Отговори на тема стр <  1, 2, 3
 Смяна на катализатори 
Автор Съобщение

Постове: 226
Автомобил: Субару Импреса 2,0
Рейтинг: 116
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
С интерес прочетох темата.С катализатор или без мотора има еднакъв разход на масло.Или казано по друг начин наличието или отсъствието на катализатор няма отношение към разхода на масло.Но разхода на масло има отношение към ефективноста и ресурса на катализатора.По високия разход на масло ще изчерпи по бързо ресурса на катализатора.Отстраняването на катализатора и заместването му с какъвто и да е резонатор не компенсира премахването му.Даже в някои руски професионални сайтове се твърди че при отстраняването на катализатора е желателно да се замени с права тръба със сечението на тръбата на осноната генерация,като по този начин се доближава най близко до фабричния разчет на изп. система.Аргументацията на това твърдение е че катализатора се състои от определен брой множество канали с определено сечение.Едно от изискванията му при конструиране на катализатора е сумата от броя на сеченията на отделните канали в него да е равна на сечението на основната тръба на изпускателната система.Ако се постави в замяна резонатор,нещата се променяли в неблагоприятна посока поради това че се появявала обратна отразена вълна от газове в посока изпускат.колектори.Подразбира се.че това решение увеличава шума от изпускат. система на колата като недостатък.
Така че колеги не си разваляйте колите като си отстранявате катализаторите.С нищо не можете да ги заместите независимо съветите на повечето майстори.Изпускателната система е пресметната и разчетена да работи най ефективно с фабричния катализатор.Той е разчетен за ресурса на двигателя и не е консуматив.Всякакви приказки за запушен,износен,миризма на развалени яйца и др.приемайте крайно критично.

Пет Мар 25, 2016 11:51 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
demon777 написа:
Малко развитие по темата....
Диагностиката пристна. Но едно е да можеш да правиш диагностика съвсем друго е да можеш да четеш данните които виждаш.

Извел съм на дисплея всичко де що видях че предлага данни по ламда сензорите... На една от графиките имаме непрекъсната активност на сондата но незнам коя.... Мисля че е втора ама ...
Това което си мисля че е графика на 1ва сонда не помръдва а 1ва сонда е сменяна преди месец в митака сервиз ...дано да е сменена с работеща..

Ето клипчето дано някой разчете данните и да ми каже коя сонда работи и работят ли коректно.

https://youtu.be/DA7NbO3V7zw

Колега,и двете ти сонди работят добре.Непрекъснатата хоризонтална графика е за втората ти сонда след катализатора и така трябва да бъде.Изображенията са доста малки и неясни за да могат да се видят стойностите по абциса и ордината на графиките,а има и разни отблясъци.Най добре е да ги прехвърлиш към лаптопа и да ги покажеш в уголемен и ясен вид.

Пет Мар 25, 2016 11:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 304
Автомобил: Legacy 2,5 - 2004 АТ
Рейтинг: 47
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Опитах да направя нов клип мисля че се вижда много по-добре.

https://youtu.be/zLMJopl6W2g

Ако хоризонталната линия е графиката на 2ра сонда това означава че катализаторът работи добре но линията е хоризонтална на свободна /Р/ при подаване на газ се променя и после пак се нормализира. Така ли трябва да е или трябва непрекъснато да е хоризонтална права независимо колко газ се подава?

Честита победа на Българските национали и всички Българи

Съб Мар 26, 2016 1:17 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
demon777 написа:
Опитах да направя нов клип мисля че се вижда много по-добре.

https://youtu.be/zLMJopl6W2g

Ако хоризонталната линия е графиката на 2ра сонда това означава че катализаторът работи добре но линията е хоризонтална на свободна /Р/ при подаване на газ се променя и после пак се нормализира. Така ли трябва да е или трябва непрекъснато да е хоризонтална права независимо колко газ се подава?

Честита победа на Българските национали и всички Българи

Не може да бъде никога само хоризонтална линия графиката на втората ламбда сонда при подаване на газ,както същото важи и за първата ламбда сонда.При подаване на газ се увеличава рязко обогатяването на горивната смес по дефолт-това веднага се отразява на графиката и на двете.Даже има места където си подавал газ на два пъти с връщане на нула и нагоре и графиката го отразява със съответните скокове. Но щом оборотите се нормализират всичко си идва на мястото.Всичко е ОК при теб.

Съб Мар 26, 2016 12:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Е то хубаво казваш че всичко е наред ама не е баш наред.
След 100км ми светва чека и изписва грешка P0420 /нямам газова/
Което моята диагностика изписва проблем с каталитичната система.

Какво трябва да правя аз от тук насетне щом казваш че сондите и катализатора работят правилно?

Съб Мар 26, 2016 12:38 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
demon777 написа:
Е то хубаво казваш че всичко е наред ама не е баш наред.
След 100км ми светва чека и изписва грешка P0420 /нямам газова/
Което моята диагностика изписва проблем с каталитичната система.

Какво трябва да правя аз от тук насетне щом казваш че сондите и катализатора работят правилно?

Кога след 100 клм.След тази диагностика ли или след изчистване на грешката.На 3,20 минута на графиката на първата ламбда сонда/горе е изписано O2 1x2V/кривата се колебае около 0,7-0,8 mV и имаш две пропадания до 0 и пак до 0,7-0,8. В какъв режим си тогава на двигателя /обороти,товар/,това не е ясно.По абцисата имаш нанесено от 9 до 1,в каква дименсия е това е неясно,но във всеки случай не може да са обороти.Преди 3,2 мин кривата е точна и отговаря за вида и за празния ход.В началото на клипа в първия момент на изображението дава също богата смес 0,8-0,9 също не е ясно за режима на двигателя по време на показанието.След това всичко се нормализира и е ОК.Дай повече разяснения за да няма гадаене.

Съб Мар 26, 2016 2:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Малко развитие по темата:
След смяна на 1ва и 2ра сонди с нови оригинални ефектът е нулев.
След това качих 2ра сонда на обикновена втулка и вече 550км всичко е наред
Когато катализатора се скапе до толкова че втулката да не върши работа ще мисля за рециклирането му. Не искам да слагам универсален защото те не са сметнати за моята кола.

Искам да изкажа специални благодарности на колегата КИМОН за напътствията и насоките с които отстранихме проблема.

Благодаря колега.

Приятна вечер на всички.

Нед Юни 19, 2016 7:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3