Отговори на тема
 Странен звук ... 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 361
Автомобил: Land Cruiser J95 5VZ-FE
Рейтинг: 138
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте, колеги.
Имам едно питане, но дано успея да опиша ситуацията коректно. От доста време се каня ама ...
Колата е Легаси 2004 B13 2.0 ръчна СК. Натискам съединителя, първа, пускам съединителя със съвсем лека газ, която обаче не стига за да тръгне колата. Усеща се, как леко претриса като почва да гасне (нарочно не подавам още газ) и в същия момент се чува някакъв звук сякаш като триене на гума в гума. Не е пищящ като на ремък. Ремъците (ангренаж и пистови) са сменени преди 5000-6000 км пак с оригинални. Даже бях сменил пистовия на динамото след 1000 км с идеята, че е от него, но не. Маркирах демпферната шайба - белезите да си един срещу друг.
При натиснат съединител (май и ненатиснат), но на свободна, и подаване на газ май пак се чуваше леко, но това преди време го пробвах и сега не се сещам точно.
Това със сигурност утре ще го пробвам и ще кажа.

Ако някой има идея на къде да ме насочи да търся проблема ще съм му много благодарен.

current - '00 Toyota Land Cruiser Prado J95 V6 3.4

Вто Дек 01, 2015 11:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
shadow написа:
Натискам съединителя, първа, пускам съединителя със съвсем лека газ, която обаче не стига за да тръгне колата. Усеща се, как леко претриса като почва да гасне (нарочно не подавам още газ) и в същия момент се чува някакъв звук сякаш като триене на гума в гума.

Субару не може да тръгне без да подаваш газ, а претрисането е от съединителя. Отиди в сервиз, за да проверят.

Сря Дек 02, 2015 9:29 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 69
Автомобил: Legacy 3.0R spec B wagon
Рейтинг: 31
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Колега, претрисването е нормално за авд кола без газ на 1ва... шума от "гума в гума" ако наподобява тръгнал ремък - най-вероятно е от демпферният маховик - карах си една година с въпросното свирене преди да сменя - по идея е добре да се смени маховика и лагера, но може и да се кара известно време с "подобен музикален съпровод" - не е приятно аз и за това го смених :) Дано да не е това - прегедай и ремъците на колата - при хлабав или мн. натегнат пистов ремък пак има "цвилене"

П.С. Замяната на демпферен маховик не е малко "перо" за това ако се поразтърсиш из форума има теми за преминаване от дуалмас флайуилл към сингъл масс - "твърд" маховик демек - мисля, че за този мотор по-евтиния вариант е маховик, лагер и съединител от форко 2.0 или 2.5 атмо - за по-подробно инфо може да има колеги които са правили въпросната конверсия - ако споделят мнение и опит от нея нека пишат, че явно освен разхода на нашите коли демпфера е другото слабо звено :) :race:

Сря Дек 02, 2015 10:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Това, че всяка авд кола притриса, не е вярно. Ела да ти демонстрирам, че моята не притриса. Демферния махавик и при мен свиркаше и карах така половин година. Свирукането много наподобява хлабав ремък. Накрая започна при потегляне да притриса и за кратко време доста се усили и реших, че е дошъл момента. Направих конверсия към едномасов маховик и съединител EXEDY. Доволен съм, почти няма разлика в сравнение с демпферния. Демфера не е слабо звено, просто живота му е толкова, а и си е консуматив. И не само при Субару е така.

Сря Дек 02, 2015 11:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 255
Автомобил: Legacy III '99 SW 2.5L 156bhp AT
Телефон: 0885078788
Рейтинг: 45
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Всеки двигател, който падне под нормалните му обороти за idle притриса леко преди да угасне.
Тъй като шок абсорбърите на двигателя не могат омекотят вибрация с толкова ниска честота, когато угасне колата има и камшичен удар.
Усещането за триене на гума в гума е шумът от вибрациите.
За да избегнеш този момент обратно пропорционално, трябва да подаваш газ със отпускането на съединителя. Което означава, че след като зацепи колата, подаваш още малко газ. Опитай се да намериш къде е границата, ако няма такава граница и не можеш да я намериш, може би наистина имаш проблем.
Много е важно да гледаш оборотомера какво прави, стои ли на 1000-1200об или пада под 600 (там някъде започват леко вибрациите)

Ако си мислиш, че има нещо нередно с колата, пробвай на друга кола и сравни разликата, като се опиташ да задавиш двигателя, да го вкараш под нормалните му обороти за покой (idle).

Чет Дек 03, 2015 12:48 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 469
Рейтинг: 347
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Привет колеги,
По принцип сте абсолютно прави, обаче патилото да каже за признаците. При мен тресенето беше от изкривена и тръгнала, а след това и счупена вилка на съединителя и съответно диска на съединителя прави контакт под ъгъл, а свиркането - тук не съм 100% сигурен, но все пак доста - от колектора и тръбите на аспуха. Това със свиркането доста време го мислех че е какво ли не - ремъци, съединител, централен диф дори - обаче забелязах, че при мен се чува и при преминаване през по-големички дупки и със сигурност и колектора и аспуха играят роля. Препоръчвам сервиз и преглед, въпреки, че точно с вилките май най-много неприятности и въртене съм видял дори и от точни майстори.

Успех :beer:

Чет Дек 03, 2015 7:03 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 361
Автомобил: Land Cruiser J95 5VZ-FE
Рейтинг: 138
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте. Благодаря на всички отзовали се.
При подаване на нормално газ и отпускане на съединителя, това за пропорцията, което rmiroslavov каза колата си тръгва абсолютно нормално без претрисане или от сорта, но понякога звука се чува.
На свободна държи около 750-800 оборота, може и малко отгоре да са но не преминават 1000. При подаване на газ до 1500-2000 оборота, пак на свободна, когато почнат да падат оборотите, като си махна крака от педала, стигайки до 1000 понякога за момент се "замисля" и си ги смъква плавно до нормалните. А понякога падат с леко претрисане и въпросния звук до около 600и после пак на 750-800 оборота.
При подаване на газ до 3500-4500 оборота, пак на свободна, след отнемане на газта си сваля сякаш нормално до тихите.
При потегляне на 2-ра, с повечко газ естествено, пак си тръгва нормално колата без да претриса.

current - '00 Toyota Land Cruiser Prado J95 V6 3.4

Чет Дек 03, 2015 6:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 69
Автомобил: Legacy 3.0R spec B wagon
Рейтинг: 31
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Vami написа:
Демфера не е слабо звено, просто живота му е толкова, а и си е консуматив. И не само при Субару е така.

Имах предвид цената :pardon: ROFL

Чет Дек 03, 2015 8:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема