Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4  >
 Паднах в канавка! VDC - това нормално ли е. 
Автор Съобщение

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Защо никой не дискутира как се кара 4х4 на сняг-лед при спускане :-? .Когато катерим наклона ОК супер сме изпреварваме всички :cool: ,но как стои колата при спускане и всички ли сте толкова уверени на пътя. :pardon: Задавам този въпрос понеже аз лично когато спускам на заснежен път съм доста по съсредоточен отколкото когато катеря.Колите с предно също добре се справят на сняг,но както казаха колегите важно е да не надценяваме автомобила и да помним ,че законите на физиката важат за всички. :beer:

Сря Яну 20, 2016 9:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 640
Автомобил: Forester 2.5XT '06AT;Outback B13 H6
Телефон: O8985O54I4
Рейтинг: 346
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
На мен при спускане ми липсва ръчката (моторната спирчка). Сега съм малко "на тръни", поради факта, че се използват предимно спирачките. Е разбира се има и типтроник и да свалиш на по ниска, но не е същото.Относно поднасянето на задницата съм малко или много свикнал, като човек карал само коли със задно( лада-учебната, москвич, бмв) :D та не ми е проблем, но във всички ръководства за употреба пише, че каквато и да е система не трябва да и се предоверяваме. А в случай на комбинация на такава система с кофти гуми, може да стане даже по голям мазаляк.

Наздраве и безаварийни километри! Хубавото, че в случая краят е щастлив (малко ламарини за оправяне) и имайте едно наум. :beer:

Сря Яну 20, 2016 11:25 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 105
Автомобил: Outback EJ25 MT
Рейтинг: 32
От звездите одобрен
Отговори с цитат
При спускане 4х4 (или още казано 4 хикс по 4) с постоянно задвижвани 4 колела пак има предимство. Това е защото моторната спирачка действа с четири, вместо с две колела. В завой надолу обаче, задницата може да тръгне още по-лесно ако давате газ. Затова в завоя аз влизам без газ. Всъщност след средата на завоя може леко да се подава, с цел по-добър контрол. Но това зависи най-вече от конкретната пътна обстановка. Имайте предвид, че на лед помага само доброто и спокойно шофиране.

ПП. Феникс и Бубару - напълно съгласен с постовете ви.

Чет Яну 21, 2016 11:41 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 243
Автомобил: Outback 2.5 AT 2002 и 2.5 2016
Рейтинг: 85
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
fenix написа:
Не претендирам да съм много знаещ или голям карач,ама за мен уравнението е следното- лоши гуми+надценяване на кола(щото е 4x4)+подценяване на пътната обстановка(пак щото съм 4х4,пък имам и VDC)=канавка :D И трите пъти в които съм заглавял някъде Суби е било заради горепосочената формула, с изключение на фактора гуми.Ама те и хубавите гуми са един от факторите за посещение на канавките,дават ти илюзорно спокойствие и натискаш газта повече и....опаааааа :cry:

Мисля че това е моят случай #-o
Прав си колега. Ходих в СТИ сервиз и ми казаха че ВДЦ си работи нормално.

Относно поднасяне от 10год съм с БМВ и определено се спраям с поднасяне :D в повечето пъти умишлено, знаете как е!

Колата ми е Outback 2002 facelift 2.5 AT със гуми Нокиан ДОТ 2012. Сега е за смяна на масла на диф но ще напиша модела.
И според мен не държат на странично натоварване, докато на катерене и сняг никакъв проблем.
В завоя влязах спокойно без газ или спирачка с около 30-35км/ч
Явно Континентала ме е разглезил, уникални гуми.
Пак ще купя таков но за съжаление TS830 го няма за размера на бека. Намерих други които се водят 4х4, дано пак са толкова добри.

Чет Яну 21, 2016 1:05 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 255
Автомобил: Subaru Outback H6.0 2001
Рейтинг: 172
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
mastersa6o написа:
Нека споделя и аз моя опит с VDC + LSD На 3 литров Аутбек.
Пътувахме миналата зима с още 1 Аутбек посока Боровец и давахме доста газ, моите гуми бяха на 3 години KUMHO, а колегата с нови Nokian. След доста завои с бързо каране добих увереност в колата и реших, че ми стига и почнах да си карам нормално. Точно тогава в един от завоите влезнах с постоянна газ и по средата на завоя задницата тръгна настрани.. В резултат едвам овладях колата и се измъкнах. Поговорих си с доста шофьори и те ми казаха, че в завоя е по добре да даваш леко газ. За сега спазвам тази тенденция и нямам проблем, дори да поднесе коригирам с волана и няма страшно. :beer:

Добре е да даваш газ, но като вече тръгнеш да излизаш от завоя, т.е. след първата половина (квото и да значи това :D). Ако ще натискаш спирачки - преди да влезеш в завоя. Като цяло най-важното е да влезеш със такава скорост в завоя, че да не ти трябва да натискаш спирачки докато си в него.

Чет Яну 21, 2016 3:23 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 782
Рейтинг: 223
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
petko 69 написа:
Защо никой не дискутира как се кара 4х4 на сняг-лед при спускане .Когато катерим наклона ОК супер сме изпреварваме всички ,но как стои колата при спускане и всички ли сте толкова уверени на пътя.

Абсолютно съм съгласен с Петко и в случая мисля,че това е доста важно,защото смятам че на спускане Субаруто не е толкова сигурно(говоря за автомат).Дори и в типтроник режим и "заключена"първа предавка,колата си ускорява доволно на първа по наклон,особено ако е по-голям.Просто предавките явно са по-дълги,поне аз така си го обяснявам и дори и на първа,колата си ускорява.Не че е кой знае колко,но достатъчно за да загубиш контрол и да стане беля.Така,че аз мисля,че това е един от минусите на тази кола и наистина малко си на тръни при спускане.Обаче още при започването на спускането,"заключваш" на първа и леко обираш(помагаш) със спирачката и е ок.Малко е тънка работа,но като се завъртиш един-два пъти и се свиква :D .Въпрек и това на продължителен и стръмен наклон си е тръпка.Нормален автомобил с предно ,ръчна кутия и хубави гуми,спуска по-спокойно наклона от Субаруто.Поне на мен са ми такива наблюденията.На изкачване ясно,че всички сме тигри :D .

P.S.Един X-MODE решава перфектно проблема ;) .

Чет Яну 21, 2016 4:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Автомобил: Legacy III '99 SW 2.5L 156bhp AT
Телефон: 0885078788
Рейтинг: 45
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Всички АТ с VDC (Vehicle Dynamics Control) имат и VTD (Variable Torque Distribution).

От моят опит стигнах до извода, че VDC работи на принципа, "Каквото повикало, такова се обадило".
Когато насилвам колата, с цел да видя какво ще направи VDC, колата просто върви на където я засиля, просто не изчаквам и я коригирам.
В истинска ситуация, VDC сработва мигновено.
Искам да отбележа, че VDC е съвкупност от ASR и ESP.
С две думи, системата е абсолютно предвидима. Ако навиеш волана за 90 градуса завой и ритнеш газта, то е ясно на системата, че ти искаш да завъртиш колата и тя не се меси, поне отначало.

Относно помпата на АБС, тя не се чува когато "ESP"-то те изправя, защото АБС помпата е да връща спирачно усилие приложено от шофьора, това се прави чрез бързи пулсации, заради това чуваш "КРРРРР". А в случай на изправяне, чрез "ESP" се прилага спирачно усилие, там би трябвало да е друга помпа, която прилага спирачки на съответното колело.

Съб Яну 23, 2016 12:41 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 158
Автомобил: Forester SH 2.5X Premium 2011, AT
Рейтинг: 109
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Всъщност помпата би трябвало да е същата, просто спирачното усилие е премерено за да няма "крррр". Иначе ще се " сбият"две системи в колата, чиято идея е да носят стабилност и сигурност - ABS и VDC.
Снощи направих следния тест на един заледен полски път.
От спряло положение с доста газ - тръгва да ускорява, в един момент превърта колело, лампата за VDC примигва и моментално се отнема газта от системата, предполагам че прилага и спирачно усилие, без да се чува или усеща. През цялото време, колата държи права траектория.
Втори опит - с изключен VDC (VDC off свети на таблото) - пак с толкова газ, колелата превъртат доста по-лесно (чува се как вият по леда). Тук лампата на VDC не светна нито веднъж, не усетих и отнемане на газ. Това ме навежда на мисълта, че системата се изключва напълно при натискане на бутона, като дори няма индикаторна лампа за предупреждение, че някое колело е изгубило сцепление. Тук също колата държеше права траектория, ама в завой ще е друго де [emoji1] .

https://www.facebook.com/Promachines.tools.bg/

Съб Яну 23, 2016 9:32 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
katlak написа:
Втори опит - с изключен VDC (VDC off свети на таблото) - пак с толкова газ, колелата превъртат доста по-лесно (чува се как вият по леда). Тук лампата на VDC не светна нито веднъж, не усетих и отнемане на газ. Това ме навежда на мисълта, че системата се изключва напълно при натискане на бутона...

По-новите модели Субару (след 2008-ма) освен VDC, имат и електронен тракшън контрол, който реално не може да се изключва. Не работи много агресивно, но все пак помага за сцеплението на колелата. Предполагам го сложиха, защото масово вече не се слагат ЛСД-та, макар че на моето Легаси 09 с ЛСД, пак го има. Пробвайте на баирче с много лед, малко газ и изключено VDC. Пак се чува едно поскърцване от задействането на спирачките. На последните модели сложиха и Хmode, което пак е подобна екстра, просто по-развит електронен тракшън. На повечето други марки автомобили обикновено може да се изключи първо тракшън контрола, за да не отнема електрониката газ и да позволява свободно превъртане на колелата. ЕСП-то остава включено или се изключва (не на всички) при по-дълго задържане на бутона(5-6 сек.). При Субару е обратното. VDC-то на Субару всъщност действа като ESP и включен тракшън контрол, който отнема и газ. Факт е, че и при изключено VDC, тракшън контрола пак остава, но вече не ти отнема тягата от мотора и колата се пързаля доволно при желание :)
И все пак на сняг , лед, кофти настилка и при по-висока скорост никакви системи не помагат. Задвижването и гумите, които са най-важни, също губят своя смисъл при недооценяване на ситуация.....

Съб Яну 23, 2016 10:55 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Точно така!
И аз при покупката на второто субару исках да е с VDC и VTD, точно заради диагоналното окантарчване и вече нямам проблеми.
Освен лампите по таблото, наи лесния и сигурен ватиант е да погледнете номера на ск.кутия. Не на табелката а надписа върху кутията, вижда се отгоре.
Ако първите 3 букви са TZ1 значе имате актив AVD, или 90/10 и нямате VDC, кутии с първи букви TV1 са с VTD и VDC 55/45 (или обратно 45/55)
Първият вариант с поставян бушон изкючва задното става кола с предно предаване, втората кутия с поставен бушон спира само VDC то.

Това е от мен.
Аз тествах VDC то на един снежен полигон, със 70-80км/ч те вкарва в пътя накъдето си завъртял волана. Е ако смениш 2,3 пъти посоката се ошашква, но ABS a и върнатата газ спира доста колата без значение ти колко си натиснал.
В дълбок сняг VDC трябва дасе изкючва това е моето мнение де.

rmiroslavov написа:
Всички АТ с VDC (Vehicle Dynamics Control) имат и VTD (Variable Torque Distribution).

От моят опит стигнах до извода, че VDC работи на принципа, "Каквото повикало, такова се обадило".
Когато насилвам колата, с цел да видя какво ще направи VDC, колата просто върви на където я засиля, просто не изчаквам и я коригирам.
В истинска ситуация, VDC сработва мигновено.
Искам да отбележа, че VDC е съвкупност от ASR и ESP.
С две думи, системата е абсолютно предвидима. Ако навиеш волана за 90 градуса завой и ритнеш газта, то е ясно на системата, че ти искаш да завъртиш колата и тя не се меси, поне отначало.

Относно помпата на АБС, тя не се чува когато "ESP"-то те изправя, защото АБС помпата е да връща спирачно усилие приложено от шофьора, това се прави чрез бързи пулсации, заради това чуваш "КРРРРР". А в случай на изправяне, чрез "ESP" се прилага спирачно усилие, там би трябвало да е друга помпа, която прилага спирачки на съответното колело.

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Съб Яну 23, 2016 2:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 131
Автомобил: LEGACY 2.5 99 AT, OUTBACK H6 08
Рейтинг: 19
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Да споделя. Имам 2 коли:

1. Легаси 2000 2,5 АТ (карам я 8 години). При нея, когато колата поднесе, лампата светва, ВДЦ отнема мощността на двигателя и се чува това "кррр", а колата се движи в желаната от мен посока. Когато го изключа,
нищо от тези неща не сработва и става за кефене или да се измъкнеш от там, където си се заврял.

2. Аутбек 2008 3,0 Н6 (карам я от май 2015). При тази, когато поднесе, лампата светва, но нито отнема мощността, нито чувам "кррр" а колата се овладява доста по трудно. (почти не намирам разлика между включено и изключено ВДЦ).

Или нямам достатъчно опит (с аутбека) или нещо по колата не работи.

Моля някой с такава кола да сподели мнение.

Приятен ден на всички ви.

Нед Яну 24, 2016 7:10 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 394
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Mladen99 написа:
Точно така!
И аз при покупката на второто субару исках да е с VDC и VTD, точно заради диагоналното окантарчване и вече нямам проблеми.
Освен лампите по таблото, наи лесния и сигурен ватиант е да погледнете номера на ск.кутия. Не на табелката а надписа върху кутията, вижда се отгоре.
Ако първите 3 букви са TZ1 значе имате актив AVD, или 90/10 и нямате VDC, кутии с първи букви TV1 са с VTD и VDC 55/45 (или обратно 45/55)
Първият вариант с поставян бушон изкючва задното става кола с предно предаване, втората кутия с поставен бушон спира само VDC то.

Не знам дали в тази тема да питам или в другата за скоростните кутии....
А ако буквите не са TZ1 или TV1 ??
За моята кола дава това : TG5C7CPAAB
И тук има такива скорости.
http://subarutransmission.com/subaru-le ... b13-europa

:-?

Пон Яну 25, 2016 4:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 201
Автомобил: Jeep Cherokee 2.5CRD
Телефон: 0889525074
Рейтинг: 83
Отговори с цитат
subarist написа:
...
А ако буквите не са TZ1 или TV1 ??
За моята кола дава това : TG5C7CPAAB
...
:-?

TG5xxxxx е 5-степенен автомат,също с ВТД. ;)

Пон Яну 25, 2016 6:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Автомобил: Legacy III '99 SW 2.5L 156bhp AT
Телефон: 0885078788
Рейтинг: 45
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Чудя се, дали ако започнеш да коригираш с волана, ESP-то се отказва да помага?

Чет Фев 18, 2016 11:36 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 459
Автомобил: Subaru Legacy 2.5 GX 00`
Телефон: 0878934770
Рейтинг: 83
Отговори с цитат
Не се отказва никога ! ;) пробвано :giggle: Непрекъснато се бърка . За мен самата система е доста комерсиално настроена, постоянно се включва. Не че ми пречи особенно ... ;)

Пет Фев 19, 2016 9:15 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
rmiroslavov написа:
Чудя се, дали ако започнеш да коригираш с волана, ESP-то се отказва да помага?

Ами да нали вече ти е помогнало чрез закъснение :facepalm: хахаха
Извинете за спама ама не се сдържах. То докато се активира си се утрепал вече.

Съб Фев 20, 2016 11:26 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Здравейте Колеги,
Надявам се ви намирам в добро здрави и с усмивки на лицето, понеже вална снежец.

Сега си видях темата , извинявам се че не съм отговорил.
Но, поне добра дискусия си стана.
Гумите бяха NOKIAN WR D3 ужасни бяха :)
Но все пак беше на равно с 40км по спомен.
Тази кола продължавам да твърдя, че е супер танк. мисля вече 7 години станаха и не е мръднала, освен че едната глава продължава да сълзи 7ма година :) Но не пречи изобщо. Мислех да изчакам да пръдне съвсем ама то това май няма да се случи никога ROFL
А сега май ще се разделям с Бека и мисля да пробвам Форко, понеже вече имам и друго комби за дълъг път и мога да взема по-малкия багажник ....ноо и по късата база :good:

Пет Фев 12, 2021 12:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
И сега понеже отново изчетох цялата тема мисля,че в онази ситуация ти е бил зацапан датчик на АBS и затова не ти е сработил ВДЦ.
Със сняг или кал. По принцип в други теми е разглеждано действието на АВД при Субару,но и при други марки, че ако си подценил завоя ,винаги тръгва
първо предницата,защото това по-лесно се овладява. Ако надъниш спирачката и се панираш не е трудно да изправиш завоя въпреки системите АБС и ВДЦ. Затова не е лошо човек да потренира на безопасно място. МОят бек 2.5- 2008ма ВТД+ВДЦ при опит умишлено да подрифтя винаги тръгваше предницата,аз коригирам с леко спирачка да олекне задницата и тогава тръгва с вратите. Естествено ,ако има място,след няколко метра завърта и без корекции. Сегашния Форко и той така тръгва ....

Пет Фев 12, 2021 2:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1075
Автомобил: Forester 2010, 2.0 D
Телефон: 08осем20четири6044
Рейтинг: 577
Отговори с цитат
boricha написа:
....То докато се активира си се утрепал вече.

Не знам как е при предните версии, но при Forester SH системата работи доста адекватно и бързо сработва.
Само да дам за сравнение със служебната ми Rav4 2007-ма, която карам вече 6 месеца, и вече с опит и при зимна обстановка - просто нямат място за сравнение двете. Rav-a е с чисто ESP без тракшън контрол и почва да се меси чак когато сериозно е изгубен контрол. Дори в началото си мислех, че ми е повредена системата и не работи. Много стабилно поднасях колата преднамерено да го накарам това чудо да сработи, а то не ще и не ще. Чак като падна първият лед успях да разбера, че аджеба има изправно ESP тази кола. При Fori дори при леки поднасяния веднага се активира и вкарва в релси, но чистото ESP на Rav-a дори не знам защо го има в тази си форма. Освен това не са му сложили бутон да може да се изключва и може би затова дава малко аванс на двигателя, та като се заореш в сняг и кал да може поне малко да форсираш.
На кишав и заснежен път така нареченото AWD при Rav е трагедия като стабилност при шофиране. Едва при ниска скорост с блокаж усещаш, че имаш читаво 4х4 задвижване. Като я подкарах лятото не ми изглеждаше толкова назад спрямо Forester цялостно, но при съпоставяне в зимни условия вече тотално ме изгуби тази кола.
Отплеснах се малко, но мисълта ми е, че след 2008-ма VDC-то на Subaru си е доста на ниво, и лично мен ме е спасило поне 3-4 пъти от завъртания в завои.

Пет Фев 12, 2021 6:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 891
Автомобил: Outback '23 / 2.5 EU
Рейтинг: 383
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аутбек 2014 - наблюденията ми са, че работи доста бързо и агресивно системата. Обикновено в момента, в който аз усетя нещо вече светка лампата.
Факт е, че подобно на колегата съм изпреварвал съвсем спокойно и уверено автомобили в лява, непочистена от сняг лента на магистралата (извън БГ).
Преди търкалях един бек 2005 с ръчни скорости, с него такова нещо не бих направил. Или поне не толкоз уверено.

Но гумите са от огромно значение тук - не мисля, че 10годишни такива стават за нещо друго, освен за боклука (особено в зимни условия).
Никакви VDC-та и системи не могат да те спасят, ако са ти стари и втвърдени гумите. Ни-как-ви!
Инвестирайте малко в гуметата, и разчитайте по-малко на електроника и японски софтуер :hello:
 30

Съб Фев 13, 2021 7:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4  >