Отговори на тема стр 1, 2  >
 Въпрос за AWD 
Автор Съобщение

Постове: 46
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте.Вчера ми се случи нещо странно-пред нас са разкопали ВиК-то и както си минавам през бабуните,Субито закъса.Спирам и излизам-едното предно колело във въздуха и само дращи.Ни напред-ни назад,давах газ ,не ще и това е.Защо се получава така?Така ли действа прехваленото AWD.Нямям бушон в гнездото за FWD,колата е Легаси 95,автоматик,2,2,комби.Изчетох една камара постове във форума,така и не ми стана ясно как би трябвало да реагира колата в такава ситуация.Дали пък не съм за сервиз? Моля за помощ с инфо по въпроса?

Вто Авг 12, 2008 1:29 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 13
Рейтинг: 45
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
Здравейте, колеги !
Преди три дни бях на пикник и имах подобен проблем.
При мен обаче всички колела бяха на земята и започна да боксува само предно ляво, на таблото светна надпис: "LD" , но без ефект. :shock: :?
Колата е Субару Импреза 96г. 1.6I-90 к.с
И се питам дали не ставаме двама за сервиз ? :shock:

Вто Авг 12, 2008 6:36 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 137
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
мойто го вкарах в пясък и си въртяха всичките гуми :lol:

Вто Авг 12, 2008 7:57 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 42
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Виновна е липсата на блокаж на централния диф. Тогава колата от 4х4 може да стане 4х1. При наличие на такъв, при неблагоприятни условия, може да стане 4х2 /Върти едно предно и едно задно/. Ако има ЛСД е малко по друго.

Вто Авг 12, 2008 8:59 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Аз все още нямам, но когато му доиде времето да си купувам, как да разбера дали има LCD или там всичките системи? Не ми се ще да вярвам на думите на продавача, освен ако нее някои от форума :-)

Вто Авг 12, 2008 12:33 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
На задния диф има лепенка ЛСД ойл онли. В неутрална позиция на скоростния лост, при повдигната задна част на колата, като завъртиш едното задно колело и другото трябва да се върти в същата посока.

Вто Авг 12, 2008 1:35 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Днес си правих разни експерименти и забелязвам че на ''жълтите павета'' при потегляне с повече газ превъртат само предните колелета.Нали би трябвало муфата на средния кардан да се втвърди и да предаде въртящ момент към задния мост?Така и не разбрах защо някакъв бушон отпред до десния амортисьор спира зацепването на задния мост в нужда.Ако го няма(както е при мен),би трябвало да е зацепен постоянно.Как електрониката реално решава кога да предаде част от въртящия момент назад и как го прави (откъм механичната страна на въпроса):подава ток на някаква бобина ли,зацепва нещо си ли,какво?
Бе май съм за доктор ,ама ми е интересно да разбера как действа тва чудо AWD.

Вто Авг 12, 2008 9:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Subaru Extremist
Аватар

Постове: 1099
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Не би трябвало изобщо да въртиш гуми. Колата да не е само с предно като някои Импрези?

Сря Авг 13, 2008 12:27 am
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
2,2 ... няма просто шанс да е FWD :?

Сря Авг 13, 2008 12:50 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Не съм само с предно-скоро сменях гумите и с кеф си огледах задните полуоски.Ма май засега оставам само с гледането им.

Сря Авг 13, 2008 6:46 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Съвсем бегъл поглед върху АВД-то при Субару /за знаещите руски/:Вопрос:
Как работает полный привод на Субару?
Ответ:
Модели Легаси, Импреза, Форестер имеют постоянный неотключаемый полный привод. В моделях с РКПП имеется межосевой дифференциал. При нормальном движении момент распределяется 50/50, при пробуксовке одной из осей дифференциал блокируется параллельной с ним вискомуфтой, распределение моментов стремится вернуться к 50/50. В моделях с АКПП роль дифференциала выполняет электронно-управляемое многодисковое сцепление, которое может плавно распределять момент от 90/10 до 50/50. Распределение моментов в движении примерно 65/35. При пробуксовке одной из осей дифференциал блокируется устройством управления: распределение моментов стремится к 50/50. Vivio - там всегда 50/50 (и с механикой, и с вариатором). Схема немного другая - классический межосевой дифференциал последовательно с блокирующей вискомуфтой (на Импрезе/Легаси с механикой блокировка стоит параллельно, на вторичном валу).

Сря Авг 13, 2008 12:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Subaru Extremist
Аватар

Постове: 1099
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Да бе, колега, това го знаем наизуст :)
Сега се опитваме да отгатнем защо само едното колело буксува. На мен също ми се случвало като изкачвах едни стълби с Аутбека.

Сря Авг 13, 2008 5:02 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Сякаш не трябва да боксува само едното колело. Да не би да не е наред виско муфата? Ако е така цялото предавателно усилие се предава по посока на най-ниското съпротивление т.е. към боксуващото колело или това с ниско сцепление. Това в офроуда съм го виждал при наличие на централен диф без блокаж. Тогава колата може от 4х4 да стане 4х1. При включване на блокажа предавателното съотношение става 50/50. Мисля, че при АВД-то ролята на блокаж изпълнява виско муфата.

Чет Авг 14, 2008 11:23 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Е така е,само че вискомуфата е на централния кардан,т.е. при евентуалното й зацепване ще прехвърли част от въртящия момент към задния мост,а не към другото предно колело.Би трябвало да има някакъв блокаж и на предния диференциал

Чет Авг 14, 2008 1:42 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Пак съм аз .В София падна сняг и стана на лед,а аз живея в Симеоново,на една малка уличка,която никога не е виждала снегорин.Лятото писах за някои мои проблеми,които тайно се надявах ,че зимата няма да ги има.Да,ама не.
Днес едвам излязох от двора,дращи си само на предно и това е.
Направо да питам-някой с подобни оплаквания да ме упъти към читав сервиз.Предполагам,че един от тях ще е на Митака.
Може ли по някакъв начин в дом.условия да се провери прословутото LSD?

Нед Ное 23, 2008 7:59 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Пак съм аз .В София падна сняг и стана на лед,а аз живея в Симеоново,на една малка уличка,която никога не е виждала снегорин.Лятото писах за някои мои проблеми,които тайно се надявах ,че зимата няма да ги има.Да,ама не.
Днес едвам излязох от двора,дращи си само на предно и това е.
Направо да питам-някой с подобни оплаквания да ме упъти към читав сервиз.Предполагам,че един от тях ще е на Митака.
Може ли по някакъв начин в дом.условия да се провери прословутото LSD?

Нед Ное 23, 2008 7:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 362
Автомобил: Forester '19 2.5i
Телефон: 885 120 277
Рейтинг: 34
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
Един съвет за всички които са с автоматик. При подобно извисяване на едната гума чукнете леко спирачката за да ги придържате равномерно съпротивлението на гумите (това върши работа на блокажа на диференциала). и с малко повече газ излизате без проблем.
Хубаво е да го пробвате при полеви условия някаде (без публика) за да не берете срам.

Нед Ное 23, 2008 8:53 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 628
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
LSD се проверява като се вдигне моста над земята и при завъртане на ръка на едното колело другото трябва да се върти в същата посока. Когато е междуосев обаче не съм сигурен дали завъртането на едно колело на ръка е възможно, та да се види как въртят останалите.

Нед Ное 23, 2008 9:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
С виско-муфа ли е това Легаси или с какво ?

Пон Ное 24, 2008 10:54 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 40
Автомобил: Subaru 2.5 outback 99
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Здравей колега четох за твоя проблем и мисля че наистина трябва да отидеш на сервиз.Аз съм със SUBARU Legacy 2.2 93 г. автомат и никога нее буксувало, като изключим един път когато си правих експерименти и го вкарах в една пряспа 50 см и опря по корем,но дори и тогава се вартяха и четирите колела.Пробвал съм го на кал на сняг по баир с кал и не буксува.Ако някое от колелата случайно избуксува се чува едно чат и започват да се въртят и четирите колела :roll:

Пон Ное 24, 2008 2:57 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Отговори на тема  стр 1, 2  >