Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 51  >
 Зимни гуми 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 351
Рейтинг: 151
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
http://www.dnes.bg/stranata/2015/10/30/letni-gumi-prez-zimata-ostavash-bez-knijka.281468

Пет Окт 30, 2015 9:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Shopa написа:

Аз съм твърдо за зимните гуми през зимният период.

И аз ,но от 15.11

Съб Окт 31, 2015 10:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 207
Автомобил: outback2.5 ,lancer sportback
Рейтинг: 7
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Е да де ма при мен има лед още от преди 10 дена . И като видя кола с морска , старозагорска или пловдивска регистрация гледам да съм по далеч от нея . Едно , че не сменят гуми , другото че нямат опит на зимни пътища. Та съм с 2 ръце за тоя закон !!!

Нед Ное 01, 2015 12:52 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
dimy написа:
Е да де ма при мен има лед още от преди 10 дена . И като видя кола с морска , старозагорска или пловдивска регистрация гледам да съм по далеч от нея . Едно , че не сменят гуми , другото че нямат опит на зимни пътища. Та съм с 2 ръце за тоя закон !!!

Колега,като работех на Боровец в Черната котка през далечната 98г.карах ме служебна Самара ,а зимни гуми бяхме виждали само по ралитата, всеки ден си перкахме до Самоков без проблем.Не подценявай хората от равнината и те са виждали сняг и лед. :beer:

Нед Ное 01, 2015 10:27 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
dimy написа:

И със зимни гуми да са все тая ако не могат да карат...
Темата взе да става много офф-топик.
Колеги споделяйте опит от зимните си гуми, а не от кой се пазите и къде.
Камиони, Автобуси и т.н гледате ли им регистрациите ? Щото зимни гуми не съм чул да слагат...

Нед Ное 01, 2015 5:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 207
Автомобил: outback2.5 ,lancer sportback
Рейтинг: 7
Разчитай на мен
Отговори с цитат
petko 69 написа:
dimy написа:

Колега,като работех на Боровец в Черната котка през далечната 98г.карах ме служебна Самара ,а зимни гуми бяхме виждали само по ралитата, всеки ден си перкахме до Самоков без проблем.Не подценявай хората от равнината и те са виждали сняг и лед. :beer:

Колега говориш глупости за зимните гуми на Боровец. Аз живях там от 92г до 2013 г и познавам много добре пътните условия там . Само да вметна , че 92г имахме жигула и беше със задни гуми със шипове ;-) за не знаещите Самоков е на 900м надморска , а въпросния ресторант малко над гондолата се пада около 1400м и това за 10 км. Като последния км при заледяване имат проблем и колите със хубави зимни гуми. В периода до 99 г имаше постояно задръствания при падане на нов сняг заради тировете които минаваха от там . Дори кола да стигне до някъде с летни спре ли до там е . Да не говорим за "Църното Върло " като ученик колко съм ходил пеша от там , че автобуса си оставаше там :-)
а и масово се караха бордюрчета или чувалчета пясак по багажниците на колите със задно

Малко по темата от Нокиана съм много доволен за сега около 2000км държът добре на мокро и на лед .

Нед Ное 01, 2015 8:06 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега ,специално за теб и за всички които не можете без зимни гуми ,обещавам на зимната среща в Узана да дойда с летните гуми.Цял соц перкахме с летни гуми с руските коли,така че не мисля че няма да се справя със Субару.

Нед Ное 01, 2015 9:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Тогавашните летни (примерно Вида), нямаха нищо общо със сегащните летни. В същност не бяха летни, а всесезонни :D

hardc0re написа:
(и двете собственост на Goodyear)- Debica Frigo HP

Когато съм купувал скъпи зимни гуми, винаги съм нацелвал яка дупа, в която да ги съсипя. Та за това тази година си взех гуми в икономичния клас Debica Frigo HP. Оказа се, че моя размер се прави в Германия. На старата ми кола съм карал с такива 5 години и проблеми не съм имал. Все още са прави и меки. Като покарам малко, ще дам отзиви и за размера 215/60R16.

Последна промяна Vami на Нед Ное 01, 2015 10:42 pm, променена общо 1 път

Нед Ное 01, 2015 10:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Отговори с цитат
petko 69 написа:
Колега ,специално за теб и за всички които не можете без зимни гуми ,обещавам на зимната среща в Узана да дойда с летните гуми.Цял соц перкахме с летни гуми с руските коли,така че не мисля че няма да се справя със Субару.

Петко няма да ни минаваш с тоя номер.
Ако ще идваш с летни гуми - идваш с Жигата, Ладата или каквото руско намериш с един двигателен мост,
щото ,ако дойдеш с Виетнамката.......
И моля вече по темата..., че стана чат

Нед Ное 01, 2015 10:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 84
Автомобил: Subaru Legacy 2.5
Рейтинг: 97
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Цитат:
Когато съм купувал скъпи зимни гуми, винаги съм нацелвал яка дупа, в която да ги съсипя.

Това е една от причините да не се хвърлям на скъпа гума и аз.
Цитат:
Та за това тази година си взех гуми в икономичния клас Debica Frigo HP. Оказа се, че моя размер се прави в Германия.

А тук се крие другата- че много често размерите на премиум марките до 17" се правят в заводите на някои от бюджетните им марки и едва ли състава на гумите им се различава толкова драстично, колкото цената. Може би оттам идва и част от разликата в представянето на един и същ модел гума в различните размери...

На другите коли взех тази седмица по един комплект Firestone Winterhawk 3, но за Subaru-то все още не съм решил, че ми се иска да е с борд, а там предложенията се изчерпват с 3-4 модела. Ще проверя Debica-та Frigo HP и ако наистина е правена в Германия ще се хвърля и аз на нея- борд, label и поне за зимните им гуми съм чувал единствено добри отзиви.

Впрочем, някой да е имал досег с една марка на Nokian- Nordman? Предлагат единствено зимни гуми и конкретно за мен модел с асиметрична шарка и описание за киша: http://www.nordmantyres.com/tyres/winter-tyres/m=NORDMANWR

Пон Ное 02, 2015 9:44 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 102
Автомобил: Outback H6 '02
Рейтинг: 22
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Експериментираше ми се с Petlas Snow Master W651, но вчера видях едни 4 броя Falken Eurowinter HS449 с дот 25/15 и ги взех за Aутбека :)

Сестра ми, по-скоро мъжът и заложи на схемата "на всеки 2 зими, нови гуми, от евтините" и си взеха Dayton DW510. Любопитно ми е какви ще са резултатите при тях с тази схема, пред това, че карат BMW 330Ci. Вече очаквам обаждане от типа: "Брат, ще може ли да дойдеш да ни дръпнеш ..." :)

Не съм се отказал напълно от експеримента с Petlas и за Ситроена ще си взема Petlas Snow Master W601.

Чакам сега снега и ще споделя резултатите от 3-те различни гуми.

PS. Вчера се видях със сестра ми и ми каза, че мъжът й се оплаквал, че гумите били като залепени за асфалта и трудно се въртял волана. Даже и хидравличната помпа им сдала багажа и я сменяли, но не знаеше преди или след като са сложили зимните гуми.

Вто Ное 03, 2015 12:52 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
това е моя избор за рибарски гуми и като си заминат пак ще взема от марката VREDESTEIN SNOWTRAC 3 205/55R16 91H
http://promogumi.bg/Tyre/8714692175190/ ... R16%2091H/
аз съм ги вземал на 200 лв гумата с 10% отстъпка преди 3 зими.

Вто Ное 03, 2015 1:12 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 5
Автомобил: Subaru Forester SF
Телефон: 0895471787
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте колеги !

Имам Subaru Forester SF, каталожните му гуми са 205/70/15, идва зима и искам да си купя нови гуми - налага се да ходим из балкана понякога разчистваме пътища от паднали дървета или носим храна и медикаменти на разни места дето се стига трудно - не искам 2ра ръка гуми по обективни причини.
Въпросът ми е какъв размер зимни да търся? 195/70/15 или текущия 205...?
И още един въпрос, понеже има 20 марки и 30 модела гуми ...нещо да препоръчате? Решил съм бюджета да е около 150-160 лв на гума.

Гледах:
VREDESTEIN SNOWTRAC 5
VREDESTEIN Comtrac Winter
PETLAS FULLGRIP PT925
Hankook RW06
NOKIAN WR C3

Приемам всякакви мнения и препоръки !
Благодаря предварително !

Вто Ное 03, 2015 5:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Отговори с цитат
205/70R15 са си идеални за целта. Другите, които споменаваш са не само по-тясни, но и по-ниски :idea:
Може и малко по-големи да вкараш, но няма особен смисъл - все пак трябва и място за сняг и лед като полепне.

PS. Виж тази тема viewtopic.php?f=7&t=17305

Вто Ное 03, 2015 5:19 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Нов фен
Отговори с цитат
Затова пиша тук - има хора дето са много по-наясно от мен - иначе четох доста - пишат да е по-тясна и по-висока...да ама 195/75/15 няма такава гума, а 195/80/15 пак е много рядка и доста скъпа.... затова гледах 195/70/15.
И писах, защото мненията тук няма да са само базирани на статии, но и на реален опит.

Вто Ное 03, 2015 5:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Колега свалянето до 195/70/15 ще направи колата малко по-пъргава но и с малко по-твърда возия.
В този размер с тегловен индекс близо до посочения за фори (95) са на 97 най често и другите са за микробус от 102 нагоре.
Ако увеличиш още височината на гумите при намалена широчина колата ще ти е още по нестабилна особено по завоите.
По широки гуми от 205 не ти препоръчвам изобщо, защото ще си ограничиш завиването.
От оригиналния размер по-добро няма.
Ако все пак можеш да преглътнеш по твърдата возия и нестабилността при по-висока скорост за сметка на увеличен просвет -
има поне 4-5 предложения за теб както каза колегата по горе този размер е на старите витари 195 80 15.
Не съм правил такива гимнастики и нямам представа дали ще ти опира някъде, евентуално ако се сложат от повдигащите шайби дали няма да се оправи - със сигурност има колеги които са се занимавали и могат да ти дадат съвет. Имаше колега който повдига колите с кит на педерс ако не се лъжа и трябва да го попиташ лично.
В този размер 195 80 15 има Фалкен , Йокохама Геолендър и Бриджстон Близак ДМ1. Аз залагам на Бриджстона - към 190 лв/бр.
Според мен Бриджстона са по-здрави гуми и не случайно са слагали такива на фори още от завода.
Недостатък им е по-високия разход на гориво, но пълно щастие няма. Надали разход на гориво ще ти е приоритет предвид условията в които ще експлоатираш колата.
Ще се радвам да споделиш какво си направил и как се държи колата с по-високите гуми ако вземеш такива.

Вто Ное 03, 2015 9:48 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря много за изчерпателния отговор колега - в крайна сметка както сам каза, май най-добре е оригиналния размер, а какво ще кажеш/те за препоръчани марки - изброих по горе кои съм гледал, но ... към кои да се насоча - доста четох за гумите, но ...едните били твърди, другите били меки, третите вече ги правили в Русия и прочие - доколко да обръщам внимание на тази информация?
Гледах:
VREDESTEIN SNOWTRAC 5
VREDESTEIN Comtrac Winter
PETLAS FULLGRIP PT925
Hankook RW06
NOKIAN WR C3

Вто Ное 03, 2015 10:39 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
С изключение на Вредещайна всички други са за микробус с по - голям товарен индекс и не са за предпочитане.
Прецени си до колко ще караш в тежки условия защото все пак има и вериги.
Комфорта от Вредещайна е голям но не зная извън пътя как ще са. Според мен на сняг не би трябвало да имаш проблеми, защото зацепват страшно на асфалта.
Гуд Иър Вранглер, Йокохама Геолендър, Бриджстон Близак ДМ1, Дънлоп ГрандТрек са доказани модели гуми за екстремни терени и са малко по-здрави.
Има и оферта за Купър Дискавърър с няколко модификации, вкл.Спорт.
Разгледай ги и действай! Успех!

Сря Ное 04, 2015 12:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Чакай да се стопли де и ше засвири ;-)

Чет Ное 05, 2015 5:16 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 216
Автомобил: Outback '10 2.5CVT,Outback '02 H6
Рейтинг: 252
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз реших да го играя малко по-бюджетно и в крайна сметка вчера сложих Falken HS449 XL 215/60/16 (71Db). Нямам кой знае какви впечатления все още, но очаквах да са доста по-шумни.. имам чувството, че са по-тихи от летните ми Uniroyal Rainexpert :shock:

Чет Ное 05, 2015 9:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 51  >