| Автор |
Съобщение |
|
borkata
Регистриран на: Съб Авг 02, 2008 10:34 pm Постове: 56 Местоположение: София, Брюксел
Автомобил: Legacy 97, Impreza 95
Рейтинг: 0
|
Моля за малко информация,от три -четири дни карам Легаси.
Кога се включват бавните"LO"скорости и как? Трябва ли да съм спрял, съединителя трябва ли да е натиснат? И каква е разликата? Когато ги включих днес светна лампата но не усещам никаква разлика в колата. Оборотите май са си същите! Скороста също. Абе просто не съм на ясно с тази магария  Благодаря предварително за всяка информация
|
|
|
|
| Нед Авг 03, 2008 10:01 pm |
|
|
|
Pepi
Регистриран на: Нед Май 06, 2007 4:24 pm Постове: 820 Местоположение: Sofia, Bulgaria Рейтинг: 63 
|

Със съединител, да! Можеш да го направиш в движение, също и на място. Аз лично съм го правил и в двата случая. Няма начин да не ти се променят оборотите при Hi и Low, а и звукът на двигателя, според мойте впечетления, става друг. При качване/слизане по много стръмен наклон или теглене, даже се препоръчва да си на Low, по този начин пазиш съединителя и скоростната кутия, щадиш спирачките при спускане. При това положение колата става по-бавна, но и по-мощна, някой беше писал тук че въртящия момент се увеличава 1,4 пъти.
Пробвай, дръпни лостчето, когато се движиш с 80-100км/ч на 4-та или 5-та, колата полудява  все едно си свалил на 3-та, оборотите скачат зверски, можеш да го използваш и за изпреварване. Данни за износване и проблеми по ск. кутия и ДВГ нямам, експериментирах след като Митко Лефтеров ми каза за какво е лостчето и моят майстор потвърди информацията. На практика при дърпане на лосто се получава, приблизително, че си свалил с предавка и половина надолу. Пиши какви са твоите впечетления.
Успех!
_________________ EJ20E Legacy BG5 Продава се на части VQ35DE Infiniti FX
|
|
|
|
| Нед Авг 10, 2008 10:28 pm |
|
|
|
manata
Регистриран на: Вто Юли 24, 2007 8:15 pm Постове: 310 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Forester 07 2.0
|
|
До каква скорост е препоръчително да се кара на LO ?
|
|
|
|
| Чет Авг 14, 2008 12:43 pm |
|
|
|
zodias
Subaru Extremist
Регистриран на: Нед Яну 06, 2008 1:48 am Постове: 1099 Местоположение: Sofia Рейтинг: 0
|
manata написа: До каква скорост е препоръчително да се кара на LO ?
Повече от 120 км/ч май не може на Lo. Иначе си е като нормална кола. Разликата е, че вдигаш обороти и предавки, но скоростта не се увеличава както очакваш. Много ефектно се изпреварва в комбинация с Lo и Hi. Разбира се натоварването на трансмисията е повишено.
_________________ --------------------------------------------------------------------------
Subaru Outback 2.5 AT 2000 US
|
|
|
|
| Чет Авг 14, 2008 4:11 pm |
|
|
|
mango
|
 не сам убеден в твардението че натоварваш трансмисията! а по-скоро ДВГ-то/ но те както знаем носят натоварване/ ! а за варвенито колкото може 120-140 на 5-предавка 
|
|
|
|
| Чет Авг 14, 2008 4:20 pm |
|
|
|
borkata
Регистриран на: Съб Авг 02, 2008 10:34 pm Постове: 56 Местоположение: София, Брюксел
|
Здарвейт,тествах сносщи тая работа с LO и или аз не усещам нищо, или колата нещо не работи както трябва. Когато го включих, бях на 4 скорост с 65 км./ч. Светна ми лампата, но нито оборотите се промениха , нито скороста.Все едно съм натиснал и пуснал саединителя. Познат ми каза ,че датчика за тази лампата се намира някаде на самата скоростна кутия, и било малко вероятно да не работи, ако светела лампата!Нещо не съм удволетворен от резултата. Споделете при вас как е.  Тези работи дето ги четох че полудява колата ????Нещо някаде е скапано ,но къде? 
|
|
|
|
| Чет Авг 14, 2008 10:13 pm |
|
|
|
manata
Регистриран на: Вто Юли 24, 2007 8:15 pm Постове: 310 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Forester 07 2.0
|
Аз по принцип не съм карал никога на LO дълго време. Ползвам го само зимата или като изкачвам стръмни наклони. Даже 1 път се притесних защото бях забравил да го изключа и карах до около 90км/ч на LO. А имаме Киа Спортидж и при нея изрично е забранено да се кара с повече от 40км/ч на бавни. И преди да се усетя се чудех защо колата върви доста по различно  , така че веднага ще усетиш разлика във вървенето и звука на колата - дърпа повече, двигателя има специфичен звук поне при мене е така. 
|
|
|
|
| Пет Авг 15, 2008 8:53 am |
|
|
|
Pepi
Регистриран на: Нед Май 06, 2007 4:24 pm Постове: 820 Местоположение: Sofia, Bulgaria Рейтинг: 63 
|
manata написа: Аз по принцип не съм карал никога на LO дълго време. Ползвам го само зимата или като изкачвам стръмни наклони. Даже 1 път се притесних защото бях забравил да го изключа и карах до около 90км/ч на LO. А имаме Киа Спортидж и при нея изрично е забранено да се кара с повече от 40км/ч на бавни. И преди да се усетя се чудех защо колата върви доста по различно  , така че веднага ще усетиш разлика във вървенето и звука на колата - дърпа повече, двигателя има специфичен звук поне при мене е така. 
Точно така е и при мен. Не мисля че е проблем тва, че си карал така дълго време, представи си, че ти се наложи да караш зимата при силен снеговалеж по магистрала, тогава, когато снегорините, както всички снегорини в БГ чакат да спре снегът, за да почнат да чистят....
|
|
|
|
| Пет Авг 15, 2008 8:23 pm |
|
|
|
KOMAPA
Регистриран на: Чет Окт 09, 2008 7:50 am Постове: 243 Местоположение: София / Люлин 2 Рейтинг: 0
|
Смятах да пускам тема, ама открих тази
Значи т'ва дето ми го разправят, че тази ръчка е блокаж на диференциала и като се включи не трябва да се завива не е вярно - така ли?
И дето викат колегите Цитат: Добре че си ти, че да не се притесняваме през зимата дали ще закъсаме - има кой да ни извади
|
|
|
|
| Чет Дек 11, 2008 12:27 pm |
|
|
|
blatimir
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 8:43 pm Постове: 1187 Местоположение: Пловдив Рейтинг: 68 
|
|
да
_________________ Family Club Legacy 2.2GX 97г. BG7 MT Forester 2.0XT 2004г. АТ Legacy 2.0Gl 98г. МТ Legacy 2.2GX 98г. BG5 MT Forester 2.5X 2003г. AT
|
|
|
|
| Чет Дек 11, 2008 1:20 pm |
|
|
|
Profiler
Регистриран на: Чет Юни 05, 2008 8:08 am Постове: 194 Местоположение: Варна
Автомобил: Forester 2.0 MT '98
|
в рамките до 100 км./ч можете да сменяте между Low и Hi без проблем, след това не е препоръчително, може да карате, завивате и каквото си искате и в двата случая, Low е подходящ и при изпреварвания по завоите на Шипка примерно  или за катерене на могили
|
|
|
|
| Чет Дек 11, 2008 4:55 pm |
|
|
|
Pepi
|
KOMAPA написа: Смятах да пускам тема, ама открих тази  Значи т'ва дето ми го разправят, че тази ръчка е блокаж на диференциала и като се включи не трябва да се завива не е вярно - така ли? И дето викат колегите Цитат: Добре че си ти, че да не се притесняваме през зимата дали ще закъсаме - има кой да ни извади
Не е блокаж, блокажа е при 4х4, без завиване, защото и четирите колела въртят ЕДНАКВО. Не че не можеш да завиещ, просто ще ти бъде трудно, а при нас е 4WD или AWD, но диференциала си работи, като диференциал в завой. Ръчката понижава предавателното число на всяка предавка, вдига въртящия момент, имаш бързи и бавни предавки.
|
|
|
|
| Чет Дек 11, 2008 7:51 pm |
|
|
|
blatimir
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 8:43 pm Постове: 1187 Местоположение: Пловдив Рейтинг: 68 
|
аз я лашкам и над 120  , незнаех че не е хубаво над 100км
_________________ Family Club Legacy 2.2GX 97г. BG7 MT Forester 2.0XT 2004г. АТ Legacy 2.0Gl 98г. МТ Legacy 2.2GX 98г. BG5 MT Forester 2.5X 2003г. AT
|
|
|
|
| Чет Дек 11, 2008 7:57 pm |
|
|
|
proscrip
|

Горе долу е така - например двг 2.0/125 с въртящ момент 180 Нм при 4000 об. - имаме главно предавателно число 3.9 - от там 5 скорости - да речем предавателното отношение на първа - нормално, когато е на бързи е 3.0 - тогава получаваме приблизително следния върътящ момент на колелетата - 180х3.9х3.0х0.95 - последното са някакви загуби по предавки, диференциали и тнт - или на 4000 об на първа бърза имаме към 2000 Нм въртящ момент - а на бавни първа е предполагам с отношение близо 5 - цифрата става 180х3.9х5х0.95 - 3334 Нм - Респективно - оборотите намаляват със същите коефициенти, с които се увечилава въртящия момент - връзката е орбатнопропорционална.
Тъй че, ако вкл от бързи на бавни на една и съща предавка и не се променят чувствително оборотите - то имаш проблем в редукторния механизъм - най-вероятно не е сериозен - щото изобщо не включва.
Колкото до Кия-та тя си е парт-тайм, а суби е фул тайм, парт-тайма може да се кара на 4х4L само на хлъзгаво, докато фул тайма си се кара постоянно и при всякакво време, няма субару с блокировка на диференциал - ръчна, фабрично  тъй че карай смело и на лоу и на хай рейндж
|
|
|
|
| Чет Дек 11, 2008 9:19 pm |
|
|
|
blatimir
|
аз съм смел, скоростни кутии имам 
|
|
|
|
| Чет Дек 11, 2008 9:42 pm |
|
|
|
zloto69
Регистриран на: Сря Юни 14, 2006 4:48 pm Постове: 1637 Местоположение: Бургас Рейтинг: 27
|
blatimir написа: аз я лашкам и над 120  , незнаех че не е хубаво над 100км
Ама защо 
_________________ Legacy"90 2.2 GX 4WD
РОДЕН ЗА РИБОЛОВ,ПРИНУДЕН ДА РАБОТИ
Бесен куриер в Спиди
|
|
|
|
| Пет Дек 12, 2008 8:17 am |
|
|
|
zloto69
Регистриран на: Сря Юни 14, 2006 4:48 pm Постове: 1637 Местоположение: Бургас Рейтинг: 27
|
Аз пък сега да ви забия един въпрос,за който няма да споря,защото не знам каква е логиката,но ми е правило безкрайно много пъти впечатление:
Защо колата катери СТРЪМНИ и кални баири по-добре на бързи,отколкото на бавни
А с'я де 
_________________ Legacy"90 2.2 GX 4WD
РОДЕН ЗА РИБОЛОВ,ПРИНУДЕН ДА РАБОТИ
Бесен куриер в Спиди
|
|
|
|
| Пет Дек 12, 2008 8:22 am |
|
|
|
borkata
|
Добре де, има ли начин някой да ми провери колата и да каже: работи или не работи? Ако може без да разглобява скоростната кутия? 
|
|
|
|
| Пет Дек 12, 2008 8:32 am |
|
|
|
nuke
Автомобил: '05 X5 3.0d; Outback '99 2.5AT
|
|
Според мен на ниски може да си караш на каквато скорост искаш стига да не ходиш в червената зона на мотора. Вероятно трансмисията се товари, но едва ли е повече отколкото ако караш на високи с по-голяма скорост.
Иначе дали работи или не работи - много лесно можеш да го установиш - карай с 40 на втора - виж оборотите. Пусни ниските и пак вдигни 40 на втора - пак виж оборотите - трябва да са повече, но разликата може и да не свръх голяма... Това упражнение и на всяка друга предавка можеш да го изпълниш.
|
|
|
|
| Пет Дек 12, 2008 8:56 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
zloto69 написа: Аз пък сега да ви забия един въпрос,за който няма да споря,защото не знам каква е логиката,но ми е правило безкрайно много пъти впечатление: Защо колата катери СТРЪМНИ и кални баири по-добре на бързи,отколкото на бавни А с'я де 
Ниските са за мощност, но трябва и сцепление... На хлъзгаво принципно не ти трябва мощност повече от сцеплението, но пък за кал понякога трябва да превъртиш малко гуми, за да се изчисти грайфера ама току виж си се окопал...
На лед ако включиш първа и газ...ще тръгнеш ама в друга посока 
|
|
|
|
| Пет Дек 12, 2008 9:10 am |
|
|
|