Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр 1, 2  >
 Въпрос за газова бутилка 
Автор Съобщение

Постове: 6
Автомобил: Imprezza
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Привет колеги,
газовата бутилка е на мястото на резервната гума. В момента ми се налага да сменя газовата бутилка и един въпрос ме тормози:
резервната гума отнема доста място в багажника. Замислих се дали да не я сложа на мястото и и да си взема нова газова бутилка, която да разположа успоредно на калника. Е, ще се лиша от около 15л обем за газ / сегашната бутилка е с обем 44л, а аз си мисля за около 30л/, но пък ще оптимизирам пространството в багажника.
Но пък майстора ме контрира с идеята да се лиша от резервна гума и да си закупя спрей, компресорче си имам и то винаги стои в багажника.
В момента се двоумя, триумя и петумя... :-?
Моля, бихте ли споделили вашето мнение и опит?

ПП Модела е Импреса 2003г., ако това има значение...

Вто Фев 16, 2016 11:56 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Порови из форума, мнения и решения има много. Аз лично карам без резервна гума, но с АТ гуми риска от спукване/срязване е по-малък. Спрей и фитили имам, но не съм ползвал. Гумаджийници има навсякъде. При далечни пътувания нося малка резервна/патерица, която може да се смести, където е удобно.

Вто Фев 16, 2016 12:07 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Нов фен
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Порови из форума, мнения и решения има много. Аз лично карам без резервна гума, но с АТ гуми риска от спукване/срязване е по-малък. Спрей и фитили имам, но не съм ползвал. Гумаджийници има навсякъде. При далечни пътувания нося малка резервна/патерица, която може да се смести, където е удобно.

Точно далечните пътувания са проблем - тази кола купих, защото съм луд фен на пътешествия далечни... И за тях ми трябва багажника...

Вто Фев 16, 2016 12:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 90
Автомобил: Subaru Impreza GT
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Мойто мнение е да си имаш винаги резервна гума в колата, че и аз така със спрейчета, флакончета ама като гръмна гумата и се разкъса цялата, после почва якото звънене да намериш някой да ти докара гума :D Добре че поне не бях много далече.

Вто Фев 16, 2016 1:51 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 180
Автомобил: Impreza Outback 2005;Оutback 2020
Телефон: 0894736253
Рейтинг: 181
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Marygold_vn написа:
BAlexandrov написа:

Точно далечните пътувания са проблем - тази кола купих, защото съм луд фен на пътешествия далечни... И за тях ми трябва багажника...

В такъв случай,кутия на тавана,и те така ! :D

Вто Фев 16, 2016 3:43 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Тавана е запазен за каяците...

Вто Фев 16, 2016 4:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 225
Автомобил: Forester SH 2.5XS, AT
Рейтинг: 63
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз съм с компресор и течност за залепване на http://www.slime-bg.com/. Води се американско и уж професионално, всичко е в комплект, компресорчето изглежда прилично. Знам, че ако се пръсне гумата оставам с пръст в уста ама се надявам да не се случва... :bow: :bow: :bow:
Кутията на тавана е добра идея, зависи дали в тия, като на THULE например се събира цялата патерица... :-?

Вто Фев 16, 2016 4:04 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 478
Автомобил: Subaru Outback, H6, 2005
Рейтинг: 117
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз имам и спрея - дето е постнат по-горе и съм си решил да си нося и резервната гума. За далечни пътувания имам и кутия на покрива.

Гумта не трябва да е в нея, а в багажника, а горе в кутията по-скоро слагай някакви дрехи, защото се тъпчат и могат да уплътнят лесно кутията, освен това тя има и определна товароносимост, а дрехите са леки, така че можеш да я тъпчеш до откат. Така че за мен най-удбното при дълги пътувания е - гумата и 1-2 тежки сака в багажника, а другият багаж разпределен в малки торбенца и се тъпче в кутията на покрива.

Чувал съм и за друга опция: бутилка на мястото на резервната гума, но по-ниска, така че върху нея да може да се хване една патерица, но не знам дали такава бутилка няма да е прекалено малка. Аз например в бека съм с с такава на мястото на резевната - 59 литра - ако сложа по-тънка и падне на 25-30 литра, предвид харченето на бека ми се струва безсмислено...

Другата опция, за която скоро търсих, но не намерих, е някакъв багажник, който се закрепва на теглича и може да се мести, за да не пречи на отварянето на капака...знам, че има подобни багжници за байкове...ако може да се изработи от някой по поръчка, предполагам много съфорумници ще бъдат заинтригувани.

Вто Фев 16, 2016 6:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1249
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Има такава кутия за теглич та туле ама цената не ехубава

Вто Фев 16, 2016 8:30 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
може ли линк? В ескадра има ли я?

Вто Фев 16, 2016 8:42 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Предполагам се има предвид някаква подобна скара: http://www.escadra.bg/Thule-EasyBase-949/i4231.htm

Цена 444 лева, ама доста ти се увеличават габаритите...

гледах и видеото, според описанието става за всякакви тегличи...изглежда доста добре и е гъвкава за ползване, ама все пак, увеличава габаритите, не е много евтина и трябва да си яко закъсал за място за багажа:)

Предвид, че каяците са ти на покрива, това може и да е опционално за теб - може и без допълните аксесоари, просто с едни хубави въжета се връзва...

Вто Фев 16, 2016 8:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 171
Автомобил: кален Outback H6 '01
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Отговори с цитат
А защо не си вземеш патерица?
Аз лично си влача оригиналната 16ка за резерва, ама тва е щото най-вероятно ще спукам гума на сравенително неподходящо място.

Чет Фев 18, 2016 5:33 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря на всички за съветите. Не знаех, че мога да ползвам патерица - когато си купувах колата ми втълпиха, че заради 4х4 задвижването е абсолютно забранено да слагам различна гума. Ще помисля още малко . :-?

Пет Фев 19, 2016 8:53 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Вземи си патерица със същия диаметър като другите гуми. Не вярвам, за 20-30 км да му стане нещо на дифа, като са еднакви.

Пет Фев 19, 2016 9:01 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Да ти кажа, патерциа със същият диаметър не е кой знае колко по на далавера:) Защото единствено е малко по-тясна - около 6-7 см да кажем, което не е малко, но не е и кой знае колко. Колегата да каже с какви гуми кара, аз имам една патерица за продаване, която е 135/60/16, 5х100, но навремето ми я пробутаха уж била ОК за аутбек, но с 215/55/17 има разлика от 100мм, и сега си карам с нормалната резервна. Този размер - 135/60/16, според калкулатора е ок да замести гума 2015/45/15, разликата е 3мм. - http://www.avtogumi.bg/oscommerce/ - тук има калкулатор, където може да се изчисли...

Пет Фев 19, 2016 8:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 176
Автомобил: Forester 2018, 2.5, CVT
Телефон: 08889566нулашест
Рейтинг: 122
Отговори с цитат
http://www.willtheyfit.com/index.php?wi ... 40#content
В този сайт слагаш оригиналния размер и размера на патерицата и сравняваш. В повечето калкулатори няма размери за патерица.

Пет Фев 19, 2016 10:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колеги, вие колко често пукате гуми? Аз карам от години (73 хил. км.) без резервна гума и въпреки че имам два спрея в багажника, до сега не ми се е налагало да ги използвам.
:)

Пет Фев 19, 2016 10:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Отговори с цитат
Добър въпрос. За последните 7-8 години точно веднъж спуках гума, затова пък качествено - срязах я на добре скрило се желязо, а дължината на разреза беше над 2 сантиметра. В тази ситуация и 10 спрея да имаш и 15 компресора - няма да ти помогнат. Ако нямах резервна гума, бях увиснал за не малък период от време в много неподходящ момент. В града много рядко ми се е налагало да си пълня багажника на 100% и в такъв момент я оставям в гаража, но разчитам на това, че ми се случва много много рядко. Ако не пълня багажника на 100%, не ми пречи да си я возя. Извън града задължително си съобразявам багажа с гумата, защото там става още по-неприятно.

Пет Фев 19, 2016 10:44 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
На суфита преди това, за 5 години - нито веднъж. На Бека за 2 години - три пъти - първият път на една рапидка . Вторият път на бордюр - тогва беше гумата за изхърляне - на 100 км, Нокиан Лайн:) Третият път пред блока, има една изровена от асвалта шахта, на която мисля, че се наденах. Първите два пъти слагах резервната. Третият път си бях почти пред гаража, та в него извърших тази процедура. Като цяло, в София може и бе резервна, все ще намериш как да се придвижиш, има и мобилни сервизи за гуми, ама за Гърция примерно или за Аплите не бих тръгнал само със спрей или с патерица (макар, че до гърция съм ходил с патерицата, дето дори не ми отговаря на размера). Просто на претъпкана кола и на място, където не знаеш след колко км ще намериш вулканизатор да си оправиш гумата, не ме кефи идеята да кретам с патерица.

То опциите са дадено, но да ги обобщим, че да се върнем на темата:

1. Без резервна гума с ремонтен кит (гел + компресор) -
плюсове - не се губи място в багажника
минуси - при по-тежка повреда на гумата не става с ремонтният кит - в БГ може да се разчита на приятел да донесе гума, на репатрак. Минусът е в чужбина, ако се спука гумата, за да не може да се закърпи с гела, става по-сложно.

2. Патерица в багажника
плюсове - имаш резервна гума
минуси - губиш място в багажника - все пак гумата не е пълноразмерна, така или иначе трябва да се стигне до гумаджийница, ограничението на скоростта е до 80 км/ч.

3. Пълноразмерна гума в багажника
плюсове - гумата си е ок, ако е и със същата шаркам още по-добре - сменяш и перкаш спокойно напред.
минуси - губиш още повече мято в багажника спрямо патерица.

4. Багажник на теглича, като показаният от ескадра
плюс - имаш си каквато искаш резервна гума + още място за багаж.
минус - увеличава габаритите на колата, трябва да си го куиш - 444 лева.

Съб Фев 20, 2016 8:33 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Абе има си голямо значение как и къде караш. Аз на два пъти съм пукал гума. Единия път минах през пирон в гората. Гел или разни подобни глупости щяха да ми свършат работа най-вероятно. Втория път минах през един винкел на един плаж преди Резово, 5-6 км стабилно офроуд трасе от всякакъв смислен път. Там без истинска резервна гума щях да съм в доста неприятна ситуация. Затова не си и помислям за патерици, камо ли за ремонтни комплекти.

Пон Фев 22, 2016 8:47 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >