Темата е заключена, не можете да променяте постове. стр 1, 2  >
 Въпрос относно нивото на маслото в двигателя 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 304
Автомобил: Legacy 2,5 - 2004 АТ
Рейтинг: 47
От звездите одобренОт звездите одобрен
Става въпрос за 2,5л Легаси автомат 2004-та
Смениха ми маслото преди 1 седмица и викам да проверя до къде са го наляли и гледам че са го сложили до маркировката отбелязана със 1 на тази снимка
и нещо ме съмнява че изобщо не трябва да е там и сега ще трябва да го източвам.
http://prikachi.com/images.php?images/416/8539416N.jpg

Съб Дек 26, 2015 6:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
То ще си го изгори :D Не мисля, че е проблем.

Съб Дек 26, 2015 7:08 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Айде сега глупости...

Съб Дек 26, 2015 7:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Най-лесно се точи, като си купиш от някоя ветеринарна аптека голяма спринцовка. Също така ти трябва и тънко маркуче. Аз си имам такъв комплект в колата и точа през щеката, ако се наложи.

Съб Дек 26, 2015 7:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Vami написа:
Най-лесно се точи, като си купиш от някоя ветеринарна аптека голяма спринцовка. Също така ти трябва и тънко маркуче. Аз си имам такъв комплект в колата и точа през щеката, ако се наложи.

Да току що бях в аптеката и си купих една система и най голямата спринцовка която ми дадоха източих малко от щеката но утре на светло ще е останалата част.
Не я правя за сефте тая процедура и имам опит по лесно се източва когато позагрее малко маслото, ама се ядосвам от некадърните майстори.

Всъщност до къде трябва да е маслото?
Моята щека започва със една дупчица под маркировката за минимум и втора дупчица която е малко над маркировката за максимум и най накрая е това изчекнатото отбелязано със единица на снимката.

Според мен маслото на студен двигател и равен терен трябва да е до дупчицата над максимума.

Нали така?

И още две питания имам извън тази тема.
1-На автоматичната скоростна кутия имам позиция отбелязана със N, тоест неутрална.
Превключването от директна на неутрална и обратно по време на движение вреди ли на колата и диференциалите?

2-Сутрин когато е студено и двигателят не е загрял климатроника духа топло, явно климатика е на принципа като домашните климатици.
Въпросът е след като двигателят загрее топлото от него ли идва или от климатика?

Не съм имал кола с климатроник до този момент.

Съб Дек 26, 2015 8:05 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 310
Автомобил: subaru legaci 2.0 125
Телефон: 0887464945
Рейтинг: 35
От звездите одобрен
Колега между тези дупчици кадето и да е маслото няма страшно.Лошото е ако си под или над тях.
За скоростите не съм карал автомат но съм чувал че не се пуска по инерция и че не е хубаво да се включва и изключва в движение. Особено при висока скорост.
Парното на колата ти идва само и единствено от радиаторчето на парното а на студен двигател духа топло защото има електрически реотан под таблото,но мисля че се включва само когато е на позиция да духа на предното стъкло.
За някои неща може и да не съм прав. Весели празници и безавариини пътувания :)

Нед Дек 27, 2015 10:32 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 948
Автомобил: Lexus LS 460, 2007
Рейтинг: 354
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
viewtopic.php?f=4&t=15414

Нед Дек 27, 2015 11:05 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 394
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Масло над втората дупка.. или над максимума може. Но ако е 2-3мм , а не колкото от минимум до максимум. Т.е трябва малко да източиш.

Инверторен климатик не съм виждал в кола. И мисля , че климатика не може да топли.
По принцип Големите двигатели доста бързо вдигат температурата. За усещане че духа топло при премръзнали пръсти трябват 25-30 градуса.
Когато чуеш , че оборотите почват да падат, след като са се вдигнали докато загрява.. значи си около тази температура.
Вчера от -1 градус ми трябваха около 60 сек за да се усети някаква температура от въздуховодите... Сигурно с цената на половин кило бензин.. но при мен така работи.
Реотан на предното стъкло може да има но за нагревател за въздуха .. не съм сигурен. Ако някой покаже електро схема ще повярвам.
Това на таблото за температурата отива на първата чертичка на 70 градуса , и стои на средата между 85 и 100 градуса.

Изключване на N или каране по инерция.. не се препоръчва. И аз мисля ,че не трябва да има проблеми.. но така си пише в книгите :)

Съб Яну 02, 2016 11:21 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 160
Рейтинг: 240
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
По въпроса за автоматика и неутралната предавка препоръчвам това четиво, аз след като го прочетох имам чувството, че карам друга кола ;)
 9

Нед Яну 03, 2016 9:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Петър Велков написа:
По въпроса за автоматика и неутралната предавка препоръчвам това четиво, аз след като го прочетох имам чувството, че карам друга кола ;)

Наистина много полезно четиво.
Но Нещо в тази статия не ми се връзва.
По конкретно обясненията за режим N.

Първо се казва това:
В този режим е недопустимо да се спускате по наклон или да буксирате автомобила си с изключен двигател без риск от повреждане на автомата.

А малко по надолу пише това:

Така че, не препоръчваме използването на режим „N”, освен в случаите на запалване на изгаснал мотор, а също така при теглене на автомобила, или при преместването му ръчно с изключен двигател

Явно "освен" не включва червеният текст , но на 1во четене е объркващо.

Нед Яну 03, 2016 11:26 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 160
Рейтинг: 240
Имай предвид, че е превод от руски, а при преводите често се допускат подобни грешки ;)

Пон Яну 04, 2016 12:19 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 394
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244
По-скоро идеята е : Недопустимо е и ще повредиш кутията... но ако е животозастрашаващо или неизбежно.. може :)

Пон Яну 04, 2016 3:39 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Хубаво добре...
Сега относно карането на D
Пише че в градски условия не трябва да се кара на D поради 2 причини.

1- При шофиране на предавка D автомобилът реагира по-бавно при подаване на газ.
Това не е проблем за мен.

2-ро при директна скорост се блокира хидротрансформаторът.
В градски условия и задръствания спиранията и подаването на газ са доста по чести и това води до по често блокиране съответни разблокиране на хидротрансформаторът което може да доведе до повреда.

Препоръчва се селектора да се постави на 3-та или дори 2ра скорост за да се предотврати честото превключване на четвърта.

Това хубаво обаче Легаси 2004г нямат такава опция да блокираш 4-та скорост.
Единственият вариант да не използвам D в градски условия е да ползвам типтроника.
Днес на връщане от работа пробвах но при скорост от 60км пак се включва четвърта предавка.

Това което е обяснено в статия за стари автомобили се има предвид или за всички?

Пон Яну 04, 2016 6:28 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 782
Рейтинг: 223
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Колега,карай си спокойно колата на D и в извънградски,градски,селски условия и т.н.,не се притеснявай,тя тази кутия за това е направена(както и всички автоматични кутии).Какъв е смисъла да караш АТ,като постоянно я ръчкаш и то в в градски условия,където АТ дава най-голям комфорт и удобство.А това с карането на 2,3 и т.н.,визират по-старите автомобили. Разбира се , когато си поискаш винаги можеш да минеш на типтроник.Карай си колата смело на D без да се притесняваш,обслужвай АТ на време и няма да имаш никакви грижи,а това с превключването на N в задръствания(примерно) и всякакви такива експолатационни разновидности на автоматични кутии,винаги са ми били много странни...,какъв е смисълът от тази кутия въобще и защо човек си купува автомат,като се опитва да го кара по този начин :-? .Абе с две думи,с карането постоянно на D-нямаш грижи.

Пон Яну 04, 2016 9:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

DDD написа:
Абе с две думи,с карането постоянно на D-нямаш грижи.

Това исках да чуя
Благодаря.

Пон Яну 04, 2016 10:00 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
DDD написа:
Колега,карай си спокойно колата на D и в извънградски,градски,селски условия и т.н.,не се притеснявай,тя тази кутия за това е направена(както и всички автоматични кутии).Какъв е смисъла да караш АТ,като постоянно я ръчкаш и то в в градски условия,където АТ дава най-голям комфорт и удобство.А това с карането на 2,3 и т.н.,визират по-старите автомобили. Разбира се , когато си поискаш винаги можеш да минеш на типтроник.Карай си колата смело на D без да се притесняваш,обслужвай АТ на време и няма да имаш никакви грижи,а това с превключването на N в задръствания(примерно) и всякакви такива експолатационни разновидности на автоматични кутии,винаги са ми били много странни...,какъв е смисълът от тази кутия въобще и защо човек си купува автомат,като се опитва да го кара по този начин :-? .Абе с две думи,с карането постоянно на D-нямаш грижи.

:good: =D> Обаче темата беше друга.

Пон Яну 04, 2016 11:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Аз по темата:
Вече писах някъде и не ми се пише пак за хора дет не им се чете ,ама нямам друга работа и....
Маслото кога го мериш колега ? Сутрин на студен мотор или на загрял и изгасен преди 5-10 мин?
Защото аз отначало все го мерих на студено сутрин и се шашках,че е много.
После пак, защото се оказа ниско пък те си горят по малко или повече ....
На топъл двигател 5 мин след загасяне и важното да не е под минимума.
Тази кола колегата ти написа да си я караш на D.
Този мотор много бързо загрява което е голям +

Вто Яну 05, 2016 12:30 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Колега ,когато Божо ти написа че макса над щеката ще го изгори ти не го взе на сериозно.Сега и Жоро-Кредо ти казва че не трябва да се стряскаш и ,ако маслото е в повече мотора ще го хапне ,няма нищо страшно в това.Страшното е , ако хапва над литър масло 3-4 хил. км.Това че някой механик ти е сложил 200гр. повече масло не е болка , доколкото разбрах не си фен на високите скорости ,та каче повече масло няма дати повреди гарнитурите :beer: .

Вто Яну 05, 2016 12:55 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

хах .. аз маслото отдавна го източих със спринцовка и го оставих толкова колкото трябва да е.
Не съм го проверявал скоро как е ама то сега всичко е във лед.
Меря го на студен двигател 5 часа след като е изгасен и в последните топли дни на декември то датата от темата показва точният ден на замерване .
Всички субарута ли горят масло и защо. Има коли на по 20г и не го пипат.

Вто Яну 05, 2016 10:46 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 196
Автомобил: Outback '00 2,5 AT / Forester 2.0
Телефон: 897722554
Рейтинг: 75
Субару ФеноменСубару Феномен
На предишното масло ми бяха сипали така малко повечко....4мм над марката грубо.
За 10к км не мръдна грам....лошо е когато е под минимума.

Вто Яну 05, 2016 11:41 am
Върнете се в началото
Профил
Темата е заключена, не можете да променяте постове.  стр 1, 2  >