| Автор |
Съобщение |
|
demon777
Регистриран на: Пон Юни 08, 2015 6:48 pm Постове: 304 Местоположение: Сливен
Автомобил: Legacy 2,5 - 2004 АТ
Рейтинг: 47 
|
|
При шофиране с рязко форсиране на двигателя се размирисва на развалени яйца и то доста си мирише и явно е от катализаторите. В следствие от това ми свети чека. Смених 1ва ламда сонда ефект никакъв след около 100км чека пак светва. Викам ще махам катализаторите и ще слагам резонатори. Ходих при 1 пич в града оня вика ако не си сменял свещи го направи може от това да е. Смених ги пак нищо. Днес пак ходих при него той вика че почти сигурен че не е от катализаторите но записах час за др седмица каза че ще резне катализатора да види дали има стопени части и ако няма ще го върне обратно.
Знам че катализаторите миришат когато са запушени. Възможно ли е да има друга причина да миришат катализаторите?
_________________ http://line4auto.ru/subaru/m76.gif
|
|
|
|
| Пет Мар 04, 2016 6:03 pm |
|
|
|
kener
Регистриран на: Чет Фев 06, 2014 5:43 pm Постове: 310 Местоположение: с. Антон обл. Софийска
Автомобил: subaru legaci 2.0 125
Телефон: 0887464945
Рейтинг: 35
|
Катализатора е консуматив,който като всички други след определен пробег се сменява. Тази работа на нас Ганьовците хич не ни се нрави. Препоръчвам ти,ако имаш възможност,да сложиш заместител. Резонатора обезшумява но не филтрира и след това може да береш ядове при преминаване на ГТП. Също така само с резонатор може да ти се вдигне разхода а също и ще започне да гори двигателно масло. Щом излизат лоши миризми значи е за махане и друга причина няма. Не е лошо и да смениш майстора щом асоцийра лошата миризма със запалителните свещи 
|
|
|
|
| Пет Мар 04, 2016 6:23 pm |
|
|
|
demon777
|
|
И преди съм ползвал услугите му и съм оставал доволен. Обоснованието му за свещите беше че ако са заминали може бензина да не доизгаря добре и да попада недоизгорял в катализаторите и от това да мирише.
Аз заради това питах дали има друга причина освен запушване за да миришат катализаторите.
Иначе съм го решил че ще сложа рециклирани катализатори. А и майстора така ме посъветва че ще изгубя комфорта ще бучи повече . В момента като застана зад колата /когато не е форсирана много/ отзад мирише по скоро на .... на изпарена вода.
|
|
|
|
| Пет Мар 04, 2016 6:30 pm |
|
|
|
Aleks ps4
Регистриран на: Сря Яну 07, 2015 11:24 pm Постове: 132 Местоположение: Перник
Автомобил: Subaru Impreza 2.0R 150hp 2007
Телефон: 0878137942
Рейтинг: 45 
|
С тоя проблем се сблъсках и аз при първия по-голям сняг. Реших да пробвам колата в преспите и при първото форсиране и пробуксуване на гумите в колата се разнесе много гадна миризма като на развалено. Помислих си че съм прецакал нещо, но постепенно миризмата изчезна. Същата процедура повторих следващия уикенд - тогава миризма не се появи. Не съм ходил в сервиз и ще следя темата за развитие. 
_________________ За всеки влак си има пътници !!! ... Само моя е товарен обаче !
|
|
|
|
| Пет Мар 04, 2016 6:48 pm |
|
|
|
kener
Регистриран на: Чет Фев 06, 2014 5:43 pm Постове: 310 Местоположение: с. Антон обл. Софийска
|
|
Другия въпрос е че имаш един катализатор. Първото от към двигателя е някакъв филтър и за него не съм на 100% сигурен дали също трябва да се маха. Хубаво че си решил пак да сложиш катализатор. Хем за колата ти ще е добре хем за природата. Да не ти разправям какъв кеф е като отида лятото в столицата с мотора и като спра на някой светофар. Не съм чувал за рециклиран катализатор,не казвам че няма,но има заместители на сносни цени.
|
|
|
|
| Пет Мар 04, 2016 10:21 pm |
|
|
|
kener
|
|
Колега Алекс при теб може да е била миризмата от съединителя,ако си карал по-екстремно. Имах подобна случка,теглих катастрофирал автомобил,и от съединителя замириса на гадно. Става въпрос за ръчни скорости. Защото според мен катализатора ще мерише постоянно.
|
|
|
|
| Пет Мар 04, 2016 10:27 pm |
|
|
|
Кимон
Автомобил: Субару Импреса 2,0
Рейтинг: 116  
|
|
Катализатора не е консуматив и ако двигателя работи в нормален и правилен режим той е разчетен за ресурса на двигателя.Никъде и никога не се казва в сервизните документи на колко клм. трябва да се смени катализатора,както се споменава за много други неща,които са консумативи.Дали катализатора е свършил се разбира не по миризмата,а се прави измерване с газанализатор за да се види какво излиза от ауспуха на двигателя.И тогава се прави заключение за функционалност.Всякакви миризми на развалени яйца,свински пържоли или други подобни са измишльотини на наши майстори за да ти забършат катализатора.
|
|
12
|
|
| Съб Мар 05, 2016 8:47 pm |
|
|
|
kener
|
|
Не съм съгласен с теб колега Кимон. Катализатора има определен живот. Може да не го пише в документите но е консуматив. Прав си за това че нашите майстори искат да ги приберат защото са продаваеми макар че от нашите коли струват 50-60лв. Не е далече времето,когато ще се държи страшно много за наличието и изправността на катализаторите. Да не говорим че от години има двигатели,които без катализатор не работят.
|
|
|
|
| Съб Мар 05, 2016 9:44 pm |
|
|
|
Кимон
|
kener написа: Не съм съгласен с теб колега Кимон. Катализатора има определен живот. Който ми каже колко е този определен живот,ще има едно черпене от мен.  Да ми покаже някъде да е определяно такъв срок на годност,документи,заводски препоръки и др. подобни.Аз съм имал случай да видя катализатор на 320000клм ,идеално работещ-газанализатора отчита 0,1% CO. 
|
|
|
|
| Съб Мар 05, 2016 9:56 pm |
|
|
|
ico_tech
|
|
Колега, извинявам се, че се намесвам в спора, но ми стана интересно - би ли споделил тази стойност на каква кола е измерена (колко катализатора, с/без въздушна помпа и прочие) и с какъв газ анализатор. И можеш ли да кажеш в настоящият момент на твоя катализатор на N километра колко от повърхността му е работна и колко мъртва? Понеже обвързваш състояние на катализатора с ресурса на двигателя, това ще даде доста насоки колко ще изкара колата. Благодаря предварително.
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
|
|
| Нед Мар 06, 2016 12:22 am |
|
|
|
kener
|
|
Колега не мога да ти кажа точно определен пробег но е факт че на повечето коли в България са махнати. При мен от 3 коли в момента на 2 са махнати още преди да ги взема като едната беше нов внос. За този автомобил,за който говориш,сигурно е каран в чужбина с хубаво гориво. В България няма как да стане с наще горива.
|
|
|
|
| Нед Мар 06, 2016 1:59 am |
|
|
|
Кимон
|
kener написа: Колега не мога да ти кажа точно определен пробег но е факт че на повечето коли в България са махнати. При мен от 3 коли в момента на 2 са махнати още преди да ги взема като едната беше нов внос. За този автомобил,за който говориш,сигурно е каран в чужбина с хубаво гориво. В България няма как да стане с наще горива. Не може да ми кажеш какъв пробег издържа катализатора,защото никъде няма да срешнеш такава цифра.Ако някъде я срешнеш ще имаш чершене от мен.От три коли на две са махнати,защото нашите велики майстори развиват теорията че след 100-120000 клм трябва да се премахне и хем да ти го вземат и хем да им платиш за резонаторче.Те развиват теорията и че Ламбда сондите също издържали толкова клм и трябвало да се подменят.Всичко може да се подмени,но след тест с подходяща апаратура и констатация че резултатите са извън нормите.Това мирише на яйца,май че е запушен,или като че ли е мудна ламбда сондата са приказки без стойност.
|
|
|
|
| Нед Мар 06, 2016 8:07 am |
|
|
|
Кимон
|
ico_tech написа: Колега, извинявам се, че се намесвам в спора, но ми стана интересно - би ли споделил тази стойност на каква кола е измерена (колко катализатора, с/без въздушна помпа и прочие) и с какъв газ анализатор. И можеш ли да кажеш в настоящият момент на твоя катализатор на N километра колко от повърхността му е работна и колко мъртва? Понеже обвързваш състояние на катализатора с ресурса на двигателя, това ще даде доста насоки колко ще изкара колата. Благодаря предварително. Каква е колата,какъв е катализатора,колко катализатора има,с/без въздушна помпа,с какъв бензин се кара,на какво мирише, с колко ламбда сонди е,няма никакво значение когато трябва да се определи състоянието на катализатора.Слага се сондата на газ-анализатора в ауспуха и се отчитат данните които дава.Ако са над нормата при нормален режим на колата тогава се правт съответните изводи.
|
|
|
|
| Нед Мар 06, 2016 8:16 am |
|
|
|
kener
|
|
На теория си прав но практиката показва друго. А за ламбда сондата абсолютно не си прав. Повече от половината коли са със сменени сонди. И как така са сменили сонди и са махнали катализатори без да са сменили или ремонтирали двигателите щом са изчислени за тяхния ресурс? При мен на едната лично аз и смених сондата. Другата ми дава грешка на рървата сонда а на третата първата сонда е сменявана. Аз ти говоря за коли на 13-16г. Ти може да визираш модели на по 2-5г. Другия въпрос е че катализатора започва да работи при достигане на определена температура и логично ако се кара на къси растояния на практика би трябвало да е като нов.
|
|
|
|
| Нед Мар 06, 2016 9:32 am |
|
|
|
deadman
|
|
| Нед Мар 06, 2016 11:20 am |
|
|
|
Alxx
|
|
Миризмата от катализатора НЕ Е от запушване. Миризмата идва в момент на лошо изгаряне на "хубавото" ни гориво, в което нерядко има твърде много сероводороди именно от които идва миризмата на яйца. Би могло да е от кофти свещи, дефектен датчик - въобще може да го причини всичко, което нарушава смесообразуването и правилното изгаряне. На пропан-бутан даже е по-силен ефектът, заради ароматизаторите, които се добавят в горивото. Здравината на катализатора се установява с мерене на референтните стойности на емисиите, както и на общия газов дебит от генерацията. Всичко останало са твърдения на нереализирани врачки и разбирачи.
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
|
| Нед Мар 06, 2016 4:14 pm |
|
|
|
demon777
|

Alxx написа: Миризмата от катализатора НЕ Е от запушване. Миризмата идва в момент на лошо изгаряне на "хубавото" ни гориво, в което нерядко има твърде много сероводороди именно от които идва миризмата на яйца. Би могло да е от кофти свещи, дефектен датчик - въобще може да го причини всичко, което нарушава смесообразуването и правилното изгаряне. На пропан-бутан даже е по-силен ефектът, заради ароматизаторите, които се добавят в горивото. Здравината на катализатора се установява с мерене на референтните стойности на емисиите, както и на общия газов дебит от генерацията. Всичко останало са твърдения на нереализирани врачки и разбирачи. Тоест съветвате ме да не пипам катализаторите така ли? При диагностика ми изкарва грешка P0420 Не знам вече какво да направя за да оправя проблема. Смених 1ва ламда и свещите. Единственото което се сещам за възможна причина за тази грешка е не работещи катализатори. Дали е ефективен катализатора мери втората сонда.Следователно дали там е проблема. В този сайт пише нещо на английски за проблема. So what is causing my P0420 code? http://www.p0420.com/There are a number of things that could be causing this p0420 catalyst efficiency code. The most common thing is the catalytic converter itself is no longer functioning properly. The other likely thing is the rear O2 (oxygen) sensor is no longer working properly. Other things could include exhaust leaks, damaged exhaust pipes, damaged O2 sensor wiring/connectors, plugged catalytic converter, etc.Или първо да пробвам със втулки. В интернет намерих чертеж за изработката им: Коя от двете схеми трябва да покажа на стругаря? И все пак ако проблемът е в не работещ катализатор мисля че ще е по удачно да се замени със работещ.  
|
|
|
|
| Нед Мар 06, 2016 5:16 pm |
|
|
|
deadman
|
|
Колега, аз не съм врачка, но пък съм неразбирач и въпреки това ще си позволя да дам мнение.
Принципно ламбда сонда (както и всеки друг сензор) се сменя след като е доказано, че не работи по създадени преди десетилетия принципи и използвани от автомобилните производители в диагностичните им прибори. Ламбда сондите дават както следва: - първата - триъгълна графика - втората - много дълга подобна на синусоида графика - ако е къса, значи е за смяна.
Защо се предлагат смени на ламбди без измервания ще се въздържа да коментирам, защото все пак съм неразбирач.
Ако сте сменили първата сонда, аз бих препоръчал да смените втората с взете на заем от някого, като преди това проверите внимателно за "течове" от изпускателната система. Не съм врачка, но бих казал, че катализатора е за махане/подмяна. Ако махнете катализатора тогава ще трябва да сложите дистанциращи втулки.
_________________ Не ми казвай колко си учил, кажи ми колко си пътувал
|
|
|
|
| Нед Мар 06, 2016 6:33 pm |
|
|
|
ico_tech
|
Цитат: Каква е колата,какъв е катализатора,колко катализатора има,с/без въздушна помпа,с какъв бензин се кара,на какво мирише, с колко ламбда сонди е,няма никакво значение когато трябва да се определи състоянието на катализатора.Слага се сондата на газ-анализатора в ауспуха и се отчитат данните които дава.Ако са над нормата при нормален режим на колата тогава се правт съответните изводи. Благодаря за отделеното време, колега. Няма да изпадам в повече конкретика. Извинявам се за спама на колегата започнал темата.
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
|
|
| Нед Мар 06, 2016 6:58 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
p0420 излиза и на коли с малък пробег ( 80 000км при едно Волво този уикенд което се кара само с 100 октана ), само по грешката няма как да се разбере дали катализатора е причината или 02 сензора.
За колегата Демон777 - запушен катализатор освен по острата миризма, се познава и по слабата динамика на колата на висока скорост. Има и друг начин - загряла кола се качва на подемника и се сравнява температурата на гърнетата отдолу, ако катализатор е запушен то ще е доста по горещ от останалите.
Прегледай генерацията отдолу и вижте дали някой от кабелите на сондата не е частично наранен, ако са ОК, действай по препоръките на Пламен ( deadman ).
Ако си с газова, и ти светва грешката на дълъг път, си прегледай смесите - случва се да обеднява и тогава светва р0420
|
|
|
|
| Нед Мар 06, 2016 6:58 pm |
|
|
|