Oсобености на Субару Аутбек III (2004-2009)
| Автор |
Съобщение |
|
xargs
Регистриран на: Вто Авг 05, 2014 4:23 pm Постове: 264 Местоположение: София
Автомобил: Outback 3.0 2006
Рейтинг: 238     
|
Ето в тази тема можеш да намериш отговори на всичките си въпроси - viewtopic.php?f=5&t=8739&start=1940Колегите там споделят опита си от огледите, а и мнения за конкретни бройки (имайки предвид предлагането, вероятно ще откриеш и някоя дума за тази която си гледал).
|
|
|
|
| Чет Дек 31, 2015 8:18 am |
|
|
|
kerekovski
|

Тъй като аз си падам много по DIY и си поддържам колите сам (или поне за каквото имам условия), продължих да проучвам H6 двигателя, който се монтира в Outback III. От проучванията (в този форум, чужди форуми и сервизно ръководство) стигнах до следните изводи и въпроси: - Веригите се сменят сравнително лесно и на място, а доколкото мернах някъде, цената на комплекта е около 770 лв, което не е болка за този мотор. Не намерих обаче информация, как се проверяват за проблеми по тях - по обтегачите и самите вериги. Не срещнах и информация, какъв живот средно имат. Предполагам най-лесното е слушане за характерни шумове и сравнение с диагностика на информацията от датчиците за положения на коляновия вал и разпределителните валове. Някой има ли допълнително инфо за това? - При подмяна на ангренажния комплект предполагам е добре да се смени и водната помпа, за нейната цена все още никаква информация не съм срещнал. - Дефазаторите на смукателните разпределителни валове - също не срещнах инфо за тях, някой може ли да каже, каква издържливост имат, как се проверяват и каква им е цената? - Клапани - проверяват се сравнително лесно на място (само трябва да се свалят капаците и няколко още неща покрай тях), а може би и по вакуума ще си личи, дали има някакъв проблем с тях. Регулирането е по-сложно, пада капака на веригите, самите вериги, задните капаци, ангренажните колелета и накрая разпределителните валове, за да може да се извадят "подложките", които са с формата на чашка, и да бъдат заменени с такива с правилната дебелина. Тази процедура се налага веднъж на 100-150 000 км, като вероятно при газифициран автомобил (който не е оригинално Bi-Fuel) и малко по-често въпреки почти задължителната допълнителна система за омазняване на клапаните. До тук никъде не пише, че трябва да се вади мотора от коша, най-много да се наложи да се извади водния радиатор, така ли е в действителност? Мен лично най-много ще ме затрудни намирането на подходящия херметик, който се ползва вместо гарнитура, чистенето на стария и мазането с нов. Всъщност по-скоро е неприятно и пипкаво, не толкова трудно. - Демонтаж/монтаж на главите (в случай на пронблемна гарнитура) - може ли също да стане на място, докато моторът си е в коша? Оставям настрана комерсиалния поглед върху нещата, където биха се вадили мотори и без нужда, за да се вземат повече пари. - Смукателният колектор се сваля лесно за смяна на уплътнения и за пробиване на отвори за щуцерите за газови инжектори. Това е добра новина  Много хора дупчат на място, аз лично предпочитам да дупча на масата и до сега така съм го правил с предишните ми автомобили. - Прегряване - изчетох една дълга тема за прегряването, пробив по гарнитурите и превенцията, та стана ясно следното: ако моторът е поддържан добре (редовни смени на масло и охл. течност, няма окиси по акумулатора, които да докарат електролизен процес, редовно измиване на радиатора отвън (че и отвътре при нужда) и добавка WaterWetter или аналогичната на AMSOil) не би трябвало да има проблеми с прегряване и издухване на гарнитури, стига да не се мъчи прекалено много на офроуд или теглене. Споделям всичко това тук, тъй като вероятно тази информация ще е полезна за всички такива като мен, които тепърва прохождат в марката и търсят някаква систематизирана информация, преди да закупят такъв екземпляр. Наясно съм, че тази информация далеч не е пълна, а и вероятно има неточности, така че бих помолил колегите, които са по-навътре в нешщата, да ме коригират и допълнят.
|
|
|
|
| Чет Яну 07, 2016 2:42 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
Като ти чета поста, по-скоро намирам въпроси и предположения, отколкото полезна информация
Като си смениш свещите сам на Н6 Аутбек, ще си отговориш поне на половината въпроси...
ПС: В сервизното ръководство е описано как се проверяват веригите и какво се гледа. Дано да не ти се налага.
|
|
|
|
| Чет Яну 07, 2016 2:58 pm |
|
|
|
kerekovski
|

Колега, за да задавам тези въпроси, явно не съм намерил информация за тях, още повече тук. Било то поради неточни заглавия на темите, които затрудняват търсенето с търсачката, било то поради не толкова добрата структура на форума (лично мое виждане), но за потребител с опит във форумите като мен, тази информация не изплува никак (лесно). И понеже темата е за особености на Аутбек III, точно тях се опитвам да дискутирам. Полезното е, че информацията, която съм събрал и която предстои да се събере в следващите постове, провокирано от моите "въпроси и предположения", ще е налична и лесно достъпна за всеки друг колега, който тепърва се опитва да научи нещо за тези машини. Ако всичко това беше направено преди мен, нямаше да задавам "въпроси и предположения" тук. В тоя ред на мисли мнения като "Като си смениш свещите сам на Н6 Аутбек, ще си отговориш поне на половината въпроси..." по никакъв начин не ми помага или отговаря на въпросите. Напротив, звучи като заяждане, без да е провокирано дори. ПС Не намирам инфото в сервизното ръководство за проверка на веригите. Може би пък не гледам правилното ръководство (2005 Service Manual.pdf взето от тук, а ми изглежда пълно). Отделно съм сигурен, че то няма да ми отговори на въпросите за очаквания среден живот на тия възли.
|
|
|
|
| Чет Яну 07, 2016 3:23 pm |
|
|
|
Vmax
|

Ако имаш желание и предложения за подобряване структурата на форума и търсенето с търсачка си добре дошъл. Дай си предложеният и ноу-хау-то на лс. Извинявай ако ти звучи като заяждане, но обясни ми как така: 1. "Смяната на веригите става сравнително лесно и на място"? 2. "Клапани - проверяват се сравнително лесно и на място"? 3. "Херметик, вместо гарнитура"... ( това не е Голф ) Не че нещо, ама като отвориш предния капак, би трябвало веднага да ти стане ясно, дали т.1 и т.2 са сравнително лесни и дали трябва да се вади мотора за обслужване на глави. Не случайно те бъзикнах да се пробваш със свещите, ама явно не ме разбра. Не знам колко си сръчен с колите, но е хубаво да знаеш, че когато се правят глави на Субару се шлайфа и блока - може пък да ти се удаде да го направиш без да сваляш мотора. Търсачката работи и то много добре - просто си написал толкова глупости и то под формата на "полезна информация" че е направо странно. Съвсем искрено и без заяждане те съветвам много да внимаваш като си правиш сам колата, защото е много вероятно да направиш беля, докато не се научиш как се прави Успех!
|
|
|
|
| Чет Яну 07, 2016 4:38 pm |
|
|
|
kerekovski
|

1. и 2. са взети от официалното сервизно ръководство, където никъде не пише, че трябва да сваля мотора. За водната помпа пише да се свали водния радиатор. Ако имах такава кола пред мен, щях да й отворя капака и да погледна, но тъй като става ясно, че се интересувам да закупувам, простата логика сочи, че такава кола нямам, за да й отворя капака, ама явно не си ме разбрал. Неслучайно писах, че бъзика ти със свещите не ми помага. И ако аз имам отговорите на тези въпроси, първо нямаше да ги задавам тук, второ с удоволствие бих ги споделил, вместо да пращам колегата по автокъщите, че да отваря на някоя такава капака и да търси отоговорите там, нали? Когато имаше такъв автомобил пред мен, все още тези въпроси не бяха изникнали, никой не се е родил научен и никой не познава този модел, без да се е сблъсквал с него преди това, нали?
3. от официалното сервизно ръководство: Liquid gasket: THREE BOND 1280B (Part No. K0877YA018). Е, гарнитура има ли? Това не е ли "херметик", какъвто се използва и при много други автомобили (не точно този модел имам предвид)?
Единственото полезно, което виждам в последните ти два поста, е информацията за шлайфане на блока. Благодаря за което. Това отговаря наистина на въпроса ми за вадене на главите на място - дори да е възможно, е безсмислено.
И в крайна сметка това е точно темата, в която трябва да се разискват особеностите на този модел, нали? Дразни те нещо, че задавам въпроси, касаещи модела, в правилната тема ли? Не претендирам да съм написал нещо, достойно за нобелова награда, но не ти отива на позицията да сипеш обиди и да се заяждаш, еле с новодошли потребители, които са съвсем добронамерени и търсят както решение за себе си, така и по някакъв начин да са полезни на форума. Затова писах, че се надявам да допълните и коригирате, нали? Съжалявам, но при такова отношение, особено след като не съм го провокирал с абсолютно нищо, няма как да имам желание да дам предложения и ноу-хау за подобряване на нещо, а идеи се намират. Най-простото нещо беше да се синтезира всичката информация около тоя мотор на това купе в такава тема. Опитах се да започна, явно не се получи. Съжалявам за което.
|
|
|
|
| Чет Яну 07, 2016 5:01 pm |
|
|
|
Vmax
|

Сори, но реших че вече си намерил Аутбек 3.0 като погледнах предните ти постове в темата. Казах че си написал глупости, а не че си глупав. Ако съм те засегнал - извини ме.
Нормално е човек да не знае - но поста ти е представен като полезно инфо, а съдържа наистина глупости и по-скоро въпроси. Та по-конкретно:
1. Вериги - сваляш мотора. Тестват се чрез скенер ( ОБД софтуер ) и се гледа за разлики във времената на 2-те глави. Ако са много зле се хваща и на звук или по-тресене на мотора, макар че не е точен индикатор. Живот - трудно ще ти каже някой, още повече че не се знае пробега на колите, които са втора ръка и е трябвало да ги сменят. 2. Вариатори - пак през тестера се хващат. Прецакват се от калпаво масло, и огромен пробег. 3. Глави - няма херметик, само гарнитури, сваляш двг, и трябва да смениш всички уплътнения и о-пръстени. Т.е. сервизираш го от А-до Я, за да не плащаш 2 пъти. Относно т.нар. херметик - има начин да се намери силикон, който става за Субару ( ще се потретя - но ще го намериш с търсачката ако въведеш силикон за двг ). 4. Клапани - може през вакум стойността да се ориентираш, но това е диагностика за сервиз. Правят се като се свалят главите ( т.е. след като се свали двигателя ) 5. Свещи - по-добре е да си платиш и да ти ги сменят в сервиза, отколкото да се пробваш сам - повярвай ми. 6. Водна помпа - ако не е сменяна, се сменя, заедно с термостат и капачка радиатор, за да спиш спокойно и да не четеш темата за гарнитурите ( макара и да не е 100% панацея ) 7. Колектор - сваля се сравнително лесно, на фона на останалите манипулации, но ще ти трябват нови гарнитури, защото старите не могат да се използват. 8. Потъване на клапани - никой не е доказал, ще лубриканта помага ( ако толкова те интересуват детайли, виж съответната тема, където се коментира дозирането на тази капка при различните скорости )
Успех с намирането на кола ( виж темата : "тайната на колите нов внос" ), за да си един нов щастлив собственик, а не разочарован.
|
|
|
|
| Чет Яну 07, 2016 6:46 pm |
|
|
|
xargs
Регистриран на: Вто Авг 05, 2014 4:23 pm Постове: 264 Местоположение: София
Автомобил: Outback 3.0 2006
Рейтинг: 238     
|

В общи линии всичката информация дето си я събрал е погрешна, за съжаление. Както е казал Vmax, отвори капака на някоя кола (завърти се по Горубляне, има няколко такива) и ще ти стане ясно, че нито една от тези процедури не е лесна, още повече пък с мотора в коша. На мен лично ми отне близо 30 минути да сваля само първата (най-лесната) свещ, за да видя в какво състояние е, въпреки че в service manual-a изглежда лесно. Клапаните и вариаторите може да се проверят с диагностика. Има безплатна такава - freeSSM, ползва се с кабел VAGCОМ. Следи се вакума в колектора на празен ход за клапани, и ъглите на промяна при ускорение за вариаторите. Колкото до проблемните гарнитури на главите - ами проблемни са. Проверката при закупуване извършва като отваряш преливното казанче и следиш за балончета там, най-вече при загрял мотор (трябва някой да му подава газ и да отпуска рязко). По щателна проверка може да се извърши с отрязана бутилка закрепена на мястото на капачката на радиатора. Това обаче не виждам как ще го направиш на място а не в сервиз. Специално за София, всичките сервизи предлагат диагностика при закупуване. п.с. сега видях, че Vmax е писал преди мен - относно силикона - колегата има предвид уплътнението на капаците на веригите, а не на главите. А водната помпа е под тези капаци за съжаление на 3литровия, и превантивната и смяна не е толкова лесна 
|
|
|
|
| Чет Яну 07, 2016 6:51 pm |
|
|
|
kerekovski
|

Ето такава дискусия очаквах да се получи. А полезната информация тепърва ще се събере в хода на дискусията, това беше идеята. Така всеки, който се интересува от този модел с този двигател, ще може да намери тази информация в правилната тема, събрана на едно място. Защото наистина част от тази информация не я намерих в този форум, другата част е доста разпръсната. Затова съм прибегнал до чужди форуми и до сервизно ръководство. А "глупостите" са заключенията, до които съм стигнал, четейки именно чуждите форуми и оригиналното сервизно ръководство за модела, което открих в този форум (вече в предишен пост посочих, от къде точно го изтеглих) и съм напълно сигурен, че е правилното такова за този модел. Въпросите са породени предимно от нуждата от информация, която не срещнах никъде, като отговорите им ще са полезна информация за много хора. Другата причина да има толкова и такива въпроси е именно противоречивата информация, която се среща примерно в сервизното ръководство и тук, вкл. и това, което сте писали в последните два поста. Не споря, защото не съм наясно, затова и търся точната информация, тъй като и нямам такава кола пред мен, та да огледам добре нещата на живо. Давам веднага пример: В ръководството за сваляне на капака на веригите, самите вериги, капаците на клапаните, разпределителните валове, регулиране на клапани и т.н. никъде не пишат, че трябва първо да се извади двигателя. Още повече за водната помпа пишат да се свали водния радиатор, което автоматично означава, че според въпросното сервизно ръководство тя се сменя, докато моторът е в коша. А за да се смени тя, се вадят именно капака на веригите, самите вериги и още няколко неща мисля, което реално явно пак е с мотора в коша. На практика обаче вие казвате, че това не става така. Със сигурност с мотора навън ще е много много по-лесно, аз не споря за това, просто споделям информацията, която съм намерил и прочел поне на теория в сигурен източник (какъв по-сигурен източник от оригиналното сервизно ръководство). Очевидно е практика обаче да не се прави така, но с това няма как да съм запознат предварително, още повече при всичката противоречива информация, на която попадам. За веригите вече прочетох в ръководството единственото изречение, което се намира там - не се проверяват на определен интервал. Явно като се види проблем с диагностиката или се чуе шум, просто се прави заключение и се сменят. Същото явно за вариаторите. С автодиагностиката имам известен опит, така че обясненията ви ги разбирам и ми звучат съвсем резонно. За хардуер и софтуер за диагностика ще питам някой друг път, за да мога все пак да поровя още, преди да напиша поредните "глупости", че иначе излагацията няма да е пълна  За херметик (силикон или каквото е) не съм имал предвид гарнитурите на главите, а тези на капаците на клапаните и капака на веригите. За колектора съм абсолютно наясно, че всички гумени уплътнители се сменят, винаги съм го правил това като част от първоначалното обслужване на всяко Рено, което съм купил. Темата "тайната на колите нов внос" я четох, с тези неща съм наясно, още повече последните ми автомобили съм си ги закупил и внесъл лично от Германия, та в тази посока обмислям някакви варианти, по-скоро за читав внос отвън или закупуване на поддържан форумен автомобил (каквито са много голяма рядкост). Благодаря и на двама ви за постовете, определено са полезни. Имайки предвид, че автомобилите не са ми просто хоби, а по-скоро мания и хората, които ме познават по другите форуми, знаят, как си поддържам личните такива, информацията, която научих в последните два поста, ме кара да се замисля над това, какви са вариантите пред мен, а именно: 1) Много дебнене и закупуване на форумен поддържан автомобил с добра история, но като гледам, колко бързо отлитат, мисля, че нямам шансове да се вредя. Трябва да е такава бройка, при която да се докаже, че сравнително скоро са правени всички тези "обслужвания" по мотора. Естествено съм готов да си платя цената за такава бройка и съм наясно, че ще е поне 1.5 пъти над горублянския внос. Тук бих казал, че минуси почти няма, освен, че колата е поддържана в България, а аз лично съм наясно, че резервните части, внесени в България (били те и оригинални), не са на същото качество, като тези, които се продават по белите страни например. Тоя мач съм го играл много пъти и се е налагало да купувам части по два пъти, докато уцеля нещо читаво, направо си е тото. 2) Нов внос на по-запазен автомобил с история директно отвън (било то лично или чрез проверен посредник). Минус е, че сам да избирам Субару нямам такава подготовка, както при Рено примерно, така че за някои неща отново ще разчитам на доза късмет. Така или иначе се започва с дебело първоначално обслужване. Колкото и история да има отвън, аз трябва да съм сигурен в тази кола. Какви са шансовете всичко да е ОК и да не пипна нищо по нея (имам предвид мотора)? Минимални, а аз не искам да се чудя, кога ще ми направи проблем. Ако вериги и вариатори са ОК, то все пак се почва с едно вадене на мотора най-малкото за профилактична смяна на водна помпа, проверка и регулиране на клапани, а така и така се дават много пари за вадене на мотора, при това положение директно отиваме и на гарнитури на глави и шлайф - профилактично така. Разбира се легла и водачи на клапани (при нужда), пасване и нови гумички - задължително. Ми, така и така мотор навън + разоборудване на блока за шлайф, отиваме и на лагери и на сегменти, така и така всичко е отворено и разглобено. Дреболиите като термостат, промивка на охл. система, смяна на всички флуиди изобщо не ги броя, те са капка просто в цялата работа. И какво става - купувам скъп (спрямо горублянския внос) автомобил отвън и пак отиваме на основен ремонт на мотора, за да сменим предимно "консумативи". Не знам защо този сценарий никак не ми се нрави. Очевидно поддръжката на този автомобил не е просто обикновена поддръжка, щом за най-малкото (водна помпа/регулиране на клапани) се вади мотор. Е, ако ще е така, по-скоро бих обмислил друг вариант, а именно: 3) Взимам най-евтината горублянска бройка, която ми хареса външно + салон, естествено се прави щателен оглед за ръжди, генерация, ходовата част не е проблем да се постегне (стига да не е съвсем дроб, въпрос на пари е), да е ОК автомата и drivetrain-а като цяло, кардан, заден диф и т.н. и да не се заглеждам кой знае колко по мотора, така и така ще се вади за основен ремонт. Плюс е по-ниската цена на старта спрямо предишния вариант. Минуси продължава да има много, но така или иначе с автомобил втора употреба малко или много има и доза късмет. Обмислям дори да направя един огромен списък, с който да посетя един от двата сервиза в София, да ми направят оферта за цялостния ремонт на мотора + още дреболии около това, поне да знам, в какъв порядък да очаквам всичко това, за да мога да направя някаква реална преценка, към кой от всичките тези варианти да се насоча. 4) Последен вариант е да се огледам за 2.5 след фейслифта, поне ще има същите AWD системи, които са важни за мен и са една от основните причини да се оглеждам за 3.0. За този мотор не съм чел почти нищо и нямам идея, дали след 2007-ма година пак така си духат гарнитурите. Мога да предполагам само, че повечето от тези основни неща по обслужване на мотора (едно появнение - смяна на гарнитура е ремонт, а не обслужване) се правят на място, като съответно е по-лесно за DIY или пък цената на труда ще е по-малка. Минус е доста по-малката мощност и въртящ момент за почти същия разход на гориво, както и евентуално 4-степенния автомат. Разбира се, ако колата ще се купува от България, ще мине през един от двата сервиза, за да може по-точно да се прецени състоянието й, както вече писах, категорично не се чувствам подготвен, а и нямам условия, да избирам сам Субару. Май развих възможно най-апокалиптичните сценарии, но търся истината, за да съм "един нов щастлив собственик, а не разочарован", но за да се случи това, на мен така почнаха да ми изглеждат нещата: купуваш втора употреба H6, почваш от една невинна водна помпа, която увлича основен ремонт на мотора (по описания сценарий във варианти 2 и 3) и за здравей си едно 4-5к назад, преди да я подкараш, преди да помислиш за 2 комплекта гуми (тук може да имаш късмет и да има прилични гуми с колата) и ГИ (ако не е BiFuel или пък ако вече си е изпяло песента). Ако вериги, водна помпа, регулиране на клапани се правеха на място (както са го написали розово в сервизното ръководство), нещата изглеждат съвсем други. Но щом се вади мотора за най-малкото нещо, то по-добре да се направи всичко наведнъж, за да не се вади 18 пъти. Пак казвам - не претендирам да пиша много верни неща, очаквам да ме поправите, където съм сбъркал.
|
|
|
|
| Пет Яну 08, 2016 1:43 pm |
|
|
|
OFFROADER
|
|
Привет колеги, въпросът ми е доста обсъждан но не успях да намеря точен отговор. Става въпрос за Аутбек 2004-2006 (до преди фейса) автоматиците всики ли имат VDC ? Гледам автомобили които имат копче и такива без или е както при предният модел системата я има, но не се изключва и просто трябва да се прави процедурата с копчето и бушона.
_________________ Ремонт на ръчни скоростни кутии. Петър Иванов-нула886495045
|
|
|
|
| Пон Яну 11, 2016 3:45 pm |
|
|
|
kerekovski
|
|
Преди фейслифта 3.0 имат серийно и всички са с бутон за изключване. 2.5 мисля, че нямат изобщо. След фейслифта VDC се появява серийно и при 2.5.
|
|
|
|
| Пон Яну 11, 2016 3:50 pm |
|
|
|
vale
Регистриран на: Вто Фев 19, 2008 9:38 pm Постове: 336 Местоположение: София
Автомобил: Outback'08 2.5 AT
Рейтинг: 105  
|
Цитат: Привет колеги, въпросът ми е доста обсъждан но не успях да намеря точен отговор. Става въпрос за Аутбек 2004-2006 (до преди фейса) автоматиците всики ли имат VDC ? Гледам автомобили които имат копче и такива без или е както при предният модел системата я има, но не се изключва и просто трябва да се прави процедурата с копчето и бушона Керековски е 100% прав, когато става дума за 3,0 двигател. Когато става дума за 2,5 е малко по-различна ситуацията - като при циганите - тук има тук нема  . При по-късните модели преди фейслифта /'05-'06/ съм виждал доста снимки с наличен бутон VDC, но пак не е гаранция. Моята логика е че при модели '05 -'06 бутонът е достъпен като опция, а при първите модели изобщо не се е предлагал.
_________________ Forester'99 2.0 4EAT Outback'08 2.5 4AT
|
|
|
|
| Пон Яну 11, 2016 4:00 pm |
|
|
|
OFFROADER
|
|
И по мои наблюдения моделите 2006 всички имат копче VDC. Един познат си взе точно такъв преди месец и има тази система. Значи да разбирам щом няма копче, няма и VDC. Все пак нека и колеги с този модел автомобил без копче да кажат какво е положението( имат ли VDC или не) за да изясним нещата на 100%.
_________________ Ремонт на ръчни скоростни кутии. Петър Иванов-нула886495045
|
|
|
|
| Пон Яну 11, 2016 4:34 pm |
|
|
|
kerekovski
|
|
Да, сега се позагледах в обявите и действително тук-там се срещат много малко бройки преди фейслифта, май всички са след 2006-та, които имат такъв бутон, но далеч не всички от 2006-та имат, поне според обявите (а то не се знае, колко адекватно и коректно им обявяват годината на производство/първоначална регистрация).
|
|
|
|
| Пон Яну 11, 2016 5:01 pm |
|
|
|
takev
Автомобил: Subaru Legacy 2.5 GX 00`
Телефон: 0878934770
Рейтинг: 83 
|
|
Хм, да вярно , моята е стар модел, но е автомат и имам VDC. Да нямам копче вярно , ама не вярвам на по новите модели да не слагат VDC когато няма бутон. Бутона не е най определящ според мене.
|
|
|
|
| Пон Яну 11, 2016 5:16 pm |
|
|
|
kerekovski
|

xargs написа: Както е казал Vmax, отвори капака на някоя кола (завърти се по Горубляне, има няколко такива) и ще ти стане ясно, че нито една от тези процедури не е лесна, още повече пък с мотора в коша. На мен лично ми отне близо 30 минути да сваля само първата (най-лесната) свещ, за да видя в какво състояние е, въпреки че в service manual-a изглежда лесно. Свещите не са толкова трудни за смяна, въпрос на правилния инструмент е. Ако ги сменяш отгоре, както е в manual-а, тогава имаш да понаскубеш доста неща от коша преди това, но ми е интересно, защо там са описали процедурата така, след като отдолу има толкова много повече място за работа и се справих без никакви проблеми с 3/8" камък 16 за свещи, 3" удължител на 3/8", чупещо каренце на 3/8", 6" удължител на 3/8" и тресчотка на 3/8" (отделно за бобините тресчотка на 1/4" и камъче 12 на 1/4"), както е показано в ТОЗИ клип. В интерес на истината, каренцето и 6" удължител ми се наложи да ги ползвам само за двете задни свещи, останалите се развиват и без тях. Все още не ми го побира акъла, защо в ръководството е показана смяна отгоре, но отдолу има достатъчно (поне за мен) място. В интерес на истината, може би покрай френските автомобили съм свикнал да бъркам в тесни пространства.
|
|
Последна промяна kerekovski на Пон Фев 29, 2016 3:30 pm, променена общо 1 път
|
|
| Пон Фев 29, 2016 3:19 pm |
|
|
|
Vami
|
kerekovski написа: Все още не ми го побира акъла, защо в ръководството е показана смяна отгоре, но отдолу има достатъчно (поне за мен) място. Много е просто, защото не всеки има канал или подемник, а и ако ти се случи на пътя да пробие някоя свещ. А да вдигнеш колата на крикове или някакви стойки и да легнеш под нея, си е опасно, не че не съм го правил.
|
|
|
|
| Пон Фев 29, 2016 3:29 pm |
|
|
|
kerekovski
|
|
Това е оригиналното сервизно ръководство, по което се водят официалните сервизи. Ако те нямат канали или подемници, то кой да има? Аз също рядко ползвам канал, че гаражът ми е в жилищно блокче, а там такива с канал няма. Затова пък Бекът има доволен просвет и всичко това е възможно, без да го вдигаш дори, аз поне не съм го вдигал.
|
|
|
|
| Пон Фев 29, 2016 3:32 pm |
|
|
|
interested
|

Здравейте,
бих искал да попитам някой общи неща за Outback и Legacy. Като цяло в момента карам кола, която е доста ниска и се жулва/опира и на най-малката бабуна. БМВ 5та серия, окачването не съм го пипал, явно е било пипано от предходния собственик. Иначе като комфорт не мога да се оплача с това изключение.
От известно време на сам ми се върти идеята да си взема малко по-висока кола и тъй като имам семейство ми се иска да има и достатъчно място за багаж. До сега не бях попадал на модел, който да ми хареса, но като видях Subaru Outback макар и по-стар модел ми допадна. Разгледах какво се предлага от по-новите години и като дизайн ми харесва. По принцип екстрите не ме вълнуват много, тъй като колата се ползва за каране няма време да човъркам екстри. Говоря за "глезотийките" в самите екстри. Това което е практично от гледна точка на шофиране е добре да си го има.
Разгледах модели с 3.0 H6 мотора, прочетох и текущата тема. Като цяло разбирам, че са здрави автомобили. Това което ми е интересно и бих искал да попитам е:
1) Ако колата ще се ползва за предимно градски условия дали се струва да се инвестира в Outback или е по-добре да се насоча към Legacy. - реално погледнато не пътувам много извънградско. 2) До колкото разбирам поддръжката би следвало да се вмести в това, което инвестирам към момента в BMW-то, че и май ще е малко по-ниска. БМВ-то ми обаче е 2004та, дали надеждността и цените на частите на новите Субару са идентични на тези от по-старите модели? 3) По принцип карам спокойно и не търся високи скорости - то с такъв тип кола май не е и редно де - примерно 130-140 по магистрала. В такъв случай дали да не се насоча към 2.5 мотора, който идва на по-ниска цена. 4) Има ли сериозна разлика между Outback 2006 и 2007?
Като цяло най-много се чудя дали да търся Legacy или Outback от гледна точка, че колата няма да се кара офроуд (поне за сега нямам такива мераци).
Благодаря, Кирил
|
|
|
|
| Съб Мар 05, 2016 3:01 pm |
|
|
|
ivodanov
Регистриран на: Сря Дек 30, 2009 4:29 pm Постове: 512 Местоположение: София
Автомобил: Outback 3.6R B14
Телефон: 0899907501
Рейтинг: 117  
|
Здравей, колега, апетитът идва с яденето. Ако имаш кола, по-висока от другите и знаеш, че можеш спокойно да излезеш от пътя, рано или късно ще го направиш и ще се радваш, че можеш да го направиш  Дори и в градски условия аутбекът е предимство, дори и на бордюр да трябва да я качиш. 2.5 моторът също ще ти свърши прекрасна работа, аз карам такъв и съм абсолютно доволен, но моята е с ръчни скорости. За автоматик 2.5 е може би малко по-слаб, все пак колата е тежка. Като разход 2.5 също ще ти е по-на сърце. Този двигател ми дава на извънградско около 8/100 разход с 130-140 км и багаж, а градско - около 12/100. Основният ти проблем е да намериш читав екземпляр.
|
|
|
|
| Пон Мар 07, 2016 2:24 pm |
|
|
|