Отговори на тема стр 1, 2  >
 Чува ли нок сензора пистън суапа? 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Днес сутринта докато чаках събка да загрее и смени на газ за да тръгна, се замислих пък после и се зачудих , ROFL не щото съм успял да се замисля де, ами щото ме напъпли фундаментално прозрение дали чува нок сензора чукането на буталата и какво прави по въпроса с предварението и не скопява ли колата щото му е шумно с цел превенция докато не намалее до поносими нива и всъщност дали пистън суапа не скопява в ниските колата с постоянното си чукане, макар и доста тихо след като загрее мотора. След това си намазах уплътненията на вратите с течен парафин белким намалее шума от паветата на Борис 3 , засега резулата е неясен и май ще ходя до сервиза на Любо да пъхат маркучи вътре , но темата е за друго.
Преди време Радо ( прада бг) си беше откачил нок и го беше увил в дунапрен и му висеше на свинска опашка в коша и твърдеше че колата била станал;а доста по озтзивчива в ниските, 2,2 и 2,5 имат осезаемо пропадане там , поне автоматите и трябва бая да ги сръчкаш да та вървят поносимо добре.
Аз пробвах с моя , ефект нямаше, сложих тример потенциометър за да го местя съпротивлението , защото нока като всеки микрофон е пасивно съпротивление, което генерира пад, при определни условия -звук в случая.
Някой правил ли си е експерименти в тази посока ми е мисълта и каква са ви резулататите, моите бяха нулеви и се отказах.

Чет Мар 17, 2016 8:29 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2507
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Чува всичко, затова и на по-старите двигатели, някои хора препоръчват да се откачи, за да не се бърка, заради 'шумния' двигател. (откача се от блока и му се вързва маса). Това е нощ с 2 остриета де.... ако наистина имаш детонаций, може да се наиграеш...
Аз при мен пробвах и проблема се оказа другаде, та после го върнах и си карам с вързан. Ако няма разлика е по-добре да е вързан.
МД. нока, е пиезо датчик, не е точно микрофон и генерира напрежение при 'чукане'. https://www.youtube.com/watch?v=6xHJYQreZnM

Реално, като чукне и ти връща аванса - да не стават детонации (обикновенно от бедна смес).

Чет Мар 17, 2016 10:26 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
valqk написа:
Чува всичко, затова и на по-старите двигатели, някои хора препоръчват да се откачи, за да не се бърка, заради 'шумния' двигател. (откача се от блока и му се вързва маса). Това е нощ с 2 остриета де.... ако наистина имаш детонаций, може да се наиграеш...
Аз при мен пробвах и проблема се оказа другаде, та после го върнах и си карам с вързан. Ако няма разлика е по-добре да е вързан.
МД. нока, е пиезо датчик, не е точно микрофон и генерира напрежение при 'чукане'. https://www.youtube.com/watch?v=6xHJYQreZnM

Реално, като чукне и ти връща аванса - да не стават детонации (обикновенно от бедна смес).

Нока е пиезо микрофон ;) да го знаеш от мене .
Написал съм, че съм го свалял , увивал , заменял с тример за да му променям съпротилението, което по спомени трябваше да е около 500 килоома, но нямапше ефект.
Ясно е че генерира напрежение, завършил съм Попов ;) .
Друго ми е питането някой има ли успехи отсвен Радо с шунтирането му ????

Чет Мар 17, 2016 10:42 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Васе, май си нямаш работа и се чудиш какво да ровичкаш по тая кола :pardon:

Тоя номер работи при коли с прецакан датчик. При теб щом няма разлика, значи всичко ти е наред и нока не чува пистън слапа.
Подобна схема с изолирането му ( т.е. откачането на датчика и замасяването, така че да не влияе на колата ) не е добро решение, особено за турбо коли.

ПС: Какво не му харесваш на Борис, идеален е да ти тренира окачването, и тъкмо да разбереш ако нещо не е наред ROFL

Чет Мар 17, 2016 11:18 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Vmax написа:

Тоя номер работи при коли с прецакан датчик. При теб щом няма разлика, значи всичко ти е наред и нока не чува пистън слапа.
Подобна схема с изолирането му ( т.е. откачането на датчика и замасяването, така че да не влияе на колата ) не е добро решение, особено за турбо коли.

ПС: Какво не му харесваш на Борис, идеален е да ти тренира окачването, и тъкмо да разбереш ако нещо не е наред ROFL

Бе работа имам да ти кажа , но си я организирам добре ;) и ми остава време и за друго, колата си е наред , но понеже ми е мудна в ниските сондирам дали няма решение.

Чет Мар 17, 2016 11:45 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
quietriot написа:
Vmax написа:

Бе работа имам да ти кажа , но си я организирам добре ;) и ми остава време и за друго, колата си е наред , но понеже ми е мудна в ниските сондирам дали няма решение.

Ето решението: https://www.youtube.com/watch?v=hC7BnBmGHPc

Сори за спама но не се сдържах :D

Чет Мар 17, 2016 12:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
deadman написа:

Ето решението: https://www.youtube.com/watch?v=hC7BnBmGHPc

Сори за спама но не се сдържах :D

така и баба знае ROFL макар че на фейс твоята ми харесва повече от тази.

Чет Мар 17, 2016 1:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 394
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Мисля, че сензора и цялата система е калибрирана на определена честота.
Т.е като система е създадено да разпознава детонации. Иначе трябва да чува и клапаните.. но не му пречат.
Освен ако имаш късмета двигателя ти да се е износил точно с такива луфтове , че да звучи като детонация.
Търси картинки в гугъл - "knock sensor frequency range" , "response" и ще наизлязат разни чудеса.. като за една седмица четене.

Пет Мар 18, 2016 12:03 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1555
Автомобил: Forester 2.0 sf5 ,Outback 2.5 b13
Телефон: 0888 8едно7 81две
Рейтинг: 571
Отговори с цитат
Преди година и половина откачих нока и на негово място сложих резистор 500ком. идеята ми беше компа да дава на макс предварение защото колата се кара на гас,тази операция беше и с цел замислянето при ускорение да намалее.
Резултата обаче се оказа не толкова категоричен..демек разликата е много малка във вървенето,но това си е доста субективно.Въпреки всичко си карам без,преди доста време и Краси/агента/ беше дал такъв съвет за атмосферки.
Може би след такова дълго каране без нок, трябва да го закача и разликата ще се усети по добре..трябва да пробвам..

Пет Мар 18, 2016 7:22 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 161
Автомобил: Forester
Рейтинг: -23
Кофти...
Отговори с цитат
Има ли разлика в разхода? Гаста 103 или 105 октана и затова ми се струва безопасно

Нед Мар 20, 2016 9:45 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1555
Автомобил: Forester 2.0 sf5 ,Outback 2.5 b13
Телефон: 0888 8едно7 81две
Рейтинг: 571
Отговори с цитат
Разхода съм го докарвал до 8-8,5 газ извънградско,но с изключително пенсионерско каране 80-90-100,при нормално каране 100-120 разхода е 10-11/зависи от вятъра ROFL /,в града не съм засичал,при скорост от 120 нагоре разхода се качва с един литър за всеки 10км/ч.

Нед Мар 20, 2016 4:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Аз сложих миналото лято тример-потенциометър , първо го сложих на 550к , разлика нямаше , дори май се спъна повече , после клачих на 570к и накрая май на 600к май и пак нямаше разлика и се отказах и върнах нока.
Бях го увил и в дунапрен преди това , както беше направил Радо и пак не усетих разлика в ниските и се отказах и го върнах. Радо каза че при него имало осезателна на баира на винкелщасе , другия зор на субару, катеренето на дълъг баир , примерно траянови врата с лека газ , накрая пропада и почваш да го галиш.

Пон Мар 21, 2016 8:23 am
Върнете се в началото
Профил

Кофти...
Отговори с цитат
Ще го пробвам, аз имах неработеш датчик за неутрална и като ресетна CPU-то и разхода ми падаше малко, на 8,7 но като го включа за известно време да си направи адаптациите и после разхода вече си е 9,4-9,6.
При 130-140 разхода ми е под 11 като съм махнал асинхронното впръскване на газовата като вървенето си остана като на бензин предполагам защото нормалната смес на газ трябва да е по бедна и това допълнително обогатяване се явява преобогатяване

Пон Мар 21, 2016 1:47 pm
Върнете се в началото
Профил

Кофти...
Отговори с цитат
Днес го замених с 510k и откачих акумулатора за малко. Резултата е положителен, дори лекото клатене на място стана едва доловимо. :good:

Вто Мар 22, 2016 4:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
lelemale13 написа:
Днес го замених с 510k и откачих акумулатора за малко. Резултата е положителен, дори лекото клатене на място стана едва доловимо. :good:

виж как ти поема в ниските , там е интересното , дали нещо се е променило.

Вто Мар 22, 2016 4:34 pm
Върнете се в началото
Профил

Кофти...
Отговори с цитат
При мен доста осезаемата разлика е без датчик за неутрална, преди ми беше трудно да тръгна на 1500 об. трябваше бавно да натискам газта за да не скочат на 2000, пъне се да си дигне оборотите, първо се разклаща двигателя и се чуди какво да прави. Случвало ми се е да я изгася. Като карах служебните бараки и ме хващаше яд при тях даваш газ и просто тръгваш без да мислиш. Натискането на газта беше на две стъпки в ниските: максимална мощност и минимална(недостатъчна). Като включвах датчика за неутрална нещата се подобряваха дори и после ако го изключа както и разхода но в +.
Като сложих резистор вместо детонационния датчик вече и с датчик за неутрална и и без него имаше повече въртящ момент в ниските и се държеше като нормален двигател при потегляне. При смачкване на газта ако има разлика е много малка разликата е при средно и ниско натоварване на двигателя. Струва ми се че като загрее двигателя утихна а вече и по приятен за каране, като чели върви по добре но разликата е много малка.
Чуденето какво искаш от него и разклащането като му дадеш газ да тръгнеш, на бензин напълно изчезна а на газ е много слабо почти не го усещам и го отдавам на това че е настроена в Full Group(пръска газ през един бензинов импулс, разрежда впръскването) газовата ми е ловато(бавни инжектори 5мс.).
Може би не случайно детонационния датчик е слабост, може би е прекалено чувствителен, ако карах на бензин не знам дали бих го махнал, бензина 95 казват че 92 а другите по скъпи достигат до 95. На газ превключва на 20 градуса и почти винаги чакам да пусне газта дори и зимата, става доста бързо. Карах я и на бензин и май тук е по добре.
Нормалния разход на 125hp е 9,4-9,6 при около 90km/h на газ, ако падне на 8-8,5 си е доста добра причина да махнеш този датчик. Още повече че на този двигател казват че не може да се сложи адванс процесор.

Сря Мар 23, 2016 8:22 pm
Върнете се в началото
Профил

Кофти...
Отговори с цитат
Разлика в разхода няма или е много малка но определено върви по добре(с по малко газ върви повече) усеща се по добре. Но при максимално ускорение ако има разлика е минимална. Според мен филтрите не са достатъчно стръмни и хваща и други шумове.
Да не стане някоя глупост, мисля че при турбо двигатели може да бъде убийствено махането на този сензор.

Пон Юли 18, 2016 7:32 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
subarist написа:
Мисля, че сензора и цялата система е калибрирана на определена честота.
Т.е като система е създадено да разпознава детонации. Иначе трябва да чува и клапаните.. но не му пречат.
Освен ако имаш късмета двигателя ти да се е износил точно с такива луфтове , че да звучи като детонация.
Търси картинки в гугъл - "knock sensor frequency range" , "response" и ще наизлязат разни чудеса.. като за една седмица четене.

мда прочетох http://www.msextra.com/forums/viewtopic ... 67&t=36089 , ако е 5,7 КHZ си е направо висок звук. Което пък отсвоя страна отговаря на въпроса ми , но явно дава отражение на работата на мотора.

Пон Юли 18, 2016 8:00 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Отговори с цитат
Нали осъзнавате, че с подобни "трикове" само създавате предпоставки за това са си трепете двигателите и ECU-то вместо да е правило нещо по темата само ще констатира накрая деня и часа на смъртта?
Що просто не намерите някой да ви оправи предварението и като цяло настройките на ECU-то като за нашите горива?

Пон Юли 18, 2016 8:10 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
srg написа:
Нали осъзнавате, че с подобни "трикове" само създавате предпоставки за това са си трепете двигателите и ECU-то вместо да е правило нещо по темата само ще констатира накрая деня и часа на смъртта?
Що просто не намерите някой да ви оправи предварението и като цяло настройките на ECU-то като за нашите горива?

Напълно осъзнавам, но моя мотор си е тръгнал и без това към ремонта или подмяната с по читав, така че нищо особено не рискувам, що се касае до корекцията на ЕКУ , не съм чул някой да го прави като услуга иначе съм първия който ще се пробва ако цената е разумна.

Иначе всеки сам си носи отговорност за глупостите които прави.
По спомени от вихровата тема и ти не му прощаваш хич на ЕКУто ;)

Ако познаваш мапер, който може да помогне дай контакт.

Пон Юли 18, 2016 8:30 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >