Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 51  >
 Зимни гуми 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 351
Рейтинг: 151
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Шумът от гумите е малко субективно усещане.
Пишете как е динамиката на колите ви след смяната и как са спирачките.

Съб Ное 07, 2015 3:12 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 640
Автомобил: Forester 2.5XT '06AT;Outback B13 H6
Телефон: O8985O54I4
Рейтинг: 346
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте,

Днес си взех Kleber Krisalp HP2 215/55/17 98H и първото нещо, което ми направи впечатление е че много вият :shock: Съответно колкото по-висока скорост, толкова по-силно. Надявам се това да е временен ефект (от това, че са нови) но ме съмнява. Явно ще трябва повечко по офроуд да я карам и сняг, та белкем там е по добре. Другият вариант е да инвестирам в по мощна аудиосистема :)

Та моя съвет е ако някой държи гумите да са тихи, това не е неговият модел.

Пон Ное 09, 2015 6:48 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
На какво се дължи това виене/свирене дето го коментирате сигурни ли сте, че е от гумите?
Много големи гуми и джани си сложил - да не би да опира някъде?
Освен да попиташ дали не може да си вземеш друг модел с едвентуално доплащане от твоя страна ако е наистина от гумите!?
Моите зимни сноутраци вече се разработиха, но колата не е това което е с летните спортраци като пътно поведение и бързина.
Иначе са тихи гуми и имат отлично сцепление с пътя, доволен съм.
 1

Пон Ное 09, 2015 9:07 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Моите зимни гуми все още спят летен сън ,а при тези температури не смятам скоро да ги слагам.Всяка година медиите ни подтикват да ги слагаме ,че не дай си завалял сняг и ние слагаме предварително без да се съобразяваме с температурите,а те са 15-24гр. в момента.Докато не видя сняг не качвам зимна гума този път.Това мнение е мое лично и не ангажира никой да се съобразява с него. :beer:

Пон Ное 09, 2015 9:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Сега е време за есенни гуми, после 2 месеца зима и после слагайте пролетните гуми ROFL

Пон Ное 09, 2015 10:08 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 433
Автомобил: Outback H6 B13, Forester SG 2.5XT
Телефон: 0894414176
Рейтинг: 162
Отговори с цитат
Forester2003 написа:
На какво се дължи това виене/свирене дето го коментирате сигурни ли сте, че е от гумите?
Освен да попиташ дали не може да си вземеш друг модел с едвентуално доплащане от твоя страна ако е наистина от гумите!?
Моите зимни сноутраци вече се разработиха, но колата не е това което е с летните спортраци като пътно поведение и бързина.

Големи ни се виждат на нас, с по-старите форковци, но за 2.5XT си е баш заводския размер ;)

Пон Ное 09, 2015 10:41 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Forester2003 написа:

Ами днес нещото, което промених по колата са гумите и сложих по една секретна гайка от модел Mcgard 24013SU. Подозирам, че е едното от двете. Реално колата я имам от няма и седмица и още не съм свикнал, кое е нормално тропане, похлопване и кое не (предишната ми кола беше доста по шумо-изолирана). С летните галоши не съм я и настъпвал много, но това се чува и с по ниска скорост. Дори се усеща като някаква високочестотна вибрация. От размера ме съмнява, това е точния размер предписан от производителя а и 2,5XT 2006 идват с такива май. Все пак в сряда ще е в бокса за газифициране и като се качи на подемника може да се провери опира ли нещо някъде. Мисля и тогава да махна секретните гайки, за да ги изключа като вариант. Ако продължава, ще му мисля варианти, а в крайна сметка ще усилвам музиката повечко :)

Като има резултат ще споделя какво съм открил... :beer:

Вто Ное 10, 2015 12:27 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
petko 69 написа:
Моите зимни гуми все още спят летен сън ,а при тези температури не смятам скоро да ги слагам.Всяка година медиите ни подтикват да ги слагаме ,че не дай си завалял сняг и ние слагаме предварително без да се съобразяваме с температурите,а те са 15-24гр. в момента.Докато не видя сняг не качвам зимна гума този път.Това мнение е мое лично и не ангажира никой да се съобразява с него. :beer:

Колега имаш си някакви свои виждания, които лично за мен изобщо не са допустими и ще ти кажа защо - задай си един въпрос ако возиш малко дете на задната седалка и някой те нацепи някъде при нужда от екстремно спиране щото видиш ли температурата го/я изненадал/а сутринта и нямал/а време да сменя гуми.....а детето с травми до живот....Как би реагирал?

Каквото искаш пиши и обяснявай, днес сме 10.11-ти 2015-та, технологиите на новите гуми са доказано по-добри и понякога тези 1-2 метра по-добър спирачен път променят съдби!
То вярно че по теорията на вероятностите всичко е възможно а може и никой път да не се случи.
Но умножено по броя автомобили в БГ вероятностите за произшествия се увеличават с милиони ако само всеки 2ри мисли като теб. Не всеки е с твоя опит зад волана, това също има голямо значение! Преценката .....

Миналата година 1 ден имаше сняг и покрай мен станаха 3 катастрофи извадих късмет че не ме засякоха такива фенове на летните гуми през зимата !!!
Някъде четох ако не се лъжа пак ти си писал на някой че ще ходиш горе в планината в снега с летните гуми. Излагаш на риск и себе си, и околните!

Понякога се случва и човек да се разсее, 1 секунда невнимание и си до там.
Друга страна е качеството на новите гуми и различните марки, там също има разлики и то не малки.
Точно щото всеки си има мнение и си мисли че ги разбира повече нещата от другите....трябва да има категорична намеса на закон!
Днес поне 4-5 човека ми викат по повод бъдещото задължение за зимни гуми : Ае да си и......т м.....а! Щото видиш ли карат джипове, за тях не се отнася, те са спецове, за кво да се бъркат за зимни гуми. Ама не става въпрос само за тях.

От нас зависи като общество да се подкрепяме за добрите каузи. Карането в сняг с летни гуми изобщо не е от тях, нищо че колите ни са най-добрите и го позволяват. Не всички имат Субару.

И като цяло става въпрос за култура.
:subaru_rulz:

Вто Ное 10, 2015 2:46 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Zlobstur написа:
Forester2003 написа:

Големи ни се виждат на нас, с по-старите форковци, но за 2.5XT си е баш заводския размер ;)

Сега проверих на калкулаторите за гуми - 205/70/15 е абсолютно еднакъв размер като диаметър с 215/55/17.
Вероятно са преценили че за по големия мотор по-широки гуми и по-големи джанти ще са по-добре.
Значи колегата ако си махне секретните нещица от гумите има шанс да си реши проблема със звуците :beer:

Вто Ное 10, 2015 2:52 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Ами да. Моите са 215/60/16 по каталог та колкото повече магарета, толкова повече контактна площ :beer:

Вто Ное 10, 2015 7:44 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
fixallot написа:
Ами днес нещото, което промених по колата са гумите и сложих по една секретна гайка от модел Mcgard 24013SU.

Колега за да не се чудиш, погледни поста.
Прочети и тук.

Вто Ное 10, 2015 10:35 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Vami написа:
Колега за да не се чудиш, погледни поста.
Прочети и тук.

Мда, това го бях чел преди време и е едното от подозренията ми. При мен обаче секретите са по-леки (незнам с колко точно) тъй като са кухи отзад. По тежки или по- леки ефекта е еднакъв. И едната от теориите ми е някво завихряне да се получава от въздуха при въртенето. Затова ще ги махна и ще тествам пак. Мерси много за линковете :beer:

Вто Ное 10, 2015 11:10 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 782
Рейтинг: 223
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
fixallot написа:
и сложих по една секретна гайка от модел Mcgard 24013SU
...
Колега аз съм със същите гайки от поне една година и нямам никакви проблеми с разбалансирания,вибрации и т.н.А ако имах определено щях да ги усетя веднага,тъй като такива неща много ме дразнят.Но...явно в някои случаи е възможно да се случи такова разбалансиране(щом колегите казват,а и е упоменато изрично).С тези гайки съм и на зимни и на летни гуми(с един комплект джанти съм) и съм нямал проблеми.
fixallot написа:
Днес си взех Kleber Krisalp HP2
...
И моите зимни гуми са такива...и да вият малко на асфалт(да кажем,че са една идея по-шумни),но не е нещо фрапантно(примерно да вие като тролей :D ),обаче това с виенето все пак е субективно усещане и при всеки е различно.На сняг обаче са ок,копаят учудващо добре,предвид факта,че на моите това ще им е последен сезон.

Вто Ное 10, 2015 11:47 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Май бившият собственик на Е39 се е изнежил откъм шумоизолация на купето и там е ключа от палатката ROFL
Сори за спама, но не се сдържах ;)

Вто Ное 10, 2015 5:34 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Отговори с цитат
Forester2003 написа:
petko 69 написа:

Колега имаш си някакви свои виждания, които лично за мен изобщо не са допустими и ще ти кажа защо - задай си един въпрос ако возиш малко дете на задната седалка и някой те нацепи някъде при нужда от екстремно спиране щото видиш ли температурата го/я изненадал/а сутринта и нямал/а време да сменя гуми.....а детето с травми до живот....Как би реагирал?

Каквото искаш пиши и обяснявай, днес сме 10.11-ти 2015-та, технологиите на новите гуми са доказано по-добри и понякога тези 1-2 метра по-добър спирачен път променят съдби!
То вярно че по теорията на вероятностите всичко е възможно а може и никой път да не се случи.
Но умножено по броя автомобили в БГ вероятностите за произшествия се увеличават с милиони ако само всеки 2ри мисли като теб. Не всеки е с твоя опит зад волана, това също има голямо значение! Преценката .....

Миналата година 1 ден имаше сняг и покрай мен станаха 3 катастрофи извадих късмет че не ме засякоха такива фенове на летните гуми през зимата !!!
Някъде четох ако не се лъжа пак ти си писал на някой че ще ходиш горе в планината в снега с летните гуми. Излагаш на риск и себе си, и околните!

Понякога се случва и човек да се разсее, 1 секунда невнимание и си до там.
Друга страна е качеството на новите гуми и различните марки, там също има разлики и то не малки.
Точно щото всеки си има мнение и си мисли че ги разбира повече нещата от другите....трябва да има категорична намеса на закон!
Днес поне 4-5 човека ми викат по повод бъдещото задължение за зимни гуми : Ае да си и......т м.....а! Щото видиш ли карат джипове, за тях не се отнася, те са спецове, за кво да се бъркат за зимни гуми. Ама не става въпрос само за тях.

От нас зависи като общество да се подкрепяме за добрите каузи. Карането в сняг с летни гуми изобщо не е от тях, нищо че колите ни са най-добрите и го позволяват. Не всички имат Субару.

И като цяло става въпрос за култура.
:subaru_rulz:

Както съм написал мнението е лично и не ангажира никой.Зимните гуми не се сменят на дата ,а на температура.Никъде няма закон за зимни гуми ,дори и в Германия,всички изисквания са за дълбочина на протектора.Не съм против зимните гуми ,но нека стане време за червено вино отвън,просто по старите и опитни водачи знаят кога им идва времето.

Сря Ное 11, 2015 8:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Точно там е работата, че не всички са опитни.
Отделно за закон относно зимните гуми - и това ще стане.
Остава въпросителната кой ще сменя гумите на границите на тия от чужбина дето идват с летните.
Голям бизнес се очертава.

И все пак стигнахме до извод, че зимните гуми не са задължителни, но са препоръчителни.

Сря Ное 11, 2015 10:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Ако си в Пловдив (както е Петко69), ще видиш зор да намериш сняг, да не говорим за Сандански и т.н. Друг климатичен пояс...
В Плевен, Русе и т.н. е обратното...

За мен зимните гуми трябва да са задължителни, при наличието на сняг. Всеки са се оправя как ще ги слага, сваля и т.н. , но завали ли сняг - сори Майкъл всички със зимни галоши...
Няма как да стане с летни на сняг, да не говорим за тирове и камиони. В София при първи сняг става мармалад - средната скорост пада на половина, сякаш някой е забавил времето и се почват едни безумни леки птп-та....не че и сега на сухо сутрин на околовръстното не се удрят всеки ден

Германия и т.н. не са за пример, защото там се чисти

Чет Ное 12, 2015 5:58 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ами не е баш тъй, какво правиш с летните гуми на 0 градуса или -1 без сняг, за колко време ще спреш? Както беле пи миналата седмица, сега кова с ведерщейна а слетните се носех на шейна.... Зима ли е със или без сняг зимни гуми!

Чет Ное 12, 2015 6:12 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Преди няколко години имаше тест във VWбилд и
писаха,че дори и на ниски температури летните гуми спират по-добре.
Те бяха референтни,но все пак.
НА СУХО
:-?

Чет Ное 12, 2015 7:53 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Greg4o написа:
Преди няколко години имаше тест във VWбилд и
писаха,че дори и на ниски температури летните гуми спират по-добре.
Те бяха референтни,но все пак.
НА СУХО
:-?

Аз съдя по моите бриджстон потенца, имах усещане за лодка и дълго носене като паднаха температурите около нулата преди две седмици, със зимните имам усещане за стабилност и коване по светофарите , но усещането си е субективно защото не съм мерил спирачен път.

Чет Ное 12, 2015 7:58 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 51  >