Отговори на тема
 Грешка P0519 Idle Air Control Valve 
Автор Съобщение

Постове: 34
Автомобил: Forester 2.0X 5MT 2003
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Имам следния проблем с Форестър 2.0Х 2003. Светва ми "чек-а" и излиза грешка P0519. Паля още 1-2 пъти и изчезва. Свалих стъпковото моторче (моторче за оборотите на празен ход) и внимателно изчистих където мога да стигна с клечки за уши и парцал. Грешката отново се появява след 5-10 дни. Отидох в сервиза в Люлин и там ми продадоха втора употреба стъпково моторче (моторче за оборотите на празен ход) за 80 лева. Същата история - десетина дни каране и грешката пак цъфна. Докато се наканя да отида при тях - изчезва и така всеки път, но явно не е нещо временно. Чека светва или при палене или по време на шофиране. Някой може ли да обясни как работи компютъра на Субару или защо се появява така рядко? В интернет намерих и списък с неща които може да са причината, но хората в сервиза веднага казаха "Моторчето!" и не са гледали останалите неща.

Чет Окт 08, 2015 6:08 am
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
DTC P0519 - IDLE CONTROL SYSTEM MALFUNCTION (FAIL-SAFE)

DTC DETECTING CONDITION:
Immediately at fault recognition

TROUBLE SYMPTOM:
Engine keeps running at higher revolution than specified idling revolution.

--------------------------------------------------------
Subaru Service Tip:
Here are the steps if you want to do the step-by-step inspection yourself before taking it in. If you recently changed your air filter, check your air box and
see if it is seated correctly. It can be that easy or adjustment of throttle cable, loose or cracked vacuum lines, cracked gaskets or worst - idle air control
solenoid.

1. Check for loose installation of intake manifold - particularly the unit that house the air filter

2. Check for cracks on intake manifold

3. Check for cracks on gasket of throttle body

4. Check for cracks on gasket of idle air control solenoid valve

5. Any vacuum hose disconnected or leaking?

6. Check throttle body cable for excessive play

7. Check the bypass air line for foreign particles that can clogged the system

*dirty* IAC solenoids - изчистен

"internal fault" with the throttle body. Service rep told me that the valve was occassionally not closing causing too much air in the mixture. Over time it will
eventually fail and stay open stalling the vehicle.

NA Manual ...... Here it only has 1 purpose ...... to control engine idle by inputting to the ECU when you are in Coast mode ( slowing while in gear ) VS Idle
mode, ECU now must manage the idle speed by controlling the IACS ( Idle Air Control Solenoid ). It is NOT in the Cruise control circuit at all !!!! Here they
rely on the ICE-SLIP mode of the cruise to disengage it. ( If the engine RPMs raise abnormally fast as if the car is slipping on ice, OR moved out of gear,
the cruise will automatically disengage ). A defective OR worse yet INTERMITTENT switch can cause BAD Erratic Idle ( P0506, P0507, P0519, P1507, P301/302/303/304
all together ) or maybe NO code at all. This can happen randomly, when COLD, WARM ..... anytime.

Чет Окт 08, 2015 6:09 am
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Аз си ги превеждам така:

1. Проблем при монтажа на колекторите или филтърната кутия
2. Пукнатини по колекторите
3. Гарнитура на дросела
4. Уплътнение на стъпковото моторче
5. Вакуум маркучи
6. Жило на дросел, луфт
7. Bypass air, дросел

Чет Окт 15, 2015 10:16 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 212
Автомобил: Outback '03 B12 EJ251 E-4AT
Рейтинг: 182
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
1/ https://www.youtube.com/watch?v=Hi-7eJOC7bM
2/ http://greasymouse.blogspot.co.uk/2010/ ... e-fix.html
3/ ECU-то работи горе-долу на следния принцип - палиш >>> IACV malfunction >>> ECU регистрира грешката като temporary >>> Check Engine свети постоянно >>> След поредното изгасяне/палене (мисля беше 3/4) Check Engine изгасва >>> Това обаче не означава, че грешката се е изчистла, порменя й се статуса от temporary към memorized

Изгледай клипа внимателно. След това прочети темата със снимките, включително коментарите в нея (включително моя).

Ако се чувстваш уверен, че си направил всичко^^^^ както трябва, включително изчистване на грешката със софтуер: http://forums.nasioc.com/forums/showthr ... ?t=1179343, т.е. датчик неутрална скорост.

Нямам други идеи.
 1

Чет Окт 15, 2015 1:17 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
martin7937 написа:
1/ https://www.youtube.com/watch?v=Hi-7eJOC7bM
2/ http://greasymouse.blogspot.co.uk/2010/ ... e-fix.html
3/ ECU-то работи горе-долу на следния принцип - палиш >>> IACV malfunction >>> ECU регистрира грешката като temporary >>> Check Engine свети постоянно >>> След поредното изгасяне/палене (мисля беше 3/4) Check Engine изгасва >>> Това обаче не означава, че грешката се е изчистла, порменя й се статуса от temporary към memorized

Изгледай клипа внимателно. След това прочети темата със снимките, включително коментарите в нея (включително моя).

Ако се чувстваш уверен, че си направил всичко^^^^ както трябва, включително изчистване на грешката със софтуер: http://forums.nasioc.com/forums/showthr ... ?t=1179343, т.е. датчик неутрална скорост.

Нямам други идеи.

Първата ми работа беше да го изчистя и прегледам, както и да намеря из нета какви варианти са обсъждани. След това ми продадоха друго с аргумент "няма къде другаде да е проблема". Вече напълно го изключихме като вариант въпросното моторче. Грешката след като се изтрие минава някакво време след което не се появява. Но все някога се появява. Сега съмненията са върхе некоректна работа на ЕГР. Не че е сдал, но не работи напълно коректно. Тук изглежда като абсолютно същия проблем, нерешен.

http://www.subaruforester.org/vbulletin ... ow-318505/

Пет Окт 30, 2015 6:19 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Друго интересно е че грешката сама е изчезнала, без да е трита. Това се случвало и при проблеми с катализатора...

Пет Окт 30, 2015 6:25 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Да повдигна малко темата, пък дано на някой му е полезно и му спестя метода проба-грешка / сменяй то ще си покаже.
След като смених въпросното стъпково моторче, върнах се отново в така хваления и реномиран софийски сервиз, от там отново ми предложиха да си купя друго моторче. Въпреки че се опитах да обсъждам с тях симптомите и да им обясня какво съм прочел и какви други варианти има, те си ме отсвириха и ми предложиха да ми продадат чисто ново като най-сигурен вариант.
От там отивам в друг сервиз, където бързо изключихме въпросното моторче като възможен проблем. Предложих вариант, който прочетох в английски форум и отговаря точно на същите симптоми - датчик за неутрална скорост, съвета беше да карам докато проблема или се затвърди или имаме повече информация. Та след работа по колата в същия този сервиз (втория) по различен проблем (или по-точно доработка) те потвърдиха, че вероятно това е проблема и така смених и датчика за неутрална. Надявам се че с това проблема вече е решен.

Сря Дек 16, 2015 8:45 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 3
Телефон: 0889491923
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
И как решихте проблема ? Дава ми същата грешка Р0519 :hello:

Пет Май 05, 2023 7:54 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
detelinad написа:
И как решихте проблема ? Дава ми същата грешка Р0519 :hello:

Проблемът си стои, не съм го решил. Някой ако има идея, нека сподели. Смятам че е датчик за неутрална / neutral safety switch (32008-AA071).

https://www.youtube.com/watch?v=D4Ty1yh2MVY

Вто Ное 19, 2024 4:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5470
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Fori_Boxer написа:
Та след работа по колата в същия този сервиз (втория) по различен проблем (или по-точно доработка) те потвърдиха, че вероятно това е проблема и така смених и датчика за неутрална. Надявам се че с това проблема вече е решен.

Колега, може би не съм разбрал правилно но тук пишеш че си сменил датчика а в последното мнение друго?
Тоя проблем вярно ли го влачиш 9 години...

Вто Ное 19, 2024 4:38 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Vmax написа:
Fori_Boxer написа:
Та след работа по колата в същия този сервиз (втория) по различен проблем (или по-точно доработка) те потвърдиха, че вероятно това е проблема и така смених и датчика за неутрална. Надявам се че с това проблема вече е решен.

Колега, може би не съм разбрал правилно но тук пишеш че си сменил датчика а в последното мнение друго?
Тоя проблем вярно ли го влачиш 9 години...

Да, сега виждам че съм го сменял. Снощи гледах и имах такива съмнения. Вероятно временно е изчезнал проблема (или ми е писнало да се занимавам със сервизи), но сега пак ми боде очите. Вече боря автомобилите без "майстори" (приказката за неволята).
Да, влача и други проблеми доста години по тази кола. Най-вече Bluetronic проблеми.

Сря Ное 20, 2024 9:19 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 314
Автомобил: Forester SG 2.0 MT 1.6 inch lift
Телефон: нула886495045
Рейтинг: 546
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Да повдигнем малко темата. Аз имам същият проблем и досега не съм успял да се справя. А наблюденията са ми, че го има и при други колеги макар и не толкова често срещан. Проблема е доста досаден и неразрешим засега. Специално аз съм направил всички процедури описани по горе в ръководството за конкретната грешка но резултат няма. Включително смяна на няколко стъпкови моторчета, проверка на инсталацията от буксата на стъпковия мотор до ЕКУ-то, гледане на живи данни(датчикът за неутрална си работи коректно). Грешката не се появява често но двигателя държи високи обороти(около 2000) когато във движение се натисне съединителя или се изключи от скорост. Също забелязах, че при движение главно с ниска скорост като отнема газта колата продължава да ускоряава което означава, че стъпковият мотор не е в коректно положение. Когато автомобилът е на място всичко си е наред.
Преди около две години нещата тотално се скапаха, светнаха и четирите грешки за стъпковия мотор и колата нямаше празен ход. Тогава пробвах със друг макар да бях сигурен, че проблема не е в него и бях прав, колата незаработи и пак същите грешки. Тогава смених драйверите в ЕКУ-то които отговарят за управлението на стъпковият мотор и всичко се оправи. Нямаше грешки и проблемът с оборотите изчезна. Но проблемът пак се появи. И се чудя сега дали да не предприема същите стъпки въпреки, че грешката е само една и двгателя работи(поне на място). А и мнението на познат инжинере, че тези драивери не се съсипват толкова лесно.

Пон Дек 08, 2025 10:34 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема