Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4  >
 Разход 20/100? 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 704
Автомобил: WRX '02 & 2.0X '04
Рейтинг: 177
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
hyankov написа:
Теоретично по-добре ли е да я чакаш поне 5 мин да загрее на място, отколкото да тръгнеш да караш? И нямам в предвид от гледна точка на запазване на двигателя, а от към разход.

Първото нещо, което трябва да направиш като стигнеш до колата, е да я запалиш. После почваш да товариш батаж, да качваш децата, да провериш антифриза/чистачките, да изчегъркаш леда и пр. Първо палиш - така хем не губиш време, хем колата загрява малко или много. Сега вече дали е по-икономично да караш или да чакаш зависи от 100 неща - на кво гориво си, ква скоростна, каква горивна карта и т.н.
Аз лично първо паля, после се суетя по останалите точки преди тръгване. И след това първите метри, докато излезна на булевард, карам без газ... без това тогава празния ход е около 1500rpm. Така постигам около 14-15 градко лятото и около 16-17 зимата, на бензин.

Чет Дек 17, 2015 10:50 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 51
Автомобил: Impreza 2.0R
Рейтинг: 213
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Да ъпдейтна темата. Христо преди два дена някак си ме намери (през един приятел от Нисан форума), а се оказахме и градски, та реших да му помогна с някаква диагностика (на съвсем аматьорско ниво), за да не обикаля по сервизи и да сменя ненужни неща. Той се оплакваше от два проблема: невървене между 2 и 3 хил. оборота, и много висок разход. Записах лог с разни данни данни докато кара колата, за да видим дали ще излезе нещо.

По първия проблем очаквах, че ще има обичайното пропадане на аванса при ЕJ204 мотора, но при него такъв проблем няма - авансът няма пропадания, няма и разсинхронизиране на AVCS-а, още един потенциален проблем. Оказа се, че предишната му кола била дизел, и той е навикнал на друго ускорение при тия обороти. :) Според мен колата си върви съвсем прилично между 2 и 3 хил.

Другия проблем е по-засукан - разхода. Аз очаквах да се види нещо като сериозно повишаване на дългосрочния трим (допълнителното време за компенсиране на AFR-а), но то е съвсем леко по-високо. В субару тунерските среди се гони LTFT да е в границите на плюс минус 5%, при Христо е малко повече. Защо е така е трудно да се каже, но според спецификациите до плюс минус 15% се смята за нормално, освен ако не залепва на крайните стойности от 15 - били те положителни или отрицателни. Краткосрочния трим е около нулата, което значи, че тримовете компенсират AFR-а, и няма някакъв голям проблем, който да повишава разхода с 50%.

Eто дългосрочния трим (LTFT):
Прикачени файлове:
2016-01-16_15-10-34.png
2016-01-16_15-10-34.png [ 145.59 KiB | Прегледано 809 пъти ]

Има повишение, но предвид, че страдам от липса на опит и разглеждане на нормални логове, мога да приема, че е нормално. MAF scaling-а е изместен от идеалното, но тримовете го компенсират (което е и предназначението).

Това е AFR-а, като колкото по-зелено толкова по-често е отчетено. Червеното съм го отбелязъл аз, после ще напиша защо:
Прикачени файлове:
2016-01-16_15-17-28.png
2016-01-16_15-17-28.png [ 165.47 KiB | Прегледано 809 пъти ]

Тука е по-интересната картинка, върху която може да се спекулира. При субару ECU-тата има най-общо два режима. Единия е closed loop, другия open loop, всъщност всички екута са така. Та closed loop е т.нар. feedback режим - казва се затворен кръг понеже ECU-то съобразява със стойностите на кислородния датчик (ламбдата) и компенсира чрез тримовете, за да държи съотношението в идеалните 14.7:1 - "затваря кръга" и затова се казва така. Този режим действа при леко ускорение и движение с равна газ - т.е. возене. Open loop-a е когато кръгът не е затворен през ламбда сондата, ЕCU-то в тоя случай не се съобразява с нея и не ползва обратна връзка - дюзите пръскат толкова колкото трябва спрямо въздуха който постъпва. Превключването между двата режима е сложно да се каже кога настъпва, но в най-общия случай при по-високо натоварване. Чел съм за 65 g/sec през МАФ-а (но това май е за турбо). Зависи от натоварването на двигателя, но може да се каже, че всяко по-рязко настъпване по-дълбоко на газта кара компютъра да мине в отворен режим. Обаче интересното при Субару, че запомнените тримове в closed loop се прилагат и при open loop. И при въпросната импреза се виждат тези тримове при широко отворен дросел над 90% (почти сигурно open loop), отделно че сместа му при тия режими е една идея по-богата от на моята кола - при мен тримовете са обаче до 5%.

От цялата тая работа, не знам колко разбираема се получи, могат да се допуснат два извода. Единият е, че има нещо което да кара тримовете да са малко по-високи, но да речем е в рамките на нормалното. Оттук се и допуска, че повишените тримове, които се прилагат при open loop на голямо натоварване правят разхода една идея по-висок - оттам и сместта е по-богатичка в тия режими. Според мен сместта при високо натоварване може да е малко по-бедна, но това може и да е характеристика на фабричния мап. Това не се знае...

При всички положения в случая аз не виждам ясни причини за огромно повишение на разхода. След като поговорихме с Христо и ме повози се разбра, че той засича този разход единствено при градското си каране от 2 км, което във всички случаи е при студена кола. Понякога и подгрява на място. На дълъг път разходът е в рамките на 8-9, което е нормално. Отделно, че той кара неикономично - ускорява рязко и бързо, може би някакъв навик от дизела. Та за какво отбелязах горе това с червеното правоъгълниче. Това са икономичните режими на колата - обороти между 1500-3000 и натоварване до 0.5. колко е това натоварване е трудно да се обясни, но означава, че трябва да се потегля плавно, да се превключва рано, и да се гали газта. Ускорява се плавно с малко газ, бавно. Всяко рязко подаване на газта, кара компютъра да впръсква повече. :) Смятам, че ако почне да кара така, дори и на неговото отвратително двукилометрово градско би смъкнал разхода на 11-13, което е нормално. На по-дълго градско 10-11. Та това е засега, нядавам се да съм прав... :)

Съб Яну 16, 2016 4:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Няма как при къси трипове от по 2км разхода да е 11-13. Колата е едва загряла като си пристигне на дестинацията.
Отделно, че като направи 10 такива поредни - нали се сещаш какви са му свещите...
Най добре е да засече колата след извънградско пътуване, когато я е "продухал", прибира се, пълни я догоре, прави 1-2-3 ходения до работа и след това пълни пак догоре.

Само не разбрах, проверихте ли показанията на ламбда сондата - реагира ли нормално ( т.е. не е заспала и да прави бавни корекции ) и т.н.

Съб Яну 16, 2016 5:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2507
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Единственият начин да му падне разхода, е да си купи печка и да я настрои да затопля колата преди да тръгне.
20/100 на студен двг е напълно нормално... моята загрява над 3км като запаля и тръгна сутрин. Съчетано с настъпване - напълно нормално разходче (както каза и колегата Vmax). :beer:

Нед Яну 17, 2016 1:44 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Отговори с цитат
Vmax написа:
Отделно, че като направи 10 такива поредни - нали се сещаш какви са му свещите...
Най добре е да засече колата след извънградско пътуване, когато я е "продухал", прибира се, пълни я догоре, прави 1-2-3 ходения до работа и след това пълни пак догоре.

Той все пак я кара отвреме навреме и на по-дълго, така, че свещите не са такъв проблем. Това ще има отражение ако седмици наред е в този режим.

Vmax написа:
Само не разбрах, проверихте ли показанията на ламбда сондата - реагира ли нормално ( т.е. не е заспала и да прави бавни корекции ) и т.н.

Реагира нормално на това, което се вижда на моя лог (който не е твърде бърз между другото). От друга страна за да се провери 100% за бавна сонда трябва да се гледат показанията ѝ на оскилоскоп, така че не може да сме съвсем сигурни. Все пак на лога не се виждат корекциите с достатъчна бързина, че да не вдигат разхода. Това ECU има грешка за бавна сонда - ако е толкова зле, щеше да светне чек. Не мисля, че е проблем.

Прикачени файлове:
2016-01-17_20-23-05.png
2016-01-17_20-23-05.png [ 36.78 KiB | Прегледано 710 пъти ]

valqk написа:
Съчетано с настъпване - напълно нормално разходче (както каза и колегата Vmax). :beer:

Така де, май не съм го написал достатъчно точно :). Също смятам, че разходът е нормален предвид начина на каране. И все пак при по-икономично шофиране, може да се смъкне надолу. Сега да видим Христо ако се опита да покара по друг начин дали няма да падне. :)

Нед Яну 17, 2016 8:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 84
Автомобил: Subaru Impreza 2009 2.0 MT 150hp
Рейтинг: 12
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Искам още един път да благодаря на damon за отделеното време, скоро не бях срещал толкова услужлив човек :bow:

Да си го кажем направо - явно карам неикономично. Ще се опитам да въведа две промени:
1) Да не карам до работа (пак да кажа - купих си Субару за да ходя пеш явно)
2) Да я държа нежду 2 и 3,000 оборота (кощунство! :D ), с плавно ускорение. Явно кефа си идва с цена ;)

Вече прилагам 2) и трябва да кажа че веднага се вижда разлика. Друг е въпроса колко време ще изтрая така

А относно свещите - когато бях на сервиза отбелязаха че са побелели малко, но били ОК.

Нед Яну 17, 2016 9:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 26
Автомобил: Toyota Corolla E12
Рейтинг: 24
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Янков,
ние те командировахме тук с идеята,че ти правим добро,а то излезе,че 15 годишен Avensis е по-добър от 7 годишна Impreza. ROFL

Няма логика при теб - да си знаеш. :D
Хем те предупредиш от рано:
http://toyotabg.net/viewtopic.php?f=11&t=29614&start=30#p294946
http://toyotabg.net/viewtopic.php?f=11&t=29614#p294455

Купувай печка,гараж и т.н.
Дано да ти препоръчат и подходящи по-топли свещи колегите тук - аз ще се въздържа.

Не можеш да караш бензинов атмосферен боксер като дизел 1CD-FTV.

Предлагам алтернативен вариант за нисък разход без да трябва да ходиш пеш или да си режеш десния крак - смени работата. :cool:

Поздравления на колегата-диагностик damon. :bow: :bow: :bow:

Сря Яну 20, 2016 3:51 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Майтапа на страна, но разхода му е една идея по-висок от нормалния за подобен режим и пробег.

Все си мисля, че има нещо по-колата. Казвам го, защото имам СВХ, който се кара от жената и то 99% градско с къс пробег ( както на автора на темата ) и се понастъпва умерено...Разхода е 20-21, но все пак говорим за 3.3л Н6 и 2тона купе.

На тази Импреза би трябвало да е 15-16-17 макс...не искам да филмирам колегата, но аз бих минал през сервиз за по-сериозна диагностика.
Че Суби похапва петрол си знаем, ама не е чак такъв змей горянин...

Сря Яну 20, 2016 4:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 26
Автомобил: Toyota Corolla E12
Рейтинг: 24
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Колегата го наблюдавам от известно време в TBG.

И понеже съм от малкото тук /само предполагам/,карали по едно и също време 1CD-FTV и 2.0R се обаждам. :hello:

Явно ще трябва по сериозна диагностика,както казвате.

Long term fuel trim-a за мен е супер предвид режима на каране/употреба.

Успех. :good:

Сря Яну 20, 2016 4:22 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Отговори с цитат
Akima написа:
Поздравления на колегата-диагностик damon

За съжаление липсата на читави диагностици, не ме прави диагностик. Аз съм най-обикновен аматьор в тая област, при това с незначителен опит. :) Но от моментните ми познания смятам, че 90% от диагностиките из София нищо няма да видят. Но би било интересно да се види "по-сериозно" каквото и да значи това. Според мен също има нещо, но не е чак толкова сериозно...

Сря Яну 20, 2016 4:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
@damon,

Не намеквах че си аматьор и не разбираш, а по скоро че може да има проблем с автомобила, който е по-скрит - дали механичен ( свещи, задържащи спирачки и т.н. ), дали друг. Та надявам се не си приел мнението ми като упрек.
Относно диагностиката - в СФ има поне 3 сервиза, в които може да се направи истинкса и професионална диагностика стига да се отдели време от собствениците им.
Няма да цитирам имена, че е докачлива тема и веднага ще се почнат коментари, но хората познават марката и знаят какво да гледат.

Надявам се автора на темата да направи засичане на разхода след като е пътувал извънградско по начина който го посъветвах, защото това ще даде доста яснота относно проблем с шофирането ли е или дистанцията.

Сря Яну 20, 2016 10:14 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
@Vmax, не се притеснявай, не съм си помислял такова нещо. :beer: Иначе аз наистина не разбирам много, просто ми е интересно да се ровичкам.

Ако Христо е навит да отиде е интересно да видим какво ще открият. Просто ме притеснява да не стане като в предишния сервиз където са му правили какво ли не само за да изкарат едни пари. Нали знаеш, че например смяна на свещи винаги може да се препоръча, а рядко има абсолютно ясна индикация кога да се направи.

Сря Яну 20, 2016 10:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Изображение

Можело значи ROFL

Параметрите са същите - маршрут, каране студена и т.н. Но този резервоар съм се ограничавал до 3500rpm
Включва и малко чистене на сняг сутрин, правене на парко място върху споменатия и т.н. Т.е. може още надолу.

Нед Яну 31, 2016 5:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 218
Автомобил: Subaru Outback 2.5 AT 2002
Рейтинг: 245
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте.Използвам тази тема за да не отварям нова.Интересувам се от програма с която мога да гледам тримовете и да се правят лог фаилове.Имам ЕЛМ327 и VAG KKL.Става въпрос за Outback 2002 2..5AT.Благодаря предварително.

Пет Май 27, 2016 4:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 269
Автомобил: Subaru Impreza 2001 Bugey WRX wagon
Рейтинг: 145
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Проблема е с какво ще ги гледаш после тези Log файлове, аз имах някакъв минимален успех с Plugin за Google drive, но за програмата Torque за Андроид примерно е добра

Пет Май 27, 2016 6:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 218
Автомобил: Subaru Outback 2.5 AT 2002
Рейтинг: 245
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Забравих да спомена че ми рябва програма за Windows,а не за мобилен телефон.И как така дадена програма ще създава логове а после няма да може да се разглеждат.

Пет Май 27, 2016 6:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Някой може ли да качи някъде един такъв примерен файл или пък част от съдържанието му тука? Да видя какво представлява този формат. Изобщо има ли единен формат за тия данни, или всяка програма си прави собствен?

Пет Май 27, 2016 7:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 394
Автомобил: STI
Рейтинг: 300
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Намерих една програма в нета - RomRaider.
Мисля, че за такова нещо говорите.
Не съм я пробвал, защото нямам кабел.

Пет Май 27, 2016 8:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 292
Автомобил: B12 Outback H6 2003
Рейтинг: 211
Отговори с цитат
hyankov написа:
Можело значи ROFL

Параметрите са същите - маршрут, каране студена и т.н. Но този резервоар съм се ограничавал до 3500rpm
Включва и малко чистене на сняг сутрин, правене на парко място върху споменатия и т.н. Т.е. може още надолу.

Само аз ли си мисля че колегата ще си скапе двигателя като ръчка колата докато е студена? На мен 3500 на студен двигател ми се виждат множко, но карам субару от скоро и нямам опит. Моята докато не вдигне стрелката на средата гледам да не натискам повече от 2-2300 оборота.

Съб Май 28, 2016 10:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Карам до 3000rpm докато изгасне синята лампа (стрелка нямам).

Пон Май 30, 2016 4:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4  >