Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
| Автор |
Съобщение |
|
Vami
|
|
Когато се интересувах, намерих и тук в България, но вече не помня, но цената хич не беше добра. Качестен заглушител за пневматика на 1/4 или 1/2 и "О" пръстените струват под 10лв. Другото е стругарска работа.
|
|
|
|
| Сря Мар 16, 2016 10:31 am |
|
|
|
melhaer
Автомобил: Subaru Outback, H6, 2005
Рейтинг: 117  
|
Сега говорих с някъв чук от полския сайт с пълначката с филтър да попитам дали този филтър е косуматив или се чисти и ми изпрати това: http://www.agsiedlik.pl/filtry,2467,wkl ... iczny.htmlт.е. - консуматив е, на скроманата цена от 10 евро...нямам представа за колков реме би се замърсил.
|
|
|
|
| Сря Мар 16, 2016 10:53 am |
|
|
|
Vami
|
Не знам, аз го мия. Накисвам филтърчето в чист бензин купен от аптеката и всичката мръсотия разтваря. След това продухвам на компресора и сглобявам. Става като нов. п.с. Във vikiwat има на цена 2 лв, но не знам колко е фин и качествен. А и трябва да му се престъргва шестограма.
|
|
|
|
| Сря Мар 16, 2016 11:09 am |
|
|
|
Johnny Bravo
Регистриран на: Нед Апр 13, 2014 4:35 pm Постове: 225 Местоположение: София
Автомобил: Forester SH 2.5XS, AT
Рейтинг: 63 
|
Не знам, само на мен ли ми се струва , че този спечен бронз има доста по-големи пори от един хартиен филтър... 
_________________ www.expertmotors.bg
|
|
|
|
| Сря Мар 16, 2016 5:55 pm |
|
|
|
Vami
|
|
Правилно си забелязал, пропускливостта на този който аз съм сложил е 50μm, а на полския пише, че е 70μm, но той не замества другите газови филтри, при мен 2 на брой - един за течна фаза преди изпарителя, и един за газообразна фаза след него. Филтърът от синтерован месинг е груб филтър и спира само по-големите частици да не попаднат в газовата бутилка. Неговото предназначение (за това го сложих) е да предпазва от запушване газовия клапан на евросондата, но той без проблеми издържа на налягането и дебита без да се разруши. Докато хартиения никога не знаеш, кога ще се скъса и всички събрани боклуци ще попаднат в бутилката.
|
|
|
|
| Сря Мар 16, 2016 8:08 pm |
|
|
|
krismarg
Регистриран на: Вто Авг 24, 2010 7:55 am Постове: 659 Местоположение: Шуменско
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57 
|
|
| Сря Мар 16, 2016 9:59 pm |
|
|
|
Silvergreen
Регистриран на: Нед Окт 25, 2015 10:51 pm Постове: 180 Местоположение: Варна
Автомобил: Outback
Рейтинг: 44
|
|
Да се върна малко на моята дилема с газовите... Мисля да е ГИ защото с моето каране няма да мога да избия течната фаза в близките години. За сега май нещата клонят към ловато заради съотношението цена -качество. Ще ми излезе около 2000лв , но ме интересува дали усещате някаква разлика в мощността особено при смяната на режимите на si drive.? Добре ли си комуникират 2та компютъра? Мисля да ми я направят без да пуска бензин, тъй като не смятам че ще я държа дълго време в 5000 оборота... Абе просто ми се иска да кажете вашите наблюдения и предложения.
|
|
|
|
| Вто Мар 22, 2016 7:51 am |
|
|
|
quietriot
|
|
Не е важно каква е уредбата , в България е важно кой ви я слага и дали знае какво прави, аз освен Стоян от Пловдив, който за съжаление замина за Англия друг газаджия, който е наясно със занаята не познавам , включително и Радо( Прада бг) има много да учи още. Затова светят чекове, постявят се бързи дюзи на уплавления които работятя само с бавни и какво ли не още.... Така, че намирането на читав газаджия е трудното , чарковете е лесно да се турят , важното е после да работят добре.
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
|
|
|
|
| Вто Мар 22, 2016 8:19 am |
|
|
|
Silvergreen
Регистриран на: Нед Окт 25, 2015 10:51 pm Постове: 180 Местоположение: Варна
Автомобил: Outback
Рейтинг: 44
|
|
Ей тоя извод е най-гадното нещо. И аз съм стигнал до него... Затова още се мъдря. Тук във Варна доста съм се парил преди и много ме е страх на кой ще попадна. То даже бих казал , че настройките са проблема ...за монтажа , ще му висиш на главата и ще го направи както искаш , но настройките...
|
|
|
|
| Вто Мар 22, 2016 8:39 am |
|
|
|
ImprezaSTI
звездоброец
Регистриран на: Пон Авг 21, 2006 12:49 pm Постове: 1399 Местоположение: София
Автомобил: 4-цилиндрово сешоарче
Телефон: 0898-695-268
Рейтинг: 292      
|

Нещата, чието изпълнение е важно за правилната работа на един ГИ:
1. Монтаж: - позициониране на редуктор - включване на редуктор към водната риза на двигателя - начин на свързване и дължина маркучи - дължина на маркуча за изпарена газ м/у редуктор и инжектор - позициониране на щуцери/фланци към колектор/глава - дължина маркуч м/у колектор/глава до газов инжектор
Производителя на даден компонент дава информация за допустимите стойности на всеки размер. Имайте предвид, че неправилен монтаж или неспазване на дадено предписание може да се окаже пагубно за добрата работа на двигателя на газ!
2. Избор на компоненти: - Редуктор - той изпълнява функцията на редуцир вентил и топлообменник. Правилният избор на изпарител означава захранването на инжекторите с почти константно налягане и температура на газта, което е от изключителна важност за точната работа на системата. * - Инжектори - съобразени с начина на горивоподаване на бензиново ЕКУ. - Газов компютър - съобразен с особеностите на бензиновото ЕКУ и характеристиката на инжекторите.** - Сонда в бутилката и захранваща тръба с газ в течно агрегатно състояние - с подходящ дебит за задоволяване нуждите на конкретния двигател.
3. Настройка - Спазване на всички предписания за правилната работа на компонентите (налягане, дължина на импулси). *** - Правилна конфигурация на софтуера. - Използването на всички необходими функции на програмата.****
Постът стана дълъг и се извинявам за което. Това са неща, които Вие като клиенти, не е необходимо да знаете, но ще са Ви полезни при избор на монтажник/настройчик. Умишлено не съм включвал марки и модели на компоненти и техните качества!
* Не са малко случаите на системи, чието налягане (налягането на газта спрямо под- или надналягането във всмукателните тръби - т.нар. "диференциално налягане") варира с над 0.3бар при различни работни режими (най-вече при рязко подаване на газ на висока предавка - тогава, когато товарът е голям, както и консумираната от двигателя газ). Другата важна особеност е поддържането на необходимата температура на изпарената газ. При кофти изпарител с недостатъчен топлообмен, се наблюдава спадане на температурата на газта - още една предпоставка за грешка в целевата порция гориво на даден цилиндър. Пропан-бутана има голяма промяна в обема при малки температурни амплитуди. Точно това е най-ценното на микропроцесорното управление на горивоподаването при използване на такъв тип гориво. !! Важно !! Не са малко случаите в които производители (дори от най-известните), продават продуктите си, като подходящи до (например) 200к.с., но те да не могат да работят правилно при двигатели с мощност около 180к.с.
** Както е споменато по-горе в темата, управлението на ГИ трябва да може да управлява правилно монтираните инжектори.
***Най-често грешката при настройка идва от това.
****Това е също доста ключов момент. Нека не забравяме, че от гледна точка на производствена себестойност, компютрите за ГИ са произвеждани с възможност да работят в тандем с различни марки и модели бензинови ЕКУ-та. Тоест има характерни функции, които се ползват за Субару. При някои системи това активирането им става автоматично, при други - ръчно.
_________________ ...защото животът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите които спират дъха!!!
|
|
15
|
|
| Чет Мар 24, 2016 11:50 am |
|
|
|
quietriot
|
ImprezaSTI написа: Нещата, чието изпълнение е важно за правилната работа на един ГИ:
Тоест има характерни функции, които се ползват за Субару. При някои системи това активирането им става автоматично, при други - ръчно. Добре ще Ви задам гатанка , управление ловато, дюзи ловато, със старата ламбда сонда която беше ленива, не светеше чека , но с новата която е петцилна широколентова и бърза , чека светва след 10 км на газ защото дюзите не могат да и смогнат, иначе колата върви добре и гори прилично малко, но два грешка po170-богата смес. Други дюзи не могат да се сложат на това управление , защото ще ги управлява като сегашните бавно, да се изрие управлението е най-лесно , но и най-скъпо и не ми е вариянт в момента. Според вас има ли начин само с настройки , да се поизравнят нещата?
|
|
|
|
| Чет Мар 24, 2016 12:20 pm |
|
|
|
ImprezaSTI
звездоброец
Регистриран на: Пон Авг 21, 2006 12:49 pm Постове: 1399 Местоположение: София
Автомобил: 4-цилиндрово сешоарче
Телефон: 0898-695-268
Рейтинг: 292      
|
|
Като за начало: правена ли е настройка след смяната на ламбдата?
Ако да и проблемът съществува, моля дайте ми повече инфо за системата (модел компютър и инжектори), диференциално налягане. Имате ли наблюдения чека да светва при определен оборотен диапазон и/или товар? Ловато не се "разбира" много много с други марки инжектори - защита на собствената продукция.
_________________ ...защото животът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите които спират дъха!!!
|
|
|
|
| Чет Мар 24, 2016 12:45 pm |
|
|
|
quietriot
|
ImprezaSTI написа: Като за начало: правена ли е настройка след смяната на ламбдата?
Ако да и проблемът съществува, моля дайте ми повече инфо за системата (модел компютър и инжектори), диференциално налягане. Имате ли наблюдения чека да светва при определен оборотен диапазон и/или товар? Ловато не се "разбира" много много с други марки инжектори - защита на собствената продукция. по лесно ми е да мина през сервиза да я погледнете , виждам че сте в Горубляне до светофара. Иначе, да правени са настройки 3 пъти от двама газаджии....като се видим ще разкажа.
|
|
|
|
| Чет Мар 24, 2016 12:50 pm |
|
|
|
Vami
|
Който се интересува от филтър в пълначката за зареждане на газ, може да погледне тук.
|
|
|
|
| Пон Мар 28, 2016 11:21 am |
|
|
|
quietriot
|
quietriot написа: ImprezaSTI написа: Като за начало: правена ли е настройка след смяната на ламбдата?
Ако да и проблемът съществува, моля дайте ми повече инфо за системата (модел компютър и инжектори), диференциално налягане. Имате ли наблюдения чека да светва при определен оборотен диапазон и/или товар? Ловато не се "разбира" много много с други марки инжектори - защита на собствената продукция. по лесно ми е да мина през сервиза да я погледнете , виждам че сте в Горубляне до светофара. Иначе, да правени са настройки 3 пъти от двама газаджии....като се видим ще разкажа. Е минах, Тони си поигра доста и статично и динамично я настрои, засега чека още не свети и сутринта мина по-плавно на газ при -3 без да загасне, само с леко претрисане.
|
|
|
|
| Пон Мар 28, 2016 11:47 am |
|
|
|
melhaer
Автомобил: Subaru Outback, H6, 2005
Рейтинг: 117  
|

декември смених ламбда сонди, като след това направих ресет на компа, както е описано в една тема - след това влязох в страшен филм:) Светене на чека, грешки, тресене, гаснене - като последното 20-се беше, че при кик даун точно при смянана предавката превключваше обратно на бензин и пискаше все едно няма газ.
След консултация с Радо, рестартирах отново компа и карах 100км само на бензин, след това направи нови настройки, и като си тръгнах, яко кикдаун и пак превключи, веднага се върнах и вече заедно с него в колата и вързан комп - ударихме 4 отсечки от по 100 метра с кикдауна, като още в началото той видя какво е и го настрои (не помня точно какво беше, не съм технически грамотен и не искам да ви обърквам, но беше нещо свързано с ширината на дюзите при кик даун).
Отделно настрои колата, при над 4500 оборота и определено натоварване да включва сама на бензин, докато трае натоварването и след това сама да се връща на газ.
Оттогава, никакви проблеми - един колега с по-нов бек я кара, и каза, че си е екстра като поведение и се усеща разлика с бензина в по-виоските обороти, но незначителна (в крайна сметка няма как хем да искаме да караме евтино и да имаме същата мощ и място в багажника).
Уредбата е Романо - ако слагам в момента, бих си взел сбирщайн с комп фобос и инжектори баракуда - просто видях инжекторите на Романо, които изглеждат като химикалка с пружина и тези на баракуда, които са солидни метални...отделно Фобос позволява много повече и прецизни настройки от Романото, но тогава просто се полакомих за 5-те години гаранция:)
п.с. само да добавя, че в момента колата минава много по-плавно от едното към другото гориво, почти не се усеща, докато преди доста тресеше, но това може да се дължи и на затопленото време;) Ще видим другата зима дали пак ще има драми...
|
|
|
|
| Нед Апр 03, 2016 8:52 am |
|
|
|
quietriot
|
|
И аз направих една хилядарка без да светне чека след интервенцията на Тони, засега нещата са ок, ще видим как е натам.
|
|
|
|
| Пон Апр 04, 2016 3:33 pm |
|
|
|
stoychod
Регистриран на: Сря Яну 11, 2012 2:18 pm Постове: 292 Местоположение: София
Автомобил: B12 Outback H6 2003
Рейтинг: 211    
|
|
Здравейте Сложих газ при Радо. Бяха ме посъветвали като слагам газ да кажа да ми пробият една малка дупка в гърнето да се оттича кондензиралата се там вода. Аз обаче забравих и чак сега се сетих. Може ли някой да прати една снимка да видя къде се пробива въпросната дупка? Не ми се разкарва чак до някой сервиз за една дупка, но пък не знам устройството на гърнето и искам да я пробия на правилното място. Колата е OUTBACK H6 2003г.
|
|
|
|
| Вто Апр 19, 2016 2:33 pm |
|
|
|
Johnny Bravo
Регистриран на: Нед Апр 13, 2014 4:35 pm Постове: 225 Местоположение: София
Автомобил: Forester SH 2.5XS, AT
Рейтинг: 63 
|
Извинявай, ама за такава простотия за пръв път чувам! Нали като дадеш повече газ всичкия конденз излиза? Няма никаква философия в гърнето. Хващаш дрелката и пердашиш на воля докъдето стигне свредлото. Аз тия глупости ги правех на времето за "спортен звук" ... Защо да дупчиш здраво гърне, което ще изгние след една-две зими ?! Това казаха ли ти го?
_________________ www.expertmotors.bg
|
|
|
|
| Вто Апр 19, 2016 4:05 pm |
|
|
|
petko 69
|
|
Това с дупчене на задното гърне съм го виждал,но мисля че става въпрос само за нераждавейка.Не знам метода колко е изпитан,но аз не бих пробил здраво гърне.Нека някой който е на ясно обясни работи ли този метод и какви са му предимствата , и недостатъците.
|
|
|
|
| Вто Апр 19, 2016 4:23 pm |
|
|
|