Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр 1, 2  >
 Газов инжекцион, КАТ, ел. прозорци и др. 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 183
Автомобил: Subaru Outback 3.6 B15 2015
Телефон: Нула879пет96две4пет
Рейтинг: 100
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте,

Прясно, прясно сложих газов инж. при колегата PradaBG. Много се радвам, колата върви супер. Не съм успял да засека все още разход, но на пръв поглед изглежда като на бензин.

Така... темата ще бъде манджа с грозде, но тъй като нещата са свързани, реших да вдигна една само.

1во: Все още нямам документи за газовата. Колегата каза да карам 500км и да се върна за настройка и документи. В тази връзка, какво става, ако ме спрат от КАТ. Едва ли ще се случи, но освен да се правя на луд, др не знам.
2ро: С последните промени в закона не ми стана ясно какво следва - документално. До колкото разбрах, си взимам документа за газовата, после ГТП за колата(време му е скоро) + газовата, после КАТ за смяна на талон. Няма нужда да минавам канал и т.н. - Така ли е?
3то: От къде мога да си взема калъф за резервната гума. Ще карам с пълно-размерна резервна и мисля да си намеря кутия за таван за дългите пътувания. Засега не е проблем, тъй като имам куче и мога да си я държа в купето зад шофьорската седалка, където седи то.
4то: Оказа се, че резервната ми е оригинална с оригинална джанта. Никога не е вадена от багажника. Естествено за 15г. гума, това значи, че трябва да я сменям? Мога ли да сменя една от железните ми джанти за новата от резервната гума. Има ли смисъл?
5то: Имах злощастието, след като си взех колата от PradaBG да не ми работят ел-стъклата. Нито една от конзолите не работи и не е от бушона. На един бушон са с запалката, а тя си работи. Някой има ли някаква идея, как се е случило и какво е? Не обвинявам колегата, такива неща се случват, вероятно е съвпадение, а дори да не беше, едва ли нарочно ми е развалил стъклата. Все пак, искам да си го оправя.

Мерси предварително! :good: :idea: :bow: :beer:

Subaru Outback 2.5 2000 :pardon:
Subaru Legacy Sedan 2.0 2001 :love:

Сря Мар 02, 2016 12:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 640
Автомобил: Forester 2.5XT '06AT;Outback B13 H6
Телефон: O8985O54I4
Рейтинг: 346
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Kum4oVul4o написа:
1во: Все още нямам документи за газовата. Колегата каза да карам 500км и да се върна за настройка и документи. В тази връзка, какво става, ако ме спрат от КАТ. Едва ли ще се случи, но освен да се правя на луд, др не знам.

И аз я слагах при него и нямам никакъв документ (освен ако не го е оставил в жабката и не съм го видял). Досега КАТ не са ми искали документи за газова, нито с предишната, нито сегашната. Единственото място, където са ми искали документ за газовата, беше преди доста време на Лукойла на Долни Богоров, на изхода за Хемус. Искаха го иначе нямаше да ми заредят. А според мен го искат, защото точно отзад е сервиза на Фобос и ако нямаш, евентуално да изкарат някой лев. Това е предположение само разбира се. За преглед от както въведоха газовата да си минава преглед с техническия на колата, първия път просто трябваше да покажа бутилката, за да видят от коя година е и да запишат някъв номер мисля и това е. Имах и паспорт за старата кола де, та незнам за новата. Вече в талона за прегледа ти пише, че имаш и газ.

Попитай го като отидеш при него за регулацията. Може и да знае по подробно процедурата.

Kum4oVul4o написа:
2ро: С последните промени в закона не ми стана ясно какво следва - документално. До колкото разбрах, си взимам документа за газовата, после ГТП за колата(време му е скоро) + газовата, после КАТ за смяна на талон. Няма нужда да минавам канал и т.н. - Така ли е?

В талона ми пише официално, че съм с газова, но това стана още докато я регистрирах (въпреки, че нямах газова тогава), но това е друга тема. Уж трябвало ама незнам колко е задължително вече.

Kum4oVul4o написа:
3то: От къде мога да си взема калъф за резервната гума. Ще карам с пълно-размерна резервна и мисля да си намеря кутия за таван за дългите пътувания. Засега не е проблем, тъй като имам куче и мога да си я държа в купето зад шофьорската седалка, където седи то.

Аз преди време бях набарал в Кауфланд такива, на някой от междинките. Незнам дали ги има все още. Ако не намериш там, в някоя гумаджийница трябва да имат големи чували за гуми(поне временно). Аз като си вземах моите зимни от Примекс ме питаха искам ли да си закупя. Разбира се калъфа е по прибран.

Упсех с оправянето на стъклата и борбата с КАТ. незнам ако не е бушон, какмогат да се прецакат всичките на веднъж, освен кабел да се е прекъснал след бушона ама от какво да се прекъсне. Трябва да се разгледат схемите

Сря Мар 02, 2016 12:29 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Kum4oVul4o написа:
5то: Имах злощастието, след като си взех колата от PradaBG да не ми работят ел-стъклата. Нито една от конзолите не работи и не е от бушона. На един бушон са с запалката, а тя си работи. Някой има ли някаква идея, как се е случило и какво е? Не обвинявам колегата, такива неща се случват, вероятно е съвпадение, а дори да не беше, едва ли нарочно ми е развалил стъклата. Все пак, искам да си го оправя.

Мерси предварително! :good: :idea: :bow: :beer:

На другата ми кола преди много време, като слагаха газовата имах подобен проблем. При мен не светеха фаровете. Казаха, че е просто съвпадение. Оказа се, че като са ръчкали са измъкнали една букса от таблото с бушоните. И при теб най-вероятно е нещо такова. Радо обаче действа внимателно, та...

Сря Мар 02, 2016 12:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Калъфи за резервна гума продават Фобос, но в момента нямат налични някои размери (имам прясна информация, тъй като в събота напазарувах от тях моя кит).

Сря Мар 02, 2016 1:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1217
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
За да е законна газовата трябва да имаш минат годишен преглед и на големия лист да пише, че е проверена и изправна уредбата. С този преглед можеш да идеш в КАТ да си смениш талоните, за да пише двата вида горива.
От миналата година въвеждат в системата годината, марката и номера на газовата бутилка като се изисква на 10г да се сменя. Сега като си сложил нова бутилка, след 10г няма да можеш да минеш преглед без да я смениш. Това ми го обясниха от ГТП пункта, който беше на бул. Т. Каблешков и минаваха много хора от форума, защото имаха ролки и знаеха как се преглежда Субару. Сега се преместиха срещу Боми Ауто (малко след Околовръстното и разклона за Г. Баня).

Аз съм с АГУ слагано в Германия и имам само немските документи от ДЕКРА ("само" 16 страници :D ). За съжаление в КАТ не четат немски явно. Минах преглед, за да впишат газовата и с него си смених талоните.

сега:
    Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)

Сря Мар 02, 2016 5:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Смяната на талона задължителна ли е? Какви са сроковете?

Сря Мар 02, 2016 6:44 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 628
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Не.
 3

Сря Мар 02, 2016 9:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 136
Автомобил: Forester S Turbo MY99
Рейтинг: 24
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Колега, смяната на талона е задължителна. Процедурата е следната:
1. Монтират ти газовата
2. Взимаш си документите, в които са ти описани частите, които са сложени (най-важното е номера на бутилката)
3. Отиваш на преглед, но не е просто ГТП, а първоначален преглед на газова, който се извъшва само в сервизи от втора категория нагоре описани тук http://www.rta.government.bg/images/Image/registri/gasPermits.html
4. Отиваш в КАТ и си сменяш талона.

Сроковете са 2 седмици за преглед и 6 месеца за смяна на талона по спомен.

По въпроса за прозорците: виж дали не са ти натиснали случайно копчето за заключване на операцията на стъклата - трябва да се намира някъде до управленията на прозорците при шофьора.
 9

Чет Мар 03, 2016 10:56 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 478
Автомобил: Subaru Outback, H6, 2005
Рейтинг: 117
Отговори с цитат
Скоро минавах ГТП и ги питах дали трябва да си сменям талона, и отговорът беше - НЕ. Отделно, мен като са ме спирали, никога не са ми искали документи за газовата. Аз също съм мобтирал при Радо и имам документи за монтираната система - Романо - сервизна книжка и т.н. + паспорта на газвоата бутилка.

Можеш да отидеш да ти извадят паспорт на бутилката, тук пише къде става бързо: viewtopic.php?f=1&t=19692

За калъфа са ти казали - Фобоос - https://fobosgas.com/category/35/predpazni-kalafi.html

Отнсно резервната гума - виж и ДОТ-а, акое отпреди 15 години я изхвърли и си вземи няква гума същият размер втора ръка.

Другото е да си караш колата и да не се притесняваш за глупости:)

Чет Мар 03, 2016 6:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
melhaer написа:
Скоро минавах ГТП и ги питах дали трябва да си сменям талона, и отговорът беше - НЕ. Отделно, мен като са ме спирали, никога не са ми искали документи за газовата. Аз също съм мобтирал при Радо и имам документи за монтираната система - Романо - сервизна книжка и т.н. + паспорта на газвоата бутилка.

Можеш да отидеш да ти извадят паспорт на бутилката, тук пише къде става бързо: viewtopic.php?f=1&t=19692

За калъфа са ти казали - Фобоос - https://fobosgas.com/category/35/predpazni-kalafi.html

Отнсно резервната гума - виж и ДОТ-а, акое отпреди 15 години я изхвърли и си вземи няква гума същият размер втора ръка.

Другото е да си караш колата и да не се притесняваш за глупости:)

Колега, има много сериозна разлика между това какво може да мине и това какво е написано в закона, но все пак нека не забравяме че непознаването му не ни освобождава от отговорност.
Всички газови уредби монтирани след март 2015г трябва да се регистрират по описания горе начин. Няма вече такова нещо като паспорт - това е за заварените положения и монтираните преди уредби.

Пет Мар 04, 2016 6:36 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 478
Автомобил: Subaru Outback, H6, 2005
Рейтинг: 117
Отговори с цитат
Цитат:
3. Отиваш на преглед, но не е просто ГТП, а първоначален преглед на газова, който се извъшва само в сервизи от втора категория нагоре описани тук http://www.rta.government.bg/images/Ima ... rmits.html

а под това какво се има предвид? Че отиваш в един от тези сервизи сами преди да си вземеш талона или трябва всеки път ГТП да ти е в един от тези сервизи?

Съб Мар 05, 2016 8:28 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 62
Автомобил: Subaru Outback III H6
Телефон: 0886743229
Рейтинг: 104
Отговори с цитат
Здравейте колеги ,
Въпреки ,че не познавам лично колегата spit_fire ,аз бих му се доверил ,защото явно е чел и е достатъчно запознат с материята. Не останаха и много хора ,които искат да спазват и познават законите.
Аз бих добавил само една поправка на казаното от него.
Монтирани уредби позволяващи работата на двигателя с ВНГ - СПГ ,монтирани след 01.09.2014 г. :)

Съб Мар 05, 2016 12:13 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
melhaer написа:
Цитат:
3. Отиваш на преглед, но не е просто ГТП, а първоначален преглед на газова, който се извъшва само в сервизи от втора категория нагоре описани тук http://www.rta.government.bg/images/Ima ... rmits.html

а под това какво се има предвид? Че отиваш в един от тези сервизи сами преди да си вземеш талона или трябва всеки път ГТП да ти е в един от тези сервизи?

Отиваш в един от тези сервизи след монтажа на газовата еднократно. Идеята е да сертифицират правилния или по-скоро безопасен монтаж. С издадения от тях документ за начален технически преглед на уредбата отиваш в КАТ и пререгистрираш колата.
NORTICUS написа:
...Монтирани уредби позволяващи работата на двигателя с ВНГ - СПГ ,монтирани след 01.09.2014 г. :)

Благодаря за корекцията, колега, почнаха да ми се губят вече датите

Съб Мар 05, 2016 1:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 314
Автомобил: Forester SG 2.0 MT 1.6 inch lift
Телефон: нула886495045
Рейтинг: 546
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Kum4oVul4o написа:
5то: Имах злощастието, след като си взех колата от PradaBG да не ми работят ел-стъклата. Нито една от конзолите не работи .......

Един приятел с Аутбек имаше същият проблем след монтажа на газовата система. Оказа се откачена букса от модула за управление.

Пон Мар 07, 2016 8:58 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 135
Автомобил: GC,BH,SF,BP,SG,BR,GD, BMW
Рейтинг: 56
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
стъпките са точно както spit_fire обеснява

документа изглежда така....
Прикачени файлове:
b838026fbdf6de7ff3aa36b2d194796862861dc3b794727bf11804591db42959.jpg
b838026fbdf6de7ff3aa36b2d194796862861dc3b794727bf11804591db42959.jpg [ 406.43 KiB | Прегледано 4933 пъти ]

с него и с другият, който описва компонентите по самата система, в КАТ и там вече сменят талона. Канали не се минават.

п.с.
не забравяйте копия да си направите на всички документи, че лелките по гишетата много обичат да връщат хората да търсят ксерокси и да плащат по 0.50-1.00лв за страница на някакви 'тарикати' !

Пон Мар 07, 2016 10:03 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Цитат:
Един приятел с Аутбек имаше същият проблем след монтажа на газовата система. Оказа се откачена букса от модула за управление.

Къде се намира този модул?

Мерси на всички за инфото. Вече мога да се похваля и с засечен разход на газ - 9.5л/100-изв.гр. / 13.8л/100-гр. Разбира се това е само от 1 зареждане, ще видим как е тенденцията.

* По другите теми съм виждал да се обсъжда разход на "N" / "D" / "Clima" в спряло положение/на светофар.
По Торка моята показва:
"N" без Климатик на Бензин - 0.9л/час
"N" без Климатик на Газ - 1л/час
"D" без Климатик на Бензин - 1.1л/час
"D" без Климатик на Газ - 1.2л/час
"N" на Климатик на Бензин - 1.6л/час
"N" на Климатик на Газ - 1.8л/час
- малко пояснение на климатика - стойността е само при включен компресор. При мен, той не работи постоянно, включва се периодично примерно 50/50, но не съм засичал. Предполагам, че зависи от температурата, влажността както и дали е на "Auto" или "Auto ECON"
Разликата между консумация на "Н" или на "Д" е 200мл/час, което е пренебрежимо малко според мен. Аз си стоя на "Д" по правило, освен ако чакането не е повече от 1 минута.

Пон Мар 07, 2016 10:50 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Kum4oVul4o написа:
Аз си стоя на "Д" по правило, освен ако чакането не е повече от 1 минута.
[/i]

И тогава си стой на D ;), N не е като свободната при ръчните да си седиш на нея постоянно когато ти е кеф, тук е по добре скоростите да са натоварени постоянно.

Пон Мар 07, 2016 12:50 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 628
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
По въпроса с пререгистрацията поради монтаж на газова уредба. Ето чл.3 от Наредба № I-45 за регистрацията:
Чл. 3. (1) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2007 г.) Моторните превозни средства и ремаркетата се регистрират в 14-дневен срок от придобиване на собствеността или оформянето на вноса (постоянен или временен) от съответния митнически орган.
(2) Срокът по ал. 1 не се отнася за придобитите с цел продажба, нерегистрирани в страната моторни превозни средства и ремаркета от стопански субекти.
(3) Временно внесените моторни превозни средства и ремаркета се регистрират за срока на временния внос, но за не по-малко от 3 месеца.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 57 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 67 от 2012 г.) Всяка промяна в данните за регистрирано превозно средство и собственика се заявява за регистрация пред съответните звена "Пътна полиция" в 14-дневен срок от настъпването й.
(5) (Нова - ДВ, бр. 45 от 2014 г., в сила от 30.05.2014 г.) Разпоредбата на ал. 4 не се прилага при промяна на данните за вида на горивото в свидетелството за регистрация. Промяната на данните за вида на горивото се заявява от собственика на превозното средство при извършване на първата промяна в регистрацията по чл. 14, настъпила след монтирането на уредба в ПС, позволяваща работата на двигателя с втечнен нефтен газ или сгъстен природен газ, но не по-късно от 3 години от първоначалната проверка на уредбата по реда на наредбата по чл. 148, ал. 1 от Закона за движението по пътищата.
(6) (Нова - ДВ, бр. 45 от 2014 г., в сила от 30.05.2014 г.) За дейностите по регистрацията и промяната на регистрацията на превозно средство се заплащат такси, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси.

На практика срокът за заявяване на промяната е 3 години от първоначалната проверка на газовата, а ако бъде изпуснат просто ще трябва нова първоначална проверка. Така го разбирам аз.
Паспорт на газовата бутилка е нужен и сега, защото без него първоначална регистрация на АГУ не би трябвало да се извърши. С останалото съм напълно съгласен.

Вто Мар 08, 2016 11:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Отговори с цитат
Преди 10-тина години, когато имах газова уредба на една Астра от първите, имах точно паспорт на газовата бутилка или съда под налягане (бутилката беше Atiker - турска) - едно книжле, където всяка година се отбелязваше прегледа на отделна страничка с подпис и печат. Тогава прегледите бяха задължителни всяка година, струваха 20-тина лв и се провеждаха в отделни сертифицирани сервизи. Лепеше се и нов стикер на бутилката всяка година.

След това отпаднаха тези прегледи за няколко години. Тогава имах (а и все още имам на едната кола с такава) бутилка Колос - българска, към която има същото книжле - паспорт на съда под налягане и когато вкараха прегледите на газовите уредби към редовното ГТП, хората в пунктовете за ГТП попълваха този паспорт всяка година. Съответно вписваха и в големия талон от прегледа наличието на тази уредба. Преди малко повече от месец, при смяна на адресна регистрация от Варна в София, тази кола трябваше да мине през каналите в КАТ за смяна на табели. Тогава и допълнителното гориво (само с паспорта на съда под налягане и големия талон от последния ГТП) беше вписано в големия регистрационен талон на автомобила, на място не са гледали нищо друго.

Малко по-късно на следващ автомобил монтирах бутилка МСМ (българска), която дойде със сертификат вместо паспорт - една хвърчаща бележка, която удостоверяваше, че тази бутилка с номер ... и вместимост ... и останалите данни отговаря на изискванията на .... Към ГИ-то имаше друго книжле, което се наричаше вече паспорт на газовата уредба и беше различно от това на съда под налягане, който пък в този случай беше само със сертификат. В този паспорт вече влизаха данните за повечето компоненти от уредбата. Там пишеха дата, полагаха подпис и печат при ГТП, въпреки че нямаше подпис и печат от сервиза, монтирал уредбата, защото тя беше монтирана лично от мен в мътните времена, когато такова нещо не се изискваше. Съответно газовата уредба влизаше и в големия талон от ГТП-то. Преди 2 месеца някъде тази кола, която беше все още с варненски таблеи, я продадох на човек от София, който мина после през каналите в КАТ София за смяна на регистрация (и табели). На него пък са му отказали да впишат второто гориво в големия регистрационен талон, защото нямало нужда. Това било обяснението.

Сега за Аутбека съм си купил турска бутилка на STEP, която също върви само с едно хвърчащо листче - сертификат. Когато стигна до момента на узаконяването, ще го мисля. Преди малко повече от месец бях в КАТ София да регистрирам колата на мое име, тогава минах през гишетата за смяна на собственост само, че тя си беше с табелите. Същите гишета са и за смяна на гориво и имаше доста хора, чакащи само за това, не се налага да се минава през каналите. На гишето попитах служителката, която ме обслужи, ако след месец-два монтирам газова уредба на тази кола, какво трябва да донеса, за да ми сменят талона и да впишат уредбата вътре. Каза, че трябва само паспорт (и негово копие) на газовата уредба освен останалите документи като лична карта, талони, ГО и т.н. Паспорт на съда под налягане също върши работа, но какво се случва с тези, които са само със сертификат? Цялата работа с първоначален преглед на газовата уредба, протокол и т.н. очевидно не е била нужна към този момент, вероятно и все още (месец по-късно). Цялата система е все още много сбъркана.

Сря Мар 09, 2016 8:54 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Предлагам темата да се модифицира и като имаме ясен процес, той да бъде отбелязан тук и темата почистена. Нека е ясно за всички.
:good:

Сря Мар 09, 2016 11:00 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >