|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
| Автор |
Съобщение |
|
nikidenik
|
|
Здравейте,
Моля за помощ. Субаруто е Форестър 2.0 158 hp. АТ. Проблема е че на свободен ход когато е загрял или полузагрял двигателя колата тресе (няма "игра" на оборотите ). Много рядко тресенето почти напълно изчезва. Мойте наблюдения са че когато температурите бяха ниски минусови тресенето при напълно загрял двигател почти изчезваше. Сега при по-топлото време тресенето е доста по-отчетливо. Ходих при различни майстори, но чух и различни мнения като: Може да е от клапаните е едното мнение, а другото не е от клапаните. Според мен ако е от клапаните тресенето щеше да е посоянно и нямаше да намлява или почти да спира при минусови температури. Иначе колата си върви и няма придърпване или други проблеми. Какво да правя? А колата е и на газ, но поведението и е едно и също и на газ и на бензин все си тресе.
|
|
|
|
| Сря Фев 17, 2016 1:49 pm |
|
|
|
jonhard
Автомобил: Forester 2.0Х '06 бензин/LPG
Рейтинг: 25
|

И аз съм със същия двигател- и при мен е абсолютно същото. Дадох 1200лв за реглаж на клапани ама не се оправи. От каквото и да е не е от клапани. Колата върви без проблеми и се усеща само под 1800 об/мин- затова гледам да не падам под 3к/мин  . Всъщност сумата излезе доста по солена- щото смених всичко. Мога да ти кажа от какво още не е- от съединител, свещи ремъци ролки, масла(subary by motul) филтри и т.н. За маслото не съм сигурен ще пробвам с Ред Лайн + промивка с БГ ЕПР, но вече свикнах и незнам кога ще го направя, въпреки че купих промивката. Най важното не е от газовата уредба, защото колата е карана само на бензин и пак го правеше- газова сложих преди няколко месеца и дори се държи по добре по време на празния ход. п.п. Казваш, че няма игра на оборотите- така е но на оборотомера, който е стрелкови и не хваща пикове, на компютъра е съвсем друга бира- +/- 15-20 оборота за много кратко време и стрелката не успява да реагира. още едно п.п. Брат ми кара същата кола - от както е произведена е карана само и единствено на газ- няма проблеми с претрисане и маслото на 10к го сменя без доливане (същото subaru by motul), а на мен ми трябва почти 1л за доливане.
|
|
|
|
| Сря Фев 17, 2016 10:42 pm |
|
|
|
дани-731117
Автомобил: субару форестър 2003
Рейтинг: 0
|
|
Здравейте а някой да е казвал нещо за турбината на автоматика . имам познат със същия проблем само че на мерцедес и докъто не смени турбината не се оправиха нещата . кога е по-силно студена или загряла ?
|
|
|
|
| Чет Фев 18, 2016 5:03 pm |
|
|
|
jonhard
|
дани-731117 написа: Здравейте а някой да е казвал нещо за турбината на автоматика . имам познат със същия проблем само че на мерцедес и докъто не смени турбината не се оправиха нещата . кога е по-силно студена или загряла ? Нашите коли са ръчна скоростна кутия и без турбина- чист атмосверен двигател. На студено се вдига автоматично празния ход за да загрее колата и се усеща по слабо, но инак е същото по цифри- няма никакво значени дали е студено или не. просто усещането е по силно или слабо.
|
|
|
|
| Чет Фев 18, 2016 5:37 pm |
|
|
|
дани-731117
|
|
демпферен или обикновен маховик ?
|
|
|
|
| Чет Фев 18, 2016 6:22 pm |
|
|
|
jonhard
|
дани-731117 написа: демпферен или обикновен маховик ? "Претрисането" не се проявява винаги и няма ритъм пропорционален на въртенето (оборотите). Не мисля че причината е механична от въртящи се части- по скоро те са потърпевши. Намирисва на неустойчива работа на двигателя, но дали е от смесването въздух/бензин, латентна ламбда сонда, засмукване на въздух от някъде, ебава се датчика за детонации или екологията се гаври незнам  Важното е че върви като луда и харчи малко- на светофарите музиката по силно и всичко е 6 през останалото време не се усеща.
|
|
|
|
| Чет Фев 18, 2016 8:11 pm |
|
|
|
дани-731117
|
|
датчик детонации може да го изключиш .моят сдаде багажа и освен светещ чек друга промяна нямаше . и все пак демпфера какъв е ?
|
|
|
|
| Чет Фев 18, 2016 8:31 pm |
|
|
|
jonhard
|
дани-731117 написа: датчик детонации може да го изключиш .моят сдаде багажа и освен светещ чек друга промяна нямаше . и все пак демпфера какъв е ? Обикновен сменен при смяна на съединител с нов Exedy. И преди и след това няма промяна. Когато приритва всички в колата я усещат, когато не ще се е случвало да мисля че е угаснала толкова е тиха и спокойна. Мисля си дали нямам депозити по маслените семеринги на буталата и те не могат да обират маслото добре- затова го гори. Това от своя страна при ниските обороти бърка сместа и тя става гориво-въздушна- маслена, не че при високите не е по зле ама не се усеща. Прави ми впечатлени че при смяна на маслото след това за известно време не гори масло 5-6к и това почти не се случва, после до 10к и постоянно доливане и разтрисането е почти ежедневие . Ще промивам с БГ ЕПР пък да видим.
|
|
|
|
| Чет Фев 18, 2016 10:11 pm |
|
|
|
ico_tech
|
|
Колеги, мога ли да ви предложа да си проверите компресията (налягане в цилиндрите) и вакуум. Не знам на какви майстори ходите, но с добър scan tool ще излязат някои параметри, които биха дали насока за проблема. На този мотор (2.0 DOHC) понякога дава проблем AVCS системата. Горенето на масло е отделна тема.
Успех
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
|
|
| Пет Фев 19, 2016 9:25 am |
|
|
|
jonhard
|

ico_tech написа: Колеги, мога ли да ви предложа да си проверите компресията (налягане в цилиндрите) и вакуум. Не знам на какви майстори ходите, но с добър scan tool ще излязат някои параметри, които биха дали насока за проблема. На този мотор (2.0 DOHC) понякога дава проблем AVCS системата. Горенето на масло е отделна тема.
Успех Със scan tool не излязаха никакви проблеми или проблем с компресията- за сервиза няма и съмнение той в Пловдив е само един- Павлин. След като ми смениха всичко споменато по горе + реглажа на клапани нещата поутихнаха, но пък и аз свикнах. Даже небих писал и тема, но колегата я повдигна и реших да му пиша от какво не е. Ще се потретя ако трябва- колата върви прекрасно- само дразни ПОНЯКОГА на празен ход. Това не е повод да троша още хилядарки, но пък нещо дребно може да си направя сам ако има логично предложение за решаване на проблема. AVCS система- може би с прав, но не би ли трябвало да дава грешка Р0011- така казват хората по руските форуми и се оплакват от абсолютно същия проблем. Но пък не ми пречи да сваля и да промия управляващите клапани освен това те са пресечна точка с моите наблюдения за зависимостта на проблема от маслото. Клапаните се задействат от налягането на маслото ако не се лъжа. Ако има други такива смислени предложения добре са дошли.
|
|
|
|
| Пет Фев 19, 2016 5:14 pm |
|
|
|
automan
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 6:12 pm Постове: 183 Местоположение: Перник
Автомобил: Субару Форестър 2,5 ХТ
Рейтинг: 29
|
|
Имал съм подобен проблем при моя Форестър, и въпреки, че двигателят е различен, причините за проблема може да са същите. Като се елиминират най-често срещаните повреди, като неработещи свещи, напукани кабели или пробив във вкуумите, остават зацапани бензинови инжектори. Това се случва често, когато колата е на газ. Вече на два или три пъти решавам проблема, като я изкарам на магистралата, превключвам на бензин и карам няколко минути на максимални обороти. Прибирам се и двигателят работи равномерно и не се чува. Ако става дума за неравномерна работа само на газ, тогава причината следва да се търси в лоша настройка или отново зацапани дюзи на газовата. При изправна АГУ, да не се забравя, че компютъра на газовата, копира работата на бензиновия компютър и пренася проблема върху газта. Мен също ме съветваха изявени майстори в бранша, че е дошло време за регулиране на клапаните.
|
|
|
|
| Пет Фев 19, 2016 9:06 pm |
|
|
|
gkesov
Регистриран на: Вто Мар 12, 2013 5:43 pm Постове: 60 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Forester, Subaru Justy
Рейтинг: 15
|
Клапаните, за съжаление, играл съм я тази игра 
|
|
|
|
| Пет Фев 19, 2016 9:48 pm |
|
|
|
gabo8
Регистриран на: Вто Окт 26, 2010 9:05 pm Постове: 65 Местоположение: Пазарджик
Автомобил: субару форестър
Рейтинг: 16
|
Привет колеги , имах подобен проблем ... за клапаните бях сигурен , че са добре след реглаж правен при Любо . Двигателя клатеше на бензин .... яко !! Оказа се газовия комп. смених го и сега е 6. Съвета ми е шунтирайте газовия комп. с букса газаджийте ги имат . Газовия комп. бъркаше единия цилиндър на бензин ... не подава сигнал , на газ работи всичко !!! Дано съм бил полезен  !
|
|
|
|
| Вто Мар 01, 2016 9:26 pm |
|
|
|
Valio
|
gabo8 написа: Привет колеги , имах подобен проблем ... за клапаните бях сигурен , че са добре след реглаж правен при Любо . Двигателя клатеше на бензин .... яко !! Оказа се газовия комп. смених го и сега е 6. Съвета ми е шунтирайте газовия комп. с букса газаджийте ги имат . Газовия комп. бъркаше единия цилиндър на бензин ... не подава сигнал , на газ работи всичко !!! Дано съм бил полезен  ! Полезно е ,а още по полезно е да се знае че газовите компютри имат едни малки релета вътре/4бр.през тях минава сигнала газ-бензин/ ,които като се сменят и компа пак е работещ... 
|
|
|
|
| Сря Мар 02, 2016 8:33 am |
|
|
|
nesh55
Регистриран на: Съб Май 10, 2014 3:54 pm Постове: 1 Местоположение: Казанлък
Автомобил: Subaru Forester 2.0 S-turbo
Телефон: 0898464284
|

Здравейте колеги! И аз имам същия проблем с тресенето на празен ход. Карам Форестър 2000 г. S-turbo. Като вас смених свещи, кабели, бубина и много майстори. Някои, след горните смени, казаха, че от някъде гълта въздух, но от къде никои не казва. На компютъра показваше, че проблема е в дебитомера - смених го и ден добре и пак същото. Сега компа показва, че колата работи при минус 40 градуса. Дебитомера не е комбиниран с датчик за входящия въздух. Датчика за температурата на входящия въздух е някъде отделно, но не мога да го открия. Ако някои знае къде е, моля помагайте! Четох във форума, но за Легаси, че е в колекторните тръби, след дросела или на кутията на въздушния филтър, но уви при мен не е там. Мисля си, че е възможно причината да е датчика за темп. на въздуха. Компютъра се лъже и подава богата смес и се получава нещо като давене. Ще бъда благодарен, ако ми подскажете къде е този датчик. Иначе, колата си върви без проблеми, но това ме дразни. Като я купих 2013 г. не беше така, после се появи.
|
|
|
|
| Сря Мар 02, 2016 1:43 pm |
|
|
|
damon
Регистриран на: Нед Ное 29, 2015 12:23 am Постове: 51 Местоположение: София
Автомобил: Impreza 2.0R
Рейтинг: 213    
|
jonhard написа: AVCS система- може би с прав, но не би ли трябвало да дава грешка Р0011- така казват хората по руските форуми и се оплакват от абсолютно същия проблем. Но пък не ми пречи да сваля и да промия управляващите клапани освен това те са пресечна точка с моите наблюдения за зависимостта на проблема от маслото. Клапаните се задействат от налягането на маслото ако не се лъжа. Ако има други такива смислени предложения добре са дошли. AVCS-а не работи на празен ход и без натоварване. Това, което трябва да се провери на диагностика е дали двата вала са синхронно изместени при различни натоварвания. Ако единия клапан прави проблеми, то като се видят на графика ъглите на двата вала и почват да се разминават. Мисля, че ако клапанът е толкова зле и единия вал е много отместен и на тихи обороти, то веднага ще светне чек заради станното му положение. Когато автомобилът е на място и без натоварване дори и при подаване на газ ъгълът на валовете си остава 0 градуса.
_________________ Subaru Impreza 2.0R Nissan Almera 2.0GTi
|
|
|
|
| Пет Мар 11, 2016 5:27 pm |
|
|
|
jonhard
|
damon написа: AVCS-а не работи на празен ход и без натоварване. Това, което трябва да се провери на диагностика е дали двата вала са синхронно изместени при различни натоварвания. Ако единия клапан прави проблеми, то като се видят на графика ъглите на двата вала и почват да се разминават. Мисля, че ако клапанът е толкова зле и единия вал е много отместен и на тихи обороти, то веднага ще светне чек заради станното му положение. Когато автомобилът е на място и без натоварване дори и при подаване на газ ъгълът на валовете си остава 0 градуса. Напълно си прав и аз стигнах до този извод- това отпада. Освен това колата е динамична и върви без проблеми. Ако е толкова зле, че разликата в ъглите на валовете се усеща на празен ход, то при натоварване освен, че ще е ужасно тромава ще свети и чек енджина .
|
|
|
|
| Пет Мар 11, 2016 6:20 pm |
|
|
|
damon
Регистриран на: Нед Ное 29, 2015 12:23 am Постове: 51 Местоположение: София
Автомобил: Impreza 2.0R
Рейтинг: 213    
|
Между другото ако става дума само за презен ход, най-вероятната причина е да смуче въздух някъде след дебитомера. При по-отворен дросел това се компенсира, понеже засмуквания въздух е малко. Трябва да се погледнат стойностите на Short Term fuel trim (в OBD) или AFR correction (в SSM), когато е на празен ход. Ако стойността опира в +15% или още повече - се държи стабилно там, а при подаване на газ пада, означава, че смуче отнякъде, т.нар. vacuum leak. Можеш да го видиш това и с най-прост Bluetooth dongle. Аз имам един друг проблем с вибрации, който е по-скоро "козметичен", но така и нямам хипотеза откъде е. Но той не е на тихи обороти, а при подаване на газ на място: viewtopic.php?f=6&t=20624
_________________ Subaru Impreza 2.0R Nissan Almera 2.0GTi
|
|
|
|
| Пон Мар 14, 2016 11:08 am |
|
|
|
nikidenik
|
|
Здравейте,
Мисля, че разбрах от къде идва проблема при мене. За жалост е от компресията - на два от цилиндрите дава 8.5, а на другите два 9.5. Доколкото знам при нормало трябва да бъде около 10.5 - 11. Това означав, че съм за ремонт на клапаните, демек големия х.й.
|
|
|
|
| Чет Мар 17, 2016 3:10 pm |
|
|
|
pnikolaev
Напуснал форума
|

Аз ли нещо не разбрах или реглажа на клапани при този двигател е 1200 лева? jonhard написа: И аз съм със същия двигател- и при мен е абсолютно същото. Дадох 1200лв за реглаж на клапани ама не се оправи. От каквото и да е не е от клапани. Колата върви без проблеми и се усеща само под 1800 об/мин- затова гледам да не падам под 3к/мин  . Всъщност сумата излезе доста по солена- щото смених всичко. Мога да ти кажа от какво още не е- от съединител, свещи ремъци ролки, масла(subary by motul) филтри и т.н. За маслото не съм сигурен ще пробвам с Ред Лайн + промивка с БГ ЕПР, но вече свикнах и незнам кога ще го направя, въпреки че купих промивката. Най важното не е от газовата уредба, защото колата е карана само на бензин и пак го правеше- газова сложих преди няколко месеца и дори се държи по добре по време на празния ход. п.п. Казваш, че няма игра на оборотите- така е но на оборотомера, който е стрелкови и не хваща пикове, на компютъра е съвсем друга бира- +/- 15-20 оборота за много кратко време и стрелката не успява да реагира. още едно п.п. Брат ми кара същата кола - от както е произведена е карана само и единствено на газ- няма проблеми с претрисане и маслото на 10к го сменя без доливане (същото subaru by motul), а на мен ми трябва почти 1л за доливане.
|
|
|
|
| Чет Мар 17, 2016 10:01 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |