Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 51  >
 Зимни гуми 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Я кажи колега гумаджията ти на какъв стенд провери дали са добре? Как тества сцеплението? Спирачните качества зависят от сцеплението и са най-важни за една гума.

Вто Окт 20, 2015 8:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 351
Рейтинг: 151
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Има ли стенд дето проверява и сцеплението - ако има да ги пратя там...
Гумите са на 3 години, но са ползвани 2 сезона. Колко да им е намаляло сцеплението ?!?
Под " гумите са добри " имах предвид, че нямат балони, не са криви, не са изтрити.
Засега ще карам с тях докато излязат по-обстойни ревюта на новите гуми и евентуално за следващия зимен сезон ще си взема нови.
Конкретно съм се спрял на 3 модела - Vredestein Snowtrac 5, Good Year Ultra Grip 9, Dunlop Winter Sport 5.

Ако Michelin Cross Climate също се докажат като добра алтернатива за всесезонни гуми - бих се замислил и там.
Времето ще покаже кое как.

Надявам се това леко стържене преди окончателното спиране от моите гуми да изчезне скоро...

Вто Окт 20, 2015 9:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 102
Автомобил: Outback H6 '02
Рейтинг: 22
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
fenix написа:
pnikolaev написа:
Колеги, предполагам сте видяли но по телевизията дават реклама на Примекс за зимни гуми на промоционални цени (14, 15, 16 цола).
Поздрави :)

Днеска им звънях и се оказа,че оригиналния размер за Аутбек(215/60/16) естествено не влиза в промоцията,защото е XL :(.Горещо ми препоръчаха някакви турски-Petlas,били хит сега :-? .На цена са добре,ама другото.....?

Наскоро като си рових из тубата попаднах на едно интервю с директора на международните продажби на Petlas, хареса ми, човекът говори много добре.

Допълнително четох отзиви и гледах няколко клипчета със зимните им гуми, на сняг изглеждат ОК, на мокро обаче не били много добре, така поне е според коментарите.

Нед Окт 25, 2015 6:01 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Карам с Петлас на Форито, но летни и с размер 225/55/16 ХL, много добре представяне лятото, леко слаби са на мокро и студено, но като цяло са с уникално съотношение цена/качество.
Взех го по препоръка от Примекс вътрешен човек, и беше много прав.
Интересното е, че имат много сериозни традиции в производството на самолетни и селскостопански гуми ( трактори и т.н. ), като преди 10-15г са инвестирали 100млн. евро в разрастване на производството и очевидно ще се намесят в пазара и на гумите за автомобили...

Ще е интересно да видим и т наши тестове на зимни гуми

http://www.testvanenagumi.com/zimni_gum ... index.html

Нед Окт 25, 2015 8:28 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 79
Автомобил: Forester 2.0X MT'03 ,Forester 2.5i
Рейтинг: 35
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Аз си взех Michelin Cross Climate 205/65/15. Навъртях около 1500 км на дъжд и мога да кажа само положителни отзиви за гумите. Колата се държи много стабилно и на сухо и на мокро, и дори са по тихи от летните ми Йокохамки. Единствено като проблем изтъквам, че Мишелин не произвеждат точният ни размер 205/70/15.

Пон Окт 26, 2015 6:00 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
DowCorn написа:
Аз си взех Michelin Cross Climate 205/65/15. Навъртях около 1500 км на дъжд и мога да кажа само положителни отзиви за гумите. Колата се държи много стабилно и на сухо и на мокро, и дори са по тихи от летните ми Йокохамки. Единствено като проблем изтъквам, че Мишелин не произвеждат точният ни размер 205/70/15.

По нагоре по-темата съм публикувал мнение за Мишелин,не отричам нищо което казваш , но на сняг при висока скорост не държат и поднасят.За три зими съм ги тествал на макс .

Пон Окт 26, 2015 7:04 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 79
Автомобил: Forester 2.0X MT'03 ,Forester 2.5i
Рейтинг: 35
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Възможно е, но с друг модел на Мишелин. Точно, модела Крос климат излезе тази година май месец, така , че отзивите за тази гума тепърва предстоят. А впечатлението ми е, че на мокро при скорост 160км са залепнали за асвалта.

Пон Окт 26, 2015 7:24 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Отговори с цитат
При зимни гуми на мокро е в сила теста на лоса,което ще рече при скорост 70км. рязко се завива на ляво с цел избягване странична опасност и после рязко връщане в твоята лента с цел избягване насрещно движещ се автомобил.Модел Мишелин Алпин все още е в новите тестове за зимни гуми,не вярвам новия модел да е революция в зимните гуми.Всеки има право на избор,просто споделям моите впечатления от супер хваления и препоръчван по списанията М.Алпин,а и доста скъп. :beer:

Пон Окт 26, 2015 7:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Точно от Крос Клаймат се интересувах през пролетта и в крайна сметка направих грешка (така смятам за себе си) да поръчам 205 65 15 (защото нямаше на 70!) чисто летни Вредещайн. Нищо против гумите - напротив! Това са най-готините летни гуми с които съм шофирал някога!!! Обаче разликата във височината се усеща веднага и не е особено приятно. Вероятно има някакъв плюс в икономията на гориво и малко по-ниската цена на придобиване, но аз втори път гуми на 65 не бих си взел. А с цена около 200 лв на парче - Крос Клаймат не можаха да ме спечелят. Дори дилърите им не знаеха кога ще са налични дори и в този различен за нашите коли размер, така че реших да не чакам и поръчах Спортрак5 на холандците и останах доволен.

Относно Мишлените - от няколко познати които карат редовно на дълги разстояния из страната зная, че това са много нетрайни като качества гуми и бързо си заминават. Специално за леки коли.
Няма този или онзи модел - масово са много фини гуми, лесно правят балони и лесно се изтъркват.
Дано новите наистина да са по-добри наистина се надявам.
Да, комфортни и тихи, но си заминават бързо и бързо им падат качествата. А са доста скъпи за редовна смяна.
Всеки си знае за себе си и е хубаво да се споделят преки впечатления.

Лятото навъртях на летните гуми около 4-5 хил.км при нормално шофиране, мога да премеря как се е отразило това на грайфера, тъй като заради по-ниския размер си взех и чисто нова 5та резервна гума и тестът ми ще бъде 100% точен след като имам база за сравнение с новата резервна гума.

Относно зимните ми Вредещайни - утре пристигат модел Сноутрак5 205/70/15и ще ги монтирам веднага. Тази фирма ме спечели тотално с качествените си продукти. Без значение от настилката - гумите са много тихи и возят прилично.
Единственото което трябва да отбележа е че зимните спират малко по лошо от летните, но супер универсална зимна гума до момента явно още не е измислена. В моя район температурите тези дни са около 20 градуса и не съм сигурен, че е баш за зимни гуми, но опашките по гумаджийниците са много солидни с наближаване на 1ви.
Още веднъж пиша, че не съм убеден Мишлен да са разработили нещо невиждано, както се опитват да убедят в рекламите си. Нужни са поне 2 години за да се докажат тези гуми като сполучливи, че иначе не излиза сметката.

Отзиви за новите Вредещайни Сноутрак5 - след като покарам малко. Даже бих си направил тест за спирачните качества на 2та модела, въпреки че няма да е много честно ползвани срещу нови, но може би ще се види разликата и може би нуждата от закупуване на нови гуми перидично. Особено като паднат температурите. Ако повече колеги си направят труда да направт такива тестове - със сигурност повече хора ще се убедят от нуждата гумите да се подменят по-често според възможностите.

Вече за производител, размер и модел всеки си решава сам. Но ако гума на 2 години и 10 хил.км е все още по-добра от нова китайска или турска .......аз не бих си купил китайската или турската, колкото и да са нови.
Ще ви споделя и преки впечатления от лекар който кара резачка 170 коня бензин - човека си купи нови зимни Нокиан и като го питах как са РУСКИТЕ гуми - очите му щяха да изскочат. Не били руски, ама....друг път. Като разбра че са руски - пак ги защити че са добри, но спомена че за догодина ще си вземе Йокохама........................(!!!????)

Психологията е голяма работа. Лично за мен в момента холандците правят най-добрите алтернативни гуми.
Да не са кой знае колко скъпи и да не са руски/турски или сръбски.

Безаварийна зима на всички!

Вто Окт 27, 2015 1:03 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Колеги както обещах - пиша отзив за новите гуми на холандците Vredestein Snowtrac5 с оригинален размер 205/70/15.
До днес бях с Vredestein Snowtrac3 същия размер.
Първите ми впечатления от новите гуми са, че колата изобщо не ще да набира! Все едно карам по шосета намазани с лепило!
Гумите са на 2.0 напомпени.
Относно шумът в купето - не отчитам особена разлика, но и днес не съм карал с повече от 50км/ч.
По евростикер са маркирани с категория C за енергийна ефективност/разход на гориво, старите са с E.
Докато не си засека не мога да кажа, но подозирам, че разхода с тези гуми ще ми е нагоре при това сцепление и тези означения по стикерите не вършат особена работа в случая.
Като недостатък отчитам, че волана стана малко по-тежък.
Спирачната ефективност ми е почти същата като със старите гуми. И двата модела са в графа Е.
Това леко скрибуцане малко преди да спра пак се усеща и ще трябва да видя къде е проблема, очевидно не са гумите. Странно, но с летните ми (205/65/15) нямах такива забележки.
Като заключение ще напиша, че ако някой иска мега сцепление с пътя - това са гумите за него.
Вероятно колеги с турбо ще им се зарадват повече.

Сря Окт 28, 2015 1:58 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 108
Автомобил: Impreza МY08 2.0R Comfort LPG ex
Рейтинг: 148
Отговори с цитат
Forester2003 написа:
Относно шумът в купето - не отчитам особена разлика, но и днес не съм карал с повече от 50км/ч.
...
Като заключение ще напиша, че ако някой иска мега сцепление с пътя - това са гумите за него.

Имам само един въпрос: как беше установено мега сцеплението на пътя при скорост до 50км/ч?
Аз лично не мога да си представя автомобил с 4х4 задвижване на сух асфалт и такава ниска скорост да загуби сцепление с която и да е било нова гума.

Поздрави.

П.П.: По-принцип избягвам да коментирам постове съдържащи супер, мега и т.н. превъзходни степени.

Сря Окт 28, 2015 6:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Отговори с цитат
Колегата споделя за увеличена сила на триене специално на сух асфалт (мудност, тежък волан), което означава и увеличено сцепление.

Сря Окт 28, 2015 7:06 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 346
Автомобил: Legacy 2,0R Activ, 2006
Рейтинг: 171
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Колегата споделя за увеличена сила на триене специално на сух асфалт (мудност, тежък волан), което означава и увеличено сцепление.

И аз да добавя нещо по въпроса... ;)
Днес ми направи впечатление, като карах по магистралата-от 130 km/h нагоре колата започна да става нестабилна, някак си... Не мога точно да го опиша, но имах чувството, че все едно нещо ми лепеше по тях..! Температура навън 20 С, синьо небе и сух асфалт, положен преди 1 месец... Гумите ги смених миналата седмица Michelin на 2 години, почти неизползвани, забравих кой модел, но от добрите..! Така купих колата от стария собственик, който е голям любител на ските и сноуборда...
Та ми се искаше да ви попитам, дали това е нормално за зимните гуми...?( за първи път ми е да имам такова преживяване, и малко се стреснах... :shock: )

Сря Окт 28, 2015 7:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 199
Автомобил: OUTBACK H6 `02
Рейтинг: 76
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Само ако са много меки и дълбоки ламелите на гумата - подобно явление имаше при Гиславед норд фрост мисля бяха, преди доста години.

Сря Окт 28, 2015 9:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
CE107 написа:
Forester2003 написа:
...

Имам само един въпрос: как беше установено мега сцеплението на пътя при скорост до 50км/ч?
Аз лично не мога да си представя автомобил с 4х4 задвижване на сух асфалт и такава ниска скорост да загуби сцепление с която и да е било нова гума.

Поздрави.

П.П.: По-принцип избягвам да коментирам постове съдържащи супер, мега и т.н. превъзходни степени.

Колега съвсем сериозно ти казвам, че толкова залепнали гуми за асфалта не съм карал през живота си !
Що се отнася конкретно до зимните гуми и опитът ми с нови такива...На старата кола за последните 10 години съм купувал почти на всеки зимен сезон по 2 нови гуми за задния мост, така че имам някакви виждания по този въпрос .
Няма причина да пиша глупости. Ако можех бих ги върнал тези гуми, защото в момента колата не може да отлепи и волана е мега хипер гига тежък. Очертава ми се пенсионерска зима в шофирането на Субару...

Сря Окт 28, 2015 11:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Да не са ги напомпали недостатъчно ( под 2.2 - 2.3 бара )?

Чет Окт 29, 2015 7:14 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 346
Автомобил: Legacy 2,0R Activ, 2006
Рейтинг: 171
Отговори с цитат
Vmax написа:
Да не са ги напомпали недостатъчно ( под 2.2 - 2.3 бара )?

Не, сега ги пробвах-на 2,3 са.... Мишелин Алпин е марката. Ама, както и да е-то повече от 120 км/h не са ми притрябвали за зимата... Но, наистина такова чувство за нестабилност имах само като вдигах с Фабиата над 130 km/h на аутобана. Иначе с летните гуми преди 3 месеца ги лепях по 150-180 km/h и колата си беше стабилна.

Чет Окт 29, 2015 10:11 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 18
Автомобил: Impreza MY03 2.0L 125hp
Телефон: 0878815432
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Здравейте,
днес ми монтираха четири нови гуми GOODYEAR UG9 195/65/15 на Импрезата. Установих в последствие, че съм объркал размера и на табелката на колата пише 195/60/15 . Трябва ли да очаквам проблеми ?

Чет Окт 29, 2015 10:46 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Моите са на 2.0 (лепенката на вратата даже показва 1.9 за предните и 2.0 за задните ако колата не се товари и при мен е така.
Днес ще ги вдигна до 2.2-2.3.
А колегата дето му е нестабилна колата - да иде да му направят качествен баланс и да си огледа окачването в сервиз.

Чет Окт 29, 2015 11:10 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
svetlinp написа:
Здравейте,
днес ми монтираха четири нови гуми GOODYEAR UG9 195/65/15 на Импрезата. Установих в последствие, че съм объркал размера и на табелката на колата пише 195/60/15 . Трябва ли да очаквам проблеми ?

Колега взел си гуми от Топ-3 за сезона, честито! Проблеми какви да очакваш - не би трябвало, освен да ти показва малко по-различна скорост и изминати километри. При движение със 100км/ч примерно ще ти показва 97км/ч. Субарутата заводски са настроени някъде четох на 7 км да показват по-висока скорост (не съм 101% сигурен) следователно ако караш със 100км/ч значи караш с 96км/ч реално. Заради по-големия диаметър може да ти със съвсем малко повече разхода на гориво, но няма да го усещаш според мен.
Ииииии да кажеш как са гумите като покараш малко! :beer:

Чет Окт 29, 2015 12:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 51  >