Отговори на тема стр 1, 2  >
 Лампа масло 
Автор Съобщение

Постове: 146
Автомобил: Impreza 2.0R
Рейтинг: 12
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Днес сутринта като тръгвах за работа ми светна лампата за маслото. Не с интезитета при подаване на контакт, по-слабо и за около 2км. интензитета на светене постепенно съвсем намаля и изгасна.
Първото ми предположение още докато карах беше че маслото е под минимума....но то е сменено преди 500км. и е на максимума и съвсем леко отгоре (майстора предобри с около 100грама повече и май ще е добре да източа малко). Като спрях колата и я изчаках около час и полувина да слегне маслото го проверих и си беше като преди на макса. Огледах отдолу не видях течове. Колата 3 дни не е карана.
Направих преди малко кръгче и всичко беше нормално....
Някой да се е сблъсквал с подобен проблем?

Чет Фев 18, 2016 10:40 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 226
Автомобил: Субару Импреса 2,0
Рейтинг: 116
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Kai написа:
Днес сутринта като тръгвах за работа ми светна лампата за маслото. Не с интезитета при подаване на контакт, по-слабо и за около 2км. интензитета на светене постепенно съвсем намаля и изгасна.
Първото ми предположение още докато карах беше че маслото е под минимума....но то е сменено преди 500км. и е на максимума и съвсем леко отгоре (майстора предобри с около 100грама повече и май ще е добре да източа малко). Като спрях колата и я изчаках около час и полувина да слегне маслото го проверих и си беше като преди на макса. Огледах отдолу не видях течове. Колата 3 дни не е карана.
Направих преди малко кръгче и всичко беше нормално....
Някой да се е сблъсквал с подобен проблем?

Причините за това което описваш може да са много.Първото което се прави в такива случаи е да се отвие датчика за налягането на маслото и на негово място се поставя манометър.Отчита се налягането на маслото при студен и загрял двигател до нормална работна температура в режим на празен ход,при 2000 об/мин и при 4000 об.След като се разполага с получените резултати може да се даде достоверна прогноза за описаното от теб.Всичко останало е гадаене и предположения.Сериозен сервиз трябва да е в състояние да извърши тази проверка.

Чет Фев 18, 2016 11:38 am
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Ясно, благодаря за отговора.
А компа дали ще е отчел грешка? Имам ОБД модул и ще опитам да прочета за грешки.

Чет Фев 18, 2016 12:33 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Kai написа:
Ясно, благодаря за отговора.
А компа дали ще е отчел грешка? Имам ОБД модул и ще опитам да прочета за грешки.

Няма да отчетеш грешка.Компа не се занимава с грешки по маслената магистрала.За това те насочих към манометъра.

Чет Фев 18, 2016 1:23 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Вчера си играх цял ден симулирах всякакви състояния(под наклон и в двете посоки, да изтине хубаво и после газ), но не светна пак лампата. Майстора ми каза може да е било нещо електрическо...и ако светне пак да тичам при него, но през другата седмица ще мина да замеря за мое успокоение. Другото което ме усъмни за накакъв паразитен сигнал беше яркоста която беше доста под тази когато дам контакт(но може и да има зависимост налягане-яркост на светене, ще се поровя в manul-a за това :pardon: ).Както каза ти изпадаме в сферата на гадаенето и предположенията ](*,)
Източих и 250-300мл. масло и вече съм една идея под макса на пръчката. Това което не ми хареса е че след по малко от 1к км и маслото пак отива към черно, ще го сменя май по-рано и ще прочета за няква добавка за промивка.

Пет Фев 19, 2016 9:16 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Kai написа:
................ яркоста която беше доста под тази когато дам контакт(но може и да има зависимост налягане-яркост на светене, ще се поровя в manul-a за това :pardon: ).Както каза ти изпадаме в сферата на гадаенето и предположенията ](*,)
Източих и 250-300мл. масло и вече съм една идея под макса на пръчката. Това което не ми хареса е че след по малко от 1к км и маслото пак отива към черно, ще го сменя май по-рано и ще прочета за няква добавка за промивка.

Това че маслото чернее показва че има добри миещи качества и не е лошо масло.Масло което не чернее и стои винаги бистро не е добро масло и не му се радвай.
Това че лампата за маслото присветва с понижена яркост от нормалното показва че датчика работи на границата на превключване,което може да се предполага че или реално маслото е с понижено налягане или имаш проблем в самия датчик или цялата елверига до измерителния уред на таблото включително и самия той.Но за да не се гадае и предполага и за твое спокойствие трябва да се замери налягането на маслото с манометър.

Пет Фев 19, 2016 10:50 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колегата е прав,
измери налягане на маслото за всеки случай. Доколкото разбирам, това е станало след смяна на маслото нали? И сега новото е доста черно?
Има и малка вероятност мазилната система да е здраво забита от маслени отлагания и в момента да новото масло да смива мръсотията, а тя започва да се разхожда не където трябва. При възприемане на италианската схема - не сменям масло, а доливам се стига до задръстване на решетката на смукателя на маслената помпа и е напълно възможно това да скапе смазването.
Аз все пак залагам на повреда в датчика.
Успех

Пет Фев 19, 2016 11:01 am
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Благодаря ви за отговорите!
Да след смяна на маслото се получи и след около 500км пробег, и 3 дни пред блока без палене. Утре сутрин пак ще има почти 2 дни без палене и се надявам да не повтори случката :-? Ако пък светне съм директно при майстора...иначе другата седмица задължително ще направим замерването с манометъра.
Колата е внос от Швейцария, но все повече се убеждавам, че след последното обслужване по книжка на около 90к нищо не е пипано по нея, а сега е на 145к....Като смених маслото двигателя съвсем леко вдигна вибрациите, които осещам зад волана. Дано съм уцелил...на първоначалните огледи и след това при обслужването много се радвах на учудването на майсторите: "...ми той тоя двигател много сух....никакви течове..." :D

Пет Фев 19, 2016 12:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 216
Автомобил: Outback '10 2.5CVT,Outback '02 H6
Рейтинг: 252
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
ico_tech написа:
Колегата е прав,
измери налягане на маслото за всеки случай. Доколкото разбирам, това е станало след смяна на маслото нали? И сега новото е доста черно?
Има и малка вероятност мазилната система да е здраво забита от маслени отлагания и в момента да новото масло да смива мръсотията, а тя започва да се разхожда не където трябва. При възприемане на италианската схема - не сменям масло, а доливам се стига до задръстване на решетката на смукателя на маслената помпа и е напълно възможно това да скапе смазването.
Аз все пак залагам на повреда в датчика.
Успех

Аз залагам на това, което ти си описал - отлагания или нагари затлачили пътя преди маслената помпа или зъбните колела на самата помпа. Щом е станало само веднъж и не може да се възпроизведе може да е само временно запушване и падане на налягането. Но особенно ако е италианка колата и не е правил, е добре да се направи една промивка с качествен detergent-based флъш (Xenum, Lubeguard и др.) и да се оттекат всички гадурии от картера.

Пет Фев 19, 2016 12:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 704
Автомобил: WRX '02 & 2.0X '04
Рейтинг: 177
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз бих сменил маслото на около 500-1000 км... няколко пъти. За да се прочисти хубаво каквото може. За прочистващите добавки в маслото нямам мнение.
За датчика - в общи линии, тоя датчик никаква работа не върши. Обикновено като светне, означа че мотора вече е заминал. Аз бих си потърсил някакъв уред за налягане на маслото, колкото и елементарен да е. Това си е задължителен аксесоар за всяко Субару, било то и атмосферно.

Пет Фев 19, 2016 10:43 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
demoman написа:
За датчика - в общи линии, тоя датчик никаква работа не върши. Обикновено като светне, означа че мотора вече е заминал.

Датчика върши много важна работа и го има във всички коли.Заради този датчик колегата е разбрал че има проблем в маслената система на двигателя.Когато лампата на таблото светне значи налягането в маслената магистрала е под 1,2 бара и казва че трябва да се спре незабавно за да не се случат поражения на двигателя.Ако се спазва тази инструкция,двигателя не е заминал независимо че лампата е светнала.

Пет Фев 19, 2016 11:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 704
Автомобил: WRX '02 & 2.0X '04
Рейтинг: 177
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Тези 1.2 бара бих ги намалил на 0.2 бара. При положение, че нормалното работно налягане на маслото е 1+ бара на празен ход, то 0.2 бара хич няма да му харесат на мотора. :)

Прикачени файлове:
oil.png
oil.png [ 50.38 KiB | Прегледано 979 пъти ]
Съб Фев 20, 2016 12:45 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 899
Рейтинг: 266
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Датчика НЕ върши никаква работа при субару - в случая говорим за тази марка. Ако светне, мигне и тнт - дай боже, да е проблем в него или ел. веригата - щото налягането, при което светва е все едно да поливам с канче буталата и лагерите с масло. Като се има предвид, че на боксера му трябва сравнително високо работно налягане, заради архитектурата.

За това, както и колегата каза - уред за налягането е силно препоръчителен.

В Субару има два - меко казано, безумно измислени датчика - единия е този, другия е датчика за температурата на охл. система, който е сложен на такова място, че при теч в системата лесно остава на сухо и като отчете повишаване на температурата вече си духнал гарнитурите....

Съб Фев 20, 2016 3:20 am
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
За съжаление пак ми го направи номера :-?
Снощи след ден и полувина два без палене пак същото : контакт светват всички лампи нормално, стартиране на двигателя лампата на маслото остава да свети с яркост доста по малка от при подаване на контакт, около 2 минути работа на място изгасна и след това потеглих. Няколко пъти след това вечерта спирах за по полувин час и пак тръгвах и си беше нормално. Силно се надявам да е някакъв паразитен сигнал в следствие дъжда последните дни(с оглед намалената яркост на индикатора).
В понеделник имам час при майстора да замерим налягането и тогава може би ще се избистрят нещата.Ще опитам да направя и клипче ако пак светне.Сега ще се поровя за мануала да видя нормалните стойности които дава производителя и мисля да последвам съвета на демоман с неколкократна смяна на маслото след 500-1000км.(и аз залагам на налепи полепи и мърсотии от предното масло на X км.) В тази връзка майстора ми намира от някъде наливно масло ravenol 5w50, за което твърди че си е оригинално и го сипва на всички субару-та, които прави , и казва че няма проблем с него. Та въпроса ми е става ли с него да направя тези смени (защото цената му е добра) и след това да сложа някакво по - добро?

Съб Фев 20, 2016 11:29 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега,
промивката при теб е наложителна явно, но начина, по който описваш, че свети лампата просто според мен е от електрическо естество или от самия датчик. Не искам да коментирам доколко е добро разположението на датчика или минималното налягане, но ако имаш липса на смазване от такава величина, че да задейства лампата, то ти ще разбереш и по други показатели че нещо не е наред. И вероятно темата вече нямаше да се казва така, а по-скоро "лампа светна и двигателя задра".

Съб Фев 20, 2016 3:35 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
proscrip написа:
В Субару има два - меко казано, безумно измислени датчика - единия е този, другия е датчика за температурата на охл. система, който е сложен на такова място, че при теч в системата лесно остава на сухо и като отчете повишаване на температурата вече си духнал гарнитурите....

Датчиците не са безумно измислени и ги има във всички коли. Датчика за температурата на охл.система не се поставя за да показва кога има теч от охл.с-ма.Поставя се за да покаже колко е температурата в нея и при повишение или понижение от нормалната да се предприемат необходимите мерки.За загуба на охл.течност се слага друг вид датчик в разширителното казанче и когато течноста спадне под минимума светва на таблото един голям "СТОП'.За съжаление Субару не слага такъв датчик,някои други марки коли го имат.

Съб Фев 20, 2016 5:39 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
ico_tech написа:
............ но ако имаш липса на смазване от такава величина, че да задейства лампата, то ти ще разбереш и по други показатели че нещо не е наред. И вероятно темата вече нямаше да се казва така, а по-скоро "лампа светна и двигателя задра".

Значи излиза че Субару са поставили контролна лампа за налягането в маслената магистрала на таблото за да покаже на водача кога двигателя му е свършил.Малко повече доверие в конструкторите на Субару,няма да е лошо.А и прочетете си Ръководството за експлоатация-там е указано с големи и дебели букви че щом светне лампата се преустановява работата на двигателя и се отнасяш към сервиза на Субару.А не че двигателя е свършил,но много често немарливи и недостатъчно запознати с тези неща водачи продължават да си карат и тогава наистина двигателя свършва,но за това не е виновен датчика и не е безмислено поставен.

Съб Фев 20, 2016 5:54 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Kai написа:
За съжаление пак ми го направи номера :-?
Снощи след ден и полувина два без палене пак същото : контакт светват всички лампи нормално, стартиране на двигателя лампата на маслото остава да свети с яркост доста по малка от при подаване на контакт, около 2 минути работа на място изгасна и след това потеглих. Няколко пъти след това вечерта спирах за по полувин час и пак тръгвах и си беше нормално. Силно се надявам да е някакъв паразитен сигнал в следствие дъжда последните дни(с оглед намалената яркост на индикатора).
В понеделник имам час при майстора да замерим налягането и тогава може би ще се избистрят нещата.Ще опитам да направя и клипче ако пак светне.Сега ще се поровя за мануала да видя нормалните стойности които дава производителя и мисля да последвам съвета на демоман с неколкократна смяна на маслото след 500-1000км.(и аз залагам на налепи полепи и мърсотии от предното масло на X км.) В тази връзка майстора ми намира от някъде наливно масло ravenol 5w50, за което твърди че си е оригинално и го сипва на всички субару-та, които прави , и казва че няма проблем с него. Та въпроса ми е става ли с него да направя тези смени (защото цената му е добра) и след това да сложа някакво по - добро?

Колега,аз ти предлагам на първо време да подмениш само масления филтър с някакъв марков.Пробвай преди да започнеш да подменяш маслата.Сутрин на студен двигател маслото е доста гъсто,трудно преминава през филтъра и ако байпасния клапан в него е с неточни параметри е възможно това описано от теб да се случва.Тази проба ще те вкара в най малки разходи,пред поредица от смяна на масла.

Съб Фев 20, 2016 6:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Кимон написа:
Значи излиза че Субару са поставили контролна лампа за налягането в маслената магистрала на таблото за да покаже на водача кога двигателя му е свършил.

Кимон написа:
За загуба на охл.течност се слага друг вид датчик в разширителното казанче и когато течноста спадне под минимума светва на таблото един голям "СТОП'.За съжаление Субару не слага такъв датчик,някои други марки коли го имат.

Колега на теб светвала ли ти е лампата за маслото? А стрелката за температурата влизала ли е в червеното? Ако не е, не вземай отношение по тези въпроси. На Субару няма как да се постави датчик в разширителния съд, защото системата работи на друг принцип. Това, че имаш антифриз в разширителя, не означава, че имаш и в систамата. Обикновено като е духнала гарнитури изхвърля антифриза в разширителя, а радиатора остава празен. Субару не е като другите коли и за това моля не правете сравнение.

Съб Фев 20, 2016 7:15 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 899
Рейтинг: 266
Отговори с цитат
чукча писател, чукча не читател.... колега, явно не си запознат с боксера при субару, с недостатъците и предимствата, изобщо с марката - не изказвай мнения, с които някой хора - като колегата изпаднал в много неприятна ситуация могат да сбъркат и да послушат - защото после разходите ще са си само за тяхна сметка.

В случая начина на решаване на проблема е един и е споменат достатъчно отчетливо - още при първото присветване - при читав майстор и датчик за налягане на мястото на стандартния - другото е чешене на езика - щото варианти много - шибано масло, проблем с помпата - калпав клапан, задръстени магистрали, спукан смукател и др.

Не се опитвай да ни обясняваш кой датчик за какво е, какво отчита, как отчита и защо така го отчита, виждаме колко си наясно с материята - не обърквай хора, които тепърва се сблъскват с някой странности и недомислици, повярвай ми инженерите, които са ги измислили така нямат нужда от адвокат в твое лице....

До Kai - колега - майсторът тряБва да е свестен и да е доста добре запознат със субару - може да се хване по показанията на датчика какво да се търси първо като проблем - според флуктояцията в показанията на студено, според същите на топло масло при едни и същи обороти, на празен ход и на скорост.

Съб Фев 20, 2016 7:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >