| Автор |
Съобщение |
|
boricha
Автомобил: Outback 2.5 AT 2002 и 2.5 2016
Рейтинг: 85 
|
Здравейте Колеги, Търсих но не намерих конкретен отговор в старите теми. Може и да не съм намерил  Имам Аутбек 2002 2.5 АТ от около 4 месеца и искам да сменя маслото на автомата. Как става това? Имам предвид да го източа хубаво, смяна филтър/филтри и колко масло да сипя. Ако има в някой дукимент процедурата описана ясно и точно бих искал да си го сменя сам. Моля дайте инфо, който е запознат с правилната процедура по смяната. Поздрави
|
|
|
|
| Сря Апр 06, 2016 8:48 pm |
|
|
|
maistora_1
Регистриран на: Пет Дек 28, 2012 6:27 pm Постове: 77 Местоположение: София
Автомобил: Outback 2.5 AT 2003
Рейтинг: 53 
|
Здравей, и аз от скоро карам същия Бек. Сменихме маслото и филтър с bat bubi (от когото го купих) във Варна. Смяната протича като се свали картера, за да се източи цялото масло и се оставя възможно най-дълго. Сменя се филтъра и се почистват едни метални решетки в картера - май са магнитни, за да улавят метал. Може и нови да си купиш за по-сигурно. След това картера се слага със специален силикон и се оставя да стегне отново възможно най-дълго (12 часа и повече). Масло бяхме взели 9 литра Eneos ATF. Дано съм описал правилно смяната  Надявам се и други колеги да пишат.
Прикачени файлове:
eneos.jpg [ 243.64 KiB | Прегледано 1938 пъти ]
|
|
|
|
| Чет Апр 07, 2016 8:36 am |
|
|
|
SpliFF
Регистриран на: Вто Окт 06, 2015 11:12 am Постове: 218 Местоположение: Добрич
Автомобил: Subaru Outback 2.5 AT 2002
Рейтинг: 245     
|
|
Ако се хванеш да сменяш маслото по стандартния начин.Развиваш пробката и после масления филтър.Може би към 5-6 литра ще изтекът.Някъде бях чел ,че се разкача едантатръбичка към водния радиатор и от там с компресор се надува и изтича още ли тър някъде.Моето го сменях с машина ,тоя източва всичкото масло и го мсня на 99%.Системата събира към 9,5л,което значи че ти трябва да вземеш 11-12л.Необходими са 1,2 литра отгоре за промивка на кутията.Цялата процедура трае около няколко часа,като самата машина ползва и добвака към допълнителното количество ммасло за промивката.Приготвяш си нов оригинален филтър и си ти човека.Поздрави.
|
|
|
|
| Чет Апр 07, 2016 8:58 am |
|
|
|
Vmax
|
|
| Чет Апр 07, 2016 10:02 am |
|
|
|
SpliFF
|
maistora_1 написа: Здравей, и аз от скоро карам същия Бек. Сменихме маслото и филтър с bat bubi (от когото го купих) във Варна. Смяната протича като се свали картера, за да се източи цялото масло и се оставя възможно най-дълго. Сменя се филтъра и се почистват едни метални решетки в картера - май са магнитни, за да улавят метал. Може и нови да си купиш за по-сигурно. След това картера се слага със специален силикон и се оставя да стегне отново възможно най-дълго (12 часа и повече). Масло бяхме взели 9 литра Eneos ATF. Дано съм описал правилно смяната  Надявам се и други колеги да пишат. За следващата смяна и аз мисля да махна картера и да изчистя въпросните цедки(решетки),защото някъде бях чел ,че указват влияние върху работата на кутията. Знаеш ли евентуално цена или парт номер на тия цедки.И картера няма ли готова гарнитура или задължително е със силикон?Поздрави.
|
|
|
|
| Чет Апр 07, 2016 10:31 am |
|
|
|
bat bubi
|
|
Ако не ме лъже паметта - около 50 лв ....може да се сменят всеки път, може и през смяна и в промеждутъка промивка. Ако се товари по-здраво колата по черно и се паркира неправилно , когато е спряна под наклон, т.е. без ръчна - на всяка смяна. Гарнитура няма ....използва се специален силикон....Машината изсмуква и пести време на майсторите, но после е задължителна качествена промивка , за да се отнемат тежките частици и металния прах, който машината според мен няма как да изчисти така хубаво, както ако се отвори от долу, но все пак има хора които да кажат дали съм прав....
_________________ BORN TО RIDE … UNTIL I DIE
|
|
1
|
|
| Чет Апр 07, 2016 10:42 am |
|
|
|
Vmax
|
|
Цедката не е нужно да се сменя - Това е метална част ( като джоб ) с метална решетка. Достатъчно е да се свали и почисти, ако АТ не работи както трябва. Това не е операция тип "направи си сам"...
|
|
|
|
| Чет Апр 07, 2016 11:11 am |
|
|
|
SpliFF
|
|
Скоро смених маслото (преди около 5000км)motul atf.От както съм я взел колата сменя малко по твърдо м/у 3 и 4.Веднага след смяната на масло при излизане от сервиза колата включваше много гладко всички предавки,но след няколко дена пак се усеща по твърдото включване м/у 3 и 4-та предавка.Всичко друго е ок.Няма забавяне и тем подобни неща.За това сега се замислих за тия цедки.Маслото е много бистро и чисто (все едно е ново).Дали ще е по-удачен вариант да източа сега маслото ,да сваля картера и да се изчисти всичко квото има за чистене и след това пак да върна маслото,или да изчакам следващащата смяна на масло и тогава да чистя?
|
|
|
|
| Чет Апр 07, 2016 12:56 pm |
|
|
|
boricha
|
Благодаря колеги  Горе долу ми стана ясно - Май си прав Vmax ! Това не е за направи си сам! Къде да сменя маслото помня, че Джемини бяха за таз работа ама това беше преди 10г и със Ренде. За Субару къде ще ми сменят маслото и изчистят тези филтри правилно? Горе долу колко струва тази операция, поне ориентировъчно ?
|
|
|
|
| Чет Апр 07, 2016 11:07 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
На доста места във форума имаше обсъждано - пробвай гугъл търсачката в долния край на основната страница на форума.
Общо взето при стандартната смяна не се сваля картера, не се чисти вътрешния филтър. Сменя се външния само. Отваряш пробката, изтичат 6 литра, по желание може да завъртиш малко на стартер и да изтече още един. Наливаш колкото си източил през щеката /иска се тръбичка, фуния/, загряваш кутията, мериш нивото и доливаш при нужда. Става и в домашни условия. По този начин сменяш 6-7 литра от общо 9-10, които има вътре. Ако се прави по график - няма проблем. Сваляне на картера, оглеждане на цедката, пълна смяна на маслото, промиване на управляващия блок са неща, които е добре да се направят първия път - когато не знаеш състоянието на кутията с цел диагностика и започване "на чисто".
|
|
|
|
| Пет Апр 08, 2016 8:05 am |
|
|
|
SpliFF
|
|
Да попитам за промивката на клапнното тяло,има ли във Варна кой да я свърши тази работа?Аз съм от Добрич и тук ми е ясно ,че няма.Поздрави.
|
|
|
|
| Пет Апр 08, 2016 9:17 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Външната промивка е лесна и може всеки. Разглобяване и промивка си е тънка и пипкава работа и трябва опит.
|
|
|
|
| Пет Апр 08, 2016 9:19 am |
|
|
|
Vmax
|
|
Не съм фен на Джемини, защото не са специализирани в Субару и лежат на стари лаври. Избери си сервиз от списъка с препоръчаните и питай.
Правил съм подобна процедура на по-старата кутия - там има цедка. За твоята кутия не съм сигурен дали има цедка...
Цена:
1. Смяна масло и филтър е 300-400лв , зависи от маслото, филтъра беше около 60-80лв ако не греша. 2. Почистване на клапанно тяло е сложна работа и предполагам че ще е 150-200 кинта, защото се сваля, разглабя се трудно и е много пипкава работа, отделно че е поне 2 часа.
Ако кутията ти е наред т.2 си я спести.
|
|
|
|
| Пет Апр 08, 2016 10:20 am |
|
|
|
srg
|
|
Всъщност точка 1 може да я съчетаете с отваряне на картера и в зависимост от видимия резултат да прецените на момента дали да се стига до точка 2, т.е., може да прецените дали да се прави точка 2 когато "бутнете" картера и се види, че по решетката и като цяло по дъното на картерния капак има гняс, която е някаква утайка от фини частици, като от шмиргел, примесени в маслото. Отварянето на картера и оставянето на кутията в този й вид за една нощ всъщност ще спомогне да се оттекат още някакво количество старо масло.
_________________ For every action there is an equal opposite malfunction!
|
|
|
|
| Пет Апр 08, 2016 10:38 am |
|
|
|
Anton Yankov
Регистриран на: Чет Ное 10, 2011 12:21 pm Постове: 463 Местоположение: Burgas/Smolian
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164   
|
|
А дали е добра идея,както казва BAlexandrov след като се източи маслото от пробката да се запали двигателят за няколко секунди за да изхвърли още масло там от карантиите.Тези няколко секунди дали са толкова вредни за кутията.Четох в БМВ форума за такава практика.И колко време като секунди би било безопасно за кутията.
|
|
|
|
| Пет Апр 08, 2016 8:33 pm |
|
|
|
srg
|
Недей слага думи в устата на BAlexandrov, защото разликата между това да завъртиш на стартер 2-3 оборота и да запалиш са коренноразлични неща 
_________________ For every action there is an equal opposite malfunction!
|
|
|
|
| Пет Апр 08, 2016 8:47 pm |
|
|
|
Anton Yankov
Регистриран на: Чет Ное 10, 2011 12:21 pm Постове: 463 Местоположение: Burgas/Smolian
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164   
|
|
Малко неправилно съм се изразил но ако все пак вместо само да се завърти стартера,директно се запали двигателя за 5-6 секунди.Какво може да се случи толкова.
|
|
|
|
| Пет Апр 08, 2016 8:58 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
Това с въртенето (400 об/мин) еле пък палене (1500 об/мин) - на собствена отговорност Има и друг начин - като се разкачат двата маркуча към радиатора, пали се и от входящия към кутията се подава ново масло и се чака от изходящия да излезе на вид чисто... Имаше дискусии - прочетете. На мен лично вече не ми се цапа излишно с нефтени продукти 
|
|
|
|
| Пет Апр 08, 2016 9:51 pm |
|
|
|
Radomit
Регистриран на: Пон Юни 12, 2006 9:44 am Постове: 220 Местоположение: Sofia Рейтинг: 78 
|
Vmax написа: Не съм фен на Джемини, защото не са специализирани в Субару и лежат на стари лаври. Избери си сервиз от списъка с препоръчаните и питай.
... аз бях там вчера .. основно, заради машинната смяна .. процедурата отне 45-60 мин. с машинката от клипа на сайта им .. 220лв. като пари с масло Репсол
_________________ Subaru Forester 2.5XT '05 Subaru Forester 2.0 '06 - продаден Subaru Outback 2.5 '09 Honda CBF 1000 '06 - продава се Triumph Tiger 800 XCX '19
|
|
|
|
| Вто Апр 26, 2016 8:09 am |
|
|
|
boricha
|
Здравейте Нямаше ме известно време тук  Деца, работа и цикъл. Смених АТФа при Любо в Люлин. За съжаление се появи малък проблем който не се оправи със смяната. Когато карам на 4та със 60-80 км/ч - само тогава - Ако плавно подам газ иам едно удряне. Дано го намеря откъде е, засега изчитам документацията за диагностика
|
|
|
|
| Чет Сеп 08, 2016 12:27 am |
|
|
|