Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Темата е заключена, не можете да променяте постове. стр <  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 49  >
 Моторно масло за Субару 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
CE107 написа:
Аз за 2 х AmsOil European Car Formula 5W40 5л + доставка плащам малко под 120€ и ми стигат за около година. Сменям го на 20 000 +/- 2000км, в зависимост кога ще получа час при Субару дилър. Не ми се е налагало да доливам до сега.

Ех колега ти си в Меката нa истинските продукти...:)
В Швабенленд ако e пълна синтетика е такава, а тук може да е рапица с нано карамфил...
Амсойла 5/30 сигначър серия е едно от най хвалените масла, но още не съм видял масло дето не го гори двг, и май няма да видя:)

Пиши впечатления за пробег, разход на масло, гориво и т.н.

Съб Окт 03, 2015 8:47 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 90
Автомобил: Subaru Forester 2009
Телефон: 0899570069
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
А такова масло в България може ли да се намери,че като гледам сайтовете май го няма.

Съб Окт 03, 2015 9:33 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 692
Автомобил: Type R, Mustang GT.
Рейтинг: 499
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
AmsOil в България едва ли ще намериш да се продава.
Това е екзотика за повечето търговци, които въобще много много не ги е еня за такъв тип масла.

Малко са сериозните фирми от които можеш да намериш "качествени" масла.

Мисля, че го коментирахме това - един добър вариант е с ebay.de или директно от дистрибутора в Полша.

Успех

Съб Окт 03, 2015 9:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 108
Автомобил: Impreza МY08 2.0R Comfort LPG ex
Рейтинг: 148
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Закупих колата от Субару дилър с уговорката да бъдат подменени всички течности без значение от състоянието им. Получих я с моторно масло SUBARU by MOTUL 5W-30, с което минах около 8-9 000км, със сигурност бяха под 10 000.
С първата туба AmsOil European Car Formula 5W40 карах 21 200км. Не съм доливал, но количеството на щеката малко намаля. Помня, че като го проверих няколко седмици след смяната беше над средата на щеката. После правих проверка всяка неделя, като не забелязвах значителни изменения. Зная само, че няколко седмици преди да го сменя, когато си уговарях ден и час за смяна, нивото на маслото вече беше около/под средата на щеката.
След регулирането, придружено със смяна, на няколко клапана и смяна на маслото, механиците в сервиза казаха, че ако само така продължавам да карам колата, то тя ще изкара още много хиляди километри. Двигателя и подвижните му възли били в отлично състояние.
С втората туба съм изминал вече около 15 700км и отново нивото на маслото си стои около средата на щеката. Като зная, че сега ще се започне със смяната на гуми предполагам, че около средата на ноември ще мога да сменя маслото в удобен за мен ден и час, което означава че ще съм изминал 22-23 000км.
Аз карам предимно по магистрали с включен темпомат при 3500об. "Критични" за мотора били продължителни натоварвания над 4000-4500об., според механиците. На мен рядко ми се налага при изпреварване да доускоря до 170-180км/ч. Нямам много студени стартове и не пътувам на разстояния по-малки от 22км.
Чист разход на бензин не мога да споделя, защото не съм правил опит да го засека. Но колата прехвърля от бензин на газ за до 2км след запалване при температури около 0°C. Заедно със случаите, когато съм карал около 300-400км на бензин, след като ми е свършвала газта в Дания (нямаше газстанции наоколо в началото, а после и не търсих) и в Холандия (все още нямам преходник за там), разхода ми на бензин в зависимост от сезона е около 0,4-0,6л/100км. Разхода ми на газ е от 8,5 до 11, в зависимост колко съм бързал, колко съм висял по задръствания на магистралите и т.н. Но средния ми е около 10л/100км.
За почти 45 000 км съм нямал непредвидено влизане в сервиз, с изключение на сервизната акция за задните спирачки.
На около 70 000 след предишната смяна на течностите смятам да ги подменя с подходящи от AmsOil. Предпочетох тази марка смазочни материали след като седнах и сметнах през колко време трябва да влизам в сервиз и разбрах колко се чака за добър сервиз и колко е трудно да получиш час за такъв сервиз. Също така за труд за смяна на масло, филтри и проверка на колата при използване на масло, с което мога да измина около 20 000км, заплащам само веднъж. Това така или иначе се случва през около 5 месеца. Отделно ходя на безплатните проверки за състонието на автомобила преди всеки сезон.

В заключение бих казал, че съм много доволен от първото ми Субару. Още някъде през 1995, когато Colin McRae стана световен шампион с Импреза си казах, че някой ден би било хубаво и аз карам такава кола. Когато през 2003 Petter Solberg спечели WRC си обещах, че и аз някой ден ще карам Субару Импреза. Дълги години не се бях замислял за моите тогава детски желания и тогава малко случайно видях моята Импреза и веднага спомените се върнаха, мозъка се изпълни със свежа кръв, сърцето заби неспокойно. Влязах и попитах с кой двигател е колата и след отговора - 2.0 всичко беше вече ясно, само трябваше да се уточнят подробностите. Да, зная че моята кола няма нищо общо с WRC-версиите,но няма такова усещане от шофирането, като при един боксер-мотор задвижващ четирите колела. Има завои където със служебните и коли под наем не мога да мина със скоростта, с която минавам с моята кола. Усещането е невероятно, вибрациите липсващи ...

П.П.: и аз купувам от Полша, от там би дошло ако го купиш и от ebay.de / ebay.co.uk.

30

Съб Окт 03, 2015 10:48 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 692
Автомобил: Type R, Mustang GT.
Рейтинг: 499
Колега,

Искам и аз да потвърдя това, което сте написали.
Откакто преминах на AmsOil нещата с горенето на масло се промениха.

Не че не го гори, но на турбо форестера (в момента са изминати 10к с 5W30 Signature Series ) нивото е малко под макс.
Въпреки, че през повечето време го кара жена ми, ако аз се кача почти винаги го "изнасилвам".

А за BRZ (Amsoil Signature Series 0W20) нивото след 5к километра въобще не е мръднало.
Мога да кажа само, че с него в повечето случаи оборотите са от 4000 до 6500.

Вярно е, че колите са нови, но предишния Форестер (също нов) си гълташе Мотула като топъл хляб ( 1-1,5 литра до смяна)

Поздрави

Нед Окт 04, 2015 7:51 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 221
Автомобил: Метрополитен
Рейтинг: 16
Приятел всеки ден
Vmax написа:
CE107 написа:
Аз за 2 х AmsOil European Car Formula 5W40 5л + доставка плащам малко под 120€ и ми стигат за около година. Сменям го на 20 000 +/- 2000км, в зависимост кога ще получа час при Субару дилър. Не ми се е налагало да доливам до сега.

Ех колега ти си в Меката не истинските продукти...:)

Амсойла 5/30 сигначър серия е едно от най хвалените масла, но още не съм видял масло дето не го гори двг, и май няма да видя:)

Едва ли.Точно толкова излиза +- някакви дребни при поръчка от дилъра в Полша.Има и вариант от Ръмъния но както знаят повечето или не там цените са доста по-високи.
Относно харченето си прав и при Red Line и при Amsoil около 2-3 кварти за доливане отиват при мен на 17-18 000км.

Нед Окт 04, 2015 9:25 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 90
Автомобил: Subaru Forester 2009
Телефон: 0899570069
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Явно няма да е такова масло. Тогава какво хубаво друго да е за автомобил с газова уредба. Гледам това / motul lpg specific 5w40 / но ако и то е като предният Мотул не знам.

Нед Окт 04, 2015 2:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 517
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66
Субару ФеноменСубару Феномен
Писал съм го много пъти :Ravenol VSI 5w40 e по-добро от motul lpg specific 5w40. :beer:

Нед Окт 04, 2015 3:50 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 94
Автомобил: Subaru Forester 2.0 2006г.
Телефон: 0885868444
Рейтинг: 19
Приятел всеки ден
Здравейте,

не съм забелязал някой да споменава/коментира ENEOS SUSTINA.
Слоганът на марката е "Numer 1 in Japan".
Мисля тези дни да сложа на моя Форестър (бензин, 220000км, 158к.с.) именно такова 5W30, kakто и антифриз Енеос Super Cool BSG http://www.eneos-bulgaria.bg/?page=prod ... oductID=33

Дали двата продукта са добър избор?

Пон Окт 05, 2015 11:34 am
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 338
Рейтинг: 20
Приятел всеки ден
Здравей Александър,
Ще се опитам да бъда максимално полезен -
Колата ми е Форестър, 2004 (NA, non-turbo), 125hp. Пристигна на 169 000 от Австрия с 10w40 (Mobil 1).
1. На 170 000 наляхме Енеос Сустина 5w30 (по каталог съм: 0w20, 5w30, 10w40). Ако трябва да бъда максимално коректен бих споделил, че първите 5000 км. бяха голям кеф: работи тихо, върви добре (малко глупави обяснения давам, но теорията на маслата ми е толкова далечна колкото далече са Лом и Лондон :geek: ). На следващите 2000 км. усетих че звука на колата не е същият и сякаш не е толкова постоянна в обортите (като първите 5000 км.).
2. На 177 000 вкарах колата в сервиз за някакви дреболии и за рутинна проверка на всичко. Обажда ми се техника и ми съобщава, че съм на минимум чертата на щеката за масло на двигателя (някаде на 176 300 бях малко под максимума и реших да капна 200 грама от тубата Енеос Сустина 5w30, която ми беше останала за резерва. Да изглежда пълна щеката...). Направо не повярвах на сетивата си - 1 литър е изчезнал за има няма 1000 км. Отивам аз в сервиза да се уверя защото направо не знаех къде се намирам ... Наистина: 1 литър го няма. Ами доливаме... Вадя пак скатаната тубичка от въпросният Енеос (който доливах по-рано ...), започвам да наливам. Виждам, че маслото от тубичката е черно (все едно извадено на 10 000 км от двигател) :-~ И спирам при тази гледка, а и майстора се развика да не наливам от това нещо... Страшно потресен останах и се наложи да долеем 5w30 Арал. Като тук искам да добавя, че като извадя щеката на маслото то вече е доста черно (може би заради почистващите свойства, които има самото масло).

Да обобщя: Трябваше да изкарам 10 000 км с тази Сустина, но:
1. На 7000 км ми глътна 1 литър.
2. Звука се промени доста бързо (първите 5000 км. беше добре).
3. След тези първи 5000 км. колата станна по-неспокойна.

Поради тази причина съм се ориентирал към Red Line 5w30 + Lubegard Engine Flush (при фактическата смяна на маслото). Това разбира се след като изчетох голямата тема на Алекс за маслата (чух се с него по телефона даже - много добър човек) и си писах с Краси (SubaruLand), който също много добре ми обясни идеята на маслото, което искам. На кратко (все още чета за маслата) разликата между 5w30 на Red Line и 5w30 на Енеос Сустина, е че Енеосът е насочен към (предимно) опазване на околната среда (надявам се правилно съм разбрал гурутата на масла) и по-малко опазване на двигателя (тук съм го прочел от Краси и Алекс) , докато Red Line е full-saps масло, което на първо място пази двигателя и на второ място всичко след двигателя посока към ауспуха :). Днес (отпуска съм) чета и сравнявам двете места и стигам до извода, че Red Line 5w30 по гъстота е като 5w40 (Eneos), т.е. идва ми доста добре специално за мен. Също така Red Line е пета група естерно масло, докато Енеос Сустина е 3+ (доколкото разбрах).

Лично аз за себе си реших, че няма да продължавам с Енеоса (бих продължил само при условие, че го сменям на 7000 км.). Искам нещо, с което да изкарвам година каране и колата да се чувства добре (от отзиви на други колеги от този форум и четене в интернет разбирам, че Red Line е доста добро масло и се държи добре дори и след 7000км).

Извинявам се ако някъде греша или има неточностии.

Поздрави :)

Пон Окт 05, 2015 12:18 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 94
Автомобил: Subaru Forester 2.0 2006г.
Телефон: 0885868444
Рейтинг: 19
Приятел всеки ден
Благодаря за инфото.
ще налея Сустината и ще следя често нивото. Добре е, че има силни чистещи качества, а ако се наложи ще сменя маслото по-рано.

Някой знае ли с какви масла работи Субару сервиза във Варна ( зад Метро) - или е по желание на клиента?

Вто Окт 06, 2015 10:59 am
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 338
Рейтинг: 20
Приятел всеки ден
Здрасти пак :),
Помня, че когато ходих при Пламен (зад Метро) имаше доста туби Мотул... Предполагам предлага и Енеос де, но всичко зависи от клиента. Каквото клиента поиска - такова ще е.
Поздрави.

Вто Окт 06, 2015 11:07 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 478
Автомобил: Subaru Outback, H6, 2005
Рейтинг: 117
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
момчета, съвсем лек оффтопик, ще ме извините: пробвайте като сменяте масло на двг, да сложите синята кутия на любгард - добавка за маслото, намерете я в гугъл и прочетете за нея, аз освен нея сложих и в АТ-то червената на любгард, разликата стана очеизвадна в начина по който сменя скоростите и усещането. Двг ми масло е AmsOil 5w-30 signiture series, a AT-то RedLine D4.

Пон Окт 12, 2015 3:09 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 162
Автомобил: Субару Аутбек Н6 3.0 2005 год
Рейтинг: 59
От известно време имам възможност да купувам американски Мобил 1 0-40 European formula. Доста добро масло, маслото не променя цвета си, колата не го пипа, но не знам колко изкарва, аз го сменям на 10 000 км. По форумите хора, които си правят анализ на маслото казват, че спокойно се кара до 15 000 км и има ресурс за още. Сега и тънкия момент - цената на която го купувам е 7 долара и това не е някаква преференциална за мен цен, мисля, че е малко по-скъпо отколкото в щатите. Понеже ми се налага да си купя 1 л от Бг се обадих в официалния доставчик ОМНИКАР. ОТ там заявиха, че цената за литър от същото масло в БГ е.... 38 лв. :-~ :facepalm: ](*,)

Сря Окт 14, 2015 6:26 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 4
Рейтинг: 0
Нов фен
Здравейте! Дали ravenol VSI 5w40 e подходящо масло за нисан мурано z50 2005г с газова уредба?

Съб Окт 17, 2015 11:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 517
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66
Според мен ,би било подходящо ,обаче около 7-8 000км,трябва по-често да му обръщаш внимание да не изчезва.
Мисля ,че и това е добро RAVENOL VST SAE 5W-40.

Нед Окт 18, 2015 1:31 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 18
Автомобил: Impreza MY03 2.0L 125hp
Телефон: 0878815432
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Здравейте!
Направих си справка на сайта http://www.noeu.jx-group.eu/oilselector.php(ENEOS), за препоръчителните според тях масла. Автомобила е Subaru Impreza 2.0 AT 125hp 2003.
Това , което ме озадачи е препоръчания период за подмяна на маслата ... За двигателя 6 месеца или километрите , а за скоростната кутия 24 месеца или 48к. км. Километрите не ме притесняват , но периода , който предлагат е малко кратък ... Така ли е ? На колко време се сменят маслата (двигател; скоростна кутия), ако пробега е далеч под прага упоменат в препоръките ?

Пон Окт 19, 2015 6:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
svetlinp написа:
Здравейте!
Направих си справка на сайта http://www.noeu.jx-group.eu/oilselector.php(ENEOS), за препоръчителните според тях масла. Автомобила е Subaru Impreza 2.0 AT 125hp 2003.
Това , което ме озадачи е препоръчания период за подмяна на маслата ... За двигателя 6 месеца или километрите , а за скоростната кутия 24 месеца или 48к. км. Километрите не ме притесняват , но периода , който предлагат е малко кратък ... Така ли е ? На колко време се сменят маслата (двигател; скоростна кутия), ако пробега е далеч под прага упоменат в препоръките ?

Което настъпи първо - или пробега или времето. Просто спазваш и не се правиш на по-добър инженер от японския.
Във форумводителя има линк към сервизните ръководства за всеки модел - изтегли си едно за твоя модел и ще видиш повече детайли относно вискозитети и т.н

Пон Окт 19, 2015 6:33 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 18
Автомобил: Impreza MY03 2.0L 125hp
Телефон: 0878815432
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Така е ...
това, което забелязах (без да мога да си обясня) е , че в сервизното ръководство има две страници.
Едната е за Европа , а другата за всички останали .
В едната Replace е на 48, а другата 24. Става въпрос за маслото в автоматика (ATF).
Изображение
Изображение

Пон Окт 19, 2015 10:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Според мен Атф е за сервото, хидравликата на волана
трансмисион си е скоростната кутия - ръчна или автомат

Сря Окт 21, 2015 6:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Темата е заключена, не можете да променяте постове.  стр <  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 49  >