|
Страница 2 от 2
|
стр < 1, 2 |
Поднасяне на задница - проблем с гуми/AТ или задкормилното
| Автор |
Съобщение |
|
mashbob
Регистриран на: Пон Яну 30, 2012 9:21 am Постове: 105 Местоположение: София
Автомобил: Outback EJ25 MT
Рейтинг: 32
|
|
Гумите са си гуми и не трябва да се подценяват. Те освен проходимост, дават и странична стабилност (тоест имат добро сцепление и колата не подхлъзва толкова лесно), и най-вече влияят на спирачния път. Тези фактори са направо критични при спускане по заснежени и заледени пътища.
Колите с перманентно 4х4 като AWD, Quattro и останалите, имат две много специфични характерности: склонност към недозавиване и склонност задницата да тръгва в завой с газ. Първото от двете се компенсира (внимание това трябва да е тренирано предварително) с газ (и повечко обороти) и поднасяне в завоя, като имам предвид на сняг. Че на асфалт може да се пречукаме. Тук на помощ идва лесно тръгващата задница. Така се получават красиви дрифтове, особено в дълги плавни завои. Държиш колицата с въртене на волана и с контролирано подаването на газта. Нека по-опитните да продължат темата.
_________________ 2005 Outback 2.5 5MT/DR
|
|
|
|
| Пет Яну 15, 2016 9:20 am |
|
|
|
askeless
|
|
Тоя аутбек освен с VDC /което си разновидност на ESP/ е с VTD системата за разпределяне на ВМ при 45:55 предна/задна ос. Т.е. е много близо като усещане при поднасяне до МТ кутиите. И тук при загуба на сцепление първо тръгва задницата, което се контролира с газ и лека и бърза корекция от волана, но не се прекалява с тази корекция и като ъгъл и като време, защото и предните гуми бързо намират сцепление и следва камшик на другата страна. Форестър 2.5 ХТ също мисля, че е с VTD и затова тръгва толкова лесно задницата.
|
|
4
|
|
| Пет Яну 15, 2016 10:02 am |
|
|
|
rmiroslavov
Регистриран на: Вто Ное 24, 2015 8:27 am Постове: 255 Местоположение: София
Автомобил: Legacy III '99 SW 2.5L 156bhp AT
Телефон: 0885078788
Рейтинг: 45 
|

Здравейте, мисля, че всички AT с VDC имат и VTD. И като чукнеш малко по-рязко газта, голям процент от въртящият момент отива на задните колела. Иначе с предните можеш да си въртиш на място и да не тръгнеш скоро  (Това си го разсъждавам, дали е вярно, не знам). Аз така се забавлявам из малките улички, където не е почистено. Докато се активира VDC-то съм завил, в тесни завой, без да се налага много да изнасям колата. И така докато не тресна някой, естествено първо се оглеждам за пешеходци, защото в тези ситуации те обикновено нямат тротоар  Ако на завой натиснеш по-силно газта, то просто ти я отнема, не знам дали VTD, като усети, че отзад няма сцепление прехвърля отпред. Там АБС не чувам. Но ако набия спирачки преди завой и задницата тръгне, се почва едно тракане. За сега само един път тръгнах на врати, при 80км/ч. Тогава аз и ВДЦ-то се борихме, май-повече си пречехме. Но това може би се дължеше на липсата ми на опит, да карам кола с такава система. VDC-то сработва с една идея бавничко, аха да тръгнеш да коригираш и го усещаш как те изправя, в следствие на това ти инстинктивно намаляваш интензитета на корекцията си. Аз лично се забавлявам, стига това да не ми се случва с висока скорост и да не е на пътища, където има други коли.
|
|
|
|
| Чет Яну 21, 2016 10:32 pm |
|
|
|
pantata
Регистриран на: Вто Юни 30, 2015 7:04 pm Постове: 367 Местоположение: София
Автомобил: Legacy MY07 H6, '25 320d xDrive
Рейтинг: 164   
|
А има ли значение скоростта за сработване на VDC? Питам защото при ниска скорост нарочно завивам рязко и предницата леко изпуска траектория, но не виждам да светне лампа на таблото, а се стабилизира веднага. Става дума за скорост от около 20 до 30 км/ч. В началото на снеговете нямах възможност да отида някъде на пусто и широко да се заиграя повечко, за да я усетя по-добре. Сега по малките улички, където още има сняг, ме е страх да се позасиля за тест да не изпусна завоя. Първа зима ни е заедно 
|
|
|
|
| Пет Яну 22, 2016 11:21 am |
|
|
|
entusiast
Регистриран на: Пет Юни 20, 2014 8:39 am Постове: 85 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Subaru XV
Рейтинг: 50 
|
Според мен,което и да е Субару е достатъчно надеждно за преодоляването на сложна пътна обстановка.С VTD,без VTD - все става.Проблемите идват,както казват и повечето опитни колеги,или от самонадеяност(надценяване кола или водач),или от необмислени демонстрации.На лед и сняг,аз си карам колата все едно е без зимни гуми и не е 4х4,и проблеми не съм имал нито със задницата,нито със спирачките. На паркинга на Кауфланд или на полигон е друго 
_________________ Таралежът е птица упорита,не го ли ритнеш - не полита!
|
|
|
|
| Пет Яну 22, 2016 11:51 am |
|
|
|
rmiroslavov
|
Друг въпрос, VDC не е ли съвкупност от ESP и ASR? Просто Субару са решили така да го именуват. П.П. Знам какво означават съкращенията Variable Torque Distribution и Vehicle Dynamics Control, но очевидно не знаех къде се срещат 
|
|
|
|
| Съб Яну 23, 2016 10:56 pm |
|
|
|
Shider
Регистриран на: Съб Фев 28, 2015 11:13 am Постове: 201 Местоположение: Варна 03 Аспарухово
Автомобил: Jeep Cherokee 2.5CRD
Телефон: 0889525074
Рейтинг: 83 
|
askeless написа: Колега, старите модели преди 2001-2003 год. нямат VTD... Не е баш така, колега! И аз си мислех, че е едва ли не правило за В12 Аутбек само Н6 да са с ВТД, но се оказва, че и 2,5 са масово този междуосов диф. Различават се по номера на кутиите - когато започва с TZ1xxxxx, колата е само с муфа в кутията и 90/10 (или 80/20 по-късно) предаване между мостовете, а кутии TV1.... са с въпросния несиметричен диференциал(+муфа в допълнение) с предаване на по-голям ВМ към задния мост.
_________________ Never say never
|
|
30
|
|
| Съб Яну 23, 2016 11:15 pm |
|
|
|
Vmax
|
Shider написа: askeless написа: Колега, старите модели преди 2001-2003 год. нямат VTD... Не е баш така, колега! И аз си мислех, че е едва ли не правило за В12 Аутбек само Н6 да са с ВТД, но се оказва, че и 2,5 са масово този междуосов диф. Различават се по номера на кутиите - когато започва с TZ1xxxxx, колата е само с муфа в кутията и 90/10 (или 80/20 по-късно) предаване между мостовете, а кутии TV1.... са с въпросния несиметричен диференциал(+муфа в допълнение) с предаване на по-голям ВМ към задния мост. Точно така колега, Ето я и темата viewtopic.php?f=1&t=15732&p=191656&hilit=TV1#p191656
|
|
|
|
| Нед Яну 24, 2016 12:28 pm |
|
|
|
Mladen99
Регистриран на: Пет Дек 21, 2007 8:57 pm Постове: 2200 Местоположение: Бургас
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263     
|
|
Off Нямам нищо против колегата,но сега много хора останаха объркани, и направо тоя пост трябяа да бъде изтрит. Защото и аз трябваше да изчета 100 теми, да пиша л.с. На 20човека преди да бъда сигурен какво да си купя. Такаче, не сте ли сигурни в нещо по добре не пишете!
_________________ Outback 2001 3.0 H6 - продаден Outback 2001 2.5 AT VDC - продаден Subaru Baja МТ - продадена first Love Leone '84 1.8 АТ Facebook: Medovo Bee Farm
|
|
|
|
| Нед Яну 24, 2016 10:36 pm |
|
|
|
askeless
|
|
Добре, грешката е моя, чел-недочел съм темата явно. Това за кутиите не го знаех, така, че приемам поправката и ще пиша на модератора или да махне поста или да го коригирам.
|
|
|
|
| Пон Яну 25, 2016 10:47 am |
|
|
|
Vmax
|
|
Поразчистих малко - така че да не се чудят колегите на промените...( rmiroslavov & askeless ) Няма драми - случва се да се обърка всеки, но това пък помага да си опресняваме добре позабравената, но полезна информация от близкото минало.
|
|
|
|
| Пон Яну 25, 2016 11:27 am |
|
|
|
quietriot
|
|
В коша по евротабелите пише ли номера на скоростите , че ме загложди дали имам втд , или само на самите скорости?
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
|
|
|
|
| Пон Яну 25, 2016 11:28 am |
|
|
|
Vmax
|
quietriot написа: В коша по евротабелите пише ли номера на скоростите , че ме загложди дали имам втд , или само на самите скорости? Ей ошашавихте се  ...не го пише в коша по евротабелите, а на кутията, Вземи си рамата от малкия талон и я провери руския сайт ( от по-предното ми мнение има линк, проследи го ), там ще видиш кутията ти каква е и дали има ВТД. ПС: Ако ти се мръзне и цапа, слизай до колата и се завирай под капака да видиш стикера на кутията ( ако е още там де )
|
|
|
|
| Пон Яну 25, 2016 11:41 am |
|
|
|
quietriot
|
Vmax написа: quietriot написа: В коша по евротабелите пише ли номера на скоростите , че ме загложди дали имам втд , или само на самите скорости? Ей ошашавихте се  ...не го пише в коша по евротабелите, а на кутията, Вземи си рамата от малкия талон и я провери руския сайт ( от по-предното ми мнение има линк, проследи го ), там ще видиш кутията ти каква е и дали има ВТД. ПС: Ако ти се мръзне и цапа, слизай до колата и се завирай под капака да видиш стикера на кутията ( ако е още там де ) С втд съм : http://www.auto-parts.spb.ru/cat/su/su2 ... dTRCJf4Q==
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
|
|
|
|
| Пон Яну 25, 2016 12:14 pm |
|
|
|
Mladen99
|
|
Днес падна малко сбежец и имаше доста фън..... Презавиването обаче ми изигра доста кофти номер и прегазих странично един бордюр, добре ме беше нисък. Първо недозавива, после рязко презавива. Така че внимателно с експериментите и изключените системи.
_________________ Outback 2001 3.0 H6 - продаден Outback 2001 2.5 AT VDC - продаден Subaru Baja МТ - продадена first Love Leone '84 1.8 АТ Facebook: Medovo Bee Farm
|
|
|
|
| Вто Яну 26, 2016 1:48 pm |
|
|
|
rmiroslavov
|
Mladen99 написа: Днес падна малко сбежец и имаше доста фън..... Презавиването обаче ми изигра доста кофти номер и прегазих странично един бордюр, добре ме беше нисък. Първо недозавива, после рязко презавива. Така че внимателно с експериментите и изключените системи. И при мен прави така, врътваш рязко волана, подаваш газ, нищо не става. След 2-3 секунди, рязко завива със задницата го усещам. Мисля си това да не е ESP-то, забележи че ASR-a през това време ти обира газта и като изправи колата, бум и те изстрелва  Този ефект се усеща най-силно след като изправиш волана.
|
|
|
|
| Вто Яну 26, 2016 4:19 pm |
|
|
|
Mladen99
|
rmiroslavov написа: И при мен прави така, врътваш рязко волана, подаваш газ, нищо не става. След 2-3 секунди, рязко завива със задницата го усещам. Мисля си това да не е ESP-то, забележи че ASR-a през това време ти обира газта и като изправи колата, бум и те изстрелва  Този ефект се усеща най-силно след като изправиш волана. Да точно така прави с изправен волан не връща много газта или поне рядко. Явно има някъв сензор във волана, да знае колко е навит волана. A аз бях с изключено vdc. Ако беше включено няма проблеми, но няма и фън...
|
|
|
|
| Сря Яну 27, 2016 8:10 am |
|
|
|
Marvin
Регистриран на: Сря Авг 05, 2015 2:50 pm Постове: 255 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback H6.0 2001
Рейтинг: 172   
|
Mladen99 написа: rmiroslavov написа: И при мен прави така, врътваш рязко волана, подаваш газ, нищо не става. След 2-3 секунди, рязко завива със задницата го усещам. Мисля си това да не е ESP-то, забележи че ASR-a през това време ти обира газта и като изправи колата, бум и те изстрелва  Този ефект се усеща най-силно след като изправиш волана. Да точно така прави с изправен волан не връща много газта или поне рядко. Явно има някъв сензор във волана, да знае колко е навит волана. A аз бях с изключено vdc. Ако беше включено няма проблеми, но няма и фън... Има, има. Тия системи без steering angle sensor не работят, че нали трябва да знае ква посока искаш да отидеш, и да прецени дали текущата се различава от нея. Според мен и заради това като почнеш да въртиш кормилото да стабилизираш, пречиш на системата, или по-точно взаимно си пречите. Принципно ако тоя сензор не работи, или не е калибириран, VDC-то не работи. Имаше тема по тоя въпрос.
|
|
|
|
| Сря Яну 27, 2016 1:13 pm |
|
|
|
rmiroslavov
|
Marvin написа: Има, има. Тия системи без steering angle sensor не работят, че нали трябва да знае ква посока искаш да отидеш, и да прецени дали текущата се различава от нея. Според мен и заради това като почнеш да въртиш кормилото да стабилизираш, пречиш на системата, или по-точно взаимно си пречите. Принципно ако тоя сензор не работи, или не е калибириран, VDC-то не работи. Имаше тема по тоя въпрос. Абе сякаш системата те усеща, че коригираш и успява да компенсира. Но аз не мога да се оставя на ЕСП-то, винаги малко или много коригирам. Просто трябва развиеш един инстинкт, че когато започне да занася, трябва да спреш да натискаш педала, който е причина за загубата на контрол (спирачка или газ).
|
|
|
|
| Сря Яну 27, 2016 1:38 pm |
|
|
|
|
Страница 2 от 2
|
стр < 1, 2 |