Снощи гледах новини по Euronews и се мерна този "звяр" на щанда на Субару на изложението в Женева в момента. Изглеждаше по-различно, но го дадоха за много малко и само отпред.
пише че 2 електромотора ще задвижват задните гуми а двг-то предните и още един електромотор ще върти предните заедно със дизела. 3 броя общо като задните ще се включват и в завой самостоятелно. Примерно на ляв завой задна дясна и обратното за повече torque vectoring
Иска ми се да вярвам... но това не става с 3Д картинки. В последните години изостават сериозно с двигателите и трансмисиите. От "Специален" автомобил се превърнаха в "Нормален автомобил". С избор на 2-3 двигателя и 1 скоростна кутия (да не говорим че е вариаторна), няма да има изобщо бъдеще. Иска ми се да видя нещо като 1.6 - 230 коня турбо боксерен, или 3.0 турбо 450 Коня, и кутия с 2 съединителя и 8 скорости.............- май нещо се размечтах.
Иначе за идеята на прототипа...тоя с 2те корабни оръдия в бронята ми харесва.
Доста изостават с хибридните технологии, един от преките конкуренти - Волкво ХС 90 - вече мисля, че изкара хибрида, с около 400-450 конски сили и разход около 2.5-3/100. Съответно и цените в БГ почват от 150к лева нагоре...
Не знам защо е този консерватизъм от страна на нашите;)
Колега, не мисля, че Субару имат модел пряк конкурент на Волво XC90. Тва е друга бира. Не забравяйте, че докато повечето автомобилни производители се занимават само с това, Fuji Heavy има доста други дейности. Автомобилите са само едно направление и то доста скъпо занимание за дълбочината, с която всички очакват Субару да бълва модели двигатели и трансмисии. В много теми се дискутира, че фирмата изоставала от мейнстрийма на другите производители - а кога тя е била в крак с "модата'? Аз не се сещам за такъв период от историята на фирмата. Целият фокус на производството е насочен към американския пазар и докато там не стане някакво сътресение и спад на продажбите (а сега е тъкмо обратното) никой японски меринджей няма да си мръдне пръстта на европейските вопли за техническо чудо и нови технологии. Може би е крайно време всички настоящи и бъдещи фенове да разберат, че тази марка никога не е била и няма да бъде на върха на техническия прогрес - просто трябва да останат верни на първоначалния замисъл - да си поддържат имиджа на нишов производител с добре направени двигатели и трансмисии (разбирайте надеждни и дълготрайни). Хибриди - Субару за момента предлага хибрид само за Америка, и то възприемайки за съжаление неуспешният модел на Хонда - сложи едно 15 кв моторче колкото да не е без хич, ама и да се казва хибрид. Трансмисии с двоен съединител - колкото и смешно да звучи, четох едно интервю с някъв техно мреинджей от FHI, който на въпрос защо Субару не предлагат решение с двоен съединител, отговарящо на спортните качества на колите от типа на STi, отговора беше - Субару не счита този вид трансмисии за достатъчно надеждни - . Погледнато логично обаче, Субару няма друг избор за преодоляване на основния проблем на своите коли - доста високият разход на гориво. Вариатора предлага това решение, а предполагам, че и производството на този тип трансмисия е по-евтино, което отчасти да компенсира почти двойно по-големите разходи за моторите боксер (отнесено към редовите). За мощността - отчитайки мнението на тунерите за карантиите и възможностите на новото поколение DIT двигатели, не мисля че 240 к.с ще са проблем за 1,6. Кога са били проблем 360 кс за старите 2,5 турбо? Просто за момента (а и по принцип) двигателите си идват скопени. По -важното е да се наложат също като надеждни и дълготрайни. Примерно FA16 dit е (според ревютата) единствения downsize турбо мотор, който може спокойно да се кара с 95 бензин. Това не е малко предимство, ако са решили и проблема с депозитите в тоя тип двигатели.
Не съм толкова навътре в нещата и не ги следя обстойно, но просто ми правив печатление, че почти всички големи прозиводители се опитват да налоагат хибриди или разработват сериозно електирчески автомобили. Предвид, че се очаква в близко бъдеще сериозен пробив в ел. батериите (такъв вече имаше, с испанска батерия и пробег от 1000км), след 10 години ако масово има електрички, а Субару още се опитват да налагат хибрид, къде отиваш с този харч на бензин, който предлагаш?