Отговори на тема стр <  1, 2
 Лампа масло 
Автор Съобщение

Постове: 226
Автомобил: Субару Импреса 2,0
Рейтинг: 116
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колеги,аз изказвам мое лично мнение по проблема на колегата и не го налагам на никой.Който иска го ползва, а който не иска го отминава.Така както аз ще отмина по горните два поста,защото не съм съгласен с тях.Не разбирам защо е това непримиримо отношение на някои колеги към мнения които не споделят.Когато се спори или оспорва нещо трябва да става с аргументи.Например когато се твърди че боксера на Субару има различна охладителна система от останалите двигатели е редно да се каже къде е разликата и каква е точно тя.А не да се хвърлят просто приказки така голословно.Аз винаги съм смятал че колкото повече различни мнения се изказват по даден проблем,толкова по добре може да се стигне до истината.Излиза че е по добре само да се ползват мнения,но да не се изказват.За съжаление несподелените мнения създават проблеми.

Нед Фев 21, 2016 12:21 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колеги успокойте малко топката. Тук не е Сирия.
Забелязъл съм, че във форума има няколко взривоопасни думи и комбинации, които веднага пораждат безмислени дискусии и стигат до абсурдни конфликти. И то за неща, за които "топлата вода" е отдавна открита. Примерно - охлаждане, налягане и вид на масло.
Нека се придържаме към темата.
Колега Кимон - последното нещо, което съм искал е да те нападам или обиждам. За финал ще кажа, че лампи за маслото има не само при Субару. Но при всички ефекта от светване на лампата е един и същ. Т.е дали е ферари, субару или москвич светването на тая лампа сигнализира за един и същи проблем. Да - ако спреш веднага щетите ще са минимални, ако не спреш веднага (както колегата описва, че си кара и след светнала лампа) то щетите стават фатални. Понеже искаш аргументи - минимални са щетите, при които двигателя ти се върти и работи нормално - ти си отразил лампата и отстранил проблема с налягането на маслото по косвен път, но не си отворил лагерите. В най-добрия случай при работа различна от условията на течно триене (при налягане на масло в норма) първо пада композицията на лагера (white metal, бабит и прочие в зависимост от технологията). Това е слоя с нисък коефициент на триене. От тук нататък при следващо злополучно събитие - студен старт с много тънко масло, старт след дълъг престой, старт при частично запушен маслен тракт и прочие ти вече нямаш жертвен слой и стигаш до триене на метални двойки (вал/подложка), които много бързо задират. Следствието от цялата работа е, че както е описано в книжката - светването на лампа в червено почти винаги води до сервиза и престой в него. Неглижирането на лампите води до още по-дълъг престой.
Относно особеностите на боксер мотора - можеш да намериш информация в нета и в секция за ръковдства за поддръжка на форума.
Поздрави. :beer:

Нед Фев 21, 2016 1:30 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
ico_tech написа:
Колеги успокойте малко топката. Тук не е Сирия.
Забелязъл съм, че във форума има няколко взривоопасни думи и комбинации, които веднага пораждат безмислени дискусии и стигат до абсурдни конфликти. И то за неща, за които "топлата вода" е отдавна открита. Примерно - охлаждане, налягане и вид на масло.
Нека се придържаме към темата.
Колега Кимон - последното нещо, което съм искал е да те нападам или обиждам. За финал ще кажа, че лампи за маслото има не само при Субару. Но при всички ефекта от светване на лампата е един и същ. Т.е дали е ферари, субару или москвич светването на тая лампа сигнализира за един и същи проблем. Да - ако спреш веднага щетите ще са минимални, ако не спреш веднага (както колегата описва, че си кара и след светнала лампа) то щетите стават фатални. Понеже искаш аргументи - минимални са щетите, при които двигателя ти се върти и работи нормално - ти си отразил лампата и отстранил проблема с налягането на маслото по косвен път, но не си отворил лагерите. В най-добрия случай при работа различна от условията на течно триене (при налягане на масло в норма) първо пада композицията на лагера (white metal, бабит и прочие в зависимост от технологията). Това е слоя с нисък коефициент на триене. От тук нататък при следващо злополучно събитие - студен старт с много тънко масло, старт след дълъг престой, старт при частично запушен маслен тракт и прочие ти вече нямаш жертвен слой и стигаш до триене на метални двойки (вал/подложка), които много бързо задират. Следствието от цялата работа е, че както е описано в книжката - светването на лампа в червено почти винаги води до сервиза и престой в него. Неглижирането на лампите води до още по-дълъг престой.
Относно особеностите на боксер мотора - можеш да намериш информация в нета и в секция за ръковдства за поддръжка на форума.
Поздрави. :beer:

ОК колега,съгласен съм с теб,но съм забелязал че във форума има колеги които трудно приемат мнения различни от тяхното.Само на едно нещо няма да се съглася с това което си изказал и ще го подкрепя с пример-"Да - ако спреш веднага щетите ще са минимални, ако не спреш веднага (както колегата описва, че си кара и след светнала лампа) то щетите стават фатални."Само че колегата казва че лампата му светва с намалена от нормалната светлина за около 2 мин. само и след това изгасва и си кара по цял ден и няма проблеми.
Ето ти и един случай лично на мен:карам по бул.България посока Витоша,спирам на светофара на бул.Гоце Делчев на червено и в този момент ми присветна за миг лампата на маслото и в следващата секунда светна постоянно както си свети когато още не е запален мотора.Веднага изгасих колата и ужас,пред мен колона,зад мен колона от автомобили.Изчаках да светне залено,запалих колата и пресякох булеварда и веднага спрях даже на спирката на автобусите,вече с едно на ум че е станало най лошото-нямах просто друг избор.Вдигнах капака и видях капещо масло от дясната глава на двигателя--избила гарнитура на капака на клапаните,текло си е без аз как да разбера и когато маслото се свършило светва лампата.Обадих се на приятел,дойде и ме изтегли до вкъщи.Смених гарнитурата,сипах ново масло с едно на ум,но си карам до ден днешен без никакви проблеми,лампата винаги си гасне нормално и без никакви излишни шумове от работата на двигателя.Това беше преди две години.
Изводите да си направи всеки за себе си.Поздрави.

Нед Фев 21, 2016 10:26 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 704
Автомобил: WRX '02 & 2.0X '04
Рейтинг: 177
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Тая лампа не е направена да свети с различен интензитет. Тя е свързана към ключ, който прекъсва веригата при налягане от N бара. Демек, тя или трябва да свети, или да не свети. Това, че свети с намален интензитет, най-вероятно означава или проблем в датчика, или проблем в окабеляването до него. It's a bug, not a feature. :D

Нед Фев 21, 2016 11:53 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
demoman написа:
Тая лампа не е направена да свети с различен интензитет. Тя е свързана към ключ, който прекъсва веригата при налягане от N бара. Демек, тя или трябва да свети, или да не свети. Това, че свети с намален интензитет, най-вероятно означава или проблем в датчика, или проблем в окабеляването до него. It's a bug, not a feature. :D

Да,така е съвсем вярно.Ако свети с променен интензитет значи че работи в преходен режим когато е на границата между включен/изключен и създава пад на напрежение във веригата.Извода е или наистина намалено налягане или проблем в датчика или елверигата до него.За това трябва да се направи замерване с обикновен манометър за да се стигне до истината.Предполагам ще излезе малкия дявол.

Нед Фев 21, 2016 12:45 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 899
Рейтинг: 266
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ако лампата за налягането не е светвала нормално - както като свети "на контакт", то няма абсолютно никакъв проблем в мазителната система, проблемът е масата, тъй като датчика замасява през блока - пробвай да го натегнеш една идея, ако не ти се занимава да го сваляш и да чистиш него и леглото му.

Нед Фев 21, 2016 2:38 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 146
Автомобил: Impreza 2.0R
Рейтинг: 12
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
proscrip написа:
Ако лампата за налягането не е светвала нормално - както като свети "на контакт", то няма абсолютно никакъв проблем в мазителната система, проблемът е масата, тъй като датчика замасява през блока - пробвай да го натегнеш една идея, ако не ти се занимава да го сваляш и да чистиш него и леглото му.

demoman написа:

Да и аз вече съм почти убеден в това. Вчера се порових в менуалите и открих въпросната схема, както и очаквах тя е съвсем елементарна и не минава през никакви усложняващи вериги компа и т.н. Тоест би трябвало да е свети не свети, а не мъждука и изгасва постепенно...Днес се опитах да елиминирам вероятността за утечка , като идеята ми беше да запаля двигателя и ако пак свети мъждукащо като предните 2 пъти да откача буксата на датчика на работещ двигател и да видя как се държи.Ако продължи да мъждука добре значи е малкия дявол -кабела, ако изгаснеше значи е датчика или по- лошо. Но колата си запали нормално лампата си изгасна и не можах да проверя. Може би дъждовете последните дни за ми направили номер. Имам едно наум че скоро може да се сблъскам с проблем с кабелите , защото като взимах колата всички крушки на късите и габарити бяха изгорели, нещо е ставало ама какво... :-? , отделно халогените не работят като на десния дори липсва окабеляване(вероятен удар), но с тях ще се занимая като се постопли.
Утре все пак имам записан час и ще проверим налягането за мое успокоение и ще ъпдейтвам за резултата.
Благодаря на всички за отговорите и насоките :good:

Нед Фев 21, 2016 3:18 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 146
Автомобил: Impreza 2.0R
Рейтинг: 12
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Вчера преди майстора пак всичко нормално. Ходих мерихме (май ще сменявам специалиста), махна датчика закачи манометър и на полузагрят двигател( от вкъщи до майстора 2км.) показа 4 бара; при подаване на газ >2000, <3000 оборота отчете 7-8 бара. Според майстора всичко е супер, но не направи теста на студен после на топъл двигател...
На следващите дъждове, предполагам че пак ще ми направи номер и вече ще търся по кабеляците. Силно се замислям да сложа един ад он за налягане в пепелника, който не ползвам, например :)

Вто Фев 23, 2016 11:41 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Kai написа:
Силно се замислям да сложа един ад он за налягане в пепелника, който не ползвам, например :)

На другата ми кола от профила имам фабричен манометър и е много удобен.

Вто Фев 23, 2016 2:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 704
Автомобил: WRX '02 & 2.0X '04
Рейтинг: 177
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Провери си масата към сензора. Имах подобен проблем (въобще не светеше лампата) и се оказа, че не прави маса към мотора. Направо вземи един кабел, вържи го към минуса на акумулатора, допри го до корпуса на датчика и виж дали ще изчезне мъждукането. Или направо го хвани към корпуса са датчика със скоба.

Пон Фев 29, 2016 8:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2