Отговори на тема
 Странен проблем със спирачките. 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 657
Автомобил: аутбек 3.0R '05
Рейтинг: 31
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Имам следния проблем със спирачките на колата - Легаси '95 АТ 2.2Л.
Значи най-напред да уточня че, проблема се проявява на студено, към -17 и надолу градуса.
Сега да обясня за какво иде реч. Сутрин като запаля колата и реша да потегля, след 1-2 натискания на спирачките педала става супер твърд и колата не спира. Все едно няма сервоусилвател (booster). И това става само веднъж, после на следващото натискане нещата се оправят и нямам никакви проблеми. И така до следващата сутрин на -20 градуса, пак същото нещо. Аз вече се научих като тръгвам да пробвам няколко пъти дали спирачките са ОК. Но все пак трябва да има някаква причина. Ако някой знае нещо по въпроса може да сподели.
И още един въпрос свързан с темата, има ли някакъв възвратен клапан по пътя на вакуума от смукателните колектори до сервоапарата? И ако има, къде се намира, на сервото, или на нипела навит в колектора където се нахлузва маркуча?

Съб Яну 26, 2008 1:15 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 619
Автомобил: коли , които не са правени от Краси
Рейтинг: 120
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Уууу кви са тея градуси бе :D ми мисля че един път при -13 ми стана така , мисля че при каране влиза сняг или вода между диска и апарата а и в самия апарат и замръзва :!: иначе незнам от кво мое да е друго :?

Съб Яну 26, 2008 9:03 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
Според мен проблема е около сервото и вакуума. Няма логика при замръзнали накладки пълни със сняг и при нормално работещо серво да има твърд педал. Усещането на педала ще е нормално но примерно няма да спира ако са замръзнали.
Аз изчетох и други форуми, и хората казват че замръзвал някакъв възвратен клапан при маркуча за вакуума. И решението било да се изкара маркуча при сервото и да се пръсне ВД-40 вътре. Ще го пробвам някой ден и ще видя какъв ще е резултата.

Съб Яну 26, 2008 2:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 3717
Рейтинг: 267
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
проблемът е в сервото - кпапанчето е част от него. така или иначе с годините се натрупва мръсотия. тук рядко имаме такива минусови температури и подобен проблем не съм чувал - освен че на ландикар състезателните накладки(карбон лорейн) замръзват и се лепят за дисковете :-D при първото натискане се чува едно изпукване, след това няма грижи.

в сервото на спирачките има мембрана. откъм спирачният педал има един клапан, който при натискане пуска атмосферен въздух - така от едната страна на мембраната има вакуум, създаден от двигателя, от другата има атмосферен въздух - това е принципът на сервоусилването с въздух. без натиснат спирачен педал от двете страни на мембраната трябва да има вакуум, при натискане на спирачката се чува едно съъъът ако се заслушаш с глава навряна при педалите - кпаланът сработва и става вакуум от едната страна и атмосферен въздух от другата - сервоусилване. ако при много ниски температури накоя от гарнитурните или обратният клапан изпускат(щото всичко е на кокал) - не може да се запази вакуумът вътре в сервото - а там винаги трябва да има вакуум след като се загаси двигателя. може да е от клапанът, може да е от самото серво. проблемът се решава с основно почистване и смазване

0899 612 719 - Венци
https://www.facebook.com/redlineoil.bg

Съб Яну 26, 2008 10:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
След като проверих за тоя проблем и по други форуми, се оказа че има решение. Цялата тая работа се дължи на клапан който се намира в маркуча. Поне така са писали хората. Ако се загледа човек в маркуча ще забележи че в средата има едно удебеляване, точно там е това клапанче, което при спрян мотор не позволява да се изгуби вакуума от сервото (не пуска въздух от двигателя към него).
Измъкнах маркуча от сервото и пръснах вътре ВД-40. От тогава не съм имал проблеми.
Дали е натрупана влага или кондензат който замръзва, или някакви мизерии не знам, но за сега работи безотказно.

Чет Яну 31, 2008 6:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 127
Автомобил: Subaru OUTBACK H6. 2002г.,Facelift
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Пост Re:
agent dust написа:
проблемът е в сервото - кпапанчето е част от него. така или иначе с годините се натрупва мръсотия. тук рядко имаме такива минусови температури и подобен проблем не съм чувал - освен че на ландикар състезателните накладки(карбон лорейн) замръзват и се лепят за дисковете :-D при първото натискане се чува едно изпукване, след това няма грижи.

в сервото на спирачките има мембрана. откъм спирачният педал има един клапан, който при натискане пуска атмосферен въздух - така от едната страна на мембраната има вакуум, създаден от двигателя, от другата има атмосферен въздух - това е принципът на сервоусилването с въздух. без натиснат спирачен педал от двете страни на мембраната трябва да има вакуум, при натискане на спирачката се чува едно съъъът ако се заслушаш с глава навряна при педалите - кпаланът сработва и става вакуум от едната страна и атмосферен въздух от другата - сервоусилване. ако при много ниски температури накоя от гарнитурните или обратният клапан изпускат(щото всичко е на кокал) - не може да се запази вакуумът вътре в сервото - а там винаги трябва да има вакуум след като се загаси двигателя. може да е от клапанът, може да е от самото серво. проблемът се решава с основно почистване и смазване

Да не отварям нова тема. Отчасти имам подобен проблем. Сдобих се с OUTBACK 2002 H6 преди месец и като цяло е запазен автомобил. МИналата седмица ми задържа лява предна спирачка и след обезвъздушаване и освобождаване така и не хвана повече, та са наложи смяна на спирачната помпа и всичко си дойде на мястото. Като изключим нещо странно, че волана сега седи малко наляво макар че няма логика... ама това бял кахър.
На темата.. Това свистене за което говори колегата почна да се чува на НЕнатисната спирачка. Ще кажеш връща въздух от дупчиця някъде. Наврях си главата отдолу и се оказа че нещо духа из под въпросната черна гумичка под педала. Самата гумичка не е спукана, но под нея се чува че свисти нещо. КАто се размести с пръст свиркането се променя, явно струята се удря в гумичката. САмо че втърдяване на педала нямам, мек си е и спира чудесно, дори при съвсем лек натиск на педала свистенето спира, и трябва бая да се заслушаш да го чуеш. Явно е нещо заради падането на температурата.. Важи ли това за почистването и WD - то за пръскане? Вярно въздухът попада на определено място на гумичката и се получава нещо като свирка из а това се чува по силно в купето и без да си се напъхал под волана, дори и с пръст да разместиш леко гумичката свиркането намалява, но пак се чува че нещо от някъде връща въздух. Но втвърдяване на педала няма дори и леко. Спирачките си хващат добре, изключае пристръгването на въпросната предна лява.. бая хъркори, ще се сменя след празниците.
Ами това е. Още се опознаваме с колата и не съм и свикнал на шумовете.
Благодаря и лека.

Пет Яну 01, 2016 10:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема