|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
Не съм доволен от изсушаването на предното стъкло.
| Автор |
Съобщение |
|
Provigo
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 9:16 pm Постове: 657 Местоположение: Канада
Автомобил: аутбек 3.0R '05
Рейтинг: 31
|
|
Абе днес тука падна малко сняг, и е сравнително студено. Трябваше да ида до магазина, и предното стъкло се изпоти в началото, та чак скрежяса отвътре. Хайде съгласен съм, колата не е загряла още. После колата загря, и съм набримчил на последна степен вентилатора, отворите за въздуха отвън са почистени, натиснал съм копчето за което коментирахме в другата тема. Всичко си е както трябва, парното си е супер, доволен съм, ама обдухването на стъклото не е на ниво. Дори затварям двете странични клапи ама пак същото. И когато времето е влажно и дъждовно, в горните два ъгъла на стъклото си остават следи от изпотено.
Споделете и вие как е при вас. Имате ли подобни наблюдения?
|
|
|
|
| Пон Яну 15, 2007 9:25 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|
|
Понеже сега в България е ненормално топло скоро несъм пускал парно, ама иначе като беше по-хладно всичко си беше ОК. Даже бях приятно изненадан колко бързо парното си свършваше работата.
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Пон Яну 15, 2007 10:38 pm |
|
|
|
Provigo
|
Може би разбиранията ни за бързо и бавно са различни. Аз го сравнявам с ладата която имах преди. Субарото, малко трудно се справя първоначално със задачата. Тръгва от ниско долу, където са отворите и после като се изсуши едно петно долу в ниското и процеса става все по бавен. днес се наложи да спра и да го чакам за да мога да прогледна през стъклото, и пак не успях. Накрая ми писна и изчистих стъклото ръчно с една салфетка 
|
|
|
|
| Вто Яну 16, 2007 12:14 am |
|
|
|
fokus
|
Колега да не би да си включил да върти въздуха само вътре ? ако е така следващия път пробвай с отворени клапи да смуче отвън и тогава ще усетиш разликата  и още един съвет, ако не харесваш външната атмосфера и държиш този клапан винаги включен трябва от време на време да го отваряш като се е посгорещила колата преди да спреш примерно за да изсуши радиатора добре  това обаче може да не ти се хареса щото със сигурност е събрало много влага и в началото ще мирише, но пробвай и ще разбереш как е най добре, аз нямам климатик на моята но от други вече имам опит 
_________________ active driving, active safety
|
|
|
|
| Вто Яну 16, 2007 12:24 am |
|
|
|
Provigo
|
Не е в това проблема, клапата ми е винаги отворена, аз карам винаги на външна циркулация. Някой би казал, ама да не е повредена, и да си е затворена а ти да мислиш че е отворена. Ми и това не е, сигурен съм че е отворена. То дори се усеща разлика в шума на вентилатора при отворена и затворена клапа. И плюс това, при този режим клапата е винаги отворена, не можеш да караш на затворена клапа и режим за осушаване на предното стъкло (предпоследното бутонче на реда). За климатика, аз имам климатик, и знам как понамирисва на тиня лятото  хехе много неприятно, ама не е голям кахър. Важното е климатика да работи дето се казва.
Има нещо друго, тука влажността е висока. Може и това да е причината.
|
|
|
|
| Вто Яну 16, 2007 12:50 am |
|
|
|
Provigo
|

И при мене е така ситуацията. При тръгване е зора, и ако вляза мокър в колата, гледай какво става, веднага се изпотява. Ти как правиш хватката с климатика, при пуснато парно го включваш за да обира влагата? Аз не съм пробвал при пуснато парно да го пробвам, като включа най-десния бутон с оранжевото какво ще стане. Абе както и да го мисля не ми излиза сметката.
Ако е лято, и вали дъжд, влагата е на 100% примерно. Пускам климатика, той обдухва стъклото със студен въздух с ниско влагосъдържание и всичко е ОК, до момента в който спреш климатика, тогава за няма и 5сек. стъклото е отново цялото изпотено, понеже е добре охладено. А лятото да пускам парно заради изпотяването е кофти, не ми се седи на жега.
Ако е зима, както сега, навън е -10 в момента. Идеята е парното да си поддържа чисти стъклата. Ако пуснеш климатика, той ще охлажда вече достатъчно студения въздух, и реално няма да има полза от него. Пък и зимата студен въздух със 90% влажност, като го стоплиш на парното и влажността му пада на около 30%. Така че не виждам смисъла от пускане на климатик. И лпюс това изпарителя на климатика ще замръзне, след което или някой сензор ще го спре, или ако ли не, ще се наблъска със скреж и тогава няма да има никаква циркулация през него докато не се стопи скрежа от повърхността му.
|
|
|
|
| Вто Яну 16, 2007 1:34 am |
|
|
|
Flat 6
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 10:58 am Постове: 1040 Местоположение: София
Автомобил: '98 Legacy 2.5 Limited II
Рейтинг: 22
|
Мдааа. Еми освен да споделя как е при мен...
Аз мога да кажа, че съм потресен от добрата работа на вентилацията в тази насока! Когато се изпоти предното стъкло, просто натискам оранжевото копче, което е предназначено за обдухване на предното стъкло и буквално за секунди цялото стъкло е подсушено без никакви пропуски... При натискането му климатроника си преценява подходяща температура; включва на макс степен и докато си сложа колана стъклото е като картинка...
Когато изсъхне просто си пускам желаната температура на парно/климатик и повече нямам проблеми с изпотяването...
Същото се отнася до бързината на работа и спрямо страничните стъкла, та дори и задното  Нагревателите на чистачки/задно стъкло и огледала също сработват адски бързо - около 45сек-1 мин...
_________________ https://selectparts.bg/
|
|
|
|
| Вто Яну 16, 2007 1:08 pm |
|
|
|
Flat 6
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 10:58 am Постове: 1040 Местоположение: София
Автомобил: '98 Legacy 2.5 Limited II
Рейтинг: 22
|

Outback-Fan написа: Работата е да обдухва добре стъклата без да се пуска климатика. То с климата е ясно, че за нула време ще се изсушат стъклата. Иначе, няма проблем да си пускаш климатика, за да ти изсуши стъклото, дори и през зимата. Няма да ти пуска допълнително студен въздух. Просто ще издърпа влагата. Мисля, че няма връзка между температурата на постъпващия въздух от климатика и изсушаването. Важна е влажността на постъпващия въздух. Виж ако ще обдухваш само с вентилацията, тогава вече би трябвало да има значение вече и температурата на постъпващия въздух, не само влажносста. Но за всичко това дето написах, не съм сигурен и не твърдя, че е вярно  Аз даже, почти не съм използвал автоматичната функция на климатика. Карам го на ръчно управление, защото не ми харесва как работи на автоматичен режим, и настройките които са му зададени по дефолт.
Според мене работата е като натиснеш това копче стъклото да изсъхне максимално бързо... А как си решава да го направи, не е толкова важно  След като са го програмирали при натискането на копчето да се вкл климатика, значи има някаква причина... 
_________________ https://selectparts.bg/
|
|
|
|
| Вто Яну 16, 2007 1:35 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|
Provigo написа: Може би разбиранията ни за бързо и бавно са различни. Аз го сравнявам с ладата която имах преди. Субарото, малко трудно се справя първоначално със задачата. Тръгва от ниско долу, където са отворите и после като се изсуши едно петно долу в ниското и процеса става все по бавен. днес се наложи да спра и да го чакам за да мога да прогледна през стъклото, и пак не успях. Накрая ми писна и изчистих стъклото ръчно с една салфетка 
Не го сравнявам нито с Лада, нито с Москвич. Пускам парното на макс и дето вика Flat 6 за не повече от минута стъклото (предното) си е идеално сухо, не на петна, а изцяло. На страничните им трябва малко повечко време, но пък те се изпотяват значително по-малко.
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Вто Яну 16, 2007 4:59 pm |
|
|
|
Provigo
|
|
Не, сравнението аз го направих. Но и климатичните условия тука са малко по-различни от тези в България. Това може да е причина.
|
|
|
|
| Вто Яну 16, 2007 5:33 pm |
|
|
|
zloto69
Регистриран на: Сря Юни 14, 2006 4:48 pm Постове: 1637 Местоположение: Бургас Рейтинг: 27
|
|
Колеги,имам един индиански въпрос-на Легаси-90год.,първото бутонче над лоста за парното(нарисувана е прекъсната стрелка) за какво служи ?А по основната тема-сменях предно стъкло и оттогава имам голям проблем с изпотяването.Сменях го в Бургас,в КОБРА,и уж всичко щеше да е наред,с някакъв бързо съхнещ силикон-за 4мин.,уплътнявал идеално,но явно ме минаха.
_________________ Legacy"90 2.2 GX 4WD
РОДЕН ЗА РИБОЛОВ,ПРИНУДЕН ДА РАБОТИ
Бесен куриер в Спиди
|
|
|
|
| Вто Яну 23, 2007 5:07 pm |
|
|
|
Provigo
|
|
Сега иди и им кажи да ти го направят наново. А за лостчето за парното не знам, дай някаква снимка ако може?
|
|
|
|
| Вто Яну 23, 2007 8:32 pm |
|
|
|
fokus
|
zloto69 колега това копче е за една клапа която спира и пуска свеж въздух в купето, освен това при натиснато положение трябва да свети, а ако не свети ще се ориентираш по съвсем тих шум от моторчето което дига и сваля клапата, най ясно се чува ако си на контакт без да си пуснал двигатела и като си спрял музиката  а ако и в двата варианта ти се запотява тогава нещо има повредено там я моторчето я нещо друго ... пробвай ... само че един съвет отварянето или затварянето става за около 5 сек. и друго има случаи в които да речем си пуснал клапата и вентилатора движи въздуха само в колата, като я отвориш се изпотява за момент само предното стъкло но бързо се изпарява, та така кажи дали има ефект по натам 
|
|
|
|
| Вто Яну 23, 2007 8:39 pm |
|
|
|
Provigo
|
Аа, сега схванах за кое говори колегата вече, за бутона за рециркулация на въздуха  Само да кажа че това бутонче не действа ако си на положение с другите бутони - изсушаване на предно стъкло (последните два бутона в дясно).
|
|
|
|
| Сря Яну 24, 2007 3:15 am |
|
|
|
fokus
|
Provigo написа: Аа, сега схванах за кое говори колегата вече, за бутона за рециркулация на въздуха  Само да кажа че това бутонче не действа ако си на положение с другите бутони - изсушаване на предно стъкло (последните два бутона в дясно).
Не знам при вас как е, моята кола няма климатик и клапата си стои затворена /рециркулация/ както каза колегата при крайно дясно положение на копчето за избиране на позиция за обдухване... удобството от този клапан е като попаднеш в задръстване или в тунел или караш зад някои камион или автобус с издъхнал двигател дето пуши като парен локомотив ...
|
|
|
|
| Сря Яну 24, 2007 9:38 am |
|
|
|
zloto69
Регистриран на: Сря Юни 14, 2006 4:48 pm Постове: 1637 Местоположение: Бургас Рейтинг: 27
|
|
Това копче,за което аз говоря,представлява седнало човече,с насочена прекъсната стрелка към лицето му.А това за циркулацията е с нарисувано купе и завита стрелка в него.
Бесен куриер в Спиди
|
|
|
|
| Сря Яну 24, 2007 11:44 am |
|
|
|
fokus
|
zloto69 колега обозначи копчето накрая де ... сега разбрах това копче има следната роля, да речем, че позиционера си го поставил на обдухване на стъклото и краката, от средните жалузи не влиза въздух, при натискане на това копче от тях влиза свеж въздух, но само студен, сиреч не минава през радиатора на парното, и целта му е да речем през лятото като вали дъжд и си пуснал за обдухване на стъклото, понеже няма позиция "стъкло лице" с натискане на това копче се отваря клапанче което ти пуска свеж въздух  .
|
|
|
|
| Сря Яну 24, 2007 12:54 pm |
|
|
|
zloto69
|
|
Бесен куриер в Спиди
|
|
|
|
| Сря Яну 24, 2007 6:27 pm |
|
|
|
tonizdravkov
Регистриран на: Сря Окт 18, 2006 7:53 pm Постове: 768 Местоположение: София,България
Автомобил: 5.7 HEMI
Рейтинг: 30
|
|
като заговорихме за изпотяване на стъклото винаги съм се двоумял какъв въздух да пусна топъл или студен.
какво мислите по въпроса?
|
|
|
|
| Сря Яну 24, 2007 7:22 pm |
|
|
|
fokus
|
|
От опит знам че топлия въздух в началото може да запоти повече но по-бързо изсушава така че, избирам топлия въздух, НО отварям малко прозореца за да издухва още по бързо! =)
|
|
|
|
| Сря Яну 24, 2007 10:32 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 2
|