Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
| Автор |
Съобщение |
|
IvoG
Регистриран на: Чет Сеп 15, 2011 7:20 pm Постове: 237 Местоположение: Sofia
Автомобил: WRX Wagon
Рейтинг: 195    
|
|
Другото е че ако колата се обезшуми като в премиум клас, ще загуби голяма част от усещането за рали автомобил, където чуваш всяко камъче, пясък, сняг, шумът от мотора, скорости и генерация. А поне за мен идеята е WRX/STI да си запази духът и усещането на рали иконата.
|
|
|
|
| Нед Дек 20, 2015 2:26 pm |
|
|
|
bubaru
|
IvoG написа: Другото е че ако колата се обезшуми като в премиум клас, ще загуби голяма част от усещането за рали автомобил, където чуваш всяко камъче, пясък, сняг, шумът от мотора, скорости и генерация. А поне за мен идеята е WRX/STI да си запази духът и усещането на рали иконата. Напълно вярно.... За мен минусите са: - все още съществуващото в мен недоверие към здравината на този мотор и цялата му леко сбъркана архитектура , мястото на кулера, капризността му откъм масло и гориво, потенциала за прегряване и прочие.....разхода и лага въобще не са ми психологически проблем. - спирачките, които в 99% от Субарутата са зле. Гледах няколко клипа на писта с този СТИ и на 2 от тях отчетливо се чуваше и виждаше как при спиране колата зверски е кривнала дисковете Всичко останало си е ок...това е СТИ , а не S4
|
|
|
|
| Нед Дек 20, 2015 10:54 pm |
|
|
|
askeless
|

Добре де, в случая говорим за STI Brembo-то, защо тези спирачки да са лоши? Сравнено с други марки и модели, дисковете на STI са с достатъчен диаметър и дебелина, апаратите са 4/2 бутални и контактната площ на накладките също е нормална. Сравнено с Audi S6 C5 дискове и площ на накладки са близки, а Ауди-то си е едно 300 кг по-тежко. Не мога да се съглася и за архитектурата на мотора - не виждам кое и е сбъркано, как да се сложи този боксер иначе. Колкото до техническото изпълнение - не мога да коментирам. Мястото на кулера е оптимално с оглед дължина на въздушни пътища, техническа удачност и цялостната идея на колата. Потенциала за прегряване също е малко преувеличен, при стокова мощност обикновения 24мм радиатор си е достатъчен. Ако говорим за сериозен тунинг на мотора, то и при други марки не се използват заводските компоненти. Интересен е въпроса и с лага - за този 2.5 и с VF48/49/52 се пише навсякъде, че спула е между 2800-3300 об/м, като държи до 6500 преди да почне да пада надува, въпреки че самия мотор се развърта до над 7000. В комбинация с късата 6МТ почти постоянно е в оптимални обороти. Разбира се 6 цилиндровите n54/55 развъртат по-рано, особено с twin scroll архитектурата. Между другото има едно предаване fast lap по auto motor show tv, STI даде над 2 секунди по лошо време от Голф Р, като се коментираше, че това е основно от настройките на колата, тъй като не е track day за разлика от Голф-а. Ама тя и концепцията не е такава.
|
|
|
|
| Пон Дек 21, 2015 10:47 am |
|
|
|
bubaru
|
|
Според мен СТИ е по-трак ориентирана кола от Голф Р. Голфа не че е зле на писта, но доста хора ще си го вземат само за евридейка и е доста по-подходяща кола за това. Динамично на писта според мен са доста близки и зависи повече от кой колко може да кара. За мокро и сняг СТИ има по-логичното задвижване. Относно мотора и спирачките на СТИ изказвам съмнение само при сериозно натоварване - писта, хил клаймб, високи магистрални скорости, особено съчетани с горещо време. Спек Ц с 2.0 двигател, водно охлаждане на кулера и туинскрол турбо на друго място си остава най-доброто СТИ, но такива ....няма.
|
|
|
|
| Пон Дек 21, 2015 12:26 pm |
|
|
|
Harka
|

@Vmax:
По повод видеото от поста над теб... Всъщност, като изключим това, че колата не била хечбек и че WRX е повече кола за парите си, останалото си е точно така. Колата няма сила в ниските, факт. Това до голяма степен се дължи точно на турбо лаг-а. Харчи много, също факт. Относно обезшумяването - има голяма разлика между това да чуваш мотора и това да чуваш разни въздушни завихрания. А за жалост почти мога да се закълна, че предишният ми STI Hawkeye (06-та) беше аеродинамично по-безшумен. Новият е доста "ветровит" още при 90-100 км/ч. Нещо, което поне за мен има малко общо с усещането за "рали".
Относно тунинга - така е, всички знаем, че колата има доста потенциал. Но истината е, че ако искаме да сравняваме ябълки с ябълки, а не ябълки с круши, череши и т.н., коректното сравнение е между стокови коли. А всеки, който тръгне да я тунингова би следвало да е наясно, че е много вероятно да остане без гаранция. В книжката на колата има отделна страница с огромни червени букви, на която пише, че всяка интервенция по електрониката на мотора или скоростната кутия води до отпадане на гаранцията. В случая 5-годишна. Нещо, от което ,особено в Европа, не много хора биха се отказали с лека ръка...
@askeless:
Аз също смятам, че спирачките са един от малкото сериозни минуси на колата. Като се замислиш, това са на практика същите спирачки като на Bugeye 2001-ва! Е, преди 15 години със сигурност са били много добри на базата на сравнението, но в момента са вече остарели. Като не ме разбирай погрешно - спирачките нямат проблеми с мощността, а с прегряването. Просто дисковете (326мм) са твърде малки за по-сериозно каране. Като дори не говоря за пистово. Само за сравнение дисковете на някои актуални модели от подобен клас, мощност и тегло: Focus RS - 350мм, Mercedes A45 AMG - 350мм, Audi RS3 - 370мм, VW Golf R - 340мм.
|
|
|
|
| Вто Дек 22, 2015 10:39 pm |
|
|
|
Vmax
|

Harka написа: @Vmax:
По повод видеото от поста над теб... Всъщност, като изключим това, че колата не била хечбек и че WRX е повече кола за парите си, останалото си е точно така. Колата няма сила в ниските, факт. Това до голяма степен се дължи точно на турбо лаг-а. Харчи много, също факт. Относно обезшумяването - има голяма разлика между това да чуваш мотора и това да чуваш разни въздушни завихрания. А за жалост почти мога да се закълна, че предишният ми STI Hawkeye (06-та) беше аеродинамично по-безшумен. Новият е доста "ветровит" още при 90-100 км/ч. Нещо, което поне за мен има малко общо с усещането за "рали".
Не съм карал този модел и не мога да го сравня. Но и ти си карал ремапната кола, така че не знам с какво точно го сравняваш - сток СТИ 2006 или ремапната СТИ 2006. Много коментари съм чел за турбо лага - от "явно не сте на правилната предавка, или просто слезте 1 надолу" и т.н. Друг въпрос е дали този сетъп не е по-подходящ за евридей кола... Карал съм СТИ 2003 с ВФ22 и челен кулер - та знам какво е лаг, и как ако ме дразни просто забивам втора, газ и стискам волана за да не го изтърва него или колата - не е готино, прекалено много коне след 3500 оборота. Преди това карах Ево6 с туинскрол турбо - а барнеш педала колата подскача още от 1500 оборота, направо супер риспонс, обаче не става за градско... Сега карам 2.5 Турбо пералня ( Форестър ) с лагерница ВФ34 и ремап на 1 бар. Според мапера е около 300-320к, но е много балансирана като риспонс - от 2500 надува добре, след 3500 те лепва сериозно и така до редлайн. Та според мен е въпрос на търсен ефект - има дори ТД04, които изкарват 320+ коня на този мотор, със супер фаст спуул. Разхода не искам да го коментирам - 12-15/100 за някой е много, за друг Ок, за трети - малък. Не споделям мнения, че трубо кола с литрова мощност почти 100 коня на цилиндър може да е икономична ако е с мотор с вътрешно горене ( т.е. не е асистирана с ел. мотор ) И да не забравяме че коментираме спортна кола - на който му е шумна, явно вече е за Е, С класа или А8. ПС: Относно гаранцията - аз лично бих я изпляскал веднага на тунера щом излезе от автосалона, особено ако ще я карам в Германия с читави горива и пътища. Но това си е субективно. ПС2: Този мотор го разцепват от тунинги в САЩ, някои в сток вариант правят 9.7 сек/ 1/4 миля и т.н., само тук се чупят за добър ден ПС3: Давай повече отзиви за колата с времето, ако можеш направи и едно клипче в реални условия.
|
|
|
|
| Вто Дек 22, 2015 11:08 pm |
|
|
|
Harka
|

Vmax написа: Не съм карал този модел и не мога да го сравня. Но и ти си карал ремапната кола, така че не знам с какво точно го сравняваш - сток СТИ 2006 или ремапната СТИ 2006. Всъщност и с двете. С ремап въпросната турбо дупка почти изчезва - колата може да се направи да има тяга от доста прилично ниски обороти. Но пак опираме до това за какво говорим - за стокова кола, или за какво потенциално може да се постигне? Колата в стоков вариант си е слаба в ниските. И го казвам точно защото знам какво може да се постигне с качествен ремап.  Разликата е огромна. Цитат: Много коментари съм чел за турбо лага - от "явно не сте на правилната предавка, или просто слезте 1 надолу" и т.н. Друг въпрос е дали този сетъп не е по-подходящ за евридей кола... Предполагам, че всичко е до свикване... Цитат: Сега карам 2.5 Турбо пералня ( Форестър ) с лагерница ВФ34 и ремап на 1 бар. Според мапера е около 300-320к, но е много балансирана като риспонс - от 2500 надува добре, след 3500 те лепва сериозно и така до редлайн. Та според мен е въпрос на търсен ефект - има дори ТД04, които изкарват 320+ коня на този мотор, със супер фаст спуул. О, да, много неща опират до търсен ефект (или пък НЕ-търсен). Освен това всеки си има лични предпочитания какво иска от колата. Цитат: Разхода не искам да го коментирам - 12-15/100 за някой е много, за друг Ок, за трети - малък. Не споделям мнения, че трубо кола с литрова мощност почти 100 коня на цилиндър може да е икономична ако е с мотор с вътрешно горене ( т.е. не е асистирана с ел. мотор ) Разходът за мен е nice to have екстра. Не е лошо да е по-икономична колата. Не мисля, че и някой друг би отказал при равни други условия... Че можеше да е по-икономична, можеше. Ама не е, това е положението. Аз съм го приел. Цитат: И да не забравяме че коментираме спортна кола - на който му е шумна, явно вече е за Е, С класа или А8. Не съм съгласен. Както казах по-горе, има шум и шум. Звукът от ауспух и мотор (между другото ауспухът на 2016 сток е по-шумен от на 2006 сток и като цяло звукът в купето е по-як) в купето са желани, но аеродинамични шумове все едно караш джип, поне за мен не са. Подозирам, че шумовете на 2016 идват от камионски големите огледала. Цитат: ПС: Относно гаранцията - аз лично бих я изпляскал веднага на тунера щом излезе от автосалона, особено ако ще я карам в Германия с читави горива и пътища. Но това си е субективно. Вероятно и аз така ще направя напролет. Имам още време да помисля. Цитат: ПС2: Този мотор го разцепват от тунинги в САЩ, някои в сток вариант правят 9.7 сек/ 1/4 миля и т.н., само тук се чупят за добър ден Некачествени тунинги дал Господ... Цитат: ПС3: Давай повече отзиви за колата с времето, ако можеш направи и едно клипче в реални условия. Тези дни ще понапиша още нещо, да... 
|
|
|
|
| Сря Дек 23, 2015 12:52 am |
|
|
|
bubaru
|
Без клипче по баирите и лозята на Рали Германия и едно от Нюрбургринг не вярвам, че колата е твоя 
|
|
|
|
| Сря Дек 23, 2015 2:32 am |
|
|
|
Harka
|
Имайте милост, нека поне да сложа летните гуми, или да падне сняг, че в момента е 13 градуса...  Сух асфалт, нови зимни гуми и STI не е добра комбинация... за гумите. 
|
|
|
|
| Чет Дек 24, 2015 5:04 pm |
|
|
|
bubaru
|
Няма милост за СТИ. 
|
|
|
|
| Чет Дек 24, 2015 6:00 pm |
|
|
|
simbat
Регистриран на: Съб Юни 24, 2006 9:22 am Постове: 865 Рейтинг: 95  
|

Готина кола е това СТИ/Жалко, че няма да мога да си купя, понеже тука ги карат само някакви пубери и ще ми се смеят ако ходя до офиса с това крило отзад.Факт е,че 90% от шофирите на такива коли по света са под 25г. Дори това май е горната възрастова граница. До голяма степен имиджа на модела идва от електронните игри, вдъхновени от рали историята на модела от преди 10+ години и разни напушени пубери се избиват да ги купуват... Какво да се прави .Това е реалността.Инъче колата е супер забавна за каране, но ако е ще единствена кола не бих казал, че е най подходящия ежедневен автомобил. Фокус RS ще е 350 кс.Влиза директно със същата цена като СТИ на пазара.Брембо.Рекаро,ковани джанти...Хм. Надявам се Субару да отговори с подходящ фейслифт инъче ще загуби много от феновете в ключовите за марката пазари.Познавам доста настоящи собственици на СТИки , които са на чакащия лист за Фокус РС. PS:Погледнах цените на СТИ в Япония от линка, който колегата сподели http://www.subaru.jp/wrx/sti/Стартовата цена 3,963,600 йени е около $33 хил.(Oanda.com), което е кoлкото струва и в САЩ http://www.subaru.com/vehicles/wrx/index.html
_________________ 2013 Subaru Outback 3.6 Special Appearance package Satin White Pearl 2017 Subaru Outback 3.6 Touring Crystal white pearl
|
|
|
|
| Пет Дек 25, 2015 5:47 am |
|
|
|
Harka
|
Весела Коледа на всички! simbat написа: Готина кола е това СТИ/Жалко, че няма да мога да си купя, понеже тука ги карат само някакви пубери и ще ми се смеят ако ходя до офиса с това крило отзад. Ъъ, без да се обиждаш, но това е малко странен довод. Ако колата не е част от длъжностната ти характеристика (разбирай служебна кола, с която ходиш по клиенти, например), не виждам за какво има да ти се "смеят" колегите ти. Ако пък толкова не искаш да биеш на очи - взимаш си сив STI Active без спойлер отзад и със сигурност няма да правиш кой знае какво впечатление. Цитат: Фокус RS ще е 350 кс.Влиза директно със същата цена като СТИ на пазара.Брембо.Рекаро,ковани джанти...Хм. Надявам се Субару да отговори с подходящ фейслифт инъче ще загуби много от феновете в ключовите за марката пазари.Познавам доста настоящи собственици на СТИки , които са на чакащия лист за Фокус РС. Ако трябва да сме точни Фокусът е дори по-евтин. За това си прав - Фокус RS определено е силна алтернатива на STI.
|
|
|
|
| Пет Дек 25, 2015 12:40 pm |
|
|
|
bubaru
|

simbat написа: Готина кола е това СТИ/Жалко, че няма да мога да си купя, понеже тука ги карат само някакви пубери и ще ми се смеят ако ходя до офиса с това крило отзад.Факт е,че 90% от шофирите на такива коли по света са под 25г. Дори това май е горната възрастова граница. До голяма степен имиджа на модела идва от електронните игри, вдъхновени от рали историята на модела от преди 10+ години и разни напушени пубери се избиват да ги купуват... Какво да се прави .Това е реалността.Инъче колата е супер забавна за каране, но ако е ще единствена кола не бих казал, че е най подходящия ежедневен автомобил. Фокус RS ще е 350 кс.Влиза директно със същата цена като СТИ на пазара.Брембо.Рекаро,ковани джанти...Хм. Надявам се Субару да отговори с подходящ фейслифт инъче ще загуби много от феновете в ключовите за марката пазари.Познавам доста настоящи собственици на СТИки , които са на чакащия лист за Фокус РС. PS:Погледнах цените на СТИ в Япония от линка, който колегата сподели http://www.subaru.jp/wrx/sti/Стартовата цена 3,963,600 йени е около $33 хил.(Oanda.com), което е кoлкото струва и в САЩ http://www.subaru.com/vehicles/wrx/index.htmlПринципно, ако ще ти се "смеят" на СТИ-ка, не виждам защо да не се смеят и на Фокус РС....Аз не виждам смисъл в това, човек да взима кола, за да спечели одобрението на околните. Има логика да се съобразяваш, но в крайна сметка въпроса е ти какво искаш от колата си. Ако търсиш олдскул тръпка, и неприкрита заявка за пърформанс, то СТИ е чудесен избор. Фокуса също. Ако искаш да си по-невидим и търсиш малко повече комфорт, Голф Р е подходяща кола. Само да не е син и с 19-ки. Ауди С3 пък ще ти дава повече усещане за хай левъл.....Относно Фокуса и СТИ , 50 кс разлика не са важни и лесно ще се компенсират от СТИ-ката. Интересно е като усещане как ще са и коя ще има повече положителни черти....
|
|
8
|
|
| Пет Дек 25, 2015 2:58 pm |
|
|
|
valadares
Регистриран на: Съб Юли 17, 2010 10:44 am Постове: 2539 Местоположение: варна
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179   
|
в мото пфое март месец очакват да пристигне и ще споделя фокуса как се държи..но на цена от 78900лв с ДДС. в Германия е под 33евро!!!! а разликата е огромна ...и много ми харесва 
_________________ ако пътят пред нас свърши,нека го направим..
|
|
|
|
| Пет Дек 25, 2015 9:26 pm |
|
|
|
bubaru
|
valadares написа: в мото пфое март месец очакват да пристигне и ще споделя фокуса как се държи..но на цена от 78900лв с ДДС. в Германия е под 32евро!!!! а разликата е огромна ...и много ми харесва  Владо, в Германия Фокуса официално си почва от 40К евро, същото е като в БГ. Не знам къде го видя това 32К евро.....то няма и много логика да е толкова малко. Предишния Фокус РС, който беше 50 коня по-малко и само с предно стуваше 75000 лв.
|
|
|
|
| Пет Дек 25, 2015 9:48 pm |
|
|
|
Harka
|
|
| Съб Дек 26, 2015 12:10 am |
|
|
|
Forester2003
Регистриран на: Пон Яну 12, 2015 4:51 am Постове: 351 Рейтинг: 151   
|
|
80 бона са доста пари за форд пък бил той и фокус с 1000 коня.
|
|
|
|
| Съб Дек 26, 2015 12:38 am |
|
|
|
valadares
Регистриран на: Съб Юли 17, 2010 10:44 am Постове: 2539 Местоположение: варна
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179   
|
bubaru написа: valadares написа: в мото пфое март месец очакват да пристигне и ще споделя фокуса как се държи..но на цена от 78900лв с ДДС. в Германия е под 32евро!!!! а разликата е огромна ...и много ми харесва  Владо, в Германия Фокуса официално си почва от 40К евро, същото е като в БГ. Не знам къде го видя това 32К евро.....то няма и много логика да е толкова малко. Предишния Фокус РС, който беше 50 коня по-малко и само с предно стуваше 75000 лв. Извинявам се за подвеждането,гледъл съм листа без 19% MwSt Forester2003 написа: 80 бона са доста пари за форд пък бил той и фокус с 1000 коня. Страхотна логика
_________________ ако пътят пред нас свърши,нека го направим..
|
|
|
|
| Съб Дек 26, 2015 8:10 am |
|
|
|