Вибрации при D,3 и натисната спирачка
| Автор |
Съобщение |
|
eddy
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103  
|
freehippie написа: ................Другото, което забелязвам, е че като загася колата има едно здраво извибриране като за чао, не знам дали и при другите боксери е така или само моя  .............. Като я палиш сутрин има ли пак вибрации, говоря като е ледено студена. Питам защото демпферния маховик като се прецака става точно така, вибрации при ледена кола, при загасяне и при потегляне + леки вибрации в купето по време на движение. Ти с автомата нямаш маховик, турбината би следвало да играе ролята на маховик ( предполагам ) нищо не разбирам от автомати, но всички симптоми са като за разбит маховик и според мен трябва да се определи, кое нещо заменя демпферния маховик при автомата на Субару и там да се търси проблема.
|
|
|
|
| Пет Ное 28, 2014 5:31 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
Колега прегледайте плочата на автомата ( Любо ще се сети като му кажеш ).
|
|
|
|
| Пет Ное 28, 2014 6:01 pm |
|
|
|
freehippie
Регистриран на: Пет Сеп 07, 2012 5:35 pm Постове: 100 Местоположение: София
Автомобил: H6 02
Рейтинг: 0
|
|
Колега дай малко информация за тази плоча, че стигането до Любо е трудно, пък и на тях вече им писна от мен и моята вибрация
|
|
|
|
| Пет Ное 28, 2014 6:16 pm |
|
|
|
Vmax
|
freehippie написа: Колега дай малко информация за тази плоча, че стигането до Любо е трудно, пък и на тях вече им писна от мен и моята вибрация Отвън на кутията има една плоча която старее и се пука и прави подобни магарии. Най добре те да ти кажат - правени са 2-3 коли с такъв проблем, не е драма. Сменя се с втора ръка - (50-70) кинта и това е то
|
|
|
|
| Пет Ное 28, 2014 6:34 pm |
|
|
|
ickataa
Регистриран на: Сря Ное 11, 2009 11:08 pm Постове: 124 Местоположение: Burgas
Автомобил: Subaru Outback, and Legacy Limited
Телефон: 0899598383
Рейтинг: 1
|
|
До колкото разбирам проблема ти го прави при движение и натиснеш спирачките ,ако съм разбрал правилно е хубаво да си направиш профилкатика на спирачните апарати ,тъй като и аз имах подобен проблем и се оказа от тях .Ако ти задържа някой от апаратите се получава точно такава вибрация от триенето (приплъзването ).
|
|
|
|
| Вто Дек 09, 2014 9:19 pm |
|
|
|
rmiroslavov
Регистриран на: Вто Ное 24, 2015 8:27 am Постове: 255 Местоположение: София
Автомобил: Legacy III '99 SW 2.5L 156bhp AT
Телефон: 0885078788
Рейтинг: 45 
|
|
Здравейте,
някой може ли да даде продължение на темата, дали не се е появило решение!?
Другият въпрос е, колко процента от АТ го имат този "недостатък-проблем"?
|
|
|
|
| Съб Дек 12, 2015 8:45 pm |
|
|
|
nikoz1
Регистриран на: Пон Окт 26, 2015 9:24 am Постове: 98 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback H6-3.0 2001
Рейтинг: 10
|
|
И при мен го има проблема, но се появи есента , като застудя. Като купих колата лятото - никакъв проблем, няма вибрация, няма нищо докато съм на D със натисната спирачка, с или без климатик, с фарове или без... Когато паднаха околните температури под 15-20 градуса се появи тази вибрация и в 95% процента от случаите, като отпусна изцяло педала на спирачката и го натисна бързо пак (преместил съм се по-малко от половин метър), вибрацията намалява и направо изчезва. Та сега така я карам и като чета тук май за момента няма лечение.
|
|
|
|
| Пон Дек 14, 2015 8:06 am |
|
|
|
nikoz1
|
|
Забравих да кажа , вибрация не се появява на R,N,P, има я само на D,3,2,1
|
|
|
|
| Пон Дек 14, 2015 8:10 am |
|
|
|
rmiroslavov
|
|
| Пон Дек 14, 2015 8:29 pm |
|
|
|
nikoz1
|
|
transmission and motor mounts
това казва да се смени. Тампоните ли са това?
|
|
|
|
| Пон Дек 14, 2015 8:44 pm |
|
|
|
rmiroslavov
|

Нека да обобщим причините за това, което би могло да причини въпросните вибрации 1. Тампони на двигателя. 2. Тампон на скоростна кутия. - Според Субаруоутбак.орг форума. Когато окачването на АТ се прецака, скоростната кутия пропада и ляга върху полуоските. Върху тях се образува напрежение и вече нямат луфт, което придава вибрациите по каросерията. Кофти превод, но не знам как да го преведа по друг начин. Цитат: It's not the axles themselves that cause the vibration, it's the fact that when the TRANSMISSION MOUNT wears out, the transmission slumps and ends up basically resting on the axles a bit causing them to bind up and lock out the gears in the front diff so that there's no play between them so all vibrations end up getting transferred back through the worn mount into the chassis. 3. Полуоски. - Афтърмаркет полуоските имат слабо захващане и като ги подложиш на напрежение предават вибрации. Но те не са причина за вибрацията, скапан тампон може да прецака и полуоските, което да увеличи вибрациите. 4. IACV - Не съм убеден, тъй като вибрациите при мен ги има и при студена и при загряла кола, просто при студена кола интензивността им е по-голяма, защото двигателя работи на по-високи обороти. Надявам се това да може да послужи за диагноза. Също така ако имаш проблем с IACV, то той трябва да се задълбочава или успокоява при пускане и спиране на аксесоари. Също ще имаш нестабилни обороти при покой. 5. Плочата на автомата - за която говори VMAX 6. Пичстопър - Горният тампон на двигателя да се намести. Като заключение, скапани тампони, могат да скапят полуоски и лагери. Идеята е да отстраниш причината нещото да се счупи, вместо просто да смениш счупеното нещо. Тампоните може да са причина и за скапването на полуоски, както и лагери на колелата. Ако тръгнеш да сменяш ударно всичко ще ти излезе много скъпо, просто трябва добър майстор, който да може да различи кое е здраво и кое не е. Като се проверят всички неща по веригата все нещо ще излезе. Успех, следващият месец ще я карам при Тенчо (най-после да се запозная с този майстор). Но първо да минат празниците и да посъбера малко пари 
|
|
|
|
| Вто Дек 15, 2015 12:13 pm |
|
|
|
rmiroslavov
|
|
Ново 20!!!
Вчера забелязах следното. Пълзя си в трафика и естествено, пускам и натискам спирачки, като подавам леко газ. Човек такива ситуация гледа да планира добре, да използва леки и плавни спирачки и да ползва минимално газта.
Колата си спира леко и като е в покой вибрира, не знам защо реших да натисна спирачка по-силно, доста по-силно и пуф вибрациите спряха!!! Направих това упражнение още няколко пъти, репродуцирайки феномена!!!
В много редки случай ако спра рязко, 1-2 секунди след като колата е в покой се усеща леко приритване(придърпване). Сякаш нещо, някъде превключва.
|
|
|
|
| Съб Фев 06, 2016 4:24 pm |
|
|
|
srg
|

Да пусна и моите 5 стотинки по темата  Да, този автомат си има леки вибрации когато е под товар на място, но от есента насам при мен започна да се усилва драматично и последния месец вече почнах сериозно да го усещам в прасците дори. Освен това започнах да забелязвам, че когато спирам малко преди да стигна до пълен покой се усещаха едни тласъци (все едно спирам с помпане педала на спирачката), което обаче не беше ефект от спирачките, защото накладките и дисковете са на 2 месеца, а апаратите са ревизирани. Причината да стигна до описаните по-долу процедури беше точно същата, която се обсъжда в темата - тресене на място когато съм включил на скорост. Точно защото вибрациите се усещат само на място когато съм включил на скорост се насочих направо към АТ-то, но защото тампоните след проверка се оказа, че са ок се насочих към обслужване на самата кутия. Днес прибрах автомобила от обслужване АТ, като държах операциите да бъдат следните: - флъш с Lubegard и източване на старото масло (RedLine квототамезатаяскоростнакутия) - сваляне филтър, капак картер и цедене цяла нощ на квото е изостанало - чистене клапани/соленоиди - монтаж капак картер и нов филтър - наливане на масло (Ravenol SU5 ATF) + Lubegard червена добавка Монтьора, извършил операцията ми сподели, че по цедката и капака на картера е имало графитеноподобни наноси направо, а при промиването е текла чернилка... Това ми прозвуча странно, защото за две години и изминати близо 40к съм сменял 3 пъти масло на АТ - при първо обслужване филтър с някакъв МОТУЛ, колкото да съм сигурен, че е сменено, а след 5к смяна с RedLine и след още 10к отново смяна с RedLine, като последната се наложи щото трябваше да се сваля мотора и т.н. За мен всичко това означава, че колкото и да се прелива ново масло това действие няма как да премахне всички наструпани с години гадории, респективно ако не се направи профилактика на клапани/соленоиди, то смяната на АТ масло с флъш, без флъш, с накланяне на автомобил, продухване, приклякане и завъртане в най-добрия случай ще опресни флуида, но няма да прочисти каквото и да е в кутията и ако предния собственик е бил мърляч, то без профилактика има шанс да уцелиш баш това АТ, което по принцип се води здраво, но не и в твоя случай ... Както и да е, в момента вече нямам онова сериозно тресене на място под товар освен добре познататите съвсем леки вибрации, които явно са характерни за почти всички автомати когато са под товар на място. Автомата превключва както трябва, изчезнаха и тези странни тласъци при спиране, а средния ми разход за днес стана близо 20л./100км., защото то не бяха тестове, то не бяха всевъзможни стартове, само и само да накарам пак да се появи това тресене С две думи - доволен съм 
_________________ For every action there is an equal opposite malfunction!
|
|
|
|
| Съб Фев 06, 2016 7:42 pm |
|
|
|
bobi161
Регистриран на: Сря Ное 21, 2012 1:12 pm Постове: 199 Местоположение: София
Автомобил: OUTBACK H6 `02
Рейтинг: 76 
|
Серго, виж покарай кротко 2-3 дни така както си я профилактирал, като обърни внимание дали няма да се появи вибрацията след престой на колата под наклон с носа на горе, особено след нощен престой. И дай резултат после... 
|
|
|
|
| Съб Фев 06, 2016 11:36 pm |
|
|
|
rmiroslavov
|
|
Тласъците, придърпванията или приритванията и всякакви други наименования за този проблем е ясно, че 80-90% са от ATF, но това което мен най-много ме зачуди е че като натисна силно спирачката вибрациите спират.
Мисля си за хлабави апарати, може би ги чувам, но не знам дали това са тампони от окачването или спирачните апарати.
|
|
|
|
| Нед Фев 07, 2016 12:29 am |
|
|
|
nikoz1
|

При мен ситуацията е следната: Вибрацията зависи от оборотите, които зависят от консумацията на ток и околната температура. Давам пример: 0 градуса навън, колата е загряла, без климатик , включени само предни къси светлини (дневни), около 600-650 оборота - Не ВИБРИРА или едва доловимо 0 градуса навън, колата е загряла, климатик на Auto на 25 градуса, включени само предни къси светлини (дневни), около 700-750 оборота - ВИБРИРА доволно 0 градуса навън, колата е загряла, климатик на Auto на 25 градуса, включени къси светлини (всичко свети), около 750-800 оборота - ВИБРИРА много 25 градуса навън, колата е загряла, без климатик, включени само предни къси светлини (дневни), около 600-650 оборота - НЕ ВИБРИРА 25 градуса навън, колата е загряла, климатик на Auto на 25 градуса, включени само предни къси светлини (дневни), около 650-700 оборота - Не ВИБРИРА или слабо едва доловимо 25-30 градуса навън, колата е загряла, климатик на Auto на 25 градуса, включени къси светлини (всичко свети), около 650-700 оборота - Не ВИБРИРА или слабо едва доловимо
Ако лятото ми завибрира, отпускам рязко спирачка докрай, натискам пак веднага мръднал съм се 10-20см. и спира да вибрира.
Като загреят спирачките добре и почва до спира по-нежно, по-плавно, по-тихо, по-smooth, тогава вероятността да започне да вибрира е по-малка.
Изобщо колкото е по-топло навън толкова по тази вибрация намалява и изчезва.
Възможно е да са тампони, свещи, нещо по изпускателната система и др. Не съм забелязал да има разлика между 95 и 100 октанов бензин.
Ако се сетя още нещо , ще пиша. Някой сменял ли е тампони на двигател, на скор кутия и има ли разлика?
|
|
|
|
| Нед Фев 07, 2016 1:30 am |
|
|
|
rmiroslavov
|
|
Nikoz1, не се хвърляй в смени на неща.
Можеш ли да провериш дали можеш да възпроизведеш, това с натискане на спирачката по-силно, но без да я отпускаш?
И интересно е, какво ще стане ако вместо спирачка, вдигнеш ръчната!?
|
|
|
|
| Нед Фев 07, 2016 2:08 am |
|
|
|
nikoz1
|
Още няма да сменям нищо, всичките ми течности са на 8000км пробег. Това със спирачката ще го тествам днес. Забравих до напиша, че когато спря по рязко и оборотите започват до падат вибрацията я усещам на различните обороти различна. Като достигне 600-650 и изчезва  Та оттам тръгнах с оборотите, консумацията.. Ще пробвам и с ръчната 
|
|
|
|
| Нед Фев 07, 2016 9:01 am |
|
|
|
nikoz1
|

един е решил проблема май
See this info fragmented all over the place and thought it would be good to summarize in one place.
Rule #1: Do not use an aftermarket axle unless it is from MWE or rebuilt from RAXLES.
Rule #2: See rule #1.
A1 Cardone axles or "other" from Autozone, Advance, O'Reilly etc simply allow too much lateral play. They suck. You will have problems.
Rule #3: Given that rules 1 and 2 are Gospel, if you're rich, buy OE Subaru axles from 1stsubaruparts.com. If you're not rich, buy junkyard axles and re-boot them if the boots look dry/old. If you own a 2000-2004 where the passenger inner boot sits above the catalytic converter, you WILL be replacing that boot every few years. It's not hard, just get used to it. A buddy, 12 pack of beer, floor jack, breaker bar and a few sockets are all you need. Small price to pay for an AWD car that will run forever if you take care of it.
I can personally testify to the fact that ALL vibration problems went away after chucking the aftermarket axles in the trash and putting on OE axles that came from a junker with 100K miles on it. There is no substitute for the OE axles. Period. End of discussion.
Rule #4: Obey rules 1, 2 and 3.
|
|
|
|
| Нед Фев 07, 2016 12:58 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
Май се филмирате излишно...карайте ги тия коли и не ги мислете толкова. Горният копи пейст пост е за другата тема - на Васко ( quietriot ).
|
|
|
|
| Нед Фев 07, 2016 1:35 pm |
|
|
|