Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4  >
 Паднах в канавка! VDC - това нормално ли е. 
Автор Съобщение

Постове: 255
Автомобил: Subaru Outback H6.0 2001
Рейтинг: 172
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
За темата с VDC-то мисля, че е важно да се прочете и ето товe от Manual-а на Outback-a:
Цитат:
WARNING
Always use the utmost care in driving — overconfidence because
you are driving with a VDC system equipped vehicle could easily
lead to a serious accident.

Иначе, както писах в една тема, дето и аз пуснах за поднасащя задница в снега (след което смених смотаните гуми). Уловията бяха - нов сняг, леко разкишкан. При завой, в който аз давам повече газ, ми поднася задницата. Аз коригирам леко с кормилото, и след това се включва VDC-то , което дооправя нещата, т.е. тук реагирам по бързо от VDC-то. На чист асфталт ще му е трудно да съм толкова бърз :)
Мисля, че проблемът е, че при такива условия системата не детектва страничното хлъзгане на задницата и за това реагира бавно. Аз съм H6/VTD та не знам дали е същото като при тебе. Наистина виж си каква ти е скоростната с VIN checker-a. Пиши след това, защото ще е полезно за всички :)

Пон Яну 18, 2016 11:49 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 98
Автомобил: Subaru Outback H6-3.0 2001
Рейтинг: 10
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
По случай тази тема , аз днес реших да изпробвам VDC след работа.

Карах по прав заснежен път без коловози с около 40-50 км/ч. Исках нарочно да поднеса задницата и си играх с волана ляво-дясно-ляво-дясно. Като го правих по-плавно имаше леко поднасяне на задницата, което аз усещах(според мен до 50см), VDC-то не, но колата реално не е мърдала от траекторията на волана ( просто за момент за 200-500ms се хлъзга до 50 см после си идва грипа, захапва на снега и продължава) .
Като го направих с по-рязко движение , задницата тръгна , включи се VDC, дори се уплаших малко, че ми се видя тесен пътя, коригирах с волана и пак си дойде в траекторията. Според мен сработи доста бързо.
Карал съм до 50 км/ч !
По малките улички пак на сняг като влезеш в завоя и дадеш газ, задницата пак леко тръгва без VDC и ако прекали вече се включва. Кога прекалява? Коя е тази точка на включване? Може би логиката, алгоритъма да се пази в тайна от субару...

Главната идея на VDC e когато си с висока скорост при рязка промяна на траекторията да се набият спирачките на колелата, които сметне за добре така че да остане в пътя. Не съм сигурен дали само бързодействието е единствената проммяна с по-новите модели. Май и логиката е друга , но в крайна сметка върши една работа. Да речем , че в мойта кола е по-примитивен софтуера и няма ъгломер и жироскоп, значи колата тръгва на една страна и аз не коригирам с волана да покажа на системата,че има изкривен път . Според мен нищо няма да стане, защото няма откъде да разбере че става нещо(освен АБС). Само пример

Според мен е възможно от Субару да са оставили някакво закъснение, евентуално ако колата сама се окопити за даден период от време 500ms - откакто е тръгнала вече да пързаля, след това да сработва.
Друг вариант е скоростта на четене от датчиците, изчисление и действие на системите да се забавя от скоростта на пренос на данни и изчисляване. Все пак колата е от 2001г., тепърва се почваше с тези системи.

Пон Яну 18, 2016 9:22 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
VDC=ESP.... не знам какво толкова го мислите. При различните коли реагира различно, въпрос на калибровка и какво са решили конструкторите. 4х4 и добри гуми дават повече стабилност от тези електронни системи. На сняг пък особено не разчитайте много на тях, защото при загуба на сцепление с по-висика скорост каквито и спирачки да ви набива колата, става дори още по-зле. Относно Субарутата с VTD - на тях задницата им тръгва по-бързо при подаване на газ, защото имате постоянни 55% назад и заден ЛСД. От гледна точка на управление , това е много по-добрата система. Другите системи са направени главно за тракшън.

Пон Яну 18, 2016 10:03 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 243
Автомобил: Outback 2.5 AT 2002 и 2.5 2016
Рейтинг: 85
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
То за гумите ясно, че са зле, но ме притеснява това закъснение.
Откъде накъде колата ще чака да видя дали няма да корегирам аз, нали затова не съм го изключил. Всички коли които съм пробвал, е сработвало почти инстантно! Слагам\махам му бушона и няма да разчитам на него, ако ще трябва да се чакаме в лоши ситуации.
А в завоя съм бил, с постоянна газ и не съм ускорявал изобщо, имам предвид че всичко е плавно за да няма изненади. И според мен, не че познавам колата, от скоро я имам, но стана сравнително бавно 30 40 км\ч и VDC не реагира а би трябвало. Според мен VDC или ESP е безмислено ако не действа веднага - или е включено или не.
Днес ходих на баланс на гуми и реглаж на предница. Сега колата е ок, направо не мога да повярвам че не съм я изтърбушил. :bow: Танк !!!! И после пробвах в много дълбок сняг и разочарованието ми се изпари. Минах на сняг до горната чст на гумите.
И все пак как по ВИН да разбера кой точно модел е АТто VTD или НЕ
Гледах в руския сайт autoparts.ru мисля че беше, но заскоростна кутия излизат всички видове не само една която да е по моя ВИН.
Да не е бъгав някой датчик или софтуера? Ако е прехеърлило тяга на задните гуми, чак след това ли да чакам за корекция чрез спирачки.
Просто се опитвам да разбера принципа на действие, да го знам със сигурност как е,за да знам какво да очаквам! Сега съм си харесал един Континетал, но го има само в 205\60\16на 215 го няма. По калкулаторите в нета пише че става -1.2см по малък диаметър. Някой ползва ли този размер,дали ще е ОК.

Вто Яну 19, 2016 12:28 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пуснах ти линк на една тема - направи си труда да я прочетеш и ще разбереш

Вто Яну 19, 2016 6:59 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Да добвя още един тест от днес към писането ми по-горе

На правия заснежен/заледен участък с около 40 км/ч симулирах, че някой ми изкача пред мен. Много рязко и бързо завих на ляво (не като вчера ляво дясно ляво дясно и чакам да поднесе), все едно избягваш катастрофа, ОЩЕ ДОКАТО ВЪРТЯХ ВОЛАНА почна да мига, че е сработило VDC :shock: \:D/ . Няма секунди, няма милисекунди усещах работа по спирачките и според мен леко се опитваше да ми отнеме газта.
Като се намали скоростта (май и аз натиснах спирачката), волана все така беше наляво, или гумите имаха сцепление, или тогава ми отпусна газта, или сработи някоя вътрешна спирачка пак за по-дълго време - не знам - рязко зави наляво и след това спрях. Това ли си усетил, че след някакво време рязко завива ? При всички положения това препятствие щях да го заобиколя без да се завърта, ако не бях натиснал спирачката или продължавах да давам газ(това е работата на VDC).
Пробвах същото и надясно, същия резултат.
Не говорим за никакво забавяне като вчера, системата е много бърза, ако бързо усети колата извън контрол.

Вто Яну 19, 2016 8:00 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Отговори с цитат
Ползването на спирачки от водача много пречи на работата на тази система, предполагам затова са се получили такива резултати.

Вто Яну 19, 2016 9:22 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Мерси много колега. Прочетох я, но явно пак ще трябва. Нещо не разбрах всичко
Никоз, ясно значи при мен не работи. И аз очаквам точно такова поведение, но не усещам спирачките, само лампата светва и отнема газта.

Вто Яну 19, 2016 11:45 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Никоз1, как разбираш че сработва ВДЦ?
По принцип, когато натисна яко спирачки усещам АБС на педала, както и го чувам ясно и отетливо" КРРРР"
Обаче, когато ми светне ВДЦ което става веднага при при плъзване ми отнема газта но не усещам АБС, първоначално си мислех, че понеже натиска само една спирачка не се чува. Но май май само отнема газта а не помага със спирачките. Не съм натискал спирачка при пробата, както при теб. Все едно избягвам катастофа или канавка ](*,) .
Ти чуваш ли ги, когато рязко завъртя при пробата. Може просто при мен само да отнема газта, но да не натиска спирачка на отделните гуми.
Което не би трябвало да е така при ВДЦ, нали?

Вто Яну 19, 2016 12:26 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 255
Автомобил: Subaru Outback H6.0 2001
Рейтинг: 172
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
VDC/ESP принципно ползва сензорите на ABS-а, но контролира спирачното усилие само върху едно колело (или колкото трябва в конкретния случай) за да не излезе колата извън контрол. Допълнително ползва сензора за ъгъла на който е завъртяно кормилото + разни акслерометри, жироскопи за да прецени какво е поведенито на колата в момента.
Не усещаш ABS-а, защото не си набил спирачка, в тоя момент и скороста на колелото губещо сцепление се коригира за да се възстанови посоката на движение и да няма хлъзгане.
При Субару сигурно има един друг куп допълнение и разлика от стартното ESP, заради 4x4 VDT и т.н.

Вто Яну 19, 2016 1:02 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
То ясно че не усещам АБС защото не съм натиснал спирачка.
Но когато контролира спирачното усилие върху някое колело нали пак ползва спирачките.
Въпроса ми беше дали трябва да се чува/усеща нещо, когато го прави. При здраво завъртян волан, за да натисне по-силно спирачката на определено колело например.

Вто Яну 19, 2016 2:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
boricha написа:
Никоз1, как разбираш че сработва ВДЦ?
По принцип, когато натисна яко спирачки усещам АБС на педала, както и го чувам ясно и отетливо" КРРРР"
Обаче, когато ми светне ВДЦ което става веднага при при плъзване ми отнема газта но не усещам АБС, първоначално си мислех, че понеже натиска само една спирачка не се чува. Но май май само отнема газта а не помага със спирачките. Не съм натискал спирачка при пробата, както при теб. Все едно избягвам катастофа или канавка ](*,) .
Ти чуваш ли ги, когато рязко завъртя при пробата. Може просто при мен само да отнема газта, но да не натиска спирачка на отделните гуми.
Което не би трябвало да е така при ВДЦ, нали?

Ами докато мига лампата сработва нещо като двигателче или нещо което наподобява КРРРР, но по-безшумно. Отчетливото КРРРРР идва от гумите и стърженето им в пътя. Първоизточникът с честотата на КРРРР (пуска-спира-пуска-спира) го чувам от скоростната кутия или от двигателя.
Например лятото като я закантарих по диагонал, 2колела във въздуха, 2 на земята, като дадох леко газ от 0км/ч, превъртяха гумите, сработи VDC, веднага се включи това КРРРРР глухо се чуваше и чак тогава колата тръгна. Без спирачка. VDC за тракшън използва пак АБС
Предполагам че АБС модула създава налягане и почва да “пулсира“ с определена честота и само се конролилат изходящите клапани към колелата. И вече всяко сработено колело пуска спира пуска спира с тази честота.

Работи ли ти АБС-а?

Вто Яну 19, 2016 2:23 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Да точно така си го представям и аз. Мерси Nikoz1 :)
Явно просто не го усещам.
Олекна ми!
Имах път към Надежда и минах през сервиз STI. Много отговорно обърнаха внимание на колата, отделиха време и ми обясниха доста неща.
Тестваха я, явно задкурмилното устройство е за ъпдейт на софтуера. ХАХА
Много точни, само хубави неща мога да кажа.
Остава само да сменя гумите и да почна да свиквам с различното поведение на AWD. Добре че беше малкия дявол и не се утрепахме и не потрошихме колата!
Поздрави на всички отзовали се. Много сте точни колеги, благодаря РЕСПЕКТ.
Остава само да се позабавляваме заедно скоро по чукаците.
Сега ще гледам малкия и ще имам време да отделя повече време на 2те статии които VMAX постна. :good:
ЕВАЛА КОЛЕГИ!!!!!!!! :beer:

Вто Яну 19, 2016 6:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Колега, пусни една снимка или модела не гумите които ползваш, че ми стана интересен твоя случай.

Вто Яну 19, 2016 10:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
На boricha ли или моя ?

Сря Яну 20, 2016 8:33 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 171
Автомобил: кален Outback H6 '01
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Нокиана ако ти е д3-ка не се учудвай. Има доста ниско странично съпротивление. За мек пресен сняг е супер, но за всичко останало след втората година не важи.

Сря Яну 20, 2016 9:40 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
nikoz1 написа:
На boricha ли или моя ?

На Борича...

Сря Яну 20, 2016 9:47 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 356
Автомобил: Outback B13,H6
Рейтинг: 105
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не претендирам да съм много знаещ или голям карач,ама за мен уравнението е следното- лоши гуми+надценяване на кола(щото е 4x4)+подценяване на пътната обстановка(пак щото съм 4х4,пък имам и VDC)=канавка :D И трите пъти в които съм заглавял някъде Суби е било заради горепосочената формула, с изключение на фактора гуми.Ама те и хубавите гуми са един от факторите за посещение на канавките,дават ти илюзорно спокойствие и натискаш газта повече и....опаааааа :cry:
 13

Сря Яну 20, 2016 8:06 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 32
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Нека споделя и аз моя опит с VDC + LSD На 3 литров Аутбек.
Пътувахме миналата зима с още 1 Аутбек посока Боровец и давахме доста газ, моите гуми бяха на 3 години KUMHO, а колегата с нови Nokian. След доста завои с бързо каране добих увереност в колата и реших, че ми стига и почнах да си карам нормално. Точно тогава в един от завоите влезнах с постоянна газ и по средата на завоя задницата тръгна настрани.. В резултат едвам овладях колата и се измъкнах. Поговорих си с доста шофьори и те ми казаха, че в завоя е по добре да даваш леко газ. За сега спазвам тази тенденция и нямам проблем, дори да поднесе коригирам с волана и няма страшно. :beer:

Сря Яну 20, 2016 8:39 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Отговори с цитат
fenix написа:
Не претендирам да съм много знаещ или голям карач,ама за мен уравнението е следното- лоши гуми+надценяване на кола(щото е 4x4)+подценяване на пътната обстановка(пак щото съм 4х4,пък имам и VDC)=канавка :D И трите пъти в които съм заглавял някъде Суби е било заради горепосочената формула, с изключение на фактора гуми.Ама те и хубавите гуми са един от факторите за посещение на канавките,дават ти илюзорно спокойствие и натискаш газта повече и....опаааааа :cry:

Добре казано...защото темата наистина се развива странно. Търсят се обяснения за някакви системи, задвижване и т.н. неща, а те са супер маловажни. Всичко е свързано с преценката на шофьора.

Сря Яну 20, 2016 9:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4  >