прибирам и взе, че ми замириса на гадно. Викам си, ей и мен не ме подминаха тези гадни миризми... Пристигам, слизам от колата и гледам обувките ми омазани с кучешки ла*на. Погледнах педалите и стелката и те омазани. Веднага се чатнах от къде е миризмата...

Никога до сега не съм вземал специални мерки и никога не съм спирал компресора да исушавам питата и проблеми с неприятните миризми не съм имал. Единствено ми правят профилактика при смяна на филтъра и това е.

Да не е умряло при теб някое животинче във въздуховодите и за това да мирише? Виждал съм не малко нови коли с изядени инсталиции от мишки... Преди време на един колега в колата живееше плъх.

Съб Сеп 12, 2015 6:19 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 50
Автомобил: Subaru Outback H6 2003 г.
Рейтинг: -32
Кофти...
Отговори с цитат
Привет,
Точно това си помислих и аз.Един мой приятел с пасат 20 дни се мъчеше да отстрани неприятната, направо непоносима миризма в купето и се оказа умряло малко коте!

Съб Сеп 12, 2015 7:24 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 225
Автомобил: Forester SH 2.5XS, AT
Рейтинг: 63
Отговори с цитат
Леле, това вярно е ужас! На мен в колата ми беше влязла мишка, беше ми изяла дъвките от жабката(!) :-~ и много ме беше страх да не пукне в колата тая гад ама ми се размина. Въпреки това миризмата на мърша е по-различна от тая на климатика, може би колегата с проблема би я различил...
В тоя ред на мисли за гризачите има спрей, който ги отблъсква. Мога да кажа какъв си взех аз, ама да не е реклама, който го интересува да пише на лични.

Пон Сеп 14, 2015 8:01 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Напоследък, по разбираеми причини, ползвам рядко климатика. Миризмата поизчезна. Днес раздигах пластмасовата решетка под чистачките да видя дали има загнили листа или други боклуци. Беше абсолютно чисто. Профилактика на изпарителя- пръскане с разни спрейове, миене, май това ще е разрешението на проблема.
Благодаря на всички отзовали се.

Пон Сеп 14, 2015 8:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 47
Автомобил: Subaru Legacy
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте,колеги!Имам следният проблем.От около две седмици при пускане на парното и климатика влиза остра миризма през въздуховодите в купето.Оприличавам я на котешка урина.Смених филтъра на климатика и сега като го пусна, мирише съвсм леко в началото,после изчезва,но ако пусна само парното мирише много.Ако някой има идеи,ще съм благодарен да реша проблема!Колата е Легаси 2002-ра година,от София съм .

Пет Авг 13, 2021 7:27 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 56
Автомобил: Impreza III 2.0R
Рейтинг: 75
Отговори с цитат
Може да се ползва специализирана услуга за почистване на климатици (сещам се за сервиз STI в София), аз си реших проблема с този препарат (на улицата пред блока):

Изображение

Спрея се поставя изправен в картонената опаковка зад седалката на пътника и се изпръсква (бутона се заключва в натиснато положение) при работещ двигател, климатик със затворена клапа за външен въздух и затворени прозорци. Оставя се да подейства 10-ина минтуи и готово. Всичко стана според описанието, ако и след интервенцията имаше миризма вече щях да ползвам професионална помощ.

В търговската мрежа има най-различни марки - не твърдя че тази е най-добрата, просто това си купих.

::::: Lancia Dedra 1.8 16V LS SW 182A2.000 :::::
::::: Lancia Dedra 1.6 LS SW 159B9.000 :::::
::::: Fiat Punto 1.2 ELX 188A4.000 :::::

Пет Авг 13, 2021 8:12 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 47
Автомобил: Subaru Legacy
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря,колега,ще пробвам ,че е адски неприятно.

Пет Авг 13, 2021 8:29 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Има препарати с активна пяна за чистене на въздуховодите и радиаторчетата. На първо четене се сещам за MOTIP, има ги в големите вериги магазини и железариите.

Пет Авг 13, 2021 9:01 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >